:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата намери 70 млн. лв. за дълговете на болниците

Радослав Гайдарски
Около 70 млн. лв. са били отпуснати в края на 2006 г. за покриване на дълговете на болниците, съобщи пред Би Ти Ви здравният министър Радослав Гайдарски. Става дума за просрочени борчове от 2005 г. Още към 100 млн. лв. стари дългове остават неизплатени. "През 2006 г. няма натрупани нови", категоричен беше министърът.

Парите са от бюджетен остатък в здравно министерство, финансовото министерство също е дало малка част от излишъка. Гайдарски обаче не уточни каква част са от бюджета на МЗ и откъде са спестени.

С парите са платени около 90% от просрочените задължения на държавните болници и около 60% от дълговете на тези с общинско участие. Гайдарски не каза какви суми са дадени на отделните клиники. Той само обеща да се публикува списъкът кой колко е получил и обясни, че процентите за всички са еднакви.

В края на 2005 г. кабинетът също отпусна 65 млн. лв. за борчовете на болниците.

В бюджетната сфера обаче заплатите, особено на медицинските сестри са ниски, каза още министърът. Според него е възможно през юли те да получат малко по-високо увеличение на възнагражденията от предвидените 10% за целия бюджетен сектор. Наскоро Гайдарски обясни, че сестрите в социалните домове, "Бърза помощ" и психиатриите получават по 173 лв.

1000 лв. за лекари и 500 лв. за сестри са минималните възнаграждения, които заслужават медиците, смята министърът. В лечебните заведения - търговски дружества, тези цифри са достигнати и надминати, твърди той.
5
1768
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Януари 2007 07:27
09 Януари 2007 08:38
Бахти нахалния кандидат за евродепутат!
09 Януари 2007 10:37
Абе Добри, що се преименува, да не са те подгонили и тебе за някой и друг милион от топлофикацията ?
А малко оффтопик - ти тая доивотия дето я наричаш книга срещу Linux дето е пълна със задълбочени и великоразумни мисли сам ли си я издаваш ??? и въобще продал ли си поне 10 бройки
09 Януари 2007 11:12
"През 2006 г. няма натрупани нови", категоричен беше министърът.

Няма натрупани дългове, но има затрупани. В околностите на населените места почиват в мир много хора, спестили "натрупването" на нови дългове на болниците.
09 Януари 2007 14:26
Ще намери, каде ще ходи, нали за това е министър, да решава проблемите, без да вдига много шум (това второто май сега почна да го учи) Ще се научи, нали е професор!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД