:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НС променя конституцията до края на февруари

Другата седмица комисията за измененията ще гледа спорната тема за инспектората на съдебната система
Янаки Стоилов
Мнозинството планира да приеме окончателно промените в конституцията до края на февруари. Това съобщиха пред "Сега" депутати от управляващата коалиция. Най-късно до 31 март ще трябва да представим доклад пред Еврокомисията за свършеното в проблемните области. Измененията в основния закон засягат съдебната реформа, която е една от тези области. Според първоначалните планове четвъртата поправка трябваше да мине на второ четене още преди Нова година. Това обаче не се случи заради многото еврозакони и приемането на бюджета за тази година.

Първото заседание на временната комисия за промени в конституцията ще е вероятно другата седмица. В комисията все още не е обсъдена най-спорната тема от поправките - създаването на инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), който да извършва проверки на всички органи на съдебната власт. В мнозинството има различни идеи за това какво ще представлява този орган.

Според предложение на Янаки Стоилов и група депутати от БСП инспекторатът не трябва да има много членове, но за сметка на това трябва да се подпомага в своята дейност от магистрати, определени от ВСС. "Ние ще отстояваме това свое предложение", заяви Стоилов вчера. Колегата му Младен Червеняков пък предлага да се отмени създаването на инспектората. Текстът за него ще се гласува в пленарната зала, а детайлите ще се уточняват в закон. Така зам.-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев вижда възможност за излизане от противоречията за органа. От ДПС пък вече заявиха, че ще подкрепят създаването на администрация към инспектората, която да го подпомага в неговата дейност.

С останалите изменения в конституцията отпада редовната военна служба, както и изискването за кворум по време на цялото заседание на парламента. Годишните доклади на шефовете на върховните съдилища и главния прокурор ще се изслушват и приемат от ВСС и ще се внасят в Народното събрание. Изцяло отпада и имунитетът на магистратите освен за актовете, които постановяват. С поправките се дава право на общините да определят местните данъци и такси при условия, ред и граници, постановени със закон.
3
2111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Януари 2007 05:04
Съдиите трябва да носят отговорност за всяко свое решение, отменено от евпопейските съдилища. И да не се подават на натиск. Аз как мога да се карам цял живот с началниците си, да отстоявам своето мнение, а те не могат? Патил съм, но какво чак толкова. Още повече, че при тях става дума за човешки съдби. Е, давам си сметка, че не винаги съм бил прав.
09 Януари 2007 15:09
"С останалите изменения в конституцията отпада ...., както и изискването за кворум по време на цялото заседание на парламента."
Ето къде било зарито кучето!
09 Януари 2007 18:02
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД