:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 562
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Минало несвършено

Марш, марш, Генерале наш!

Ако се вгледаме в списъците на стоящите зад "Атака", виждаме, че за кой ли път вече в новата ни история военни се протягат към властта. Досега опитите им са били катастрофални. Не за тях самите, за обществото като цяло.

Княжество България разчиташе на армията за изпълнение на националните си задачи. Та затова военните бяха добре поставени. Като материален статус и като социално положение. Заплатите бяха добри. Бяха примамлива партия за брак.

През 1900 г. генерал-майорите вземаха по 12 хил. лв. годишно за чин. Башка за длъжност. Полковниците по 8 хил. лв., подполковниците - 6 , поручиците - към 3. Дори фелдфебелите можеха да турят по нещо настрана и да дават под свирепа лихва заеми на съселяните си. В същото време редовните професори в университета вземаха по 7200 лв., а основните учители - по 816.

Това съотношение на доходи се запази криво-ляво до 1944 г. Но и след промяната на обществения строй военните се разписваха срещу внушителни числа. За да се стигне до положението от средата на 80-те години на наскоро отминалия век, когато полковник се пенсионираше с 600 лв. месечна пенсия (за сравнение учителката често с по-малко от 200), па туряше в джоба си и осемнадесет заплати, които вземаше накуп и с които и сватба на децата можеше да спретне, и кола можеше да си купи (неслучайно в тези години москвичът, за който сравнително по-малко се чакаше, минаваше за офицерска кола). Та и след пенсионирането си той - здрав, прав мъж - можеше да продължи да работи в други области и да си докарва приличен допълнителен доход. Привилегии, които никой друг социален слой нямаше.

За положението сега, когато професор взема по-малко от току-що излюпен лейтенант, да не говорим.

С други думи, през целия период на самостоятелното съществуване на държавата ни военните имаше какво да бранят. Нея, разбира се, но и себе си.

Та през лятото на 1886 г. те направиха първата си екскурзия в областта на политиката, забранена им от конституцията. Понечиха да я насочат в правилния според тях път. Не бяха доволни от княз Александър I. Като щит издигаха морални идеи. Князът бил загубил благоволението на Русия. Бил пречка за България. Всъщност сърце на заговора бяха недоволните от разпределението на благинките след Сръбско-българската война. От дадените ордени, от длъжностите, от недооценка в официалните доклади. Личните интереси личаха зад мнимите обществени.



Заговорът се провали с гръм и трясък



Офицерите се оказаха напълно неподготвени за задачите, които си поставяха. Кредото, заучено от руските им учители - "Молчать, не рассуждать", - не се оказа печеливше. Бързо бяха разединени, а после победени от енергичния Стамболов, който тогава защитаваше демократичните начала.

Малцина у нас си спомнят, че водени уж от най-патриотични съображения, със свалянето на княза заговорниците въвлякоха България в спиралата, която доведе до възцаряването на фаталната за националните интереси династия на Кобургите на престола.

През 1918 г. България бе победена в световната война. По мирния договор мнозина офицери загубиха доброто си положение. Напуснаха армията. Пенсията бе мизерна. За положението си обвиняваха политиците. Но не всички.

През 1923 г. военни наедно с недоволстващи политикани смъкнаха от власт Ал. Стамболийски. Каквито и да бяха греховете на земеделския водач, в основното той не отстъпваше от демокрацията. Така бе дадено началото на спиралата от кървави насилия, която определи състоянието на духовете в страната през следващия три четвърт век.

През 1934 г. военни наедно с недоволстващи политикани смъкнаха от власт правителството на Народния блок. Каквито и да бяха греховете му, то бе избрано поне донякъде демократично и водеше в немалка степен демократична политика. Така бе дадено началото на спиралата на обществено развитие, която доведе до установяване на едноличното управление на Борис III и въвличането на България във Втората световна война на страната на нацистка Германия.

На 9 септември 1944 г. военните, привлечени от политикани, смъкнаха правителството на Константин Муравиев. То искаше да възстанови демокрацията у нас, но немa шанс. Малобройните партизани и членове на бойни групи бяха само



подправката във военния заговор



Така бе дадено началото на спиралата на комунистическото управление с всички произтичащи за България последствия.

Човек се чуди защо е това упорство на военните да се тикат в сфера, която изначално не би следвало да е тяхна, тъй като презумпцията е, че армията е надпартийна, не трябва да се меси в политиката и трябва да защитава отечеството.

Не бива да се подлага на съмнение стремежът им да променят обществото към по-добро, да отстранят недъзите му. Само че промените не стават със заповед. Обществото не е казармен плац - добре подреден, с изскубани тревички, с маршируващи и весело викащи ура някъде в покрайнините войници, пардон, граждани. Обществото е много по-сложен механизъм и досега поне военните са се обърквали в опита си да режат изкъсо. И не само у нас. Да погледнем Чили, Аржентина, Гърция, Южна Корея, Индонезия, едва ли не цяла Африка. До известна степен изключение е общо позитивната поля, която те играха в Турция.



Военните в "Атака" вдъхват опасения



Те и призивите на Волен Сидеров да вземаме за пример военната доблест на предците ни. Героизмът е излюблена тема на патриотите. Вярно е, армията се е сражавала добре. Но нима зле са се сражавали сърбите или турците, или гърците - та в историята те също се позовават на своите победи, на своите повече или по-малко дълготрайни империи. А и с това ли ще се хвалим в нова Европа - че сме добри бойци?

Въпреки легендите от Първата световна война насетне сигурността на обществото ни твърде малко е зависела от армията. Просто ситуацията в света се промени. Малка България с нейната малка армия са незначителен военен фактор. Сигурността ни в новите условия зависи най-вече от качеството на обществото ни като цяло, от образованието на членовете му, от способността ни да се конкурираме на световния пазар на стоки, работна сила и идеи. Но старите стереотипи все още са мощни. И са поддържани дружно от искрени патриоти и от тези, чиито материални интереси са обвързани с тях. А и нека да припомним Чърчил, който казваше, че винаги му е било много лесно да вярва в това, което му е изгодно.

Военното мислене трудно търпи опозиция и противни мнения. От това ме е страх. Военните търсят прости и радикални решения. Уморяват се от лутанията, грешките и провалите на демокрацията, та са склонни по-скоро да разсекат гордиевия възел, отколкото внимателно да го разплитат. Само че веднъж разсечен, от възела и при най-добро желание цяло въже вече не става.
66
1442
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
07 Юли 2005 23:52
Ей, стига ни базикахте с тази "Атака" , да не стане "да би мирно седяло , не би чудо видяло"?!
08 Юли 2005 00:19
Атака е логично явление в криза, отговорът на излъганите, друга теза не го обяснява, но орисници много. Плаши риториката и външнополитическите им намерения, симпатични са с радикалната критика на 'прехода'

Редактирано от - Пейчо Пеев на 08/7/2005 г/ 00:29:37

08 Юли 2005 00:53
Илчев, Илчев - почна за АТАКА па му удари три страници плюнки по БГ-то офицерство, хеле пак се сети накрая, че приказката маи беше за АТАКА. Само едно забрави да пишеш - кои даваше властта и привилегиите на военните и ги използуваше - маи пак политиканите. Ами я да видим за последните 15 години - какво се слеучи на военните - са ли те наистина галените синчета на властта и паразити на гърба народен. Маи не, а? Рекордиор по национално предателство и унищожаване на армията обаче е баш царският министър другаря Свинаров. За туи обаче "молчат и не разсуждат"!
08 Юли 2005 00:57
Г-н Илчев,

Началните думи на статията Ви:

"Ако се вгледаме в списъците на стоящите зад "Атака", виждаме, че за кой ли път вече в новата ни история военни се протягат към властта."

събудиха любопитството ми и ме накараха й обърна внимание не само заради АТАКА, а заради странния, почувстван от мен, "порив" в написаното от Вас.

Продължавайки по нататък, четейки, открих сериозно отклонение от общата структура на мисълта Ви, отнесена до това, което искате да изкажете (или по-точно това, което предполагам искате да изкажете!).

Едно уточнение, отнесено до моето "предположение": смятам е негласно правило, опитвайки се да предаде мисълта си, човек би трябвало така да я представи, че същата да бъде колкото се може по-ясно и еднозначно интерпретируема за тези, към които е насочена! В противен случай говорим за "празни приказки"!

Та това отклонение Ви коства доста усилия (може би и проучвания), както и голяма част от предложеното място за статията Ви. Разглеждате доста объркано (в исторически аспект) теми като "кой колко пари взима като офицер от началото на века" в пряко сравнение с "положението от средата на 80-те", отнесено до военни и учители.

Вашите разсъждения обаче стигат до там да напишете, че: "Военните в "Атака" вдъхват опасения" и "Военното мислене трудно търпи опозиция и противни мнения."

Но това, което наистина не разбирам е:

"Те и призивите на Волен Сидеров да вземаме за пример военната доблест на предците ни. Героизмът е излюблена тема на патриотите. Вярно е, армията се е сражавала добре. Но нима зле са се сражавали сърбите или турците, или гърците - та в историята те също се позовават на своите победи, на своите повече или по-малко дълготрайни империи. А и с това ли ще се хвалим в нова Европа - че сме добри бойци?"

Въпросите ми към Вас са (разбира се породени от моите "предположения", четейки написаното от Вас):
1. Какво точно искате да кажете в статията си?
2. Защо отново и отново трябва да се посяга върху нашето достойнство и величието на българските герои?
3. Очаквате ли възход на военщината в България с идването на АТАКА?
08 Юли 2005 00:59
Иван Илчев, не Ви е ясна материята, ама Вие си пишете, та да става баластра мохабет и да се пълни вестника с талаш!
08 Юли 2005 01:43
Oсвен констатацията , че "възцаряването на фаталната за националните интереси династия на Кобургите на престола" е зло, няма нищо друго смислено в писанието на автора!.
08 Юли 2005 02:50
Много добър материал, от съвременни позиции, научих интересни подробности. Заключението е точно. Разбира се, в Атака освен военни има и милиционери и техни помощници, и малко червен професориат - също хора, лишени от привилегиите си при соца и неполучили куфарчета в началото на промените.
*
Набива се на очи в Атака и субкатегорията на възродителите от бившия ОКЗНИ - военни, милиционери и идеолози. Военните и милиционерите от тях може би са извършили престъпления - знаем, че наборната ни армия беше пратена нда стреля срещу мирни български граждани в с. Бенковски, Кърджалийско, в 1984, и в Шуменско през 1989. Милиционерите (и съдебните органи) може да са участвали в разправата със стотици невинни граждани, затворени на о. Белене в 1985-1989.
*
Несъстоялата се и при Костов в 1997-2001 лустрация беше ефикасното средство за предотвратяване на явлението Атака (и също на явлението Симеон преди 4 години). Основният контингент на Атака в края на краищата не са военните, а лустрационния контингент.
08 Юли 2005 03:16
Освен военни и милиционери, има и един главен редактор на в. "Демокрация", ама не ти отърва да го споменеш, нали?
08 Юли 2005 04:23
анацефал , тоа де го рикаш у Думакрация къде е ? У лево или у Десно ?
Или е забил направо у земи ?!?!
08 Юли 2005 04:44
Ако е вярно, че Илчев е син на Илчо Димитров, значи е евреин. И става ясно, защо се е появила тази дрисня срещу българското офицерство.
08 Юли 2005 05:53
И той милиционер, изгонен от листата на НДСВ за което, пръв американофоб и антисемит. И автор на крилатата популистка фраза "Алчни старци изпълзяха на припек". Забрави и председателя на КС на СДС агент Бончо и видния депутат от СДС и правозащитник на турците Румен Воденичаров. Заради тия и други хора BTW никога нe съм бил седесар.
08 Юли 2005 05:58
Не виждам да има нищо против "българското офицерство" - аз съм български офицер, старши лейтенант. Статията е за вредата от бъркането на военните в политиката.
08 Юли 2005 07:43
*****


Мнението е редактирано поради
- употреба на големи букви (постоянно включен клавиш CAPS LOCK)
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 08/7/2005 г/ 10:56:59

08 Юли 2005 08:19
...във войската няма нито един кадрови военен, поне второ поколение роден в софия...
...цървули...
...шаяци...
...дюстабани...
...кукери от айтоско, ямболско и грудово...
...и няколко трънчани им носят байраците - вкарани от славчо...
...те не разбират смисъла на думата "политика" просто защото им е много по-лесно нищо да не правят и да лапат 20-30 години, отколкото пак нищо да не правят4 години, ама пред очите на цял народ...
08 Юли 2005 08:32
SEVKOM,
08 Юли 2005 08:39
Винаги ме е впечатлявало граматическото време, което представителите на нашата историческа наука използват в своите творби. Общоприето е във всички сфери на науката да се използва сегашно историческо време, историците пишат в МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО ВРЕМЕ. Някои ще кажат, какво значение има. Според има. Значението е в позицията, която ученият заема спрямо обекта на своите изследвания. Когато напишеш: "Княжество Бг разчитаШЕ на армията ...", или "През 1900г. генерал-майорите вземаХА по 12 хил.лв....", това означава, че авторът е свидетел на събитията и процесът, който описва, е незавършен. От там прескачаш на съвременни явления (а няма нужда и да прескачаш) и всичко става просто. Защото историкът свидетелства за факти, случили през 1900г. и през 2005г. Спестяваш си истинската научна работа по описание и обяснение на случващото се, не се напъваш над аналогията (като метод на интерпретация), а визираш очевидни външни прилики. И на тая основа правиш внушението - армията закономерно се намесва в политиката , като междувременно премълчаваш факта, че веднъж става дума за действащи военни, а втори път - за бивши военни.
За всеки, който знае що е история и историческа наука, е ясно, че в историята новото събитие е проблематично, защото ставащото, освен от закони и случаи, зависи и от волята на човека. Че всяко историческо събитие е уникално и историкът не може да свидетелства тогава и сега (това е парадоксално). Читателят интуитивно разбира, че е подложен на манипулация и се съпротивлява. Защото добросъвестното изследване е заменено със свидетелстване. Историкът от учен се е превърнал в исторически извор.
08 Юли 2005 09:09
Ще се съглася с някои от по-горните списватели - не може да се нашмъркаш и да седнеш да пишеш. Мисълта ти се изхлузва нанякаде, и после иди я гони... Или да ти я гонят бедните форумци :-)
08 Юли 2005 09:16
А, забравих да спомена допълнително усложнение в случая - verbal diarhea, което както и да го гледаш си е живо осиране.
08 Юли 2005 09:22
Ей, не можа тоя човек да разбере, че "Алчни старци изпълзяха на припек" не е на Волен Сидеров.
08 Юли 2005 09:58
Илчев, не е лошо, преди да почнете да плюете по офицерите да си дадете сметка за състоянието на университета в който работите. В този университет се върши всичко друго, но не и научна дейност. Който иска да се увери в това нека отиде някоя събота и неделя през зимните месеци. Да види, как студентите не могат да си намерят свободна аудитория, поради кандидат студентските курсове, които се провеждат. Познайте с каква цел.
Да не говорим, колко взема един професор, за да подготви (и вкара в университета) един студент. А после който иска да ми разказва, че един лейтенант изкарвал повече.
Вижте колко научни трудове са написали вашите колеги ( с някои изключения, разбира се).
Тогава, когато си дадете сметка за тези работи, имате право да говорите против армията. А дотогава е най- достойно да си мълчите.
08 Юли 2005 10:00
Тия журналисти явно са шашардисани от относителния изборен успех на Атака. Няма друго обяснение за множеството публикации, лишени от здрав разум и безпристрастни оценки. Тази тук не прави изключение.
От какви военни в Атака се опасявате, г-н Илчев? Не прочетохте ли статистическите данни, че мнозинството от избирателите й са от други съсловия, най-вече бивши привърженици на СДС? Изобщо, какъв потенциал имат военните и бившите военни в БГ да играят роля в управлението?
Нулев. Военните имат потенциал, когато имат оръжия. На всички е известно, че армията беше разоръжена. Българската войска имаше най-добрите възспиращи оръжия на Балканите. Те бяха унищожени.
Военните в Атака нямат апетитите, за които халюцинира г-н Илчев. Както и на другите й членове и привърженици, мотивите им са породени от дълги години национален нихилизъм, антибългарска истерия, разпродажба на национални интереси и грабеж на държавни пари и имущество. Това е. Всеки нормален човек би намерил тези мотиви за благородни.
----
П.П. Здрасти Джулязке! Къде се губиш бе, душа? Мани, не се занимавай с чичето, кажи нещо по-свежо

08 Юли 2005 10:02
По действията ще ги познаете комунисти облечени във фашитски якета. Вижте им състава:
Болен Сидер, пръв редактор на "Демокрация", от него нямаше по-голем защитник на турците. Когато му биха шута от там, изведнъж се обърна на 180 градуса;
Румен Воденeчаров, тоя си изигра задачките без грешка. Та този ДС печен кадър, Руменчо, беше радетел за правата на турците и помаците. Но така обърна нещата, че когато на 31.12. 1989 г. ЦК на БКП издаде указ за връщането на имената, излезе, че СДС, калпавата опозиция е "виновна" за този указ. Заблуденият български народ прехвърли вината върху болната глава СДС,"забравяйки", че управляващата партия носи отговорността. Поразиите на Руменчо Воденичарчето не спряха до там. Той дискредитира до дупка опозицията.
Петър Берон, този пък след като прекали с донесенията си пред ДС така и не си седна на задника и да си гледа буболечките, а къде имаше възможност за политически келепир пръв се нареждаше, доносникът му. Друг кадър на ДС, Георги Агафонов- кредиттния милионер, и той АТАКУВА.
Бивш собственик на "Стандарт" иззет му впоследствие поради некадърност уж вече тласнат в неизвестност, като милионера за един ден Валентин Моллов.
Кредитни милионери станаха най верните и най тъпите слуги на Атака из средите на Държавна сигурност и най-големите противници на ЕС, защото знаят, че там няма място за тях, където има строги икономически закони и морал. Сега реанимираните подлоги на мафиотите-ченгета ги спускат отново в политиката след като си поиграха и провалиха преди години в БББ(друго милиционерско мутантче) на клоуна Жорж Ганчев.Естествено влизането на екс-редактора Сидеров и неговата сбирка в парламента няма да реши нито един от проблемите на България. Тъкмо напротив, Доган ще има нов и силен аргумент за консолидация на турското малцинство, а циганите пък ще получат сериозен стимул за собствената си консолидация. Да не говорим, че влизането на Атака-та в НС крие и рискове за демократичния ни образ пред света. Организации, които подкрепят Атака са:Независим национален съюз на офицерите в България, Национално движение„Бойна дружба“, Движение„Единство“, Казанлъшко опълчение, Независим съюз на бесарабските българи, Независимо сдружение „Родолюбиви врачани“, Клуб „Гласувай“-Свиленград, и „Сдружението прави силата“- Бургас, Гранит И съюз на разузнавачите. Безспорното е, че най-голяма заслуга за този успех имат главно съюз„Защита“и неговите структури из страната, политическият кръг„Зора“и мандатоносителите.Това, което прави впечатление е, че голяма част от новите депутати са бивши полицаи и бивши военни от сдружение Патриотичен съюз на войните от запаса„Защита“. Патриотичният съюз на войните от запаса„Защита“беше създаден през 1999 г. от бивши военни и бивши полицаи, недоволни от правителствата на Жан Виденов и Иван Костов. Председател на „Защита“ е Йордан Величков, а негови заместници са Найден Андреев и Николай Слатински. „Защита“застана зад гърба на Волен Сидеров и се включи в надпреварата за парламента.
На фона на дискусиите и на (не)очаквано високия резултат на „Атака“ е добре да се анализира кои са новите депутати. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е ясен. Неговият модел на поведение се допълва от сина на жената, с която той живее - Димитър Стоянов, съдружник на тв водещия във фирма„Бумеранг БГ“ ООД. По-радикална риторика би могла да се очаква и от новите депутати като Станил Станилов, Илия Киров - председател на Национално движение за спасение на отечеството, председателят на Българска национално-патриотична партия Петър Манолов.

Кои са хората на „Защита“

Председател на Патриотичния съюз на воините от запаса „Защита“ е Йордан Величков. Той е бил за малко следовател, след това е дългогодишен служител на външно министерство. Близък е до президентския съветник Николай Слатински, който беше зам.-председател на „Защита“след учредяването и. Величков става депутат от Стара Загора. Петър Берон е другият от създателите на тази организация, който е депутат като водач на листа. В парламента като представители на „Защита“влизат и бившите военни Станчо Тодоров и Митко Димитров. Тодоров е служил в противовъздушната отбрана, а Димитров -в свързочните войски. Водач на листата в Монтана беше Емил Данчев. Според комисията за разкриване на досиетата на ДС през 2001 г. Данчев е сътрудничил на разузнавателното управление на Генщаба- РУМНО, преди 1989 г. На много места на второ или трето място в листите на „Атака“са също членове или симпатизанти на „Защита“. Вторият депутат от Варна на „Атака“ Борислав Ноев е от патриотичния съюз. В листата във Видин вторият и третият са отново хора на „Защита“-Ангел Балтанов и Веселин Вакарицов. В Габрово втори е арх.Васил Кметов, кандидатирал се от патриотичния съюз за кмет през 2003 г. В Разград втори е бившият физкултурник на окръжното управление на МВР Георги Георгиев. Замалко от Плевен можеше да стане депутат бившият шеф на РДВР - Плевен, о.з.полк.Васил Маринов, който беше уволнен по времето на Иван Костов. Бившият шеф на РДВР - Смолян, от началото на 90-те Никола Простов пък е помагал за кампанията на „Атака“ в Смолян.
Бивши служители от структурите на МВР са и депутати от Бургас и Велико Търново. Тодор Батилов е бивш шеф на криминалната полиция и бивш шеф на окръжното следствие, докато то все още беше в рамките МВР. Христо Величков е бивш директор на националната полиция от началото на 90-те години. Втори в листата в Търново е също бивш шеф на националната полиция - Христо Гацов беше директор на ДНСП в служебното правителство на Ренета Инджова и в първата година от правителството на Жан Виденов.
Христо Величков обаче не е поканен за депутат като член на „Защита“, а като член на политическия кръг „Зора“, уточни самият той.
Естествено, че „Атака“ е свързана със„Защита“и с кръга „Зора“, основателят на структурата на „Защита“.По отношение на„Атака“, трябва да се види и поведението на бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление Димитър Иванов. Той и бившият генерал от разузнаването Любен Гоцев са сред обичайните заподозрени, когато става въпрос за организация на бивши служители от структурите за национална сигурност. Според Димитър Иванов подозренията срещу него са заради това, че Волен Сидеров е водел страница на издавания от него в. „Земя“, но всъщност той "нямал нищо общо" с политическото крило „Атака“.
08 Юли 2005 10:15
Каквито и да бяха греховете на земеделския водач, в основното той не отстъпваше от демокрацията.

Ей такива "заключения" обичам. Сигурно биенето по гарите на опозиционните водачи и хвърлянето им по затворите е много демократично? Или създаването на паралелна армия и полиция е демократично?
Бийте гражданята... Ай сиктир от пишман анализатори.
08 Юли 2005 10:33
И още нещо в подкрепа на военните – във, или извън Атака.
Намирам стереотипите като "коне с капаци", "фуражки" и пр. за отвратителни. Нема да си кривя душата – две години казарма ми се струваха множко, а в отпуска ме пуснаха чак след една година. Но не си кривя душата и за друго - всичките ми началници – от командира на полка до батарейния бяха интелигентни хора. Значително по-интелигентни от повечето публицисти днес. Хора с характер, широки интереси, свободно мислене и чувство за хумор. Дано да са живи и здрави.
о.з. ефрейтор Мето
08 Юли 2005 10:45
Meto,
08 Юли 2005 10:46
Армията е задължителна за всяка страна която има поне малко достойнство. Колкото по силна толко по-добре за страната по трудно се упражнява външен натиск. Защо в Русия, Китай, US, Франция, Англия и Израел примерно имат силна армия? Защото искат да командват и нареждат на малоуни дебили като г-н Илчев и да пишат подобни статии.
08 Юли 2005 10:49
... военни се протягат към властта. Досега опитите им са били катастрофални. Не за тях самите, за обществото като цяло.

Един пример - генерал Владимир Вазов става кмет на София и се справя много добре. С други думи хората не се делят на военни и цивилни, а на кадърни и некадърни за определена работа.

Защо се споменава само АТАКА, а не се споменават останалите партии, където е пълно с "деполитизирани" генерали? А и от АТАКА кои са Марш, марш, Генерале наш! ?
Примерно за Атанас Атанасов и Бойко Борисов знаем, а за АТАКА не.
08 Юли 2005 11:00
Нема спор, че най-ценното от Илчевата статия е снимката и препоръчвам на секи да си я тургне в тефтера.

Досежно 4-те военните преврата требва да се отбележи, че 3-те от тех (на детронаторите, 19-томайския и 9-тосептемврийския) са с правилна насоченост, демек проруски, респ. просръбски. Само 9-тоюнския е пробългарски. Сметката е 75 на 25 процента в полза на пръвите. Поради тая причина Илчев видимо не е много притеснен за "5-тия" военен преврат, понеже явно добре се справя с метода на "простото тройно правило".

"През 1900 г. генерал-майорите вземаха по 12 хил. лв. годишно за чин. Башка за длъжност. Полковниците по 8 хил. лв., подполковниците - 6 , поручиците - към 3. ... В същото време редовните професори в университета вземаха по 7200 лв., а основните учители - по 816."

Много е полезна и информацията за заплатите. Само дето Илчев е пропущил да спомене, че парите са в "златни български лева", демек като франковете и че една кокошка е струвала тогава 35-50 стотинки (златни български). Това означава автоматически, че един генерал е изялжал годишно къде 25-30 хиляди кокошки.

Бие на очи големата социално несправедливост по Царско време, когато един начален учител е взимал 10 пати по-малко от професора, респ. полковника (тва го отстранихме веднага след 9-ти). А както е известно, начални учители по селата са ставали по правило всички, завършили гимназия, които не са имали акъл, мерак и предприемчивост да забогатеят с работа.
Положителното е, че именно всред началните учители намират най-благодатна почва социалистическите идеи, които, както е добре известно, предлагат нови подходи за забогатяване без бачкане.

Има и некои изключения:
- Напр. "Младият и буен Антон Страшимиров през 1892 - 93 год. бил изпратен да учителствува в селцето Турски Алагюн (Варовник) - на турската граница, с фантастичната за онова време годишна заплата от 1400 лв.", демек колкото на полвин поручик. А както е известно, по селата кокошките не струват 35 стотинки (златни български), а са без пари.
- Пенчо Славейков пък е "назначен за волнонаемен учител при Първа софийска мъжка гимназия и командирован в Народната библиотека с 1 800 лв. годишна заплата (заповед № 202 от 15. П. 1899; Предписание на Министерството на народното просвещение № 2175 от 26 февруари същата година.)" Тука кокошките вече са с пари.
- 15-то Народно събрание; І редовна сесия от 15.10.1911 г. - 15.03.1912 г.
LХХХ заседание, четвъртък, 01 март 1912 г.
пък решава "участковите лекари в градовете да имат 3.600 лв. заплата, а лекарите в селските центрове — 4.200 лв."

Разбира се, най-добре са си биле генералите с по 12 000 златни лева.
Само за сравнение, требва да се знае, че "през 1892г. Хаджи Боне хаджи Петров ипотекира в Горни Лозен имуществото за 36 500 златни лева, което по описа включва следните имоти - двуетажна къща с 6 стаи и изби, три от тях в яхъра за добитък, хамбар за жито, кухня с 2 стаи, воденица и машина за биене на мляко на вода - всичко това оградено с вековен турски зид. Описани са и земите в чифлика: празно място 16 декара, бахча 40 декара, езеро за риба 3 декара, ливада около чифлика 400 декара, гора 200 декара, бостани 60 декара и ниви от 1200 декара - общо 1919 декара."
Следователно, един български генерал с 3-годишната си заплата е можел да купи имоти, за които не само секи НАТО-вски генерал, не и Колин Пауъл, но дори и президента Буш могат само да си мечтаят.

Тва изглежда се е рентирало, понеже само на Дойран наще генерале натръшкаха 200 хиляди англичане и французе и гръци, без да се броят руснаците, както и турците и сръбите (предните войни) и пр.
На тази практика обаче сръбския агент Ал. Стамболийски, който "не отстъпваше от демокрацията" (според Илчев) и комунистите, които взривиха от вътре българската армия и дръжавата, туриха край през 1918г.


08 Юли 2005 11:03
Calina Malina,
Много уместни наблюдения за историческата темпоралност на изказа. :-) И все пак, когато става дума за сравнителни изследвания, употребата на минало несвършено време е напълно оправдано - то подчертава историческата приемственост (континуитет) на сравняваните обекти на анализ. В съзнанието на говорящия между тях има непрекъсната връзка, поради което и имперфектът.
08 Юли 2005 11:17
Така и не разбрах целта на съчинението. Нещо като "контраатака"? Сбъркана работа .... А гениалните решения обикновено са прости
08 Юли 2005 11:28
Менте, "когато става дума за сравнително изследване" - да. Само, че авторът се "ВГЛЕЖДА в списъците на Атака" и "сравнява" с "през 1900г генерал-майорите ВЗЕМАХА ..." Той самият се поставя в абсурдна ситуация. А аз съм установила, че това е устойчива тенденция и говори за липса на методология при изследването.
08 Юли 2005 11:45
А кои са генерал-майорите в Атака?
08 Юли 2005 12:02
*****


Мнението е редактирано поради
- употреба на големи букви (постоянно включен клавиш CAPS LOCK)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 08/7/2005 г/ 13:00:07

08 Юли 2005 12:22
Статията е типично болшевишка в най-лошият смисъл. А като се вгледаме в подробностите от нашата история се виждат и военните, и силите в СТРАНСТВО които седят зад тях. И за кого работят шефовете на "пролетариата" в България и кой ги организира и плаща.

Професоре що не си останете с частните болшевишки кандидат студентски изпити - теми.
Част от псевдо интелигенцията по време на соца е характерна с това че е много "гъвкава" и винаги "антифашистка" и "демократична" ...
08 Юли 2005 12:27
А песента е:


...
Марш марш, с генерала наш
в бой да летим, враг да победим

Български чеда, цял свят ви гледа
хай за победа, дружно да вървим
...


Нещо лошо човек да се бори срещу Враговете, нещо лошо в Задружността !?
Да , лошо е за тия които ни мислят Лошо от Близо и Далеч ....
08 Юли 2005 12:33
И още едно стихотворение от една светла личност умряла от болест в бедност.
Забравена защото "болшевиките" решиха че макар и бедна по произход , макар и сражавала се за България обича повече Родината от "светлата болшевишка идея" Това е Иван Йончев


Какво са...

- Какво са, о татко, в небето звездите,
що греят тъй дивно на модрия свод?
- На мъртвите те са, о сине, очите -
на всички, умрели за своя народ.

- Какво са, о татко, в полето цветята,
що никнат тъй нежно под летния зной?
- На мъртвите те са, о сине, сърцата -
на всички, които умират във бой.

- Зефирите, татко, какво са - лъките,
що лъхват тъй чудно и милват весден?
- На мъртвите те са, о сине, душите -
Бродящи да найдат дома си рожден.

- А слънцето, татко, какво е тогава,
туй слънце, що грее над родния кът?
- То сине невръстен, онази е слава,
що всеки безсмъртен оставя след смърт...
08 Юли 2005 12:36
И предупреждението на поета в друго негово стихотворение :



Един завет оставили са нам дедите -

велик завет, написан с кървав меч:

- „Деца, на родний край пазете си земите

от подъл враг, кат зеницата на очите

бранете ги от близо и далеч!...“
08 Юли 2005 12:42
Дано повече млади хора четат тия бръщолевения, защото те няма да се вържат, точно обратното, поради подобни КЛЕВЕТИ 2 пъти повече млади ще гласуват ДНЕС за ATAKA
08 Юли 2005 12:51
Кви военни в Атака, афторе-поименно и с родословие?
Упомена неколко пъти за военните в Атака и ни прати за зелен хайвер из родната история отпреди ноевия потоп.
Така се плашат гарги, драги, с чучело на бостана, де понтира човек, ма е от слама.
08 Юли 2005 13:16
Абре не разбрахте ли вече - ауторът се е объркал. От глад. Има такива, па и сега боклуците 'ного миришат .... Просто да му е
08 Юли 2005 14:00
dakies, аз не съм чела нищо от споменатия от тебе поет Иван Йончев. Но стихотворението, което си постнал , ми е познато. И като сверих, се оказа, че ми е познато от една книжка - есета(1969г) на Дамян Дамянов "Живей така, че ..."(по Марк Твен - "Живей така, че когато умреш и гробарят да плаче за тебе". Изненадах се обаче от това, че Д.Дамянов го цитира като стихотворение на "почти забравения Стамен Панчев".
08 Юли 2005 14:14
Пасквилчето е наистина рядко тъпо, освен ако не е всъщност хитър ПР на АТАКА.Хич не разбрах кои са тия генерали и военни в АТАКА?А на Мето направо му завиждам за интелигентните и умни командири дето ги е имал-аз през моята служба 2 г. и 3 мес. срещнах само двама такива, т.е. около 1 процент.
О.з. мл. л. Фонди
08 Юли 2005 14:35
Автора не знае ли български, та
използва турски думи?!
08 Юли 2005 14:37
Дундьо, не те лажем, така беше, брато. Може би съм по-прост от тебе и затова мисля така. Може би ти си очаквал казармата да е дискусионен клуб на "художествено-творческата интелигенция" - аз не. А може би ти си служил на по-кофти место. Аз бех в Грудово
08 Юли 2005 14:49
Проблема не е в генералите и военните. Проблема е в закона за изборите и тези които регистрират за участие в тях. Като няма риба която да те води напред, и рака е риба....
08 Юли 2005 14:53
Грудово - кофти место. Моят приятел, Заека, беше там. Ма па се поркашееее ...
О.р. кап е вече - не се е отучил, милия
08 Юли 2005 15:18
Старши, Болярово да не е по-хубаво??
08 Юли 2005 15:35
С подобни платени статийки просто ни показвате за кой трябва да гласуваме за в бъдеще! Може да са военни, може да са тъпи, може да не умеят да управляват банки и корпорации, но те са Българи. Не мазни, гадни и подли евреичета които вече са на пълно болни на тема пари...
Софиански у затворо, другите да ги разстрелят с автоматки по възможност казанлъшко производство и то пред камерите. Така да видят до какво води жаждата за власт
08 Юли 2005 15:43
Calina Malina ( много ти е артистичен ника ) та ето къде да се запознаеш с творчеството на този голям Българин. Изобщо това място http://www.slovo.bg/ ще го посещаваш по-често ако те интересува българска поезия. Там ще видиш и кога и от кого е издаван на хартия някога и сега ...

http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID =133&LangID=1
08 Юли 2005 15:53
Това горното на тема Иван Йончев Kalinke .

А частта с "Марш Марш. с .... "

има ли нужда да казвам от кой ... разбира се че няма ... един от малкото които по време на всяка власт се УЧИ В УЧИЛИЩЕ почти от как я има съвременна БЪЛГАРИЯ ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД