:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Драми и на митниците заради Европейския съюз

Производителите на текстил и вносителите на коли призоваха министъра на финансите и митничар N1 да спуснат единни указания за работа
Снимка: Архив "Сега"
Заради промените в митническия режим след 1 януари 2007 г. стоките на много фирми се оказаха блокирани.
Заради неяснотите около данъците, които трябва да плащат фирмите, работещи с партньори от Европейския съюз, по митниците се разиграват истински драми. В отворено писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски и директора на агенция "Митници" Асен Асенов вчера от фирмите производители на облекло и текстил алармираха, че вече втора седмица работата им е блокирана.

Основният проблем е, че стоки, внесени преди 1 януари 2007 г. при режим "Активно усъвършенстване", не могат да бъдат изпратени към клиентите от ЕС. От организациите настояват спешно да се приключи вносът, без допълнителни формалности и финансови тежести, както за българските, така и за чуждестранните фирми от ЕС. "В момента при опитите ни да извършим митническа обработка на стоките се поставят най-различни условия - да платим мита и ДДС за вноса на стоки, които видно от документите не са наша собственост", пишат текстилците. От тях се иска още да търсят от партньорите си допълнителни документи, каквито не могат да бъдат издадени със задна дата.

Другата сериозна драма е с изделията, които са тръгнали към България в края на 2006 г. и са пристигнали тогава, или в началото на тази година. За тях също се настоява да бъдат платени мита и ДДС, независимо че стоките не се водят собственост на българските фирми. Не са разработени и процедури за вноса на изделия от трети страни, които не са членове на ЕС. "Настояваме процедурите по отношение на ДДС и митата да бъдат уточнени в най-кратки срокове при отчитане на интересите на бранша. Опитите ни да работим през изминалата седмица показаха, че има остра нужда от единна информация, която да достигне до всички митнически бюра в страната, както и до фирмите ни", пишат от асоциациите.

"Пратките, получени преди падането на митата от 1 януари, се обработват по стария митнически режим", обясни говорителят на РМД-Пловдив Еванджелин Станчева. По думите й всеки вносител може да дойде на място в митницата и след като се оформят нужните документи, да си плати дължимото мито и да си освободи стоката.

На трасето между Гранична полиция и митницата на Дунав мост все още стоят двадесетина заключени коли, изоставени преди 1 януари на отговорно пазене. "В началото те бяха 40 и намаляват всеки ден", съобщи вчера началникът на Митница Русе Кирил Йорданов. Проблемът възникна по Нова година, когато влизащи в страната през Дунав мост българи се оплакаха, че митницата иска да обмити внесените им коли по старите тарифи. Нашенци докарали около 30 возила от Европейския съюз в последните дни на миналата година и тъй като митническите служители почивали, не успели да платят дължимите налози, твърдят шофьорите.

Според Кирил Йорданов българите се опитвали изобщо да не плащат никакви такси. След 1 януари обмитяването на колите вече се извършва по фактурна стойност, за което са необходими средно по 300 лева на лек автомобил, а не по 1500-1800 лв. за ДДС върху мощността на двигателите, както бе преди това. Нашенците обаче не искали да платят таксите и по облекчения режим, защото сметнали, че след Нова година ще внасят коли съвсем без пари.

Преди дни други възмутени търговци алармираха, че стоките, които се внесени преди 1 януари 2007 г., не може да бъдат обмитени заради промени в софтуера. Служителите на митниците не били обучени да работят с новата програма, в която имало и пропуски, затрудняващи обработката на стоки. Агенция "Митници" обеща да изпрати специални указания как да се действа в по-заплетените случаи.
13
3746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
09 Януари 2007 00:48
-
09 Януари 2007 00:59
Е ще има малко родилни мъки за митниците и родните тарикати но няма как.
09 Януари 2007 01:19
-
09 Януари 2007 01:24
rki
Под тарикати имах впредвид авто-търговците!Ти що са припозна не знам
09 Януари 2007 01:38
-
09 Януари 2007 09:04
Цялата българска администрация е изградена върху правилото за налагане на тотален тормоз над гражданите. Митничарите никак не искат да се откажат от това. Само този, който не е преминавал през българските митници не знае на какъв тормож и унижения се подлагат българските граждани. След влизането на България в ЕС отпадат условията за този тормоз.
Това бърка на митничарите в ....(сетете се къде)

Редактирано от - Федя на 09/01/2007 г/ 15:11:23

09 Януари 2007 10:35
Да не би в гъза ?
09 Януари 2007 10:40
Държавата пак не спазва законите си!
Нали уж освободените митничари от границите с ЕС щяха да събират акциза на ракиените казани?

09 Януари 2007 11:07
БДЖто, имах в предвид "джоба", но ми харесва твоя начин на мислене
09 Януари 2007 12:07
аз пък отидох на Митница Горубляне / там обмитявам и ми оправиха документите , е малко почаках защото системата не можа да ми даде номер / доколкото разбрах софтуера е бавен / митничарите ми завъртяха монитора , че аз им казах че не вярвам , от моя гледна точка не само системата е виновна , а и за унижението на гражданите от митничарите / не ги защитавам - все пак съм от другата страна / не съм съласен . Успех
/img] border=0 id=img>
09 Януари 2007 15:19
Още малко търпение и ще потръгнат работите. За седмица от началото на 2007г чиновниците вече трябва да са надживели страха, че компютъра хапе. Сега ще почнат да откриват едно по едно кое копче за какво служи
Дедо Симо като разправяше за смяната на чиповете трябваше да се конкретизира, че има предвид чиновниците - не е лесно човек да е проЗ !
09 Януари 2007 15:26

Трудно е за комбинаторите от всички браншове на сивата ни икономика - а тя е единствено реалната - да преглътнат горчивият хап с членството ни в ЕС. Същото важи и за митничарите - тези чисти, горещи хора с висок морал, живеещи на една заплатка, в стаи под наем, които сега се чудят откъде да спестят за нула време някоя стотинка за джип, вила, накити и курви. Затова, братя, нека ги разберем и подкрепим - искаме членство в ЕС, ама без задълженията и истинския ред и законност. Искаме само меда, но не и жилото. За нас, като червено-кафяво-синя нация, това членство е бреме, щото не ни дава възможност да продължаваме с дивия грабеж на собствената си родина. Оттук и приказките против ЕС, против НАТО и всичко, свързано със Запада - този естествен наш противник.
Искаме сами да си крадем! Не на ортаците ни в ЕС!

09 Януари 2007 15:46
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД