:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Старите пенсии без по-голямо увеличение

Старите пенсии, които са значително по-ниски от новоотпусканите, няма да бъдат увеличавани извънредно тази година поради липса на средства. Това стана ясно от думите на министър Емилия Масларова в Стара Загора. За актуализиране на сумите, отпуснати за периода 1997-1999 г., са необходими 1.5 млн. лв. за 1 година, но засега такива средства няма, каза Масларова. В същото време тя настоя, че ножицата между пенсиите трябва още да се свие, като се увеличават допълнително най-ниските. Идеята за преизчисляване на парите за старост, отпуснати до 2000 г., се обсъжда от няколко месеца, но засега експертите не са се спрели на вариант как да стане това.

И през тази година част от възрастните хора ще получават по-малко от официалната линия на бедността - 152 лв., призна Масларова. В социалното ведомство вече е сформиран консултативен съвет от експерти и представители на пенсионерските организации, който ще обсъжда възможностите за усъвършенстване на пенсионната система. Първата му работна среща е на 20 януари.
11
3425
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Януари 2007 08:15
Aз пък предлагам ножицата между минималната заплата и тази на Масларова, с които си купува само обувките по 1 000 лева да се свие
09 Януари 2007 09:29
Масларова нищо старо не е забравила от ерата на комунизма.
Уравниловка! Уравниловка изразяваща се в подигане само на ниските пенсии!
А т.н. високи пенсии с какво право се наричат високи пенсии! Когато, като се пенсионира една чистачка работила в гръцка прогимназия, получава минималната за Гърция пенсия, която е три пъти по-голяма от пенсията на известен български професор, който допускаме, че получава максималната разрешена пенсия в България!
Къде ни води това невежество Масларова в областа на социалната политика!
За какъв икономически възход става дума, като последните 6-7 години, независимо от нарастването на пенсиите с по 5 до 20 лв. годишно покупателната способност на увеличената пенсия рязко спада!
Особено драстично спада в момента покупателната възможност на пенсионери, учители, лекари и всички, които получават дохода си от бюджета, плюс всички наемни работници в частни и държавни фирми!
Не може в една държава всеки да е работодател-експлоататор! Останалите сме 85%!
09 Януари 2007 10:02
Масларова да се опита да го обясни това на пенсионерите-миньори, ония...със силикозата!
Или пък на летците и авиодиспечерите...с високото кръвно и писалките с инсулин!
09 Януари 2007 10:05
Това нащите управници, май всички са от попски родове. За даванер не дават , а само взимат. От хиляда дерета вода извадиха, маса закони промениха и съчиниха и полагаемите се увеличения на максималните пенсии не дадоха от януари, а ще дадат, ако не им хрумне нещо друга чяк ат юли.За всички останали пенсии положението е същото.
09 Януари 2007 11:23
С тази социална политика хич не го виждам БСП-то на местните избори тази година!!
Добре си "оправиха" избирателите - и пенсионери, и инвалиди!!
09 Януари 2007 11:46
бюджетния излишък за песии по 500лв да имат пенсионерите за прилично погребение като им доиде времето
09 Януари 2007 11:51
Ето какво е казал Папаризов в "Дума" , ама Масларов "Дума"не чете:
"Да правим закони в полза на гражданите, призовава в интервю за "Дума" евродепутатът Атанас Папаризов. Според него предизвикателството пред България в Европейския съюз е да направим законите такива, че да се прилагат и да бъдат справедливи за гражданите."
Чукча писател, чукча не читател
09 Януари 2007 12:39
За стотен път Масларова се изявява като говорител на финансовия министър: "Пари няма за пенсии!" И забравя, че народът й плаща, за да намери необходимите за нейния ресор пари. Това, че няма, го знаем всички. Но не знаем какво е направила по този въпрос госпожата като министър.
Тя трябва да обясни на хората един много елементарен проблем, вместо да раздава неприятната си усмивка по събрания из страната:
Пенсиите на хиляди българи, които бяха навършили и години, и стаж по старите закони /60 години и стаж 25 години/, ги отвя вятърът на "революцията" с наредбата за 90-те /за жените/ и 100-те /за мъжете/ точки. Сега те живеят с мизерни пари, наречени "минимална пенсия", като истинските помияри на демокрацията. Докато чакат да навъртят "точките", повечето си умряха, останалите живи ще чакат осемдесетата си година, за да се зарадват най-сетне на министерско благодеяние...
Не аз, а самата Масларова се провикна против тази "точкова система", но...преди изборите.
Следващото й изявление трябва да е по-кратко: "Не съм за министър, моля хората да ме извинят за грешката. Отивам си!"
Така ще бъде по-запомнена.
09 Януари 2007 12:52
Комисия по труда и социалната политика-07.12.2006
Обсъждане и гласуване на отчет за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2005 г., № 610-00-71, внесен от Националния осигурителен институт на 14.07.2006 г.


"ПРЕДС. ХАСАН АДЕМОВ: Благодаря Ви, господин Христосков.
Колеги, тъй като министър Масларова трябва да тръгва, искам коментираме много накратко това, което е прието в бюджета. Някой може ли да докладва основните предложения за осигурителния доход, за безработицата, за размера на пенсиите, за максималната пенсия, откога ще се увеличават пенсиите и т.н.
Заповядайте, госпожо министър. Имате думата.
МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА: Благодаря Ви, господин председател! По въпроса за увеличението на пенсиите мога да кажа, че, както всички знаете, първоначалното предложение беше максималната пенсия да се увеличи от 1 януари, а всички останали пенсии – от 1 юни 2007 г. Но след дълги дискусии, след като се прецениха много фактори, беше решено всички пенсии да се увеличат от 1 юни 2007 г. Средствата за това увеличение са предвидени в проектобюджета за 2007 г."
09 Януари 2007 15:43
Емилио, Емилио, патка си беше и патка ще си останеш. Ама, трътко, и ти ли като Христина Кфлата не можеш да намериш пари за хората, отдали младост и здраве за тая България, която всчики вие, горе, в цирка (парламента) продавате на ляво и надясно? А откъде намирате пари да си увеличавате заплатите ма, мръснице? откъде намирате пари да изпращате наемни убийци в Ирак и Афганистан? Откъде намирате пари да си купувате все нови и нови мерцедеси, а?
Гадове....
09 Януари 2007 16:40

Никаква уравниловка няма, ако има опит за увеличение на най-малките пенсии. Размера на пенсията се смята, по някаква формула, която в никаквъ случай не може да отрази точно динамиката на живота и кой как и колко се е трудил. В резултат и на това несъвършенство се появяват прекалено малки по размер пенсии и е правилно те да бъдат повишени. Ако някой е против да опита той да живее с тези пари и после да плямпа глупости за урaвниловки. Много вероятно плямпача да работи много по-малко отколкото са работили тези пенсионери.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД