:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Без визи в съседките ни извън Евросъюза

Българските граждани ще влизат в Сърбия, Македония, Албания и Турция, които не са членки на ЕС, без визи. Престоят им на тяхна територия ще е до 90 дни. Условието за безпрепятственото пресичане на границата е да носят международния си паспорт.

Турция изисква виза за неакредитирани журналисти, филмови дейци, археолози, учени, които ще правят научни изследвания. Режимът за шофьорите на камиони и автобуси и техните помощници остава непроменен. Транзитната такса е 25 долара, ако е получена в дипломатическа мисия, и 103 долара, ако е платена на границата. Външно е направило постъпки за уеднаквяване на цената. От 1 юни 2005 г. има ограничение за влизане на МПС, произведени преди повече от 20 г.

"Премахва се туристическата такса от 50 евро при влизане в Сърбия само с лична карта", съобщи шефът на Гранична полиция гл. комисар Красимир Петров. В Сърбия може да се влезе само с международен паспорт, заявиха от сръбското посолство в София. Комисар Петров потвърди, че на 1 и 2 януари български граждани са допускани в Сърбия само с лична карта и такса от 50 евро. В края на миналата седмица обаче сръбските власти са уведомили регионалната гранична служба в Драгоман, че на територията на страната може да се влиза само с паспорт.

В Сърбия може да се внесе валута до 5000 евро. От Външно предупреждават, че пътната полиция стриктно проверява за използването на предпазни колани, необходимо оборудване на колата и налага санкции при липса на знак за националната принадлежност на МПС-то.

В Македония също се влиза с международен паспорт. Срокът за регистрация в полицията е 72 часа. Според местното законодателство се изисква чуждият гражданин да има достатъчно пари за обезпечаване на престоя. Но няма официално публикуван документ, който да определя точния размер на тази сума. Обикновено митническият служител изисква показването на до 50 евро за ден престой. Ако откажете да ги представите, могат да ви върнат, предупреждават от МВнР. В такива случаи в паспорта е възможно да ви ударят "тънък печат", който забранява влизане в страната за срок от 24 часа.

Международният паспорт е задължителен и за пресичане на границата с Албания, но там се плащат и 10 евро такса на влизане. В страните-членки на ЕС - Гърция и Румъния, е достатъчна личната карта. Шофьорите на автомобил с българска регистрация трябва да представят сертификат "Зелена карта", с който се удостоверява валидността на застраховка "Гражданска отговорност". От Комисията за финансов надзор уточниха, че за сертификата не са плаща допълнителна премия.

----

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

От Външно предупреждават, че в Македония има много случаи на автомобилни кражби, основно в големите градове. На оживените места - пазари, автобусни спирки, жп гари и др., не са рядкост обирите. Освен пари и ценности обект на интерес са и нашите задгранични паспорти.
7
4216
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
09 Януари 2007 04:45
а аз не мога да разбера за чий му е на някаой да ходи в маки-дония и албания? можехме и сърбия да изпуснем ако румънците бяха хора...
09 Януари 2007 09:11
Всеки печели от това, че България става член на ЕС, освен самите българи!
Вижте само какво става със сръбските тарикати. 50 евро виза(такса), за влизане в Сърбия, за излизане на се казва, колко!
Но ако два пъти минеш през Сърбия, иди ми до Виена например и дойди ми пак в България - опа 100 евро за сръбският бюджет!
при 2 млн. путуващи годишно това са 200 000 000 евро!
Та това е дублиране на членският ни внос в ЕС! Това са много пари!
Защо си позволяват много държави да се държат подигравателно с нас!
Та нима МВнР не е изяснило със р.Сърбия как ще става преминаването на българи през Сърбия далеч преди 1.1.2007 г. за да се намеси своевремено Брюксел и се спестят унизителните финансови наказания налагани от сърбите на българите, за това, че са станали членове на ЕС!
Два дни е продължил рекета, но нищо чудно да се възобнови!
Изглеждаме безсилни и уязвими от всякъде, вече! Защо?
Защо?

09 Януари 2007 10:07
Ми щото сърбия си е суверена държава бе чукча. И явно го изразява. А самолетите за какво са бе?
09 Януари 2007 11:02
50 евро на ден за македония за обезпечаване на престоя. Че те за Германия искат толкова. Трябват реципрочни мерки.. Не си спомням като съм пътувал на нашата граница да са поискали ня някое маке да показва пари в наличност. Някак си не виждам, кой ще емигрира в Сърбия или Македония да работи че да се правят на толкова отворени. Време е нашите управници да се стегнат малко и да им посвият сърмите. Аман заман.
09 Януари 2007 15:10
Турците не ми искаха виза, нищо че беше научно изследване, като ходих там.
09 Януари 2007 16:12
Euro fool
Ти сега можеш ли да четеш или да разбираш от четенето. Или си решил ей тъй нещо да напишеш. Никой не ти иска 50 евро, аз минах в неделя през Сърбия. Искат ти само да имаш паспорт, а не да показваш личната карта. Между другото и на Унгарската граница ни искаха паспортите, но не слагаха печат в тях.
Не е ясен въпросът с гражданската отговорност за Сърбия. Важи ли сертификатът Зелена карта или трябва отделна зелена карта да се вади, което оскъпява много пътуването. Ей това и на нашите застрахователи още не е ясно.
09 Януари 2007 19:44
Euro fool ,
Не мога да се съглася напълно с теб.
Дори и да има такива такси за преминаване през Сърбия, има най-малко два начина да се оправят нещата за пътуващите в тази посока:
1. да се избегне Сърбия и да се минава през Румъния- от което Сърбия бързо ще забележи че няма голяма полза и ще регулира таксите си.
2. Да се въведат реципрочни мерки за Сръбските граждани - от които и те ще проплачат.
Така че не си мисли че сме толкова бодали. Просто българските граждани не са още свикнали да търсят алтернативни решения. А най-важното е, че не се и оплакват. След нова година, когато гръцките митничари не зачитаха бълг. шофьорски книжки, нищо че стотици граждани са били върнати от границата, във външно министерство не е имало едно официално оплакване. Изобща, според Нане, по-добре е Вуте да свърши тази работа... Е дотогава ще си хленчите по форумите...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД