:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Когато се прекали със сиропа

Димитър Денков
Когато се прекали със сиропа, сладкишът се разваля. Когато някое събитие обилно се полива с политико-медиен сироп, човек е в правото си да мисли, че го будалкат. Това важи и за случая с българските медици в Либия. Подет тъкмо от медиите като упрек срещу държавната немара по отношение на нейни граждани в беда, той накрая се превърна от тях и от държавата в пример за горчилка, получила се от смесване на политическа целесъобразност и информационен глад, напоявани над осем години с висши държавни и съюзнически интереси, възпитана глупост, нагла самореклама и сензационен хъс. Това налага да се каже нещо за будалкането изобщо, чиято горчивина не може да се подслади с хълцанията от щастливата развръзка.



Най-характерно за будалкането са евфемизмите,



които донякъде - само донякъде - променят действителността. Така е, когато откупът се нарече хуманитарен акт, а всъщност е изнуден с дългогодишни страдания на хора. Тях изнудвачът съди на смърт, а откупуващите ги, отричали безпринципни сделки с него, обявяват за напълно невинни и му плащат за това. Например с идеи за опрощаване на негов дълг, трупан както с доставки на оръжия и оборудване, така и с над тридесетгодишна работа на стотина хиляди българи в градовете и пустините на Либия.

Друга черта на будалкането е да се приписва общ успех, получаван обаче случайно с помощта на внезапни герои и приказни, не и приказливи героини. Те разрешават случаи като този с осъдените български медици в Либия ex machinа и изглеждат по-надеждни от държавната ни машина. После отлитат със самолета на своята държава, защото и те, и самолетът си имат друга важна работа. И - каква изненада! - тая работа е пак с полковник Кадафи точно на другия ден. Което не пречи на чевръсти предложения героите и героините да станат почетни граждани на столицата и да им обещават място в учебниците по съвременна българска история.

Това ни насочва към целта на будалкането:



опита за замитане на най-важното



Разбира се, в конкретния случай най-важното бе свободата на българските заложници; животът е безценен. Но все по-ясно е, че надали това е така за европейските, най-вече френски, британски, немски и италиански компании, които виждат в Либия удобно място за намаляване на ефектите от забъркания от САЩ проблем в Ирак (да се готви Иран) с неговите над милион жертви и от неудобствата на енергийната зависимост от Русия. Затова никакъв сироп не потиска мириса на петрол, който превърна на 24 юли 2007 Либийската джамахирия с особения й, меко казано, вожд в желан партньор за ЕС, докато ден преди си беше познатата надсахарска сатрапия. Ако трезво се види споразумението, подписано от г-жа Фереро-Валднер в изпълнение на обещанието, дадено на Кадафи от Жозе Барозу, не само арабски, но и новоприети членки на ЕС могат да завидят на Либия. Още повече биха завидели след обещанията на Никола Саркози при посещението му в Либия за френска помощ в строежа на атомна електроцентрала. Впрочем още в първата си реч като президент той напомни предизборното си заявление, че Средиземноморието ще е сред приоритетите му за развитието на ЕС. Защо - виж по-горе за петрола, а по-встрани - за колониалните навици и травми на някои от старите членки, проявявани в предградията на големите им градове. Затова и бяха спасени тъкмо сега българските медици, макар хуманитарният характер на случая да беше очеваден още в 1999 г. както със заразените деца в Бенгази, така и с избора на виновните за това. Горките бяха граждани на държава, която продаваше концесиите си в Либия и оставяше в ръцете на съмнителни посредници стотици свои медицински сестри, лекари, инженери и строители. И тогава, и днес те получават там немислими за родината им възнаграждения. Представете си какво ще стане, ако всички български медици поискат заплата, сравнима с либийската. Та те ще разстроят бюджетната макрорамка, която иначе издържа при харизването на държавен дълг за хуманитарни цели. Ако последните бяха наистина най-важни, да са построени досега болници не северно, а южно от Сахара. И без скалъпени процеси се знае, че там СПИН заразата отнася далеч повече деца.

Будалкането обаче се проваля, когато свидетелите на мнимата му истина, въвлечени в него без собственото им желание, разберат, че ги употребяват. Нищо не може да скрие, че



спасените сестри и лекари съзнават това



То пролича в първите им свободни часове и проби тъпото плакатиране на нормални хора. Някои дори се възмутиха от тази нормалност. След дългогодишен тормоз и неколкократни смъртни присъди за тях е напълно естествено да се държат объркано и негероично. Това се прокрадна в приглушаваните намеци за обезщетения още в навечерието на развръзката и появата пред публика след нея само на част от спасените, но най-вече на д-р Ашраф с искреното му "Велика България". Обобщавани досега виртуално във формулата "българските медици и палестинският лекар", те няма как реално да не са различни, колкото и разликите да се нивелират в грижите на държавни и частни институции. Смешните по друг повод 1000 лева (примерно: хонорар за консултантски услуги на един бивш председател на парламента, възмутен, че медиците могат да искат компенсации), отпуснати от социалното министерство, безплатните почивки, апартаментите от "Мобилтел", с по 10 000 лв. от собственика на един от вестниците, водещи кампанията "Не сте сами", още 10 000 лв. от правителството и обещанията на кметове и шефове на болници надали ще достигнат ония 1 милион евро, мечтани от тях и близките им и реални за семействата на заразените деца. Да не чуе Аллах, но си представям какво ще стане, когато някой щедър дарител от типа на емира на Катар реши да им даде тази сума. Сиропът съвсем ще прокисне. Сюжетът изглежда фантастичен, но тъкмо това е и най-същественият проблем на будалкането. То няма характера на фантастичното, а на хитрото: само иска да спечели време с прикриване на разликата между заблуда и действителност. Понякога може да успее, но после става още по-горчиво. Затова в някои изборни щабове могат истински да съжаляват, че спасението на медиците не е изчакало есента, когато по повода ще има само "мегаконцерт на наши и чужди звезди на шоубизнеса".
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Друга черта на будалкането е да се приписва общ успех, получаван обаче случайно с помощта на внезапни герои и приказни, не и приказливи героини.
20
3808
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
31 Юли 2007 00:22
Този път абсолютно "БРАВО!", от мен, за г-н Димитър Денков!
31 Юли 2007 01:16
Мисля си, тея медички, след преекспонираната им свобода, и одумките по СКАТ, па и под сурдинка в другите медии, дъл няма да поискат да се върнат пак в либийския "затвор"...Нейсе.
31 Юли 2007 01:17
приказни, не и приказливи героини

На много сънародници сякаш им е криво, че сестрите не разобличиха либийската джамахирия като Георги Димитров в Лайпциг - или поне на пресконференцията в София. (Такова негласно разочарование имаше и в случая Антонов.)
31 Юли 2007 06:36
А защо ли?
31 Юли 2007 07:43
Ей туй най ми хареса в статийката:
"(да се готви Иран)"
31 Юли 2007 07:55
дедо Господ да дарува добрини за саркози и за мадам, той саркози на нашия орфей прилича, изведе ги от ада, колцина дарбата му имат да сторят реченото

Редактирано от - Пейчо Пеев на 31/7/2007 г/ 07:58:00

31 Юли 2007 08:29
Да ме прощавате, г-н Денков, ама това са шепа банални наблюдения с емоционален акцент там, където вам се е сторило уместно: върху изопачаването на истината. А истината е както в откупа, резултат от изнудването, както в европейския интерес към либийските недра, така и в това, че решителонстта и опортюнизма на Саркози развързаха случая, който можеше да трае още години. Любимите на мнозина американци и британци, които имат стар грях с набеждаването на Меграхи от политическа целесъобразност, си уреждаха концесии и назначаваха посланици междувременно, тъй че на тях не можеше да се разчита. Някой трябваше да предизвика развръзката, а не да стимулира наддаването. И това се случи.

Впрочем обективността изисква да признаем, че българските институции не злоупотребиха с ПР-а по случая. С изключение на Гоце.
31 Юли 2007 10:08
Стига с този "д-р Афраф"! Оказа се, че Ашраф не е доктор, а е работил като клиничен лаборант. Защо журналистите изопачават истината, титлувайки го "доктор"? Дали защото им звучи по-тежкарско или защото длъжността "клиничен лаборант" поражда и някои въпроси. Например търговия с кръвни продукти.
31 Юли 2007 13:07
Статията може да не е върха на сладоледа, нито да спечели Нобелова награда, но е коректна... с едно изключение: откакто ни ги върнаха медиците, аз се трепя по форумите да обяснявам колко НИКАКВА е ролята на мадам Саркози, че даже и на мъжа и. Тези, които вярват в противното, търсят просто за какво да се закачат, търсейки обяснение за този не чак толкова неочакван обрат на нещата. Припомням, че сумите бяха изплатени, присъдата сменена на доживотна, и че вече се готвеха документите за екстрадиция, когато мадам реши да се разходи до Либия. Останалото е въпрос на чудесен тайминг, много самореклама, която французите много умеят и абсолютен неспортсменски непукизъм спрямо тези, които през годините наистина работиха за освобождаването на медиците.
31 Юли 2007 13:08
А иначе, Круела, коментарът ти относно точната квалификация на Ашраф е изключително безмислен. Аз мисля, че жестът на българското правителство по негово отношение е едно от малкото точни и навременни неща дето бяха направени по това дело. Иначе надали някой щеше толкова да се погрижи за него, а и след като ние толкова просихме и очаквахме подкрепа от по-силните от нас страни и правителства, защо и ние да не покажем сила и подкрепа към по-слабите?!
31 Юли 2007 13:29
Съжалявам, г-н Денков! Ако трябва да правя разбор на елементарните грешки и неточности (които, мисля, съвсем не са неволни и случайни, но определено са обидни за аудиторията!) ще стане толкова дълго, колкото и вашето произведение.
Затова само обобщавам с електронния си подпис:


______________________
Четенето е противопоказно - ние знаем защо!
31 Юли 2007 13:30
Това, че Ашраф е доктор просто не отговаря на истината. И въпреки това в пресата продължават да го титлуват "доктор", въпреки че няма такава правоспособност. Ама започнал да следва медицина. Ми добре, тогава защо не титлуваме и нашите студенти доктори?
За мене гражданството беше дадено без никакво законно основание, а само да си направим реклама. И без това Ашраф въобще не смята да остава в България и с България нищо не го свързва освен печалните обстоятелства да бъде съден заедно с българи. Пък се оказва, че май бил и либийски гражданин!? От кого го спасяваме - от собствената му държава.
31 Юли 2007 14:46
Много добра статия, изключително точна и премерена! Тези сестри и палестинеца вече до гуша ми дойдоха, накъдето и да се обърна, каквото и да правя и да погледна в България - медиците, медиците, медиците... вече от кранчето в банята потекоха. Добре де, спасили ги - живи и здрави да са! Няма значение чия е заслугата в края на краищата. Кой каквото и дотука. Трябва ли още години наред да се занимава цялата страна с тях?
Цял живот ли трябва да изпадам в телешки възторг, е някой някъде опандизил някого и после друг някой го освободил?
И още... я колко невинни има в нашите си български затвори, заключени без ввина и престъпление? Ами в предварителното следствие? Стотици хора!!!
Тях кой ще ги освободи?
Възхищавам се от проф. Денков, преподавал ми е в СУ през 90-те години на ХХ век и лекциите му бяха виртуозни изпълнения, записвахме ги тайно на касетка, за да си ги имаме целите открай-докрай и да съхраним точния оригинален изказ!
Чудесна статия, подкрепям!
31 Юли 2007 14:54
То не беха папи, чадъри, медици... кога требва да се изклати некой за геополитически цели все за нас се сещат.Много сме удобни.А много обичаме да се биеме у гърдите булгар, булгар.Мразиме да сме си в кротка анонимност като чехи, унгарци.Що тех некой не ги прекара.Ама на нас най ни е кеф некой да ни "прославя посвета" и "всеки да знае къде е България".Много обичаме да сме извесни та затова и периодечно си го отнасяме като магарето сред атовете
31 Юли 2007 15:00
Още не съм срещнал човек на който да не му е писнало от непрекъснатото набиване в главите за т.н. "медици". Много пошла кампания за вдигане рейтинга на най-келявите ни "политици" като Гоце Ага, Паси отрепката и пр. мърша. И всичко на гърба на бедния българин.
Излишно е и аз да поставя големиат въпрос: Защо такава защита и шум единствено и само за тях? Другите хора какви са?

Редактирано от - ТАПА на 31/7/2007 г/ 16:05:19

31 Юли 2007 16:01
дотук т.н. процес не отговори за причините за хив епидемията, не оневини невинните, тихата дипломация стопи външния дълг на либия към нас, непрозрачно, уж конфиденциално, а саркози, простo ни изми срама
31 Юли 2007 17:28
прекосихме сахарсхата пустиня на гърба на камила, зад нас лайна и досадни мухи, които говорят и питат
31 Юли 2007 22:16
Наистина, прекалено многото и сладък сироп често привлича мухите
31 Юли 2007 23:07
Еднозначна Рефлексия ...

31 Юли 2007 23:15
Иначе , тази колонка ми е "бутика" на Вестника ...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД