:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Челен опит

Таксата за кола в центъра на София - почти неизбежна

Стимулирането на използването на градския транспорт за сметка на личните автомобили е един от начините за справяне със задръстванията, смятат експерти
Идеята да се въведе такса за минаване с кола през центъра на София става все по-реалистична, след като наскоро беше лансирана отново от висши общинари. Това е и една от основните препоръки на доклада на Центъра за икономическо развитие и "Булплан" за усъвършенстване на градския транспорт, който ще бъде обсъден днес в Столична община. Експертите смятат, че трябва да се стимулира ползването на градския транспорт за сметка на личните автомобили. Това може да стане както с подобряване на качеството на самия градски транспорт, така и с осигуряване на буферни паркинги по периферията на центъра и налагане на такси за тези, които държат да влизат в него с колите си.

Експертите препоръчват да се въведе платено преминаване не само през централните зони на града, но и по определени улици. Съвременните електронни системи дават възможност дори за диференцирано таксуване в зависимост от скоростта на избраната за движение лента. Например в Норвегия има приложени поне четири такива системи, представляващи платени околовръстни шосета в районите на Осло, Берген, Трондхайм и Северен Яерд. В Трондхайм трафикът по околовръстното шосе е спаднал с 10% във времевия отрязък от денонощието, когато минаването по него е платено, пише в доклада.

Такса, ограничаваща движението на автомобили в Сингапур, е въведена още през 1975 г. Според експертите това е единственият милионен град в света, в който проблемът с транспорта и задръстванията е напълно решен. От 1990 г. там функционира лицензен режим (Vehicle Quota System) за притежаване и ползване на различните видове автомобили. Държавата регламентира и стриктно контролира броя на лицензите. Желаещите да получат документа кандидатстват и даже наддават (може и по Интернет).

При изготвянето на градския транспортен план на Будапеща е предвидено дорида се въведе данък задръстванеЕкспертите обаче преценяват, че подобна мярка е преждевременна и би трябвало първо да се приложат всички останали ограничаващи мерки, преди да се въведе и данък за задръстванията.

В Германия със средства от федералния данък върху горивата в Оберхаузен е построен нов извънградски център с търговски обекти и атракции за отдих и развлечение, който е свързан с градския център и с главната градска гара чрез специално трасе, предназначено само за автобуси и трамваи. Във Франция пък е въведено "транспортно облагане" - специфичен данък, плащан от работодателите и ползван за инвестиране в обществения транспорт, пише още в доклада.

Друга препоръка за ограничаване на трафика в центъра е въвеждането на "синя зона" в целия център. Това е мярка, прилагана масово и с неоспорван ефект по света, смятат специалистите. Като пример те дават Цюрих, където "синя зона" е на път да обхване целия град. В Белград също е внедрена система, при която навсякъде в централната зона паркирането се заплаща, като това може да става и с SMS.

При такава мярка обаче възниква въпросъткакво да правят хората, които живеят в центъраПо света е въведена минимална годишна такса, срещу която те могат да държат колите пред домовете си. Обсъжда се това да стане и в София, като примерният размер е 100 лв. на година. В Атина новата система за паркиране в центъра обхваща 5500 паркоместа, от които 1950 за постоянните жители (срещу абонаментна такса 10 евро годишно), 1000 - за учреждения, банки, хотели (срещу 1800 евро годишно), и 2500 за ползване до 3 часа, общо 6 евро. Заплащането става със смарт-карти. В Дъблин абонаментна форма за обитателите е въведена по тяхно искане.

Освен справедливото определяне размера на този абонамент необходимо е ясно да се определикой може да ползва тази преференция- дали тя ще се отнася за собствениците на гаражи, ползвани за други нужди, както и за собствениците на новопостроени сгради, в чиито имоти не са осигурени места за паркиране, препоръчва докладът.

В Белгия, за да паркира в "синя зона", шофьорът трябва предварително да си купи "диск за паркиране", който служи и за отчитане на престоя. В една по-тясна "червена" зона, където се струпват много хора, паркирането на разрешените места и в разрешените (само работни) дни става с билет от автомати, поставени по тротоарите. Цената варира от 1-2 евро на час, като не може да е повече от 2 часа. Има обаче и такса за цял ден, която е около 15-22 евро. Таксата за паркиране може да варира и за различните улици.

Живеещите в центъра могат да паркират колите си чрез специална "карта", издавана от общината срещу документи, доказващи, че обитават съответния адрес. Броят на картите на едно семейство също се определя от общината. Тази карта дава право на собственика на колата да я паркира в радиус до 400 м от жилището си, като на картата изрично са изброени улиците и номерата, на които е позволено да се паркира. В някои общини документът е безплатен, като само се заплащат административните разходи - около 12 евро. В други пък струва между 65 и 200 евро. Общините, които издават по 2 карти на семейство, дават първата безплатно, а втората - срещу определена сума. Картите са със срок от 3, 6, 9 или 12 месеца. За да получи такава карта, собственикът трябва да декларира, че не притежава гараж в радиус от 400 м. За фирмите, търговците и неживеещите в съответната зона картата за паркиране струва около 130 евро на година.

В повечето градове в Белгия живеещите в центъра могат дапаркират и в общински гаражи на по-ниски цениНапример за общински гараж в центъра на община Ixelles Bruxelles цената е 75 евро на месец. В град Генд, който има население само 230 951 жители, има 9 общински подземни гаража с места за 4000 автомобила, като в момента се изграждат още няколко.

Експертите препоръчват да се изгради и система park & ride - буферни паркинги по градската периферия, в районите на големи входящи потоци. Пример за подобен успешен опит е Будапеща.

В общия градоустройствен план на София има предвидени буферни паркинги около метростанциите. Според експертите обаче подобни съоръжения трябва да се предвидят и при останалите "входове" на града. Те препоръчват дори буферните паркинги да се дадат за стопанисване на градския транспорт. Така ще могат да се въведат преференции. В Белгия с квитанцията за паркиране на буферния паркинг човек може да пътува безплатно с градския транспорт на отиване и връщане от паркинга. Освен това цената за престоя там е по-ниска, отколкото в центъра. В Будапеща пък приходите от буферните паркинги се инвестират в градския транспорт.

Световният опит сочи, че само рестриктивните мерки и подобряването на градския транспорт могат да облекчат движението в центъра на София. Столичани трябва да се подготвят за крути, но неизбежни мерки в близките години.
11
5174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
16 Ноември 2006 00:23
Да, точно така, и аз знам даже как ще стимулират използването на градски транспорт: като вдигнат още два пъти цената на билетите по два пъти.
Така градският транспорт ще стане ефективен, и хората ще го предпочитат, а мениджърите му ще са мотивирани да търсят оптималните решения.
Знам и как ще направят паркинги в началото на града: като построят преди това на всички подходящи за паркинги места бизнес-центрове.
Знам и как ще ограничат колите в центъра - като заградят и дадат под аренда и за застрояване абсолютно всички тротоари и улици, по-широки от два метра.
16 Ноември 2006 06:47
Уха, като качат цените на градския транспорт, ще настане голям комфорт във автобусите. Ще има седящи места за всички. Добра идея. Точно на принципа с въвеждането на такса за всички минаващи през центъра. Аз имам още по-добра идея, сега се сещам че не е моя, пфу, вече е правено в Албания. Що не забранят притежанието на личен автомобил. Това ви гарантирам, че ще реши проблемите с трафика в София. ББ сега тръби, че който живее в центъра е богат, значи може да плаща. Скоро ще почне да тръби, че който живее в София е.... Ама да му напомня, че тогава няма да има на кой да бъде кмет.
16 Ноември 2006 08:11
Това не е грижа за гражданите, а пореден опит да се изстискат гражданите. Общината загражда безплатни места за паркиране, обявява ги за платени и отчита с колко са се увеличили парко-местата. По същата схема ще отреже безплатните улици и ще "реши" проблема. Но за тези улици шофьорите вече са платили с данъка върху превозните средства. Дали той ще отпадне, ако станат платени?
16 Ноември 2006 09:18
Нямам нищо против в центъра да ходя с (гр)адски транспорт. Стига да идва на време, да е топло и чисто вътре.
16 Ноември 2006 09:20
За съжаление мнението на Простака е единственото изпълнимо и ефективнио при всички случай. Забраната на притежаването на автомобили автоматично решава проблема. Както и забраната за притежаването на електроуреди решава проблема с АЕЦ Белене - просто няма да има нужда от нея...
А след това следват забраната за притежаване на жилище и... забраната да живееш...
16 Ноември 2006 10:23
Решение на проблема може да се търси и в следната посока: фирмите и ведомствата с предимство да назначават на работа хора, които живеят на 5-10 минути пеша от местоработата, като за особено ценни кадри осигуряват ведомствено жилище в близост до офиса.
16 Ноември 2006 14:11
Простак
Не е решение щото аз имам адресна регистрация на ул. Раковски
А въобще хич не живея там. Ако искам да отида в центъра ще си покажа личната карта.. ето пише че живея на ул. раковски. И кви 5 лв да плащам
Ако го направят цяла софия ще заживее на ул.Раковски
16 Ноември 2006 14:15
А инъче ако Бойко е казал такова нещо с удоволствие ще заведа дело за дискриминация в Страсбург . Много изгодно ще ми дойдат $$$$. само дето ще са от вашите джобове и аз не живея в центъра, но на личната ми карта щом пише, а той лично мене и малцинството живеещи в центъра иска да накаже с глоба може би сме престъпници или сме терористи и сме по различни граждани и разбира се че трябва да бъдеме наказани
16 Ноември 2006 16:17
Да оставим Лондон, Сингапур и Цюрих! Ние сме малка страна. Нека построят една, една! магистрала, която минава близо! до града, 2-3 пръстена от широки булеварди и 20-30 големи паркинга, 2 линии на метрото и глоби за мутри и депутати. това стига!
16 Ноември 2006 16:32
historian - оптимист, безнадежден
16 Ноември 2006 16:53
Спасението - централна пешеходна зона!
Никакви такси, сини, зелени и червени зони, нито четни и нечетни номера няма да оправят ужаса в центъра. Центърът на София за щастие не е голям, може да се раздели на повече от една пешеходна зона ако се наложи, да се построят големи паркинги на удобни места покрая на зоните и хайде готово - не иска много пари тая работа.
Обаче сложното идва от друго - как да се реши частично проблема, така че повече хиени да налапат някое евро покрай решението на проблема... ей това не и харесвам на демокрацията - вечно протака правилните и в обществен интерес решения заради пеликанските гуши на мафията...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД