:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,540,910
Активни 123
Страници 15,701
За един ден 1,302,066

Пирински в зоната на кулоарния абсурд

Неспособни да решат важните проблеми, парламентарните шефове почват да опъват шнурове и да местят мебели из НС
снимка: Борислав Николов
Пирински си навлече гнева на репортерите още преди година и половина, когато ограничи достъпа на фотографите и операторите до пленарната зала. Протестът им пред сградата на Народното събрание не трогна председателското му сърце.
Дори и в абсурдна държава като нашата все още се намират неща, които шокират и будят недоумение. Едно от тях, например, е последният прекрасен нов ред за работа на журналистите в Народното събрание, изкован и приложен лично от председателя Георги Пирински. Навярно високопоставеният държавник много се гордее с най-новото си дадзибао. Вероятно така се е почувствал важен и авторитетен. Господар на положението. Смелчага, дръзнал да обяви война на досадните журналя. Със сигурност са се намерили неколцина, които тайничко да го поздравят за мъжеството. Ама съвсем тайничко, защото публично не върви да одобряваш репресията над репортери. Нали върху микрофоните им се крепи депутатският възход и падение. А пък всички искат да си гарантират възхода.

От новия ред на Пирински не произтече нищо добро. Само неудобства. За Пирински - да обяснява необяснимото. За пресцентъра - да кърши ръце пред колегите, за депутатите - да плюят шефа си, даже за парламентарната кафеджийка Венера - да пъди любимите си журналисти от кафенето, за да има места за народните избраници. Хаосът из парламентарните кулоари само се умножи, до три дни новите правила ще бъдат сгазени, реформата ще се сведе до преместването на няколко мебела от левия кулоар в десния и всичко ще си продължи постарому. Тогава защо му трябваше на Пирински да си взима беля на главата?

Всеки парламентарен председател копнее да блесне, да се запише в историята, да остави, ако не ред, то поне знак, че и той, видиш ли, е минал през високия пост. Комплексът е заложен по конституция, тъй като на парламентарния шеф е възложена първа роля в парламентарната ни република. Той оглавява законодателното събрание - основополагаща институция при сегашното държавно устройство. Формално то избира правителството и премиера, то определя правилата на обществения живот, то парафира договорите и отношенията ни с външния свят. При тези пълномощия на председателя му някак приляга да се държи като началник на държавата.

В същото време обаче парламентарният шеф е протоколен предводител на делегации в чужбина, протоколен гост на чествания, юбилеи и годишнини, говорител на банални речи по празници, бижу на важни медийни събития. Сиреч, малко декоративен участник във властта. Незадоволството, породено от сблъсъка между хартия и реалност, търси да се излее в някакво новаторство. Един забранява тютюнопушенето в парламента, друг гони журналистите от бюфета, та да не подяждат депутатите, трети им чертае свободни и забранени зони и регулира движението на медийното стадо в кошарите на НС. Та и Пирински не избяга откомплекса за професионална недостатъчности се поддаде на изкушението да нахлуе в историята, като поразмести парламентарната мебелировка и, разбира се, задължително срита журналистите, дето и бездруго сриват авторитета на управляваната от него институция.

Психологическият проблем с функционалната недостатъчност на парламентарния шеф се утежнява още повече от неспособността му да се справи с преките си служебни задължения - предотвратяване на порочната практика за гласуване с чужди карти, налагане на глоби за провинилите се, тежки наказания за депутатите, които почти не ходят на работа, изобщо - строгото съблюдаване на правилата за работа на народните представители. И като не може с депутатите, погва журналистите. Защото според общото разбиране на депутата никоя репресия за тия "платени драскачи" не е достатъчна.

То ако питате г-н Пирински, най-добре ежурналистите изобщо да не му припарват в институцията,с изключение може би на държавните БТА, БНТ и БНР. Доволни от подобен развой ще са и самите депутати - не ще има кой да снима герданчето на Татяна Дончева и празната зала посред работен парламентарен ден. Но за жалост времената на Тато-литарната система отминаха безвъзвратно. Атавистичният стремеж към връщането им обаче е неизкореним.

Новият прекрасен парламентарен свят в главата на Пирински е проявление и на болестта, която прихващат всички високопоставени политици с канцеларски манталитет. Неспособни да решат голямото, да налагат принципи, да се опълчат срещу институционалните пороци, те се заемат да разставят червени шнурове и да чертаят зони на придвижване. А цялото това дребнотемие се гарнира с императорско високомерие.

В името на справедливостта трябва да отбележа, че сегашният началник на парламента единствен се постара да облагороди "пресгалерията" и даже отпусна два компютъра и широк плазмен екран за журналистите. Но защо вместо шнурове Пирински не вземе да инсталира още компютри, например. Е на това му викам аз "нов прекрасен ред"!
21
2845
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
16 Януари 2008 23:11
Пирински - оратор, чиято реч може да приспи галопиращ кон !
17 Януари 2008 00:05
Колкото и да ми е неприятен Пирински, не мога да се насиля да кажа нещо хубаво за журналистите..
17 Януари 2008 00:26

Пирински в зоната на.....абсурдa

Освен предателската му проруска политика от тоз човек малко се чува.
Но думата кулуар ми харесва!Отдавна не я бях чувал!
Кулуарите на Мафиотите и Шпионите!?..
Става ли за триллер?
17 Януари 2008 00:41
Въпросът е какво още иска да скрие г-н Пирински и докъде ще стигнат амбициите му!
Пак повтарям , че такова поведение е смешно и жалко!
17 Януари 2008 03:15
Този път, за този "казус", съм СЪГЛАСЕН с Пирински / а НЕ със Сидеров/!!!
България и българският Народ имат нужда от РАЗСЛЕДВАЩА Журналистика и РАЗСЛЕДВАЩИ журналисти, а НЕ от "паркетна" и услужлива КАЗИОННА Журналистика и журналисти! Такава Журналистика/разследваща/ НЕ се прави "пред прожекторите" и по плюшените килими на Властта! Болшинството от българските "журналисти" САМИ се предлагат "да бъдат нахранени" от Властта- включително и чрез "екстри" в Парламента!
Отделно от това, И българските "журналисти", с тяхната "блага" и "слугинажна" "Журналистика"/с извинение за думата!/ имат голяма ВИНА, ведно с управляващите, за състоянието на Държавата и Обществото през тези 18 години- вместо КОРЕКТИВ на Властта, в преобладаващата си част, българската "Журналистика" и българските "журналисти" бяха/ и са!/ В КОЛЕКТИВ с Властта! КАЗАХ
17 Януари 2008 04:22
и Обществото през тези 18 години- вместо КОРЕКТИВ на Властта, в преобладаващата си част, българската "Журналистика" и българските "журналисти" бяха/ и са!/ В КОЛЕКТИВ с Властта! КАЗАХ

Pornografe, ти нещо поумня бе!
17 Януари 2008 06:25
Параграфа е напълно прав.
17 Януари 2008 07:53
Параграфе, браво тоя път
17 Януари 2008 08:58
Хммм, явно и политиката, и журналистиката се творят в кулоарната зона. А Пирински поискал с червен шнур да очертае границите на първата и четвърта власт. Наивник е господинът. Мисли си, че по този начин ще вкара депутатите в парламентарна зала, а журналистите - в зоната на мисленето и изследването. Тц. Герданче.
17 Януари 2008 09:54
para!
17 Януари 2008 10:23
катаджия
17 Януари 2008 10:40
...а после нека обидено пита медиите защо е толкова нисък рейтинга на парламента...е те, явно по тоА начин се бъркат лайна, та да мирише повече...
17 Януари 2008 13:52
По-добре е "да ги нахрани".В "Съюзът на демократичните сили" има специалисти по "храненето" . Те що си траят сега, а?
17 Януари 2008 14:14анацефал, колкото и да са ми противни журналистите, не мога да се насиля да кажа нещо хубаво за Пирински.
17 Януари 2008 15:36
Журналистите вършат добра работа... Е, срещу сутрешните блокове на телевизиите нямама абсолютно нищо против... Много са добри... Водят от БТВ!!!
17 Януари 2008 15:41
А, бе, тези от парламента още ли ги "облъчва нещо от космоса"... Да не са хванали "космически" болести вече...
17 Януари 2008 16:47
..."за депутатите - да плюят шефа си"...
Депутатите имат един -единствен шеф и това са хората , които са ги избрали. Председателят е "първи между равните".. Омръзна ми тази "игра" между журналисти и 'народни избраници'. Правят ни на глупаци за да ни привлекат вниманието .
17 Януари 2008 17:21
Е, няма как, трябва да стиснем ръката на параграфа
17 Януари 2008 18:17
Stranger,
Ако въобще си гласувал за депутати, хайде да видим дали можеш да ги изброиш поименно. На бас, че не можеш.
17 Януари 2008 19:32
Я някой, журналист за който няма място в Парламента да ни осветли как г-н Ж.Хистов празнува и ние да преценим, кои е по-голям купонжия г-н Ж.Христов или Митьо Пищова.
17 Януари 2008 21:29
Вчера имаше интересен пост в един от коментариите на Дир.бг за журналистическото роптане. "*****", както ги назова автора, наподобяват на циганите, които може да се карат и бият помежду си, но щом някой ги настъпи за нещо, тутакси се сдружават и надават кански вой срещу него.

Редактирано от - bot на 17/1/2008 г/ 21:43:46

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД