:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И "Ферари" сит, и Формула 1 цяла

Никой не разбра консумиран ли е "шпионският скандал", но наказанията удовлетвориха всички страни по случая
Снимка: РОЙТЕРС
Лидерът при пилотите във Формула 1 Люис Хамилтън може да е спокоен, че запазва шанс да стане шампион в дебютния си сезон след края на "шпионския скандал". Шефовете на спорта разчитат на това, за да вдигнат отново имиджа на надпреварата.
Имало ли е наистина незаконно използване на данни от "Ферари" от конкурента му за титлата във Формула 1 "Макларън"? Този въпрос вече няма значение, защото на "шпионския скандал" почти му е сложена точка. И то по най-добрия начин, в който и вълкът е сит, и агнето - цяло. Проблемът бе решен във всеобща полза, макар да има наказани и глобени. Вместо да съсипе репутацията на най-големия бизнес в автомобилния спорт, случаят може дори да влезе в учебниците по дипломация.

Резултатът от решението на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) не прави никого абсолютно нещастен. Привидно най-тежка е санкцията на "Макларън" от $100 млн. и отнемане на точките, спечелени през този сезон. Това отваря вратата на "жертвата" на скандала "Ферари" да стане шампион при конструкторите. След промененото класиране "черните кончета" водят със 143 т., следвани от "БМВ Заубер" с 86.

Най-важна бе реакцията на пострадалите италианци, а тя е положителна. "Отборът на "Ферари" адмирира взетото решение на FIA. В светлината на новите доказателства, факти и поведение от извънреден характер бе спазен интересът на спорта", заяви шефът на "Ферари" Лука ди Монтедземело. За него случаят е приключен справедливо. Само ден по-рано той заяви, че няма нищо против отборът му да спечели титлата служебно. Сега тази вероятност е избегната, но пък може да го направи спокойно в състезателна обстановка. "Ферари е доволен, че истината е узаконена", добави Ди Монтедземело.

В същото време работата на пилотите на "Макларън" остава незасегната - и Люис Хамилтън, и Фернандо Алонсо запазват шанс да се борят за титлата. Те водят убедително пред съперниците си от "Ферари" Кими Райконен и Фелипе Маса четири състезания преди края на шампионата.

Така "Макларън" хем отнася най-голямата глоба в историята, хем босът му Рон Денис остава доволен. Той заяви, че глобата няма да го притесни финансово. Половината от сумата всъщност ще бъде покрита от наградния фонд, който има да получава за този сезон. Но дори и без офсета, "Макларън" е може би един от малкото тимове в решетката, които могат спокойно да се справят с плащанията без проблеми. "Ако прегледате нашите сметки, ще видите, че оборотът ни е с 450-500 милиона долара на година. Нямаме дългове. Така че очевидно сме много силна компания с феноменален ръст", каза Денис.

Веднага след съобщението на FIA той помолил Норберт Хауг (шефа на спортната дивизия на "Мерцедес") да покрият половината от сумата. Самият Денис отхвърли и приказките за отказване. "Моето лично бъдеще никога не е било под въпрос. Нямам никакво намерение да се оттеглям", допълни 60-годишният англичанин.

Със сигурност за него имаше много по-тежки варианти за изход от ситуацията с "шпионския скандал". Всички спекулации през седмицата бяха точно такива. Според някои прогнози пилотите също трябваше да отнесат наказания. Тогава всички в "Макларън" оставаха с празни ръце и една цяла похабена година. Възможността тимът да бъде изваден от Формула 1 през следващите 2 г. пък можеше да доведе до закриването му и основаването на нов екип - с еднофирмената собственост на "Мерцедес".

Сега Денис запазва властта и собствеността си, а Хамилтън и Алонсо - равни шансове да се борят за не по-малко престижната титла при пилотите. Британският новобранец, който води с 3 т. в класирането, бе включен в делегацията на "Макларън" при изслушванията по скандала в Париж. Според някои наблюдатели за да трогне съдниците, тъй като самите състезатели са невинни за действията на работодателите си.

Не на последно място щастлив е и босът на F1 Бърни Екълстън. Един от най-големите му страхове бе да не се разруши реномето на така грижливо създавания от него комерсиален продукт. Повечето влиятелни шефове на отбори заявиха наскоро, че скандалът вече влияе негативно. FIA обаче взе мъдро решение, за да спаси шампионата от разруха.

Накрая, така и не стана ясно дали в "Макларън" са използвали незаконно получените данни. Те до последно твърдяха, че не са знаели за тях, от "Ферари" пък доказваха обратното. Сега всичко това няма значение. Шоуто може да продължи този уикенд на "Спа Франкоршан".
2
1180
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Септември 2007 10:09
За съжаления макларън отнесоха сериозна глоба. Въпреки че от началото на годината се доказаха като по-добрия тим, ферари ще вземе титлата при конструктурите...
15 Септември 2007 10:19
това е активно мероприятие срещу макларън мерцедес защото пишат историята на ф1 с хамилтън вместо да пускат аванта на алонсо да стане шампион
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД