:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Скандал

75 тона ирландско месо ала Зрънкови

Сагата с отровната храна още не е приключила съвсем и опитът на държавата да се отърве от нея струва до момента 40 000 лв.
Снимка: БТА
Първите 25 тона от месото са прекосили цяла България от Петрич до екарисажа в Шумен под въоръжена охрана, за да бъдат превърнати в месокостно брашно. Но се оказва, че то не може да бъде използвано за храна на животни. Още не е ясно в кой циментов завод ще бъде изгорено и колко ще струва това.
8-месечната сага, наречена "20-годишно ирландско месо", започна да струва много пари на държавата. Разбира се, най-хубавото е, че не го изядохме, защото имаше реална опасност и това да стане. Така, както вече се е случвало, а и няма гаранция, че няма да продължи да се случва. Но след първоначалното облекчение, че вмирисаното месо бе заловено, се оказа, че и да се отървеш от него не е нито проста, нито евтина работа. А историята с мръвката напомня случая отпреди години с ромската фамилия Зрънкови, която за да не буни видинския квартал "Нов път", беше разселвана от град на град.

До момента решаването на случая струва минимум 35 600 лева. Възможно е да сме пропуснали някой харч. Крайната сметка ще бъде поднесена на данъкоплатеца. Всъщност би трябвало да я плати виновният вносител, но той дължи на държавата вече милиони и никой не му ги търси.

Всичко започна от Деня на митничаря - 26 януари. Три дни преди тази дата през 2006 г. тировете на ямболската фирма "Булимпекс", собственост на бизнесмена Георги Георгиев, изчакват на митница Кулата сякаш да настъпи тържествения 26 януари и по обед на същия ден докарват престарялото месо за оглед. Пада им се ветеринарната инспекторка Таня Джекова, която забелязва, че стоката е сфалшиви документи за внос,на които не се вижда дори датата на производство, но пък има печат, разрешаващ вноса.

Всъщност вносителят едва ли е и очаквал подробна проверка. Защото, както се разбра по-късно, още в края на ноември предишната година същата фирма е внесла в страната близо 50 т от старото месо, които са били превърнати в саздърма. Тогава печатът е сложен от шефа на Джекова, Димитър Шаламанов.

За нещастие на вносителя новите 75 тона от токсичната храна не успяват да стигнат до трапезата ни, защото в тържествения ден шведски наблюдател участва в проверката и забелязва върху кашоните числото "86". Той веднага се усъмнява и по сигнала му кашоните остават под забрана на митническия терминал.

"Сега" потърси информация от Агенция "Митници" и Национална служба "Гранична полиция" за направените разходи по съхранение на старото месо на Кулата. Конкретни цифри за периода 27 януари - 1 октомври предостави само Агенция "Митници". Гранична полиция се позова на член 198 от НПК, в който се казва, че материалите по разследването не могат да бъдат разгласявани без разрешение на прокурора. Във всеки случай едва ли виновният вносител ще извади парите от джоба си.

Само за изследвания за възрастта на месото митниците плащат 200 лв., гласи справката. Първоначално от НВМС заявиха, че няма да изследват месото, защото то е без легални документи за внос и според закона не може да се допусне в страната. Ветеринарният закон изисква проби да се вземат само вътре в страната. Заради големия интерес все пак ветеринарите нарушиха закона и взеха проби на митницата. Именно тогава шефът на регионалната служба на ветеринарния контрол в Благоевград Михаил Бащавелов, след като видя месото, заяви, че то изглежда хубаво и че не е по-старо от година. След дни докторът се отрече от думите си и заяви, че не е определял възрастта на мръвката, а столичен всекидневник си направил свободна интерпретация.

Истината дойде с факс на Ирландската ветеринарна служба, където ясно бе написано, че месото е 20-годишно. Ирландците добавиха, че са продали общо 1200 т такова говеждо на Холандия за производство на кучешка храна.

Стоящите доскоро на Кулата 75 т, както и внесените и направени на саздърма още в края на 2005 г. 50 тона са от същата партида, стана ясно от факса. По-късно лабораторните изследвания в София показаха, че месото не отговаря на БДС и не става за ядене. Тестът обаче не можа да покаже възрастта му.

След всички тези разкрития прокуратурата в Петрич започна дознания, а по-късно повдигна и обвинения и определи месото като веществено доказателство.

В продължение на 8 месеца 75-те тона бъдеща храна за кучета се съхраняваха в три хладилни контейнера, катотокът за тях струва на митниците по 35.22 лв. за денонощиеЗа да не бъде разграбено посинялото месо, му бе сложена и 24-часова охрана. Месечно тя е струвала на държавата по 39 лв. по данни на митниците. Сумата изглежда малка, но вероятно това е част от общите разходи за охрана, които по принцип прави митницата в Кулата. Общо за електроенергия и охрана за 8-те месеца държавата е дала близо 8835 лв.

През юли тройна експертиза от окръжната прокуратура в Благоевград показа, че ирландското е не само старо, но и канцерогенно. Магистратите постановиха то да бъде унищожено в екарисажа в Шумен до 31 юли. Собственикът на мръвката Георги Георгиев обжалва това решение пред апелативна прокуратура и заяви, че си иска месото, за да прави кучешка храна от него. Искането му бе отхвърлено, но това удължи престоя на месото на Кулата с 2 месеца. Извършените експертизи по случая струват на хазната нови 500 лв.

Същевременно Районната прокуратура в Петрич заведе дело срещу Георги Георгиев с обвинение за внос на общо 125 тона 20-годишно ирландско с фалшиви документи.

Справка в системата ДАКСИ показва, че общо в регистрацията на 26 фирми се появява името на Георгиев. На 17 от тях той е собственик, на други 8 е управител и само на една е съсобственик на 50%. В медийното пространство бяха тиражирани и мнения на антимафиоти, според които Георгиев е собственик или е свързан с общо около 50 фирми в цялата страна, а само задълженията му към държавата от невъзстановен ДДС надхвърлят 41.5 млн. лв. По-голямата част от регистрираните фирми на практика не съществуват.

Заведени са дела и срещу инспекторката Таня Джекова с обвинение, че е съставила неверен документ за внос на месото и срещу шефа й Димитър Шаламанов, че е разрешил влизането в страната на 50 т от същото посиняло говеждо през ноември м. г. Прокуратурата в Пловдив пък започна разследване за тези 50 тона. Обвинена там е само санитарната инспекторка Мариана Панайотова, с чийто подпис месото бе пуснато в цеховете за саздърма.

Разходите на Агенция "Митници" за командировки до прокуратурата и екарисажа в Шумен възлизат на 980 лв.

Извозването на трите тира със старо месо от Петрич до Шумен пък струва на хазната още 10 000 лв. По пътя посинялата мръвка се радва на въоръжена охрана.

Вътре в камионите двама гранични служители съпровождат месото, а отвън го пазят още четирима граничари. През всяка област полицейска кола на съответното управление се движи също до камиона.

Опит да се сложи край на сагата бе направен именно в предприятието за обезвреждане на животински отпадъци в Шумен, така наречения екарисаж. Там от 24 септември до 3 октомври посинялото месо бе унищожено. По думите на шефа на митницата в Петрич Христо Обретеновизгарянето му струва на хазната нови 13 800 лв.Шефът на екарисажа Тошко Александров пък заяви, че след унищожаването на месото са се получили 15 тона месокостно брашно. Преди години този остатък се е добавял към фуражите за храна на животните, но от тази година заради недопускане появата на болестта "луда крава" със заповед на аграрния министър Нихат Кабил брашното се изгаря в циментов завод. Унищожаването на всеки тон от отпадъка ще струва на държавата 41 евро. Така за изгарянето на всичките 15 тона агроведомството ще трябва да заплати 1230 лв.

И сагата приключва, но само наужким. Защото циментовият завод в Девня отказа да изгори месокостното брашно и агроминистерството започна преговори с концерна "Холцим". Ако не се стигне до изгаряне в пещите на неговите циментови заводи в Плевен, нищо чудно след време да разберем, че и съхранението на месокостното брашно не е било безплатно и сметката от 40 000 лв. да набъбне още.

Агенция "Митници" ще си търси парите, изхарчени за унищожаването на говеждото от вносителя Георги Георгиев, твърдят оттам. Интересно е обаче колко време ще мине дотогава, а и как Георгиев ще бъде принуден да възстанови парите, след като е ясно, че вече дължи милиони на държавата.
Снимка: "Сега"
Вече сме изяли като саздърма вкараните през ноември миналата година 50 т старо ирландско. Разрешението за внос е подпечатано от ветеринарния шеф на ГКПП Кулата Димитър Шаламанов.
10
5367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
16 Ноември 2006 08:47
шведски наблюдател участва в проверката и забелязва върху кашоните числото "86".

Аз пък си помислих, че има някакво чувство все пак у някои назначени макар и по феодална линия БЪЛГАРСКИ държавни служители.
А то се оказа, че пак чужденци ни спасили. Казвам пак защото само днес, само в този вестник, има три такива случая - виж статията "Австрийци ни ...", и безуспешните опити на НП Байърли да накара кадиите да не пускат срещу индулгенции от по 500-1000 лева.
Значи съм прав, че вече не адресирам до българските мафиоти посланията си а до посланик Байърли и до Барозу и Оли Рен. Гледам снощи Маргарита Михнева и тя разправя, че ще прати информацията си, която има за корумпирани висши шефове на МВР до ЕС.
Предлагам повечето българи да започнат да си насочват жалбите там, където по-има полза.
А за тези никивалчевски "елити", си струва да се замислим над предложението на Григор Лилов - като Махатма Ганди - да спрем да им плащаме.
16 Ноември 2006 08:57
До всеки държавен служител - по един евронаблюдател. До 50-100 години може и да се оправим...........
16 Ноември 2006 08:59
Сигурно и аз съм прекарал от това месо, щото страшно много обичам саздърма.
Пък и имам чувството , че споменатият колбас е единственият който се прави от 100% месо.
В случая по-важно е има ли санкционирани по този случай? Кой ще поеме разходите по унищожаването?
Аз плащах един път , че съм ял саздърма - ще плащам ли втори път , че не съм ял?
16 Ноември 2006 09:26
дааа , милата родна картинка
байтъуей защо тея хора не са осъдени и вeче затвора дето:
"Заради големия интерес все пак ветеринарите нарушиха закона и взеха проби на митницата."
16 Ноември 2006 09:31
Драго,
Постарал си се, ама не се е получило твърде, щото материята е малко специфичнаа и не си си дал кой-знае къв зор.
Този случай е показателенсамо за едно единствено нещо-за тоталната неспособност на държавмата адмнистрация да си върши работата.
Помните извода на Юри Мухин
Вяка бюрократична система, създадена от обществото с неговите пари за да реши някакъв проблем, не само че не го решава, а го задълбочава, ако остане без жесток контрол за дейността си: нейните цели са само собственото и оцеляване и разширяване
И второ. За качеството на пресата-облайване, водещо до емоционална чума. Незначителен проблем се радвува възбог, отглежда се истерия, стотици почват д се хранят от него и да се търсят хора за овъргалване. Примери за чумата-тези дни-колко искате. Нали помните кво беше- взривове на необяснима жестокост у привидно здрави люде
Стоката не е дошла с фалшиви документи-ако бяха фалшиви, никой нямаше да се запъне, защото даже нямаше да ги разбере. Какво значи фалшиви документи-зад тях не седи никой, правени са в някой шлеп, или зад тях седи реален човек, холандски или ирландски лекар , с номер, подпис и печат?
Това кой може да го установи и кога? А установено ли е, Драго?
Ти можеш ли да го установиш, ако беше там на мястото на тези хора, които цитираш?Мислиш ли, че е практика, когато дойде такъв документ веднага да се парвят насрещни проверки-аве има ли такъв човек, такъв завод и прочие..
Тя всъщност си е пусната съвсем легално, щото всеки друг щеше да я пусне. Което говори вече за сбъркана система, за което пък трябва да има виновни-един малоумник в НВМС и бандата лапачи под него . Номерът на кашона 86-той всъщност не е 86, ама нейсе-изобщо, ама изобщо не означава 86 та година, ами номерът на кланицата и мястото, където е добито.Така, че цялата история е доста ланкат, но да не изпадаме в подробности. БТВ, няма методика, която да установи точно-тва месо е на 2, тва на три и половина. Благоевградският директор е прав-на външен изглед то наистина може да е изглеждало хубаво.
Проблемът е, че там, където се прави същинския контрол-в случая в Пловдив, някой е наредил, вероятно устно, да си затворят очите и този контрол да не се направи както трябва.
Вместо да помисли, като как, аджеба, контролът се прави вътре, а виновните са отвън, Драгомир цитира имената на хора, които нито са осъдени, нито са виновни-не е ли редно да не им изписвате истинските имена. Бандити се изписват си инициали, а почтени хора се цитират мотамо.
И ся внимавайте-пиша бавно, щото знам че още по бавно мислите.
Стоката е тръгнала от една държава на Еврозоната и е пристигнала в друга пак такава държава-Ирландия-Гърция-, от където е пристигнала у нас.
Какво означава това? След месец тези хора ще ги няма там, какво тогава ще ни предпазва от подобен втори случай? И каква е вината им, всъщност?

Редактирано от - Зе Мария на 16/11/2006 г/ 09:46:50

16 Ноември 2006 10:09
Уфф, пак се ядосах, като се сетих нещо!
Аве г-да специалисти.
Абе как така бдителни швед изловил крадливите българи по клеймо на кашоните бе! Абе някой замисли ли се, ако това беше верно, и ветеринарите и проверяващите определят стоките по щемпълите на кашончетата, че
- винаги като смениш кашончето, може да си вкараш кво да е месо, щото колко струват еди колко си кашона, на които да пише 2006-за кво ти е канал, доктори, сертификати, разрешителни, и пр
-всички, имали допир с месото щяха да са на течение, щото очевидния щемпъл на кашоните ги прави съучастници-демек, знаяли са
- далаверата щеше да върви безпроблемно, само срещу претоварване в нови кашони.
Уфф, тъпаци!
16 Ноември 2006 10:30
лесно се решава проблема, който пише годно после яде от същото пред тв, ако пожелае с компанията си после тия дето го преработват, продавачите на отрови и химия също

Редактирано от - Пейчо Пеев на 16/11/2006 г/ 10:37:40

16 Ноември 2006 11:05
Напълно съм съгласен с Зе Мария! И – по постановката на автора – колко ни струва тази информация?
Защото всъщност е дадено само “толкова лева и стотинки + толкова + толкова...”. Една малка табличка на Ексел щеше да свърши същата работа. И как да не се ядоса човек (както пише Зе Мария). Ако има смисъл да се пише по въпроса, то е:
- този случай наистина ли е “този”;
- как така чак на нашата граница се видя, че това месо не е “месо”;
- до къде е стигнало следствието;
- какви наказания се оформят;
- на колко от всичките 50-ина фирми на въпросния бизнесмен досега са “изтръскани вътрешностите”, колко пъти са им направени истински финансови ревизии и с какви резултати;
- направена ли е пълна проверка на вноса на тези фирми назад във времето;
- какви чисто практически мерки за подобряване на контрола по границата са “изведени” от този случай;
и т.н.
Иначе няма смисъл. Мястото във вестника може да се запълни и с по-интересни “общообразователни” неща.
16 Ноември 2006 19:22
Месото нито е отровно, нито има някакви последващи последствия за
здравето. Намалени са само вкусовите качества. Това месо явно е извадено от някой резерв, но не е развалено (поне докато е излязло от хладилниците на резерва). Спокойно можеше да се употреби, да се остави малко количество като доказателство при разследване и евентуално съд. Навремето някои мои връстници си спомнят, че ядохме бизонско месо от Аржентина и Бразилия. Това месо беше закупено почти на безценица от техните резерви
и беше от времето 1948 – 1952 г (имаше печати по месото). Ядохме го и ни беше вкусно през втората половина на 70 год и началото на 80 год, когато по времето на благоденствието при правешкия Циганин в столовете имаше задължително един постен ден и един рибен ден в седмицата (рибена яхния наготвена по рецепта за кюфтета яхния) едва ли има нещо по отвратително от това)
Нарушението е, че при нас е забранен внос на такова месо.
Ако то бе извадено от наш резерв нямаше да има нарушение. Що да е просто като може да е сложно и да се харчат пари на данъкоплатеца.
16 Ноември 2006 19:42
в това месо имаше канцерогени
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД