:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Топалов в националния отбор за европейското

Бившият световен шампион по шахмат сяда на първа дъска, но за кратко
Веселин Топалов се връща в националния отбор на България по шахмат след 5-годишно отсъствие. Това съобщи пресаташето на 19-ия световен шампион Живко Гинчев.

Световният №2 ще играе на първа дъска за селекцията ни на европейското отборно първенство на о-в Крит (Гър) от 27.Х. до 7.XI. Топалов обаче ще представя България само в първите 3-4 кръга, понеже след това ще се включи в турнира "Шампионска лига" във Витория (Исп) от 1 ноември, уточни мениджърът му Силвио Данаилов.

На втора дъска за България вероятно ще е секундантът на Веско Иван Чепаринов, а на трета и четвърта - съответно Кирил Георгиев и Александър Делчев. Преди европейското Топалов ще участва на Световната купа по блинд (без да се гледа дъската) в Билбао (15-21.Х.). Негови съперници в Испания ще са Магнус Карлсен (Нор), Сергей Карякин (Укр), Бу Сянжи (Кит), Пентала Харикришна (Инд) и унгарката Юдит Полгар.

За последно Топалов бе в националния отбор през 2002 г., когато игра и първия си претендентски мач за световната титла, загубен срещу Петер Леко (Унг). Именно след него гросмайсторът ни се оправда с депресия и отказа повече да представя България.

Четири ремита пък предложи I кръг на започналото в четвъртък в Мексико световно първенство. Защитаващият титлата от Елиста Владимир Крамник с белите фигури прие равенство на 23-тия ход срещу друг руснак - Пьотр Свидлер. Другите партии бяха Вишванатан Ананд (Инд) - Борис Гелфанд (Изр), Александър Грисчук (Рус) - Петер Леко (Унг) и Александър Морозевич (Рус) - Левон Аронян (Арм).
2
1093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Септември 2007 23:28
Знае ли някой защо Топа не е на световното в Мексико?
16 Септември 2007 01:38
Топалов не е на световното, защото неговият мениджър С.Данаилов подписа контракт с Кисимджанов през април 2006, че загубилият мача между Крамник и Топалов няма да участва на световното през 2007 в Мексико. По принцип 4-мата първи от световното през 2005 ( Топалов, Ананд, Свидлер и Морозевич) се класираха по право за турнира в Мексико(останалите 4 бяха излъчени наскоро на турнир в Елиста). Данаилов подписа клауза с ФИДЕ, че при евентуална загуба от Крамник Топалов му отстъпва мястото си за световното през 2007. Така и стана. Въпросът е защо С.Данаилов се съгласи през април 2006 на тази клауза.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД