:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По следите на едно изгубено поколение

С дейното участие на БФС тези футболисти сами се закопават
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Димитър Бербатов и Мартин Петров са в отлично настроение, когато вкарват голове на Люксембург. Впрочем, след този мач Пената ги обвини, че подават топката само помежду си в атака.
Финали на едно европейско първенство и няколко пропилени квалификации. Това е равносметката от участието на днешните "звезди" в националния тим на България. Начело с най-талантливия ни футболист за последните 20 г. - Димитър Бербатов, нашите така и не могат да запишат нещо запомнящо се.

И както я карат, така ще си бъде. Националният отбор няма игрови облик от доста време и разчита само на проблясъците на Бербатов и Мартин Петров. Двамата обаче не стигат, колкото и да са талантливи. На това отгоре в стремежа си да изпъкнат над останалите те я докараха дотам в тима ни да няма никакъв колектив. И четвъртите в света бяха на групички, които не си говореха. Но тогава в тима имаше далеч повече класни футболисти. Освен Стоичков играеха Балъков и Лечков, Сираков, Пенев и Костадинов, Трифон Иванов и Хубчев, Златко Янков, Ивайло Йорданов. И отборът никога не разчиташе само един да го извади от трудна ситуация.

Настоящото поколение обаче много бързо си повярва и това ще му изяде главата. Когато почваха кариерата си в националния тим, на сегашните лидери пак им бяха виновни защитниците, въпреки че все пак не смееха да го казват публично. После виновни се оказаха сърбите Янкович и Пажин, въпреки че първият вкара много важни голове в квалификациите за Евро'04. Сега са им виновни Вагнер и Томашич, които впрочем не са се натискали да играят в "А" отбора. Стигна се дотам Пенев да извади бразилеца от тима за мача с Люксембург под давлението на Бербатов (както навремето извади Николай Илиев под давлението на Стоичков).

Наивно е да се смята, че с друг състав в Амстердам нямаше да загубим. Това бе оптималната единайсеторка, с изключение може би на поста, на който бе пуснат Телкийски. Срещу "лалетата" Бербатов обаче трябваше да си вкара положенията и щеше да е друго. Вместо това звездата на "Тотнъм" предпочете да напада своите съотборници, но избирателно. Не каза дума срещу Кишишев, който също бе в защитата. Атакува Вагнер, защото е най-лесно. Тинката има над 200 мача във Висшата лига и едва ли точно Бербатов може да дава оценка за играта му. Има и друго - на Кишишев отдясно активно помагаше Георги Пеев (също нарочен за виновник) и двамата заедно не оставиха шансове на Райън Бабел. В същото време на Лусио срещу набезите на Роби ван Пeрси трябваше да помага Мартин Петров. Само че бразилецът в повечето случаи бе оставян сам срещу звездата на "Арсенал" и логично имаше затруднения.

Мачът в Амстердам просто бе един от многото, пропилени от тези момчета, които вече дори не са отбор. Бяха такъв май само по времето на Пламен Марков. Тогава обаче бяха по-млади и не чак такива "звезди". А и имаха истински лидер - Красимир Балъков, чиято дума се слушаше. Без него се видя какво стана на европейско в Португалия - три загуби, сръдни и скандали. Впрочем тогава пак го отнесоха чужденците в тима.

После БФС им натресе Христо Стоичков, който от самото начало постави нещата на грешна основа. Така същите тези, но вече разглезени момчета не успяха да вземат спечелен мач в Унгария и направиха равен с Малта. Не успяха да бият дори Албания, което ще се окаже фатално в тези квалификации, защото загубата в Холандия все пак влизаше в плановете на БФС.

Странно, но и футболната централа помага на Бербатов и компания. Кандиса на натиска им Димитър Пенев да стане селекционер. А натискът бе, защото Бербо, Мартин и Стилиян отлично знаят, че при чужд треньор номерата им няма да минат. Както не минаха и при предшественика на Пенев - Станимир Стоилов. Макар и за два мача, треньорът на "Левски" наложи някаква дисциплина, което не се понрави на тарторите. Стоилов се скара именно с Бербатов преди гостуването в Беларус през юни и конфликтът приключи с победа на треньора, както впрочем трябва да бъде.

Проблемите на БФС обаче тепърва ще стават сериозни, защото в централата разчитат до голяма степен и на парите от УЕФА за евентуалното класиране на тима на Евро`08. Иде реч за около 8 млн. евро, но финалите са мираж. Освен ако някой от конкурентите ни не допусне грешка. А и защо ни е да се класираме на голямо първенство. Както каза самият Бербатов - там само "ще ни напълнят кошницата" и ще се излагаме.
22
1643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
15 Септември 2007 02:40
Glupava , provokativna i opitvashta se da bade manipulativna statia. Koito moje da misli, da misli. Ne sam ochakval drugo ot avtora. Kakvo da se pravi, taka e v BG.
15 Септември 2007 06:20
Виждам, че авторът е чел форума.Което не е трудно, но е похвално, че си е взел бележка и е отразил някои верни неща.
15 Септември 2007 07:54
Една поправка - Любо Пенев никога не е бил талантлив играч а едно гюме, чичовото, и автоголмайстор като чичо си. Ако беше в състава 94та със сигурност нямаше да стигнем полуфиналите.
15 Септември 2007 09:15
Статията е точна и до голяма степен вярна.
Преди Ив. Петков беше виновен, после Вагнер, утре ще е Занев.
15 Септември 2007 09:47
До Пешко мастиката(алкохолика):[b]Ако на говедата рогата бяха пълни с мозък, можеше и да чуем нещо смислено, да ама не....Пешо, Пешо, пак си прекалил с алкохола, ама това е разбираемо за говедо .... чети книжки, ограмотявай се или за подхуенските мангали това е немислимо......[/b]
15 Септември 2007 10:01
Че никога няма само един виновен е ясно. Но да се критикува най-добрия футболист ми се вижда доста странна тенденция. Май у нас е най-добре да си посредствен играч и така на никой няма да прави впечатление поредния ти слаб мач. Браво на Бербатов за това, че назовава грешките и се опитва да ги премахне. Всички пред телевизорите псуват Иванков за поредния левашки гол, но когато друг футболист изрече на глас, че това не може да продължава виждаме проблем. На мен лично ми омръзна от страдалци, искам бойци и победители.

И увлечени в това да защитават провалите на футболистите от този или онзи отбор, нашите журналисти пропускат по-големите проблеми. Как, например, се получава така, че при няколко различни треньора отбора ни играе с едни и същи играчи, на други никога не се даде шанс, и най-странното - при една и съща тактическа постройка! Така ли не се намери един треньор при тези резултати да промени нещо? От години си играем 4-5-1 при положение, че нямаме един свестен халф. В същото време Бербатов се бори сам със защитите на противниците и се чудим защо срещу силните не се получава. Дали ще доживея деня да видя националния отбор с двама чисти нападатели например Бербатов и Светльо Тодоров( Божинов, Манчев), а Мартин Петров да си играе чист халф, където му е силата? Само ще припомня, че с 4-4-2 Италия стана световен шампион миналото лято, а Германия взе бронза. Но за нас явно е прекалено рисковано...
15 Септември 2007 10:29
В статията има доста попадения които и без това се въртят отдавна в публичното пространство. За мене силен национален отбор ще има тогава когато е налице дисциплина и треньора е с последната дума. Видя се, на последното европейско, какво значи един селекционер на място. Рекхагел с тези дърводелци успя да извлече максимума от тях и с грозна но изключителна ефикасна игра ги произведе в еврошампиони. Публична тайна е, че тарторите на нацтима си избраха Пенев за наставник. За да им леко. Е, тогава, няма как да стане работата. Чичо Митко не криеше мераците си да поеме пак отбора без да се пазари за условията. СЕГА, трябва да връща "жеста".
А търсенето на виновник за да се прикрият собствените кривици е стара национална черта. Винаги-непродуктивна. Не Румъния и Холандия на 13 октомври ще ни "врътнат номер". Ние нямаме ресурс да се преборим за победи при двете си гостувания. А и дори да се стигне до решаващ мач с комшиите, пак дълбоко се съмнявам в благоприятната му развръзка въпреки сакралната дата на която играем. Ще видим.
15 Септември 2007 11:51
Най-талантливия български футболист за последните 20 години!!!
А бате Ицо?
15 Септември 2007 11:57
Загубите бяха програмирани при самото обявяване на Пенев за треньор- иначе легенда, но отдавна не е на ясно с тенденциите в европейския футбол и настроенията на националите. Същата е историята с Джовани Трапатони- огромен треньор, но отдавна не на ниво. Провали се тотално при назначаването му на треньор на Щутгарт преди няколко години и бе изгонен след 5-6 мача. Всичко с времето си...
Михайлов като натресе столетника Пенев трябвашe да е наясно с това! За мене виновника е именно:
- Б. Михайлов и огромната му съпротива против чужд класен треньор! Провали цяло едно поколение! СРАМ
15 Септември 2007 12:15
Разгеле! Един обективен, умен и изчерпателен коментар на място, който да нарича нещата с истинските им имена!
И като така е един - единствен. Навсякъде другаде клубни дебили с незавършено образование ни обясняват колко голям и амбициозен е капитана Митко, колко лоши и виновни са чужденците и националите от "Левски" плюс Иванков, как Чичо Митко Душков отново е налжил перспективни млади таланти срещу титаните от Великото Херцогство и пр.
Когато защитниците грешат - на въжето! Когато Барби пропуска три от три в решаващ мач и момент от мача - о, колко е талантлив и хубав, как за малко не му провървя!
Когато Пеев или Телкийски загубят топка в отбрана - долу! Вън! Когато обаче Мартин от Враца не губи нито една топка в отбрана - просто защото въобще не се връща в зоната си! - о, какъв атомен нападател имаме!
Когато Мъри взе шест точки от два мача с Люксембург - айде стига, кокво толкова, те момчетата такъв отбор и без треньор си бият. Когато обаче Митко Душков ни изведе до триумф над Люксембург - ах, какво настроение и красота в играта!
И като така - каквито коментарите, такъв и медийния и обществения натиск - демек никакъв. Никакъв натиск, никакви промени. Никакви промени - никакви резултати.
А после пак британския педал Райли и уговорките на холандци и румънци ще са ни виновни.
15 Септември 2007 12:25
До пешо мастиката. Драги приятелю, явно с този псевдоним искаш да изявиш и своите алкохолни предпочитания. Няма лошо, но само ако не пишеш във форума под влияние на любимото ти питие. Но сега по повод на твоите писания. Ще ти спомена едно име - легенда в световния футбол - Герд Мюлер - голмайстор и гюмеджия. Петър Жеков - голмайстор и гюмеджия. Думата ми е за това, че гюмеджиите които вкарват голове затова са гениални. А относно Любо Пенев - явно не си гледал мачове с него, при които Любо носи по двама - трима защитница на гърба си и по този начин отваря място на своите съиграчи за гол. Сега за прословутия му автогол - ми стават и такива грешки. Много други велики футболисти са правили подобни грешки. Искам да ти припомня и двете дузпи на Бекъм, когато би топката толкова високо, че щеше и стадиона да прехвърли. Но така са великите играчи - правят и велики гафове. И един съвет от мен - разреждай мастиката с вода в съотношение 5:1 за водата.
Чао и наздраве.
15 Септември 2007 12:54
Ще победим Арсенал заради Йол


Много ми прилича на едно друго:

Ще победим Холандия заради Пенев
15 Септември 2007 12:59
Anardil,
15 Септември 2007 13:22
Финали на едно европейско първенство и няколко пропилени квалификации. ...нашите така и не могат да запишат нещо запомнящо се...Националният отбор няма игрови облик от доста време...

По- важното е, защо е така? Защото НЯМА кой да придаде този облик на отбора, което е работа на един класен (западен) треньор! Ако поста треньор не беше толкова важен, то големите отбори (клубни/ национални) не биха ангажирали никого и биха слагали таксиметрови шофьори и комбайнери и биха оставяли отбора на самотек, както е и нашия от много години.

Въпроса е, защо след като този пост е толкова важен, БФС и "Боби и цялата пенева чета" се мятаха като тигри против класен треньор, който да предаде "...игрови облик..." на отбора, та да може той да "...се запиши с нещо запомнящо се...", за да можем да се похвалим с нещо повече от "...едно европейско първенство и няколко пропилени квалификации...".
Защо бе БОБИ пропиляхте кариерите на момчетата, като дадохте отбора на Ицо да се учи, после след неуспеха му, го поддържахте на системи, а сега натресохте дедо Пенев, та и той като Ицо да очерни името си и легендарните си успехи?
Сега са Ицо и Пената виновни, а тези в БФС дето вземат неадекватните решения и ги набутаха, невинни? За провала не е виновен персонала, а неадекватните шефове!

Редактирано от - Kapitanot на 15/9/2007 г/ 13:31:22

15 Септември 2007 15:54
Анардил


Обширна тема, но не виждам що толкова са впрягаме като нямаме един от двата модела за успех:


1) няколко(7-8) добри играчи, които да ни дърпат напред


2) Отбор без индивидуалност но с огромна тактическа грамотност и мощен треньор ала Сколари които с крошета да ги стресира.


15 Септември 2007 16:50
Осем милиона селекционери
За синдрома на кукуруза и българския национален отбор по футбол

След загубата на българския национален отбор по футбол от Холандия с 0:2 в Амстердам настана време за съчиняване на оптимистичните сценарии за финала на квалификационната кампания за Евро 2008.

Според тях новата "Пенева чета" минава през иглени уши, изважда невероятен късмет, всички резултати в групата са благоприятни за българската кампания и в крайна сметка отборът се класира за финалите в Швейцария и Австрия.

Ако Халите бият Банята...

Казано с езика от футболната съблекалня, очак­ванията се свеждат до онзи тип витиевата комбинация, при която Халите бият Банята, а ЦУМ завършва наравно с Гарата, от което Банишора скача рязко нагоре в класирането. Някак си встрани остана очевидният факт, че съвременният български футбол просто няма място сред шестнайсетте най-добри в Европа и не заслужава да присъства на най-големия футболен форум в света за следващата година. Нека оставим настрани това, че последната победа на националите над силен противник, при това с показване на стойностна игра, датира отпреди цели пет години - тогава воденият от Пламен Марков тим надигра Хърватия с 2:0 на "Васил Левски". По-странното е, че във футболните среди се създаде нагласа, според която с пет-шест играещи в Англия, Германия и Русия състезатели плюс още десетина от безобразната българска А група, може да се сформира отбор, който - забележете - е способен на чудеса като това да победи или поне да завърши наравно с Холандия в Амстердам?!

Синдромът на кукуруза

Това явление беше формулирано още навремето от руския журналист Феликс Ефимов като синдром на кукуруза. Този синдром е характерен за глобалната футболна общност в посттоталитарни страни като България, където е много съблазнително да се прокламира мобилизация и пълно съсредоточаване на силите в името на това да надскочиш самия себе си. Разбира се, рано или късно заблудата излиза на бял свят и води до разочарование и отлив на зрителска аудитория.

Нека си го кажем честно - съвременният български футбол дотолкова е затънал в посредственост, че редките качествени мачове, като например този между Литекс и Левски, в които играчите са в състояние да си разменят три точни паса, водят до масова експлозия на радост. От общо 240 срещи в шампионата обаче такива са най-много три-четири. Останалите или не приличат на нищо, или са с договорени резултати. Възможно ли е да имаш слабо и корумпирано първенство и силен национален тим? Разбира се, че не.

Как и къде се култивират подрастващите

Впрочем младежкият и юношеските национални отбори съвсем скоро ще отбележат двадесетата годишнина, откакто не са се класирали никъде - нито на световно първенство, нито на европейско, нито на олимпийски игри. За състоянието на детско-юношеските школи и грохналата футболна база е по-добре въобще да не става въпрос. Но нали точно там трябва да се култивират бъдещите звезди за националния отбор? Вместо това се оказва, че ако Димитър Бербатов не може да вкара гол, Мартин Петров няма ден, а Валери Божинов е контузен, отборът не разполага с други успешни варианти в нападение. В халфовата линия вече четвърта година не се намира вариант за заместник на Красимир Балъков. В отбрана дотолкова няма добри играчи, че се налага да се включват чужден­ци с български паспорти като бразилеца Лусио Вагнер и хърватина Игор Томашич. А вратарят? Димитър Иванков пазеше в Амстердам така, че трудно би уловил и някой заметнат срещу него юрган. Като за капак играчите се посипаха с взаимни обвинения още в съблекалните на стадион "Амстердам Арена", въпреки че, грубо казано, всички те играха като "един дол дренки". Видя се, че на отбора му липсва дори и културата на поражението.
15 Септември 2007 16:52
Вариантът с Димитър Пенев

Не че всичко това е нещо ново. Очевидно наясно с нерадостните перспективи, ръководството на БФС се хвана като удавник за единствената сламка и назначи Димитър Пенев за селекционер на националния отбор. И тук влезе в работа синдромът на кукуруза - внушено беше, че този динозавър в треньорската професия има нюх към откриване на таланти, съчетан с невероятен късмет като онзи с гола на Емил Костадинов в последната секунда на мача с Франция и последвалото шеметно лято на световното в САЩ. За съжаление днешният национален отбор във версия "Пенев" не се различава кой знае колко от този на предшественика му Стоичков, тъй като изборът на състезатели е един и същ. С тези футболисти - толкова. Останалото са разсъжденията на осемте милиона селекционери дали нямало да е по-удачно Велизар Димитров да получи място в титулярния състав вместо Димитър Телкийски, кой заслужавал да застане на вратата и кой точно трябвало да играе вместо станалия вече виновен за всичко лошо в българския футбол Георги Пеев.
15 Септември 2007 20:22
ГА няма ли да изплюе нещо смешно, да се посмеем малко.
15 Септември 2007 23:25
7dni sport:

Бербатов пожали Арсенал

Нападателят на Тотнъм Димитър Бербатов пропусна две чисти положения в дербито на Северен Лондон срещу Тотнъм (1:3). При 1:0 за Тотнъм той се измъкна от засадата, излъга вратаря Алмуния, но вместо да вкара в празната врата, тръгна да лъже Коло Туре и загуби топката. При 1:1 Бербо излезе на позиция за стрелба, но с глава прати топката в аут.


Бербо така пожали и Холандия
16 Септември 2007 03:28
Що се вълнувате и хабите нерви за нещо, което го няма ?
Я наздраве и САМО ЛЕВСКИ !
16 Септември 2007 17:42
До защитниците на Чичовото: Няма велики играчи които да вкарват автоголове. И чичото, и чичовото са известни като автоголмайстори, чичото се довлече до националния 10 години по-късно, а чичовото пра разни пари през Цесека и се махна.
16 Септември 2007 19:28
Има, имааа - Бай Гъзан (Вуцов) Велик автоголмайстор
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД