:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ХРОНОГРАФ

Томас Кромуел
28 юли 1540 г.

Томас Кромуел е обезглавен със заповед на Хенри VIII по обвинение в измяна. През 1539 г. с цел да свърже Англия с немските протестанти държавникът убеждава краля да се ожени за принцеса Ана Клевска. Интригите на католическата партия, водена от херцог Норфолк и епископ Хардинър, водят до разрив в отношенията му с монарха, за което спомага и неособено добрият външен вид на Ана Клевска. В деня на екзекуцията Хенри сключва брак с петата си жена.



29 юли 1014 г.

Българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II в битката при с. Ключ. Цар Самуил умира при вида на 15 000 осакатени военнопленници. Легендата гласи, че врагът пленява 14 или 15 хиляди български войници, които са ослепени, и на всеки 100 е оставен един с едно здраво око, за да води другите по пътя към дома. За това му деяние Василий II по-късно е удостоен от византийците с прозвището "Българоубиец".



30 юли 1971 г.

Американският космически кораб Аполо 15 каца на Луната. Това е деветата пилотирана мисия от програмата Аполо и четвъртата, кацнала на Луната. Екипажът се състои от Дейвид Скот, Алфред Уордън и Джеймс Ървин. Астронавтите за първи път използват лунен Роувър за придвижване по повърхността, който и до днес се намира на естествения ни спътник. Командният модул в момента се намира в Националния музей на военновъздушните сили на САЩ в Дейтън, щата Охайо.



31 юли 1868 г.

Обесен е Стефан Караджа. Българският революционер и войвода, чието истинско име е Стефан Тодоров Димов, е ранен тежко в боя в местността Канлъдере край Вишовград и e пленен от изпратените от председателя на Държавния съвет Мидхад паша войски. Полумъртъв е изправен в Русе пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт. Погребан е от баба Тонка Обретенова, която запазва черепа му. Името му се превръща в легенда за поколението революционери.



1 август 1975 г.

33 европейски страни, САЩ и Канада, подписват в Хелзинки Заключителния акт от споразумението за човешките права, който води до създаването на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. Днес тя се състои от 53 страни, разположени в географското пространство от Владивосток до Ванкувер. Организацията представлява основен инструмент за ранно предупреждение, избягване на конфликти, урегулиране на кризи и постконфликтно възстановяване в работния й регион.



2 август 1934 г.

След смъртта на Хинденбург Адолф Хитлер се провъзгласява за фюрер, с което съсредоточава цялата власт в ръцете си. Според закона титлата обединява постовете на президента и канцлера, превръщайки Хитлер в едноличен ръководител на Германия. Думата означава "вожд". По време на Третия райх тя е съставна част от различни звания и длъжности като штурмбанфюрер, групенфюрер и др. Днес "фюрер" вече е нарицателно, адресирано към екстремистки настроените лидери.
 Българският цар Самуил
 Мисията Аполо 15
 Стефан Караджа
 Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.
 Адолф Хитлер
4898
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД