:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Актуално

Римският Нове край Свищов стана един от 100-те приоритетни световни обекта

Крепостта Нове край Свищов.
Римският град Нове край Свищов е включен в световен списък на заплашени от унищожение археологични обекти за 2008 г. Това съобщи арх. Анастасия Константинова, секретар на ICOMOS - Българския национален комитет на Международния съвет за паметници на културата. Документът е изготвен от световната фондация със седалище в Ню Йорк ­World monuments watch.

Римският град Нове е единственият от България, включен в списъка. В него фигурират 100 обекта от 56 страни. Сред тях са светилището Мачу Пикчу в Перу, църквата "Рождество" в контролирания от палестинците Витлеем и Синята джамия в Египет.

Подобни списъци се изготвят от организацията на две години. До този момент са били включени 217 обекта от 90 страни. Световната организация е осигурила за тях над 47 млн. долара и отделно е съдействала за допълнително привличане на финансиране в размер на 124 милиона долара.

Включването на Нове стана благодарение на съвместните усилия на община Свищов, археолозите, проучващи Нове, и арх. Константинова. Именно тя е изготвила досието, благодарение на което Нове е включен в списъка.

"Включването означава, че World monuments watch се ангажира да търси и осигурява средства за реставрация и консервация на обектите в Нове", уточни арх. Константинова. Предвижда се възстановителните дейности в Нове да преминат на два етапа. Първият предвижда неотложни мерки за париране на най-вредните влияния и укрепване на терена, както и консервация на повърхността. По време на втория етап ще се извършат същинската реставрация и консервация, както и изграждане на пътеки и настилки до обектите в Нове. Общо около $ 450 хил. е стойността на действията, които предстоят.

До този момент World monuments watch е включвала два български обекта. Това са Мадарският конник и скалните църкви в Иваново, за които Световната организация е осигурила 110 000 долара.
6662
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД