:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОТВЪТРЕ

България се опразва

Държавата оставя хората да се спасяват чрез изселничество
Снимка: Архив "Сега"
Тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край блокират пътя за София край село Господинци и горят тютюн в знак на протест срещу забавянето на изкупната кампания и ниските изкупни цени на тютюна.
Вече няма утринна навалица пред фабриката за електроника в Гоце Делчев - един от последните бастиони на индустрията в България от съветско време. Някога в нея е имало 5000 работници, сега са едва 66.

Тук-там се произвежда по нещо. В повечето случаи възрастни мъже са се навели над антични пещи за топене на метал и стругове. Около тях е пълно с ръждясали машини и локви вода от течащия покрив. Текстилната и цигарената фабрика вече са затворени в този южен град, а младежите продължават да го напускат.ЕмиграцияГоце Делчев не е изключение. Докато нацията се модернизира, за да се отърси от социализма и да стане член на ЕС през януари, българите са принудени да напускат не само остарелите си работни места, но и страната си, за да намерят работа в чужбина. Българското население се топи най-бързо в Европа.

Стоян Ряшев е работил във фабриката за електроника 37 години. И двамата му синове са заминали за Испания. "Това е катастрофа. Държавата не се интересува от фабриката или от работниците - казва Стоян. - А младите хора не могат да останат, защото нямат какво да правят тук. Имаш чувството, че си в град-призрак. При социализма живеехме по-добре. Имаше сигурност и общност".

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов ме извежда на покрива на градския съвет и сочи зелените планини. "Прекрасно място - казва той. - Но ние знаем, че само това няма да задържи хората тук. Хората искат работа, те се нуждаят от работа. Трябва да оздравим отново местната икономика. Трябват ни повече държавни средства и инвестиции от чужбина, за да може всеки да има по-добри доходи и по-добро бъдеще."Селска бедностВ страна, която някога беше известна със селското си стопанство, усещането за запустялост е още по-силно в селските райони.

Долината Кутела край границата с Гърция е била рог на изобилието - с орехови дървета, ябълки и сливи, отглеждани в колективните стопанства по времето на социализма. Но когато Съветският съюз се разпадна, пазарът на българските стоки си замина заедно с него. Сега всички тези дървета ги няма, а плодовете и зеленчуците, които хората слагат на трапезата си, са предимно от чужбина. Пейзажът е пълен с изоставени или полуизоставени села.

В Лещен до неотдавна е имало 40 семейства, но сега са само две. Между счупените керемиди на покривите растат плевели, а старо куче дреме под грохнала каруца.

Семейство Кирчеви са на повече от 70 години, но все още живеят от земята в Лещен. Те съжаляват, че съседите им са напуснали селото, че полята пустеят. Асен Кирчев спира за малко да остри брадвата си. "Не мисля, че тук се живее трудно. Аз съм на 79 години и цял живот съм работил на полето," казва той. "Младите хора обаче не се интересуват от земеделието. Те искат да седят на бюро."

Жена му Донка храни овцете в покрития с каменни плочи двор. "Имам ниви, останали от баща ми, които никой не иска да обработва. Нашите деца заминаха за града както всички други. Тук сме съвсем сами. Преди, когато имаше празници, всички се събирахме. Сега всичко е забравено. Не остана нищо."Ниска раждаемостПроучване показва, че ако тенденцията продължи, България ще изгуби една трета от своето население от 7.5 млн. души само след няколко десетилетия.

Бягството на хората ще се засили, тъй като членството в ЕС прави емиграцията по-лесна. Но зад тревожната статистика има още един фактор: българите нямат достатъчно деца. Повечето семейства смятат, че не могат да си позволят повече от едно дете.

С Весела Райкова се срещнах в един от парковете на София - тя гордо буташе в количка бебето си Радослав. Тя е биолог, а съпругът й е инженер.

Дори за тях обаче семейството е много сериозен ангажимент, обяснява тя. Радослав няма да има скоро брат или сестра.

"Разбира се, ние искаме да имаме повече деца. Бихме искали още две. Но аз не виждам как ще стане това поне през следващите пет години. Такива неща като детски дрехи са скъпи и трябваше да вземаме пари назаем. Всъщност, сред приятелите ни ние сме единствените, които имат бебе. Никой друг не може да си го позволи."

Депопулацията е сериозен проблем за българското правителство. Ако младите продължат да напускат страната или да не създават семейства, няма да има кой да плаща за пенсиите и социалните помощи.

Българският социален министър Емилия Масларова казва: "Предоставяме допълнителни данъчни облекчения, за да убедим двойките да имат повече деца. Имаме политика за подпомагане на майките да се завърнат по-бързо на работните места и ще има повече детски градини. Знаем, че хората искат да останат в България, ако могат."Пропаст между поколениятаОбратно във фабриката. Стоян ме кани на вечеря заедно със съпругата си в малкия им апартамент, останал от времето на социализма. Храната - колбаси, сирене и салата, придружени с гроздова ракия, са домашно производство - за да се икономисва. На шкафа има снимки на двамата им синове - млади, силни момчета, които се трудят в Барселона.

Върховият момент настъпва, когато започва да звъни телефонът - обаждане от Испания. Да, момчетата са добре и шефът казва, че ще има още работа.

Но Стоян и Мария са тъжни, че семейството им е разделено. "Гоце Делчев изглежда като изоставено място", казва Стоян. Той се чувства самотен: "Виждам колко малко хора са останали във фабриката. Те имат тъжни лица и празни души. Срамно е, че не можем да бъдем с децата си. Но не виждам как това ще се промени."

По-рано оставих един от последните обитатели на Лещен - Асен Кирчев - на един хълм с вече подострената брадва да сече дърва на залез. Неговото огнище ще бъде единственото в селото тази вечер.
117
5953
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
117
 Видими 
16 Ноември 2006 00:35
На тва не му е нито времето сега, нито мястото тука.
Разбирам че повечето четат вестника без пари и нямат основания за претенции, но малкото които го плащат не заслужават такива храчки.
16 Ноември 2006 00:47
Няма на кого да се сърдим за емиграцията, освен на себе си, че допуснахме да ни управляват икономически идиоти. Няма ли сме ген за машиностроители, електрониката не била за нас, високите технологии пък хич. Бъдещето ни било в земеделието и туризма. Така скандираха от трибуните Желю Желев, Блага Димитрова, Михаил Неделчев, Елка и една сюрия лумпени интелигенти, които винаги са били на държавната ясла. Мъчех се да променя нещо в СДС заедно с други хора, но бяхме много малко, и много на ниско ниво. Който има програмата на правителството на Иван Костов, да я отвори на икономическата и част. Там основният приоритет е аграрният туризъм, има цяла ода за него (за морски и планински не пишеше), за земеделието (два-три реда), май нищо не се споменаваше за промишленост. Е, програма на каква държава е това? Познахте, от Третия Свят. Само, че младите хора не искат да живеят в такова общество. Какво трябваше да правя, да си скъсъм дипломите от първи клас до последния курс напълнени с шестици (какъв смях за любителите на кючека), да си хвърля дисертацията, да си сложа статиите в най-авторитетните списания в моята област в тоалетната. Е няма да стане, заради никакъв патроитизъм. Аз, и много други, си взехме дипломите и заминахме по чужбина. И изведнъж се оказа, че не сме чак толкова генетично увредени. Всички си намерихме лека-полека работа по специалността. Аз победих една сюрия американци на интервюто за работа. Избре ме един от най-добрите специалисти в света в моята област. И един ден директорът на фирмата ми каза, че са щастливи, че са намерили такъв инженер на готово, защото било много скъпо да ги подготвят. Ама не съм само аз така, хиляди са добрите български специалсити, които носят печалби за работодателите си в чуждите страни. Само в България не сме нужни. Защото на кого са нужни такива хора в страната на Азис и кючека. И това е потвърждение на правилото, че системата е по-важна от човека. А защо изградихме такава система, трябва да отговарят изборените по-горе хора.
16 Ноември 2006 01:10
Туй момче от ББС, Майкълчо Дънкиния, какво се е разревал на чужди гробища.
16 Ноември 2006 01:11
Булгариън вземи се гръмни. В момента от така наречените страни от първия свят бясно се оутсорсва инженерска работа за страни от третия свят като България, въпреки че заплатите за истински инженери в БГ станаха по 1000 евро, дори и за фикс-о-тв са по 500. Оутсорсването към България на глава от населението е по-голямо отколкото към Индия или Китай. По-лечко със инженерските плонжове че ако си на 35-45 години доде платиш ипотеката имаш още 20-30 години, а до тогаз пъвия свят току станал лика прилика на третия и па у БГто.
16 Ноември 2006 01:16
Моча, върви се излей някъде да не вониш толкова много. Най-добре се аутсорсвай при любимите ти комуняги в Китай, Северна Корея или при брат ти Ортега. Поне ще си платиш бързо ипотеката за казарменото легло.
16 Ноември 2006 01:28
Де го дедо Фройд да тълкува тука A_Bulgarian_in_USA Тука виждам подтискане, изтласкване и липса на майчина ласка
16 Ноември 2006 01:49
Не се ръфайте като кучета де! Тоз път е право момчето от УСА-то, бай Жельо наистина ги редеше едни такива навремето ..може би е изхождал от неговите гени-кой нормален човек като го види за пръв път би повярвал че е въобще грамотен-камо ли че е писал книги?Народеца ни е поне 5 пъти по-буден от тоз ваш 1-ви свят, и в техническо отношение всяко цигане можеш за 3 дена да обучиш да работи на струг или фреза, което не е възможно в една Германия например!На политици никога не е случила България, но тез които сега си упражняват ролята като такива са вероятно и последните..Въпрос на време е да изчезнем като държава
16 Ноември 2006 02:03
Геноцидът над Българите в собствената им държава продължава
16 Ноември 2006 02:06

Много обективен и аналитичен репортаж на англичанини, какъвто не можем да прочетем от бългжарски журналист. Тукашните журналисти пишат само интриги и псевдоанализи и се стараят да напопържат някого, за радост на българските си читатели.
`
А недоволните от автора по-горе реагират като малки деца. Да не би да е забранено да се пишат репортажи от България и да се посочва нищетата тук? Най-смешен е българинът в Ю Ес Ей. Какво недоволстваш от англичанина, нали си се отървал в щатите? Някой ти е виновен? Костов? Виденов? Характерното е, че българската глупост все обвинява някого.
16 Ноември 2006 02:07
A_Bulgarian_in _USA Прав си друже, цялата ни политика е за изтласкване на всичко кадърно навън от страната. Приканването за напускане не слиза от страниците на пресата. Цената на живота се увеличава методично все по "обективни причини". МВФ е завързал на фльонга минималните работни заплати на едно срамно ниво. Заплатите на лекари, учители, на академичен персонал са убийствено ниски. Това е т.н ИКОНОМИЧЕСКА ПРЕСА, МЕНГЕМЕ. От друга страна забиването на земеделието става не само с липсата на каквито и да е улеснения, още по малко на субсидии, каквито се дават щедро в Европа и Щатите. То се прави по класическия път с изкупните цени - безсрамно ниски, на зеленчуците, на житото, на всичко, което може да задържи работливите хора на село. И най- важното този процес се осъществява със знанието и съдействието на правителствата, бившите и сегашното, с това на Президент и на Парламент. В общи линии, с тези цени, с тези доходи у нас се провежда МАСОВ ГЕНОЦИД. Престъпници обаче няма, всичко е законно, щастливите ни политици се радват като наивни деца на приема ни в НАТО и ЕО. Какво да добавя, това е масово самоубийство, язък за прекрасната ни страна. Никога не съм допъскал, че у нас ще се пръкнат толкова некадърни политици, продажни и безхаберни, всеки натрупал достатъчно грехове за да иде в дрънголника. Чудя се и на инфантилните им постъпки , и на мисленето им, срам ме е понякога и безкрайно болно.

16 Ноември 2006 02:19
всичките от горе сте мрънкачи. Много емоционално. Ситуацията в България по може да се оприличи на масово самоубийство на китове неже ли на геноцид. Самоубиват се някои китове други им гледат сеир. Българите ако да изчезнат ще е от мързел. Поколението на 50-70 годишните е най-мързеливото поколение обитавало по българско. Нямат дори представа какво може да е трудовата етика на съвремения западен свят, ни най-малка идея. Целия им живот е вървене към смърта, нито създадоха инфраструктура на държава, нито родиха деца, нито ги възпитаха. Сега плащат сметката.
16 Ноември 2006 02:20
"В страна, която някога беше известна със селското си стопанство"
Кога е било това че не си спомням?...
Трябва да си голям идиот или голям комунист да не рaзбираш че 60 години КОМУНИЗЪМ ОБЕЗЛЮДЯВЯ‌ България!
България няма способни и образовани професионалисти които да създават предприятия и работни места!
България е пълна с комуняги бездарници като писатели, поети, артисти, академици, професори, спортисти ......негодни за полезна работа, деморализиращи народа с комунистическа пропаганда и паразитизъм!
16 Ноември 2006 02:58
На десет години , това е най дългият срок , всяка икономика трябва да се обнови , смени и обнови производството , машините и съоръженията.
17 години след прехода , още е виновна социалистическата икономика и така ще бъде и след още 100 години.
А най смешни са викачите , срещу българина .
Какво казва тъпоумието им.Българинът е мързелив и вероятно затова бяга на запад , защото там го очаква да лежи и брой звездите.

И понеже всичко е комунистическо и този МАЙК ДЪНКИН, БИ БИ СИ и него на комунист са го направили , българските тъпократи
16 Ноември 2006 04:22
фабриката за електроника в Гоце Делчев - един от последните бастиони на индустрията в България от съветско време. Някога в нея е имало 5000 работници, сега са едва 66

След време от 66 ша останат само 6 пазаче. Нема да има и какво да са пази. И така ша е, додека са не изчисти целата мръша на социализъма. Ако некой са надева с такива жалостиви статии да спре процесите, требва да му кажем да са откаже.

Репортажът на англичанина обаче е нито "обективен", нито "аналитичен".
Те точно с такива глупости и мрънкане по социализъма занимаваха народа почти 20 годин, додека мошениците са накрадат, а другите бивши комунистически дръжави дръпнаха напред. Ний изостанахме от тех с поне 4 годин, реформите у нас почнаха чак след 1997 г.

От 5-6 годин обаче ситуацията е съвръшено друга, има отчетливо движение напред. Но БСП беше 8 годин в опозиция и през тва време плюеше наляво и надясно срещу секи опит за реформа, грижеше са за дезинформирането и затъпяването на хората, место да им помогне да са ориентират в новата обстановка.
Сага, кога додоха на власт, други им го връщат с такива тъпизми кат тая статия.

В момента безработицата у нас е на равнище по-ниско от тва в Германия и Франция. Ако извадим циганете и другото неграмотно население, ша са види че не достига квалифицирана работна ръка. Нема вече инженере.
Вчера американците от AES обявиха, че за строежа на новата ТЕЦ Марица Изток 1 ша им требват 2600 строителе, от които 500 заварчици. Абсурд е да намерат толкоз свободни заварчици сага в България и ша требва да внасят.
А требва да излеят 100 000 тона бетон, да инсталират 11-12 000 тона метални конструкции, машини и съоражения. Просто са чуда как ша са оправат, но щом почват, значи са си направиле сметката по-добре от тия, дека ги одумваме.

А там са прават или рехабилитират още 2 други ТЕЦ-а и за нов даже са говори. Ша са изградат мощности почти колкото 4-те затворени реактора на Козлодуй и новите на Белене и преди тех.
Миналата седмица пък американският посланик обяви, че друг американски гигант са кани да извръши нова инвестиция за 2 млрд.долара. От такъв калибър може да бъде нещо от автомобилостроенето или електрониката. Ако са решат, значи и те са му намериле колая за специалистите, инак нема да додат.

Нормално е за човек, който кара на минимална пенция, да му убегнат процесите в икономиката, но тва не значи, че ги нема.
Лани в икономиката са инвестираха допълнително в основен и оборотен капитал къде 6 млрд.евро, а тая година ша са около 7 млрд.евро. От тех в основен капитал са съответно 5 и 6 млрд.евро.
Преките чуждестранни инвестиции лани беха 2-2, 5 млрд.евро, а тая година гонат 4 млрд.евро.
За сравнение требва да кажем, че от тоя калибър беха чуждестранните инвестиции през 2001 г. в Унгария и през 2003 г. в Полша, ама нали връвим неколко години назад в резултат на собствената ни простотия и дълго робуване на комунистическите митове, чак сага вече влизаме в час.
И все пак те са доста по-големи икономики от наща, така че по чужди инвестиции спремо БВП-то вече ги бием.

Некои казват, че много от чуждите ни инвестиции биле в недвижимости. Тва е верно, но от 2, 85 млрд.евро чужди инвестиции за 9-те месеца къде 2, 1 млрд.евро не са в недвижимости.
Показателно е, че износът, макър все още доста по-малък от вноса, започна да расте по-бръзо от вноса.
За месец Септемврий т.г. износът е порастнал с 42-43% спремо ланшния, мерен в доларе. А известно е, че износ, както и боя, с пръдня са не прави, а с инвестиции.

По тая причина ми са чини, че Майк Дънкин от Би Би Си ша да е на акъла на "зелената" депутатка по македонските вопроси.


16 Ноември 2006 04:23
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 16/11/2006 г/ 10:32:55

16 Ноември 2006 05:41
за статията. При все, че не ни се искаме да научаваме за тези работи. Повече от реакциите горе наистина са смешни ('айде за ФЛ си го знаем). Това са фактите - българската провинция обезлюдява - надеждата на младите от тези села е чужбина - Запада ако имат късмет - ако нямат, Турция и мюсюлманството. Виновните си ги знаем - но не са само политиците, мутрите и престъпната върхушка. Струва ми се виновни сме си всички. Гледам съседна Гърция и се чудя кое е това дето ни липсва на нас като народ да подредим държавата си...
*
И ако обичате, пишете на кирилица.
16 Ноември 2006 05:51
Иванов, та казваш: "A_Bulgarian_in _USA Прав си друже, цялата ни политика е за изтласкване на всичко кадърно навън от страната."
'
Аз пък мисля, че причината за истласкването на българите е заграбването на по-голямата част от държавната собственост от бандити, които са некадърни да правят пари чрез бизнес, което ги принуждава да плащат ниски заплати. И понеже основнат цел на повечето от държавните управляващи е да станат милионери за отрицателно време, което пък засилва мизерията сред населението, затова хората са ПРИНУДЕНИ да търсят оцеляване в чужбина. Хората с болка изостават собствените си жилища, за да отидат на хиляди километри, без да знаят говорящиат език на местното население, но предпочитат да имат препитание за оцеляване, макар и да живеят под наем, далеч от роднини и близки.
'
]Корупцията в България е основният фактор за обезлюдяването на България. Корупцията в България е източника на престъпността и загниващата икономика. Безнаказаната корупция в България погуби България.[/[/b]blue] [/blue]

Редактирано от - bot на 16/11/2006 г/ 10:33:24

16 Ноември 2006 06:33
За съжаление всичко е вярно!

Чжденците го разбират само след една пътуване дори из най-оживената част на България - София-Пловдив. А ние не можахме да излъчим нормални политици, анализатори и т.н., които да го осъзнаят и да формулират работеща програма как да излезем от тоя омагьосан кръг.

Наместо това си произведохме Волен - да ни вкара в още по-голяма беда.
16 Ноември 2006 07:25
И според мен всичко е вярно и ... не е ново за нас. Имаме отвратителната традиция да рушим безогледно, за да променим и създадем. Не знам от какво е - от недоученост, неспособност да обуздаваме страстите си, от комплексарщина и наивност... Как иначе човек да си обясни допускането до властта на толкова очевидно посредствени и морално нечистоплътни "водачи" през прехода. Няма как причините да се търсят все в тайни заговори и външни стратези. Защото в Чехия напр. нашето не се случи.
16 Ноември 2006 07:38
Всяка голяма фирма на Запад си има своята история пълна с много мъки и жертви.Тук явно не е било така, щом като не съм чул за директор, който се е
гръмнал от мъка, че предприятието му фалира.Казал съм го и друг път-най-лесно се руши това, което е строено насила.Нашият шок продължава вече много време.Да се събудим.Не хулете Костов, а прочетете отново ВЪЗВАНИЕТО.
16 Ноември 2006 07:56
Тъжно е да видиш ка некъв ингилизин е фанал дамара на проблемо.
Но...га светът си събува потурите, за си ги събуваме и ние.Райони кат този и тези у Родопа и Странджа лека-полека за опустяват, щото нема некой да е прокопсал със земеделие и любоф към природата.Младите за бегат я към градо, я към чужбината.
И само шемети кат Кихот за крякат оти аджеба емигрантите ни платат на чудовището Здравна каса, ни па сакат да се връщат у китната природа, та да бачкат за едното лудо я на некъв фес, я талянец, я братчед на Геврекос.
Братя българи, земе ли светът да си събува потурите-събуйте си ги и вие!
16 Ноември 2006 08:08
Мисля че повечето не си давате сметка за кого е предназначена статията. Тя е за английските читатели, посланието към тях е:"Ето какво направихме от тази някога развита икономически държава с нашия радикален либерализъм..."До голяма степен той е прав.
16 Ноември 2006 08:22
Ефенди, извинявай, тоя път съм съглсен с теб.
16 Ноември 2006 08:23
Преди време един наш форумец, демонстриращ определено антикомунистически чувства и настроения, по негови думи активен участник във всички "значими" събития на прехода, инженер по професия каза:
"Когато Жельо Желев определи селския туризъм за приоритетен отрасъл в развитието на България, аз разбрах че в България за мен повече място няма."
Не си спомням ника му, но мисълта му запомних.
Може би мнозина са си помислили същото, а резултатът е описан в горната статия.
---------------
Светлото бъдеще отново се отлага, този път поради липса на "работна ръка" която да го изгради.
16 Ноември 2006 08:32
Прекарах изминалите 2 месеца в България и държа да кажа, че не споделям изцяло вижданията на автора.


Простете, но чуждите туристи, които видях, бяха най-зле облечените хора на улицата, с най-разкапани телеса и отсъстваща усмивка, с лица, спаружени от постоянното напрежение да осчетоводяват всичко в живота си - точно това се мъчи да направи тази статия. Е, може би такива идват в България, докато другите се подмладяват на Лазурния бряг. А вметката за децата просто не е вярна - всичките ми познати и приятели имат деца, някои даже вече по 3, а някои ги отглеждат с 300 лева заплата и не хленчат чак толкова, колкото би се очаквало. Тази година е рекордна по брой на родените деца. А това, че аз още не съм допринесъл за тенденцията е затуй, защото държа моите деца да се родят в България.


Навсякъде (или поне на доста места) по света животът е един и същ, само цените и заплатите са различни, но пък те бавно и сигурно вървят към изравняване. Вярвам, че има хора които ще ме разберат

Редактирано от - цуцурко на 16/11/2006 г/ 08:41:16

16 Ноември 2006 08:45
el mojadjo
Обикновено се съгласявам с мненията ти, ама сега Bulgarian in USA има право. Глупостите на нашите демократи са огромни. Те самите разсипаха, а и създадоха условия за разсипването на една що годе добра икономика.
16 Ноември 2006 08:55
Примерът на Китай, а не на Ирландия, както бълнува кака ви Круелка трябва да бъде винаги пред очите ни. Китайците показаха, как от една направо комична икономика-спомнете си само за леенето на метал в дворовете и други щурутии на Мао, може да се направи работилницата на света. По този път вървят и Виетнам.
Нашите демократеци пак ни закачиха за губещата страна. Това още по-ясно ще се види като влезем в ЕС. Тогава принципа всеки да се спасява поединично ще се приложи напълно и държавността съвсем ще загине.
16 Ноември 2006 09:00
Стига с този Китай де...Китай, та Китай...Китай прави икономически бум благодарение на пазарите, които му осигуриха САЩ и ЕС. Без тези пазари щеше да се срине по-бързо и от СССР. В замяна на пазарите Китай прави политически реформи. Така го купиха, с ясната цел да разрушат комунистическата крепост Китай отвътре. Него давайте за пример, няма как да заприличаме на Китай.
16 Ноември 2006 09:16
Много хубави коментари. С всички ви съм съгласен. От друга страна пък, когато България опустее съвсем, няма да има повече корупция.
16 Ноември 2006 09:19
Навсякъде (или поне на доста места) по света животът е един и същ, само цените и заплатите са различни

Цуцурко, ти си роден адвайта-ведантин и махаяна-будист на едно място.
16 Ноември 2006 09:34
*****

Редактирано от - bot на 16/11/2006 г/ 10:34:30

16 Ноември 2006 09:36
Неточности има.Като цяло България се опразва , с темпове който вещаят нейното затриване като България.
Европейските и демократични ВЪЗРОДИТЕЛНИ процеси , уж възродителни пък по същество криминални-затриващи , направиха България тясна , какъв парадокс , за опразнената от българи България.
1 300 000 вече са по малко българите.1 000 000 търсят спасение извън този възродителен процес.
Както при всеки възродителен процес пък се наблюдава и обратната , също парадоксална характеристика.Опразването на почти цялата територия , да е невалидно , където се наблюдава авантата от криминалното възраждане.Въпреки огромното намаляване на българският корен , се наблюдава струпване и натрупване в зоните , където авантата се наблюдава.София , няколкото големи градове, черномутрието , курортните зони-местата на ДАЛАВЕРАТА.
----

Може да се правят на заплеси , тези дето дюдюкат , за селско стопанство , за икономика , за демокрация , за свобода и свободи.
Голяма част от тези заплеси , са заплеси , но някои имитират , за да правят другите на заплеси.
Възродителният криминален процес , там е причината.Естествени са тенденциите в тази деградирала и криминална държава .Съвсем естествено постъпват нормалните хора , като бягат от новолудите.От луд кой нормален не бяга.
16 Ноември 2006 09:39
Китайците трябва да са луди, че емигрират в България...
16 Ноември 2006 09:44
Абе кой и пише сценария на тая гротеска???
16 Ноември 2006 09:45
Амеериканците пък са луди , защото емигрират в Китай, в арабски, африкански и азиатски страни.

Далаверата , далаверата , тя даваотговор за всичко , когато процесите са криминални.
А иначе ?
-----------

От един луд , винаги може да се намери друг по луд , най тъпо луд.

16 Ноември 2006 09:53
Вярно че то е истинска далавера да си поръчаш храна в китайски ресторант. Според мен друга им е целта. Нарочно продават храната си на цени под пазарните, защото е генетично модифицирана и предизвиква необратими постнатални хан-мутации. Особено опасни са водораслите, черните гъби и соевите кълнове. Виждал съм вече и българки, чиито новородени са с дръпнати очи.


Явно са се хранели в китайски ресторант.
16 Ноември 2006 09:56
Българщината обаче контраатакува и прави така, дето малките китайчета да говорат на бугарски: "Де-Се-Ка, Де-Се-Ка, Де-Се-Ка..."
16 Ноември 2006 09:57
щом се изпразва значи ще се запълва, празнa територия няма
16 Ноември 2006 10:06
Би Би Си явно не ги удовлетвори викачите.
Ами новят голям брат?

И Джон Байърли –посланика на УСА е вече , , генетично” модифициран-днес и сега.

Няма повик за бързи рИформи , за повече демокрация , за повече свободи

, , Повече присъди, високопоставени престъпници в затвора и конфискуване на активите на организираната престъпност ."

За да го казва това , какъв трябва да е бил прехода , ВЪЗРАЖДАНЕТО на България???

Доживяхме и големият брат от отрочетата си да се отказва.

16 Ноември 2006 10:06
Опразването е полезно за България, тъй като се отваря повече място за английските пенции, които ще дойдат от Европа.
Очерта се нова фракция в клуба на обездолените, разграбени и съсипани, а именно програмнодокументни такива. Възторженият им полет нагоре е скършен по безобразен начин от невъвеждане на ихните мечти, копнежи и трептения в програмни документи, концепции и основни насоки на развитие.
В това отношение златен век за България беше по Татово време в периода на перестройката. По онуй време отговорните другари внисаха проектопрограмата за поредния исторически пленум за обсъждане сред широките маси на трудещите се. И на събранието секи земаше отношение и даваше предложения. И накрая ставаше много хубаво, щото се включваха решения за оправяне на положението на всички - и за млади специалисти, и за стари, и за млади майки, и за дърти ергени, за комсомолци, партийци и офейци , за среднисти и вишисти, за софиянци и провинциалисти и така нататъка, и така нататъка. И ипотечен овърдрафт имаше дето теглиш колко искаш и връщаш ако сакаш, ама се викаше взаимоспомагателна каса, щото народа не знаеше английски.
16 Ноември 2006 10:19
реминисценти, има норми за потребление, здравословни правила, дайте данна що е изядено в българия, с какъв произход и ще лъсне истината как живее българина, скромничи нещо статистиката, сигурно срам изпитва
16 Ноември 2006 10:27
леле що мрънкане е измрънкано нощеска
16 Ноември 2006 10:55
Демократа от УСА и Маркс, имате сериозни проблеми с "изтласкването" (което вероятно се дължи на подсъзнателния стремеж да спите с майките си.)
Хайде стига с тези глупости - дошли на власт "демократите", затворили хубавите фабрики и българите тръгнали да емигрират.
Горкото семейство на инженера и биолижката нямало пари за детски дрешки и затова не можело да си позволи второ дете - пълни глупости, ако и да е от бибиси.
През последните две-три години има истински бейбибум сред образованите българки.
Я кажете, ако по времето на Тодар Живков българете имаха паспорти и можеха да пътуват свободно - щеше ли да има емиграция? (спомнете си Югославия).
16 Ноември 2006 10:57
бъдеще имаш ако инвестираш в него, в човешкото мислене и можене, в младите, с висок ддс на книги и учебници и нисък корпоративен данък за назначени капиталисти не става, нали са голема работа, сериозни съвети за намалено трюдолюбие дават, да запрятат ръкавите, облекчения за слаби и немощни се дават
16 Ноември 2006 11:13
Нека бате ви Марксчо да отиде в Китай и да работи за китайска заплата, аз предпочитам ирландската заплата... Ама не ще, да не е луд!
Тук някой попита - а защо китайците емигрират даже и в България, като в Китай е толкова хубаво?
Сега за соц икономиката - 80% от стокообмена беше със СССР, 90% със СИВ. СССР се разпадна и ние изгубихме пазарите, тъй като другите веднага се настаниха там с по-модерни и по-качествени стоки. Заводите се пукаха по шевовете от непродадена и непродаваема продукция. Полека лека си загинаха от липса на пазари - понеже преди се продаваха само в СССР.
За другите соц страни делът на търговията със СССР беше по-малък (40-50%) затова и промишленостите им не претърпяха такъв крах. Изглежда са били по-далновидни от нас.
16 Ноември 2006 11:16
Добре че мангасарите не ви четат писанията - те тогаз вече България наистина ще се "опразни"!
16 Ноември 2006 11:35
Интересно как по стила веднага се разбира, че е писано от чужденец - не бях прочел автора и източника и на втория - третия абзац взе да ми звучи много странно та погледнах автора... Това което обаче въобще не ми стана ясно е, коя точно година е писна статията?!? Щото много от нещата изглеждат и сега актуални, но пропускането на някои съществени подробности от региона ме кара да си мисля, че е писана поне преди няколко години! Автора хубаво се е разходил до Лещен, ама що не е споменал, че това сега е едно чисто туристическо селце с реставрирани стари български къщи, нощувката в които струва 60лв. двойната стая (заслужава си, да ви кажа) и което в никакъв случай не можеш да наречеш запустяло, поне от към туристи. От към местни хора е запустяло, но още преди години, при социализма. А сега е един добър пример как може да се съживят и да станат печеливши изоставените селца по планините. И никакви цигли обрасли с бурении не може да е видял там - в цялото село видях една единствена по-нова вила която беше с цигли, всичко останало е с тигли (каменни плочи), както си му е реда, ако говорим за автентична архитектура!
Друго което хич не споменава е новоотворения граничен пункт с Гърция. То вярно, че новия пункт за сега май не оправдава свръхочакванията от него да съживи региона, местните хора се оплакват че не могат да минават през него, щото митничарите на новия пункте се натягат и ги връщат за неща където другаде не им правят проблем (то това ще е още малко, до Нова година, щото след това ще "изгонят" митничарите от пункта), но хич да не спомене за него а все да се върти около отдавна загиналите заводи ми изглежда много странно. Я някой да каже това ли е въобще сегашния кмет на Гоце Делчев, да не се окаже, че статията е писана преди 5 години...
16 Ноември 2006 11:43
..резултатът от 17 годишното управление на мародерите от коалицията на Гоце/с малки сини вариации/ е надлежно описана в статията на англето.
Какво има повеке да се коментира??!?!
Обаче, явно на некой гьонсурата им е в повече, та затова не спират да дават акъл.
'Оправянето' в България е равносилно на емиграция, а самодоволните тукашни новобогаташи наричат все още останалите - лузъри.
Това си е геноцид, но по мазните медии и дума не може се прочете.
16 Ноември 2006 12:25
Значи така, не ни харесва статията и дайте да го плюем англичанина.Много точно е написал нещата "Българинът от Ю ЕС Ей". И в социалната сфера, изглежда работи принципа на Ла Шателие-Браун, като имаме пред вид появата на "Атака". А какво ще направят, предстои да видим.
16 Ноември 2006 12:54
Абсолютно точна статия е написал човека! Не може да се каже че е политически или не знам как си още пристрастен-всичко е толкова точно описано, както всеки един желаещ да види истината може да го нарави навсякъде в малките градчета на ровинцията..ама там олитиците и не стъпват, щото като лъсне истината и се хващат за главата!! Само че София никога не ебила българия и жълтите плочки не могат да решат и не искат да решават проблемите на хората- отворихме и границата-оправяйте се кой как може! Всичко е оставено на автопилот и колкото помалко българи останат тук, толкова по-малко ще има кой да рови в мътните далавери на олитиците ни!!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД