:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Северът срещу Юга на българското море

<Неозаглавен>
Изкушението има много имена. В случая имената са "миди на шиш", "мидени кюфтенца", "мидена супа", още десетки варианти на миди - чудни ордьоври, прекрасни основни ястия, че дори и десерт от миди с ябълково пюре и сметана. Мястото, където можете да опитате всичко това, се нарича "Дълбоко", в близост до страховития нос Калиакра. "Дълбоко" е емблематично за Северното Черноморие на България. Представлява ферма за миди на малка семейна компания. Фермата е изградена в малко заливче, обградено от стръмни брегове и прекрасен изглед на юг. Едновременно съчетава мистиката на дивата природа с глезотиите на цивилизацията. Съчетание и противоречие, което можете да намерите по цялото българско крайбрежие. Мистичен и луксозен Север, горещ, див и модерен Юг.

Близо до Дълбоко се намира красивият нос Калиакра - може би най-характерният на Балканите. Той се впива с километри в морето и постепенно се стеснява като игла, за да достигне най-източната педя българска земя в източна посока. През средните векове, преди България да падне под турско робство, тук е имало добре укрепен град, но днес е единствено туристическа спирка, на която можете да отдъхнете да погледате делфини в морето, антични разкопки на сушата и да похапнете национални ястия в местния ресторант. Точно в тези места в момента се изграждат три от най-модерните голф игрища в източната част на Европа. Модерни съоръжения, за които в Западна Европа се чака с месеци. Точно до тях се намира и станалият изключително популярен напоследък град - Каварна, около който всяко лято се провеждат забележителни рок фестивали. Тук са идвали почти всички легендарни банди от средата на седемдесетте години като "Дийп Пърпъл", "Юрая Хип", "Туистет Систерс", но и много съвременни групи, сред които и една от най-популярните руски формации "Любе".

Каварна е и резделната линия на Северното Черноморие. На юг се намира един от най-мистичните градове на цялото крайбрежие - Балчик. Особеното очарование на този рибарски край се дължи на странностите на румънската принцеса Мария. След Първата световна война този край на България остава под румънско управление и Мария се настанява в Балчик. Тъй като тя е последовател на бахайската религия, под нейно ръководство се построява малък, но изключително интересен дворец. Според каноните на бахайците в подобни центрове трябва да има артефакти от всички световни религии и да бъде съчетание между човешките достижения и природата. По тази причина около двореца Мария създава екзотична градина, в която могат да се видят арки и беседки с източни и западни орнаменти. Тя изгражда джамия, църква и различни по архитектура сгради. Днес дворецът е част от прекрасна ботаническа градина, която ви кара да се чувствате като в Мексико... например.

След Балчик започват луксозните курорти Албена и Златни пясъци. Макар да се намират само на няколко километра един от друг, те са доста различни. Албена е запазил спокойствието в себе си. Прекрасно място за почивка, тъй като хотелите са отделени с градини, високи дървета. Плажът е може би най-финия, който някъде сте виждали. От двете страни на курорта има малки семейни ресторантчета, които могат да ви пленят с чудесна морска кухня и много ниски цени. Прекрасното на малкия бизнес е, че собствениците искат да ви спечелят завинаги с внимание и любов, а не с мащаби. Повечето от тези места се намират на самия плаж и вечерно време морето създава неповторим фон на добрата компания.

Златни пясъци е малко по-различен. Там се намират скъпи, но много изискани хотели, като "Кемпински" например. Както сами се досещате от името на курорта, плажът е златен - в преносен смисъл, разбира се. Иначе има и скъпи, но приятни занимания като парашути, банани, кайт, сърф, разходка със скутери, джетове.

Спокойно можем да кажем, че Златни пясъци е началото на морската столица на България Варна, тъй като до нея няма дори кътче земя, което да не е застроено с малки или големи хотели. На десетина километра преди града се намират и по-изисканите курорти Слънчев ден и "Св. св. Константин и Елена". Те са и най-старите в България и поради тази причина са потънали във вековни гори - чудно съчетание между морски и планински климат.

Както казахме, Каварна е разделна част на Севера. Към румънската граница ще намерите много диви места, каменисти брегове, малки заливчета и много спокойствие. Малко преди да свърши България, започва природният резерват Дуранкулашко езеро. То е сладководно и в него намират пристан много ята екзотични птици. Цяло чудо е неговото същестуване, тъй като е разделено от морето единствено от няколко дюни. Но точно тези дюни могат да ви накарат да се почувствате в два различни свята само след няколко крачки.

"Дюни" се нарича един от най-престижните затворени курорти на Южното Черноморие. Е, Югът е съвсем различен от Севера. Ако има столица на тази част от морското крайбрежие, то несъмнено това е Слънчев бряг (точно така, също като легендарния в социалистическите години коняк "Слънчев бряг"). Неслучайно името на това бренди е наречено на курорта. Ако може да се оприличи на нещо, то несъмнено това е Лас Вегас. В последните години курортът се разрасна до размерите на голям град. Там животът никога не спира и се намират най-големите клубове и дискотеки в цялата страна. Има магазини, ресторанти, басейни, игрални домове. Естествено шумът е голям, но за какво е ваканцията, ако не за безсънни нощи. Всъщност истината е, че в залива на Слънчев бряг има всичко - и тихи места, и много шумни. Естествено, най-красивото нещо е старата част на античния град Несебър. Той е създаден от гръцки мореплаватели преди повече от 2000 г. и днес носи този дух. Той е съхранен благодарение на много строги закони, точно такъв какъвто е бил преди повече от сто години. Тесни улички, антични църкви и артефакти, калдаръм, красиви къщи с дървен обков. Много българи не признават, че са стъпили на морето, ако поне един път не ядат в рибен ресторант в стария град. Който е бил там, знае защо.

В двете части на залива се изграждат и затворени комплекси, които се разграбват като топъл хляб от руски и английски инвеститори и семейства. Хората бързат, защото морето може да е безкрайно, но не и земята край него. Съхранени от модерно строителство са останали много градчета на юг от Бургас - втория по големина град на крайбрежието и най-голямото българско пристанище. Несъмнено най-забележителен от тях е Созопол. Не е трудно да се отгатне, че и той е създаден от древните елини. Около него се намират няколко малки и много диви островчета, които привличат много туристи, но не всички, ако се има предвид, че името на единия е "Змийския". Змии, макар и водни, можете да гледате безопасно от борда на някоя лодка в най-дивото запазено място в България - резервата Ропотамо. Той е кръстен на едноименната река, която се влива в морето. Реката има голям разлив, който е потопил хиляди дървета. Между тях, с опитен водач, можете да направите екскурзия, която ще ви напомня за Амазонка, но без опасност да се заразите от някоя тропическа болест или да падне във врата ви малка, но за сметка на това отровна, гадинка. В резервата живеят стотици диви животни, които вече са свикнали с присъствието на туристите и могат да бъдат видяни по време на плаването по някой от тесните ръкави на реката.

Колкото по на юг слизате, толкова по-малки, приятни градчета и села можете да откриете. Там все още има безлюдни плажове и красиви заливчета. Град Китен е изходна точка към една друга дестинация - Странджа планина. Това е най-запазената и мистична планина на България. Планините в България са много, различни, красиви... но това е една друга тема.
 <Неозаглавен>
 <Неозаглавен>
 <Неозаглавен>
 <Неозаглавен>
 <Неозаглавен>
 <Неозаглавен>
6
3732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
16 Септември 2006 05:11
Тва ми прилича на урок по география за четвърти клас
16 Септември 2006 15:33
И то непълен урок.

________________________________________
Help end poverty. Email the key leaders and tell them to stand up for trade justice against the rich countries . Act now at: Натиснете тук
17 Септември 2006 00:57
Осъзнавам, че рубриката "Туризъм" в съботното издание на вестник "Сега" освен информативна има за цел да бъде и развлекателна, отмаряща. Мисля обаче, че автора на статията "Северът срещу Юга на българското море" г-н Емил Спахински е наблегнал основно на забавлението, защото аз лично на места доста се смях. Не знам дали в изблика си на "мистицизъм" е препрочел някои от пасажите, но според мен те преспокойно могат да конкурират кандидастудентските бисери на изпит по география например. Вашият весник като цяло ми допада, но финала на тази статия ми напомня за един друг не толкова любим мой всекидневник, в който "ефекта от хашиша се описва като удар с тухла по тила". С нетърпение очаквам следващата статия на "мистичния г-н Спахински" за мистиката на българските планини, което се е "една друга тема" наистина

Редактирано от - badseed на 17/09/2006 г/ 01:53:07

17 Септември 2006 01:02
с леко закъснение от няколко минути моля да ме извините, ако не съм спазил някое от правилата на форума (които съм прочел преди да пиша в него), а именно, че се коментират статиите, а не авторите, но не съм имал обидни намерения, а по скоро конструктивни!
17 Септември 2006 11:27
В хартиения вариант на притурката има едно малко каренце, в което пише, че това издание е съвместно на вестника и нам-си-коя-си фирма, съществува едновременно на български и руски език и ще се разпространява на някакво туристическо изложение в Москва. От което става ясно, че рекламата е водеща, пък информативността (сещаме се ние) остава малко встрани и отзад.
*
Що се отнася до Севера и Юга (как ги обичат авторите тези асоциации с други култури и други истории), май вървят към уравниловка, като изключим природния пейзаж. Засега (по мои наблюдения от това лято) южното черноморие остава с по-силен търговски усет. Или, както го илюстрира един приятел: "Ако във Варвара се провикнеш през оградата, че искаш да си купиш кило домати, човекът тутакси ще ти набере доматите и ще ти ги продаде. В Каварна това може и да не стане, ако човекът реши, че точно в момента не му се занимава."
18 Септември 2006 12:00
Може би, преди да започне да пише, авторът е трябвало да се запознае с правилното наименование на мидената ферма край Каварна. То е ДЪЛБОКА и е кръстена на местността.
Иначе стаията е разпокъсана, липсва последователно противопоставяне и най-вече теза Май и логистично не са обмилени нещата - от Каварна към Балчик, до Дуранколак и Дюни...
Много слабо написана статия.
Толкова ли изтъняха редиците на пишещото братство?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД