:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Археолози изравят древни тайни всеки ден

Изящната златна колесница от Синеморец, представляваща част от диадема на тракийска жрица, в момента е в Националния исторически музей
Татул, Перперикон, Старосел, Дъбене - откритите по тези земи находки са само част от най-новите попадения на археолозите в България през последните години. Буквално всеки ден из недрата на земята излизат уникални златни и сребърни предмети.

Най-прясната находка е от Синеморец, където археолозите се натъкнаха на погребение на жрица, живяла през III в. пр.н.е. Екипът на Даниела Агре откри преди дни над 160 златни и керамични предмета. Сред по-ценните от тях са миниатюрна златна колесница - част от диадема и изящна златна бича глава с уникален релеф. Намерени бяха още десетки златни розети и перфектна огърлица с инкрустиран надпис "Деметриус направи за", какъвто досега не е откриван по българските земи. Накитите бяха изложени в Националния исторически музей. Там са и последните златни находки от с. Дъбене, каквито в Средна и Южна Европа се броят на пръсти и доказват, че производственият център, снабдяващ цяла Европа със златни украшения, се е намирал по българските земи.

Историята в Дъбене започва през 2004 г. като приключенски роман. Археолози забелязали жена с огърлица от златни мъниста в Сопот, в които разпознали висококаратово древно злато. Оказало се, че мъжът й е тракторист, открил предметите при оран в землището на селото. Човекът ги завел на нивата и така били разкопани 81 дка, откъдето досега са излезли над 16 000 халкички и мъниста отпреди 4 хил. години с чистота на златото между 18 и 23 карата и с изключително фина изработка.

Преди седмици в карловското село, където често изникват златни предмети, археологът Мартин Христов откри нова серия ценности. Сред най-атрактивните е острият като бръснач кинжал, свидетелстващ за високо организиран живот на праисторическото общество преди 5 хил. години. Британската преса дори сравни находката по обем и значение с откритото от Шлиман съкровище на Троя.

Преди две години бяха направени сензационни разкрития и край Казанлък. В район от 12 км археологът д-р Георги Китов попадна на 20 неограбени гробници и злато, заради което районът бе наречен Долината на тракийските царе. 11 от гробниците са проучени и отворени за посетители. В могилата "Голямата косматка" бяха открити бронзова скулптурна глава на тракийския цар Севт III, великолепен златен венец и копие на бисерна мида, а в "Оструша" - уникални стенописи в миниатюрните квадрати. В гроб в могилата "Светица" пък бе намерена единствената от Тракия златна маска-фиала с лице на мъж с властно и сурово изражение - изключително произведение на античното изкуство. Оттам е златният пръстен с изображение на атлет, за който се предполага, че е на тракийския цар Терес, живял в средата на V в. пр.н.е.

Находките предизвикаха небивал интерес по света. Както и откритията на скалния град Перперикон и с.Татул, които според експерти се нареждат до египетските пирамиди и пирамидите на маите в Средна Америка. Преди три години на Перперикон бе открит дълго търсеният храм на Дионис в Родопите - едно от чудесата на Древния свят. През 2004 г. пък археолозите с ръководител проф. Николай Овчаров попаднаха на най-ранната християнска църква в Родопите. Същата година край момчилградското с.Татул бе проучено главното светилище на Орфей и открит тракийски храм от IV-III век пр. н. е. Последните намерени в район ценности са 12 статуетки, керамични съдове, златни накити и изображения на божествата Ерос, Аполон и Меркурий.

Сред интересните за посещение места е откритата през 2002 г. тракийска гробница със стенописи от IV в пр. н. е. край хасковското с. Александрово. Заедно с Казанлъшката гробница те са най-забележителните паметници на античната стенопис в България. Една от най-големите ранни средновековни катедрали в Европа пък е открита същата година във Велики Преслав. През лятото на 2004 г. в Странджа бяха разкрити и най-старите гробници на траките.

Находките в тракийския култов център край хисарското село Старосел също са сред по-новите открития по българските земи. През 2000 г. там изникна грандиозен 20-метров тракийски храм с централно парадно стълбище, за който се предполага, че е на тракийския владетел Ситалк. От могилите в района са златният пръстен-печат с изображение на сфинкс и некрополът на тракийски аристократ в зидан гроб с дарове. Край с. Мътеница пък бе намерен гроб и златни украшения на тракийски вожд от V-IV век преди н. е.
 Златната маска на тракийския цар Терес бе открита от Георги Китов през август 2004 г. в могилата "Светица" около Казанлък. В района има още 20 гробници, заради което бе наречен Долината на тракийските царе.
6998
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД