:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Комуникации

Мобилните разговори в ЕС и извън него

Парадоксът е, че близките до нас държави са с най-високите цени за обаждания в роуминг
Еврокомисарят по информационните технологии и медиите Вивиан Рединг води близо двегодишна упорита битка, докато склони мобилните оператори да намалят драстично цените за обаждания в роуминг с 50-70% от сегашните тарифи.
Намерението на Еврокомисията да облекчи това лято отпуските на милиони жители на страните-членки на ЕС откъм разходи за мобилни разговори е на път да успее само наполовина. Защото, въпреки че предложението на еврокомисарката по медиите и информационните технологии Вивиан Рединг се мота из различните комисии на Европарламента около година и половина, крайният срок за въвеждането на горна граница на цените за обаждания в роуминг за европейските оператори пак остана за края на лятото. През това време мобилните оператори имаха възможността да измислят нови, примамливо звучащи оферти, особено що се отнася до цените на разговорите при пътуване в чужбина. Проблемът обаче е, че изборът между тях трябва да се направи много внимателно. И не само защото в тях има различни капани.

---

Нуждите на потребителите са много различни. Някой, който често пътува до дадена страна по работа, може да е съгласен тарифата му за роуминг да е и 100 лв. за минута за държави, които не го интересуват, срещу стотинки за обаждания от конкретната държава. Но друг, който е свикнал всяка лято да пътешества до различни места, има интерес телефонните му разговори от всяка държава по света да струват еднакво евтино.

Засега българските мобилни оператори не предлагат чак толкова диференцирана тарифа, че да се избират цени за конкретни държави и конкретни оператори. "Мобилтел" прилага една обща тарифа за роуминг и три специализирани - Vodafone World, Vodafone Eurocall и съвсем отскоро Mtel Traveller. Към тях трябва да се добави и евротарифата, която ще влезе автоматично в сила от 1 септември за всички, които не са вече избрали някоя от останалите тарифи. "Глобул" и "Вивател" прилагат по една обща тарифа за роуминг и новата евротарифа.

Важно е да се подчертае, че



новите по-ниски цени важат само за обаждания в роуминг,



а не за всякакви разговори в чужбина. Както се подразбира от произхода на думата (roam - бродя), това са обаждания, които се осъществяват от притежателя на българска SIM карта, когато е в чужбина и телефонът му е в обхвата на чужд оператор. В такива случаи правилото изисква той да плати не само повикванията, които прави, но и онези, които получава. Презумпцията е, че онзи, който го търси от България, няма как да знае, че потребителят в момента е в чужбина. Затова ако от софийски телефон, примерно на БТК, бъде набран номер, чийто притежател е в чужбина, обаждащият се плаща като за разговор от БТК към GSM номер. Останалата, по-голяма част от стойността на разговора се плаща от притежателя на българската SIM карта.



Новият европейски регламент има две цени -



една за изходящи разговори, които не могат да бъдат по-скъпи от 49 евроцента за минута (без ДДС), и една за получаване на разговор, която не може да превишава 24 евроцента без ДДС. Регламентът изисква през всяка от следващите 3 години цената да пада допълнително с по 3 евроцента за изходящите обаждания и с по 2 евроцента за входящите.

Изборът на новата евротарифа само на пръв поглед изглежда най-евтин и най-подходящ. Той обаче ощетява хората, които пътуват с автомобил в посока Западна Европа, защото тарифата важи само за страните-членки на Евросъюза. При пътуване с кола, докато се стигне до първата такава държава, се прекосява Сърбия, която не е член на ЕС. А цените за обаждания, когато потребителят се обслужва от сръбските оператори Telenor, Telecom Srbija и Monaco Telecom са, меко казано, плашещи - 6.99 лв. на минута с ДДС за изходящо обаждане и 1.99 лв. за приемане на входящо обаждане. Причината за това са твърде високите цени на едро, които предлагат сръбските оператори. Така че, ако често се налага



да се ползват сръбски мрежи,



по-подходяща е тарифата Mtel Traveller или Vodafone World. При тях обаждане от мобилния телефон към телефон в България ще струва 2.59 лв. на минута, към останалите страни в Европа - по 3.59 лв. или 5.99 лв. в зависимост от това дали става въпрос за потребител на договор или за предплатена "Прима" и по 7.89 лв. за обаждания към всички останали държави извън континента. Входящите обаждания струват по 1.19 лв. или 1.99 лв. в зависимост от оператора, който се ползва, и от абонамента, а всяко изпратено съобщение струва по 59 ст. с ДДС.

За отбелязване е, че сегашната "редовна" тарифа за роуминг на "Мобилтел" също е стряскаща по отношение на Сърбия. Ако човек е с предплатена карта, ползва Telecom Srbija и реши да се обади на номер в Русия, това ще му струва по 9.29 лв. с ДДС. Това е



абсолютният рекорд в ценово отношение



Дори разговорите от Австралия и Азербайджан струват с 1 лев по-евтино.

Друга съседна държава - Македония, също попада в обхвата на страните извън европейската общност и цените за обаждане в роуминг оттам са горе-долу от порядъка на тези в Сърбия, с около 1 лев по-ниски. Преминаването на евротарифата след 1 септември поставя тази държава в групата, в която обажданията ще струват по 6.99 лв. за минута.

По отношение на съседните държави малко по-друга е политиката на "Глобул". За втория ни GSM оператор има значение дали неговият клиент в Македония, Гърция и Албания се обслужва от мрежа, собственост на гръцката ОТЕ или не. В първия случай приемането на обаждане навсякъде струва 99 ст. с ДДС, а набирането на номер в България или друга държава е от 1 до 2 лева на минута. Известна липса на удобство е, че тарифата на "Глобул" за тези обаждания е в местна валута и без ДДС. По отношение на останалите оператори цените са съвсем малко по-високи. Цената за пращането на един SMS навсякъде е под 1 лев.

Редовно срещана



заблуда на пътуващите в чужбина



е, че плащат и за получаването на SMS. И при трите български мобилни оператора обаче няма такова нещо. Не се плаща за получаването на SMS нито от България, нито от номер от местния оператор. В противен случай сметката за престоя в чуждата държава щеше да е доста солена, особено за хората, които не умеят да боравят добре с настройките на апарата си. Когато се пресича границата и се попадне в обхвата на чуждата мрежа, потребителят получава автоматично генериран SMS, в който неговият роден оператор го уведомява в чия мрежа е попаднал и какви телефони за помощ и информация може да ползва. Ако обаче клиентът е избрал



автоматичен режим за избор на мрежи,



той рискува при всяка местене да попада в обхвата на различни мрежи (а в Европа има вече държави с по 4 GSM оператора). При всеки такъв преход той получава SMS, който обаче не се таксува. Това неудобство се премахва, като от настройките на апарата се минава на ръчен режим за избор на мрежа.

Европейският регламент не обхваща цените за пращане на SMS, нито за ползване на мрежата за предаване на данни. Последното е особено скъпа услуга и ако се ползва в роуминг, човек трябва предварително да се е осведомил колко ще му струва. Затова пък българските оператори нямат ненормално високи тарифи за пращане на SMS от чужда мрежа. Най-скъпата е за пращане на съобщение от абонат на "Глобул" от мрежата на щатските оператори - по 47 щатски цента без ДДС. При "Мобилтел" най-скъпо излиза пращането на SMS от мрежите на оператори в далечни държави като Нова Зеландия, Мексико и други - по 1.29 лв. на съобщение с ДДС. Иначе цената обичайно е около 60-70 ст.



--каре--

Как да процедираме



Еврорегламентът не изисква задължително клиентът да избере евротарифата, особено ако е преценил, че сегашната му е по-изгодна. В такъв случай обаче той трябва да уведоми оператора си, а това става само с ходене до някой от бизнес центровете му. Ако не го направи, самият документ задължава оператора му да го прехвърли на евротарифата автоматично и без да го пита два месеца след като тя влезе в сила, т.е. най-късно до 1 ноември 2007 г.

За онези, които смятат да пътуват през септември в Европа, най-добре е да посетят оператора още сега и да поискат да им активира евротарифата веднага след като тя влезе в сила, т.е. от 1 септември.

ТАБЛИЦА

Цени за обаждания в роуминг на "Мобилтел"
(в сила от 1 септември 2007 г., в лв. за минута с ДДС)

обаждане до България и друга държава от зона 1обаждане до страна от зона 2приемане на обажданепращане на 1 SMS
зона 11.156.990.560.99
зона 26.996.991.991.29

цената за видеоразговор е като за обикновен, умножена по две
в зона 1 попадат всички страни членки на ЕС плюс Гибралтар
в зона 2 попадат всички останали държави
 Новата евротарифа ощетява хората, които пътуват с автомобил в посока Западна Европа.
 Онези, които много пътуват, имат интерес телефонните разговори от всяка държава по света да струват еднакво евтино.
 Новите по-ниски цени важат само за обаждания в роуминг.
 Неудобство създава фактът, че обаждащият се не знае къде се намира човекът, на когото звъни в момента.
 Цената за пращането на един SMS навсякъде е под 1 лев.
10091
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД