:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само 4 нови фирми искат да изнасят сирене и колбаси в ЕС

Само две мандри и два колбасарски цеха се осмелиха да кандидатстват като износители на пазара на ЕС, съобщиха вчера от аграрното ведомство. Те ще бъдат проверени от днес до 15 януари от комисии, назначени от шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. До момента такова разрешение имат 60 мандри и колбасарски цехове. Останалите 500 не покриват критериите.

Тези четирима кандидати са се възползвали от крайния срок за кандидатстване, който изтече вчера. Допълнителното отсяване се наложи, след като в края на 2006 г. износът на близо 500 наши преработватели беше посечен от ветеринарните служби на страните-членки, защото евроексперти открили в цеховете занижена хигиена и слаб ветеринарен контрол. Затова Брюксел не одобри изпратените им още през август предприятия, които според НВМС покривали евроизискванията. Така фирмите останаха излъгани, че ще могат да изнасят за общността още от началото на 2007 г.

Цеховете, за които проверките на НВМС установят, че покриват евроизискванията, ще бъдат инспектирани от 22 януари до 2 февруари и от мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС. Именно одобрените след тази проверка ще се присъединят към 60-те мандри и колбасарски цехове, които и в момента имат право да изнасят на пазара на ЕС.



КОНТРОЛ

След шамара от ЕС нашите ветеринари въведоха система от три проверки. Първите две - от ветеринарите по места и сетне от регионални комисии вече са проведени, защото някои от тези четири фирми са започнали да подават декларации за пазара на ЕС още в последните 10 дни на декември и са проверявани веднага, уточниха за "Сега" от ДВСК. Фирмите, изявили желанието си в последния момент, ще минат и през първите две проверки и до края на седмицата ще бъдат инспектирани и от комисията на НВМС.
5
2522
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Януари 2007 08:52
Имам само едно питане.
Боклучавия продукт на нелецензираните за европейския пазар саламджийници ще продължава ли да залива пазара ни ?
09 Януари 2007 09:33
ТОТО-2, точно така. Предприятията, които не отговарят на европейските стандарти за хигиена и производство ще могат да продават продукцията си само на вътрешния пазар. Има преходен период, през който предприятията да приведат дейността си в съответствие с изискуемите правила на ЕС, след който, ако не го направят, ще бъдат затваряни, а "некачествената продукция" ще бъде оставена на вътрешния пазар до изтичане срока й на годност.
09 Януари 2007 10:12
няма $$$$ да изкарат. Европееца купува месни продукти. Които имат специфичен вкус. Нямат нищо общо. Въпроса е до вкус. Ако го изкопират пак няма да го продават защото точно Европейците са много притенциозни към произхода. Никой няма да го купува. Единствено български ютии съм виждал да продават в китайския магазин на ЛосЛеонес, но там влизат само негри, и китайци, и всякви екстранжери само
09 Януари 2007 12:19
Искам поне да се споменават имената на фирмите, които отговарят на стандартите!
09 Януари 2007 14:23
Като не харесват нашата стока европейците, да не я купуват!! Головодници, оядоха се покрай САЩ последните 50 години и не можеш да им стигнеш носа с лайняна пръчка!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД