:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Едно наум

Как да надхитрим крадците

---
В т. нар. туристически страни най-често жертва на кражби стават чужденците. Местните хитреци разчитат на това, че гостът по-трудно се ориентира в непознатата дестинация и е лесно да му се отвлече вниманието. А непознаването на нравите в чуждата държава крие допълнителен риск да останете без куфар, пари и документи. Сътрудниците на стокхолмската полиция, които на собствен терен са провели специално изследване на методите, по които работят крадците, дават няколко съвета, които са актуални не само в шведската столица, но и навсякъде по света.

--

Дръжте чантата с ценни предмети пред себе си, като я обгръщате с ръка. Никога не слагайте портфейла си в задния си джоб или в раницата. Той трябва да е в предния джоб, така че да го усещате през цялото време. Това се отнася и за мобилния телефон. Хубаво е да си купите специален аксесоар, който позволява да го окачите на врата си.

Оглеждайте се. Когато плащате, правете го така, че околните да не видят сумата или съдържанието на портфейла ви. Закривайте клавиатурата, когато теглите пари от банкомат, дори другите чакащи да са на разстояние. Документите и самолетните билети могат да останат и в хотела. Ако се установите някъде, движете се с ксерокопие на паспорта, а самия него оставете на рецепцията. Освен че не са подходящи за плажа, бижутата ще са на най-сигурно място в сейфа.

С повишено внимание се отнасяйте към ситуации, в които няколко човека едновременно ви задават въпроси, "случайно" ви блъскат или разливат нещо на дрехата ви.

Не позволявайте на непознати хора да ви помагат да си пренесете багаж, в който има ценни предмети.

По време на полет не слагайте парите нито в куфара (който може да изчезне), нито в обемиста ръчна чанта, който ще се наложи да поставите в отделението над главата си. Носете ги в чанта-колан или джоб, затварящ се с цип.

Ако все пак са ви обрали, не отивайте да се оплаквате, а викайте колкото се може по силно, за да могат гражданите и охранителите да реагират възможно най-бързо.



--каре--

Петте най-популярни метода на крадците:



1. Някой чука на стъклото на автомобила ви, пита за пътя, оплаква се от повреда или моли за огънче. През това време вторият тихо отваря другата врата, опразва таблото и съдържанието на жабката и изчезва. А когато жертвата открие липсите, вече е изминала десетки километри. Заключвайте колата си и докато плащате в бензиностанцията или сменяте гума.

2. Втората сцена предполага участието на няколко актьори. Целта в нея е набелязаният турист да бъде залят с кафе, кетчуп или оцапан със сладолед. В пристъп на "вина" крадците започват да почистват пострадалия, сипейки извинения. Така заедно с петната ви изчезват портфейлът, часовникът, чантата.

3. Ако сте оставили багажа си на земята, ставате мишена за следващата хитрост. Крадецът изпуска банкнота или някаква вещ току под носа ви. Целта е да ви отвлече вниманието от куфара. Някои наивници се втурват да гонят разсеяния господин, а в същото време партньорът му вече тича в обратна посока със сака им.

4. В други случаи любезният ви нов познат - по една случайност движещ се с празни ръце, ще ви предложи да помогне с багажа. Той задължително ще вземе най-обемистите чанти или покупки. Те изчезват някъде между изхода и таксито.

5. Улицата, ескалаторът или подлезът са идеален терен за друг стар като света номер. Престъпниците блъскат или подлагат крак на жертвата. Кражбата се извършва, когато пострадалият, залитайки, се вкопчва в друг човек и е принудена да му се извинява. В този момент джобовете му олекват.
 ---
 ---
 ---
1
2821
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Юли 2007 09:29
6. Пиете си кафе в някое заведение, идва мошеника с пътна карта, слага я на масата и ви моли да му покажете къде се намира еди-какво си ... после си тръгва без да се усетите с GSM-a ви или портфейла, които са били под картата върху масичката ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД