:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия и България днес - здрав прагматизъм и взаимно уважение

Владимир Путин
В навечерието на визитата ми в България бих искал да споделя мислите си по повод днешното състояние и перспективите на сътрудничеството между нашите страни.

Обединяват ни общи духовни и културни традиции, езикова близост, в основата на която стои великият подвиг на еднакво почитаните в Русия и България Свети Свети Кирил и Методий.

Най-ярките страници от съвместната ни история са свързани с подкрепата на освободителната борба на българския народ, когато руските доброволци са се сражавали за България. Тези години отбелязват един важен етап в утвърждаването на гражданско общество в Русия.

Тогава рамо до рамо с българските опълченци руската армия е извоювала всяка педя свободна и независима България. Даже след векове сраженията на Шипка и край Плевен ще останат в историята. А истински народните завоевания - чувството за единение, проявената твърдост и героизмът, завинаги ще се пазят в нашите сърца. Ето защо 130-годишнината от освобождението на вашата страна от османско иго, която се отбелязва тази година, е наистина знаменателно събитие за всички нас.

Стремителните и фундаментални промени в света през последните десетилетия, разбира се, не подминаха и руско-българските отношения. В тях имаше определена пауза, предизвикана както от формирането на новата конфигурация в Европа и света, така и от необходимостта за съсредоточаване върху сериозните вътрешни промени в двете страни.

С удовлетворение отбелязвам, че днес този етап е отминал. И ние заедно развиваме



нови връзки, отговарящи на изискванията на времето



Тяхната насоченост се определя не от идеологически догми, а от добре разбрани национални интереси, здрав прагматизъм, взаимно уважение и взаимна изгода.

Убедени сме, че в условията на глобализация сигурността и процъфтяването са неразделни повече от всякога. Само на това разбиране може да се основава мирното бъдеще на нашия континент. Продължаваме да бъдем реалисти и с уважение се отнасяме към мотивите, от които се ръководи страната ви при избора на система за осигуряване на националната безопасност.

Най-важното за нас е България да не реализира интересите си за сметка на интересите за сигурност на други страни. Новите съюзнически задължения на страната не трябва да се превръщат в бариера за разширяването на отношенията й с Русия. Този подход се ползва с широка обществена подкрепа у нас, а, надявам се, и в България.

Само взаимно зачитайки позициите си, отказвайки се от стереотипите на миналото, които, както ни показва опитът, спомагат за възпроизвеждане на разделителните линии, ние заедно ще можем да постигнем мир и процъфтяване. Нашето убеждение е, че в основата на единна Европа трябва да залегнат проверените от времето принципи за неотклонното спазване на нормите на международното право. Действайки точно по такъв начин, ще успеем със съвместни усилия да намерим пътищата за решаването на най-сложните регионални проблеми,



най-актуалният от които за Балканите е безспорно косовският



Тук нашата позиция е напълно ясна - каквото и решение да се вземе за Косово, то трябва да бъде одобрено и от двете страни. Също така е ясно, че всяко решение за Косово е прецедент в международната практика.

Очевиден приоритет за нашите страни е създаването на условия, в това число и външни, за последователно подобряване на живота на гражданите ни. Смятаме, че прагматизмът, изхождащ от живота, както и разбираемите от хората интереси, спомага за постъпателното укрепване на регионалното партньорство в икономическата сфера. Тук двустранният формат, разбира се, се вписва в общоевропейското сътрудничество. Ярък пример за това са няколкото големи съвместни енергийни проекта, стартирали през последната година.

Сигурното обезпечаване с енергийни ресурси става все по-значим фактор на прогреса. На дневен ред са диверсифицирането на маршрутите за енергийни доставки, внедряването на нови схеми за застраховането и поделянето на финансовите рискове на партньорите. Такива проекти като "Бургас-Александруполис" и "Южен поток" напълно отговарят на дългосрочните национални интереси на Русия и на нашите европейски партньори, включително и България. Както и Северно-европейският газопровод,



те служат за укрепване на енергийната безопасност на Европа,



за стимулиране на деловата активност и създаване на нови работни места.

Друг показателен пример в сферата на енергийното взаимодействие е започналият през ноември 2006 г. с участието на руската компания "Атомстройекспорт" най-голям в Европа проект за строителството на АЕЦ "Белене". Сигурен съм, че неговата реализация ще позволи на България да се превърне в един от водещите европейски износители на електроенергия към началото на следващото десетилетие.

Черноморският регион винаги е бил зона на нашите общи интереси. Ние сме за тясно сътрудничество в Черноморието с всички, които са реално готови за това. Именно този подход определя нашата позиция в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), инициативната ни роля в утвърждаването и развитието на групата БЛЕКСИФОР. Днес ние сме изправени пред разнопланови задачи: от икономическия растеж до грижливото отношение към екосистемата на Черно море, запазването на уникалното културно наследство. Върху всички нас пада отговорността за тяхното решаване, за стабилността и благополучието в нашия общ регион.

Ние в Русия много високо ценим многовековните духовни връзки, които пронизват цялото руско-българско сътрудничество. Размяната на национални години - на Русия в България и на България в Русия, стартът на която ще бъде даден в хода на визитата в София, ще стане символично потвърждение на традициите на дружбата и дълбокото взаимно уважение между нашите народи.

В заключение бих искал да изтъкна главното: добрите отношения между Русия и България са създала се историческа даденост. Ако щете,



ние сме "обречени" да бъдем партньори,



и нито съображенията на политическата конюнктура, нито стремителният ход на развитието на съвременния свят са в състояние да "отменят" тази даденост. Затова с нетърпение очаквам новата си среща с България, нейния гостоприемен народ и с увереност гледам в бъдещето на нашите отношения.





* Статията е написана специално за предстоящата визита на руския президент в България и е предоставена на в. "Сега" от руското посолство в София.
Снимка: Борислав Николов
---
294
6408
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
294
 Видими 
16 Януари 2008 22:11
Путин, ти за идиоти ли ни мислиш. Какво общо имат Бургас-Александрополус и Южен поток с диверсификация? Те означават точно обратното-монопол на Русия над нашата Родина. И резултата го видяхме-при договор за ниски цени на газта с вас до края на 2010г (склячен през 1997г) вие ни изнудвахте и вдигнахти цените с над 40% 4 години по-зано. И нашето соц.правителство ви козирува. Вие сте изнудвачи, а нашите са подмазвачи.
16 Януари 2008 22:13
Духовни връзки има. Но до тук. Дай Боже да не сме обречени да сме заедно, както иска Путин.
16 Януари 2008 22:15
добрите отношения между Русия и България са създала се историческа даденост. Ако щете,

ние сме "обречени" да бъдем партньори,

и нито съображенията на политическата конюнктура, нито стремителният ход на развитието на съвременния свят са в състояние да "отменят" тази даденост.


Хаха, тоя съвсем се е олял, айде не благодаря
16 Януари 2008 22:18
Той Путин няма нужда да ви мисли, много добре ви знае какви сте
16 Януари 2008 22:19
И, лошото е че май е прав
16 Януари 2008 22:33
Вадете пуканките и се настанете удобно с напитка в ръка! Купонът отпочва СЕГА!
16 Януари 2008 22:44
Курица не птица - Болгария не заграница!
16 Януари 2008 22:50
16 Януари 2008 22:53
Верно е имаме обща азбука, сродни езици ....руската армия е извоювала свободата ни през 1877-1878г.
Но ние сме българи и имаме български интереси.
Г-н Путин поставя въпроса за споразумението за газопровода "Южен поток", а
ние поставяме въпроса за собствеността върху тръбите.
Г-н Путин поставя въпроса за Косово, а ние поставяме въпроса за Западните Български Покрайнини и ревизиране на несправедливия Ньойски мирен договор!
И настояваме за връщането на българските архиви.


Редактирано от - потребител,07 на 16/1/2008 г/ 23:12:40

16 Януари 2008 22:54
Това е положението--в прав текст ви е казано:
ние сме "обречени" да бъдем партньори
Край на цитата, край на държавата‌ (сещайте се коя). Обадете ми се след 45-50 години.
16 Януари 2008 22:56
Потребителят изби рибата:
Западните Български Повърхнини
16 Януари 2008 23:01
Що бе пошъл
Аз не съм крил , че съм потомък на бежанци от Босилеградско
16 Януари 2008 23:07
Покрайнини...
16 Януари 2008 23:07
След като знам как съветските войски и доблестните им съюзници са освободили България от около 120 хиляди квадратни километра територия и съвеските окупатори са освободили българия от 500 тонния и златен резерв вече почвам да се съмнявам дали са ни освобождавали и от турско робство! Нали руските агенти -- Гоце, СтъниШеф, Симо твърдят, че е нямало турско робство? Знам само, че в тогавашните две части на България са останали около 32% от исконните български територии! Сега България владее около 38% от исконните български територии, а пък българите (младите) са по-малко отколкото са били преди освобожденито от турско робство!
16 Януари 2008 23:08
Моля някой да обясни на Потребителя разликата между Повърхнини и Покрайнини и да се приключи дискусията. Всъщност за българите от Босилеградско може би тези две понятия са едно и също.
16 Януари 2008 23:10
Кофти , аз все си мислих , че ще си доставяме нефт от Норвегия или поне от Френска Гвиана, в най-лошият случай от шелфовите зони около Малвинксите острови, там братските британски войници показах, че и екзосетите няма да ги спрат.
Уран - няма проблеми - Меден Рудник и Бухово ... Около Атия и без това е заградено плажното пространство с радиационните знаци . Ще го обогатява Франция и ще си го копаме на плажа след това , предварително даден под концесия ... Некви други идеи , понеже сме и франкофони де ... Газ -решено ... Шабла.
Некви други неясни въпроси да не сме засегнали ?
Предлагам Румъния и Турция да берат гайлето на тръбопроводите и те да останат зависими от Русия ... НЕ НАМ ! - тоя път ... Те ще ги прекарат пoд Украйна и Молдавия а другия ръкав под Грузия и Армения ... Нека им е зле и колкото по зле за тях толкова по-добре за нас !
16 Януари 2008 23:11
Камен Рязан и Земи си Доган.
Върете да се трепете в Ирак ако толкова ви харесва да целувате господарите си.
Може Доган и Ердоган да ви погалят.
И Кадир Кадир да ви даде ДЪРВА за огрев с предимство, като завтворим централите.
Не стига че се топлим и греем с руска газ и нефт, ами сте тръгнали да лаете, ръката която ви ТОПЛИ.

Заради такива рязаняци България обезлюдя.
Хубаво, че климата ни е РАЙСКИ, да не пукясаме и от глад.
Ама такива тикви, могат да ни докарат и до студ и мрак.
Тогава наистина ще бъдем принудени да се запишем доброволци в Ирак и Афганистан. Да не замръзнем.

Редактирано от - Душко на 16/1/2008 г/ 23:18:23

16 Януари 2008 23:11
Не приемаите кагебисткия палач на българска земя! Кои маицепродавци и руски измекяри го поканиха, и защо!?! Трябва ли да гледаме как доказания убиец на взривените в жилищните блокове невинни руснаци мърси българската земя? Този същия изрод, които за рождения си ден получава главата на зверски убита журналистка като подарък.
Каква Шипка ще празнуваме заедно бе, презряно джудже, след като на Орлово гнездо руснаците са избягали, и са останали шепа опълченци презряли смъртта!?!
Не виждам отговор на въпросите кога Русия ще изплати обещение за половин век болшевишки безчинства в страната ни, кога ще върне златния резерв на страната ни изнесен веднага след Вартоломеевите нощи в средата на септември 1944. България плати с 120 000 невинни човешки живота, цвета на нацията ни, грозната съдба да има "дружба" с Русия!
Кога ще се върнат влаковите композиции с фондови архиви, документи от министерства, частни колекции и лични богатства плячкосани от 600 000 червени главорези за периода 44-48 година, когато над страната ни се спуснала наи-черната нощ за повече от 13 века история.
Вместо отговори на хиляди въпроси от близката ни история, ще получим "само удоволствието" да гледкаме отблъскващия танец на миниатюрния екзекутор обкръжен от виещата тълпа на червения башибозук! НЕ, БЛАГОДАРЯ!
16 Януари 2008 23:13
Потребител, не се впрягай, ами си оправи езика--има помагала, има речници, дори ЕТИМОЛОГИЧНИ такива. Хората три-четири езика научиха, ти още на българския се мандахерцаш. Успех, и внимателната
16 Януари 2008 23:14
*
*
Хе, хееееее. Мисля четвъртък и петък да си взема отпуска и неотлъчно във форума. Също така съм планирал отпуска на 3 март. 24 май е събота, така че няма нужда от отпуска.
*
Хаиде отборите на терена - сини, червени, отвъд океански, отсам океански. Удри майка му мечка.
16 Януари 2008 23:15
Бисери на политическата глупост, подбрани от проф.Евгений Гиндев:
"Често казвам на студентите си: българина нощно време да го събудиш и да го стреснеш, че идва враг, той няма да погледне на североизток, а в друга посока. Сигурен съм в това. (проф.Георги Марков)
"Който ни бута при Русия, да духа супата. България, за да стане западна страна, трябва да престане да флиртува с Русия." (Евг.Дайнов)
"Американците са ни освободили от турско робство, а Русия само е минала след тях и е обрала лаврите."(Клара Петрова)
"За Русия трябва да забравим, защото за българина Русия вече е друг свят. В Русия висш приоритет е държавата, а при нас не е така." (Татяна Дончева)
"По-добре беше да бяхме останали под турска власт. Все някак си щяхме да се освободим по някое време." (Божидар Димитров)
16 Януари 2008 23:16
Не приемаите кагебисткия палач на българска земя! Кои маицепродавци и руски измекяри го поканиха, и защо!?! Трябва ли да гледаме как доказания убиец на взривените в жилищните блокове невинни руснаци мърси българската земя? Този същия изрод, които за рождения си ден получава главата на зверски убита журналистка като подарък.
Каква Шипка ще празнуваме заедно бе, презряно джудже, след като на Орлово гнездо руснаците са избягали, и са останали шепа опълченци презряли смъртта!?! Вън Путин и КГБ от България!
16 Януари 2008 23:18
sorry, Born, за грешката, но не е от незнание!
Вервай ми!
16 Януари 2008 23:19
Руснаците е време да отговарят за делата си.....
Не виждам отговор на въпросите кога Русия ще изплати обещение за половин век болшевишки безчинства в страната ни, кога ще върне златния резерв на страната ни изнесен веднага след Вартоломеевите нощи в средата на септември 1944. България плати с 120 000 невинни човешки живота, цвета на нацията ни, грозната съдба да има "дружба" с Русия!
Кога ще се върнат влаковите композиции с фондови архиви, документи от министерства, частни колекции и лични богатства плячкосани от 600 000 червени главорези за периода 44-48 година, когато над страната ни се спуснала наи-черната нощ за повече от 13 века история.
Вместо отговори на хиляди въпроси от близката ни история, ще получим "само удоволствието" да гледкаме отблъскващия танец на миниатюрния екзекутор обкръжен от виещата тълпа на червения башибозук! НЕ, БЛАГОДАРЯ!
16 Януари 2008 23:20
Да го заведат Путин на концерт на Азис. После, човека, може и да се откаже от АЕЦ "Белене", да се пенсионира преждевременно, да се оттегли у примосковието в някоя тиха брезова горичка и да прекара старините си на "успокоителни".
16 Януари 2008 23:21
Бей Селски изедник. Ти пък като пръп приятел на рязания, с какво право плямпаш ?
В БЪЛГАРИЯ Барони не е имало.
Кажи чси честно - БЕЙ СЕЛСКИ Догански
16 Януари 2008 23:23
Ало-о-о-о! Време е за хапчетата!
16 Януари 2008 23:25
ние сме "обречени" да бъдем партньори харесва ли ни, или не, обръщението е изпипано дума по дума... пефектно е от езикова и семантична гледна точка. Преди 130 години Русия се е втурнала, водена от имперски интереси, а и непрекъснато някой се е втурвал на Балканите, а в последите 2 десетилетия видяхме и други втурващи се хе-хе, това е да се родиш на кръстопът...
16 Януари 2008 23:29
moment, я не пълни главите на хората с глупости--било изпипано обръщението, тинтири-минтири. И недей да сравняваш руската окупация с нищо друго, щото си хем жалък, хем смешен.
16 Януари 2008 23:29
как да не е имало, бре керата червен...
Забрави ли правешкия цар с второ отделение, или щерка му принцесата с чалмата, или пиян-заляния граф владко ..пе гладко дет изфърляше тв-горителки през балконя в опити за свободно летене от 8-ия етаж
Аре да не си отварям устата за дукесата Цола или виконт Мирчо Спасов....
обикновените люде в България им викаха - гадната червена аристокрация!
16 Януари 2008 23:30
пошъл не учи баща си на езици!ха-ха-ха
Речници си имам достатъчно.
И не се се впрягам.Просто от доста време не съм в България и рядко говоря майчиния си език!
*****

Редактирано от - bot на 16/1/2008 г/ 23:41:00

16 Януари 2008 23:36
"Всичко ще се сменя, но едно ще остане непроменено - славата на Владимир, славата на Русия... Тя ще помете всичко по своя път и не само ще се запази, но и ще стане властелинът на света."
16 Януари 2008 23:37
През ВСВ Русия подло обяви воина на беззашитна България, окупира я и нареди на българските си агенти да избият десетки хиляди българи!
Цвета на българската интелигенция беше покосен.
Отроците на тези варвари и сега вилнеят и в Русия и в България.
16 Януари 2008 23:37
Владимир Путин.
Най-великия политик на столетието.
16 Януари 2008 23:37
Аз пък не намирам нищо лошо в това да "сме "обречени" да бъдем партньори", ако става дума за партньори. Както и да го погледнем Русия има много голяма тежест в тази част от света, източник е на ресурси, инвеститор е и търси партньори, , Докато става дума за бизнес и култура аз лично съм за.
Това, че голяма част от българските комунета са гъзолизци ( понеже и такива ни управляват), и са склонни да не съблюдават "бизнес" интересите на страната ни, то това е съвсем отделно нещо - нещото което се нуждае от промяна. Путин го зарежете, него руснаците да си го мислят.
16 Януари 2008 23:41
Та е за такива като този над мен иде реч. Те са проблема на БГ.
16 Януари 2008 23:41
Котка, ама ти за този ***** Путин ли пишеш дитирамби?! Не вярвам да живееш в Рассия...Я по-добре кажи нещо за президента на страната, която обитаваш.

Редактирано от - bot на 16/1/2008 г/ 23:42:04

16 Януари 2008 23:45
Случайно ли е че точно в навечерието на визитата на Путин се раздухва аферата Хуйович?
16 Януари 2008 23:45
Ех, че весело!
16 Януари 2008 23:47
garamelя научи какво значи думата партнйор и престани да говориш глупости!
Научи и какво значи думата съюз, НАТО, ЕС!
Научи и думата предател!
16 Януари 2008 23:49
Натиснете тук
16 Януари 2008 23:53
FL,
виждам че си безкомпромисен.
Сигурно си имал "вземане-даване" с дявола. Моите почитания за това, но времената се променят, променят се и хората.
Важното е да не повтаряме грешките в историята си, но още по-важно е да се учиме от грешките на другите. Затова служи и втората част от по-горното ми изказване. Не Русия е вредна, вредни са хората в Бг описани по-горе от мен. Ако бяхме единни, нищо нямаше да ни се изпречи на пътя, това е истината...
Со здраве.
16 Януари 2008 23:59
Най-ярките страници от съвместната ни история са свързани с подкрепата на освободителната борба на българския народ, когато руските доброволци са се сражавали за България.

Ако този човек знаеше поне собствената си история нямаше да етолкова гадно.
Руските солдати са били закрепостени селяни.Тогава по закрепостени от днешните.
Не са могли нито да четат нито да пишат.Тогава по малко и от сега.
Не са знаеле какво е България.Не са знаели каво е Русия.
Знаели са само името на помещика(дворянина)който ги е притежавал.
16 Януари 2008 23:59
Ако Бургас - Александруполис е спорен отвсякъде, Южен поток (ако получим изгодни финансови условия) безспорно е добър - газ ще има (Путин вече прелапа казахския и туркменския), ще се строи от италианци, екорисковете са много по-малки, минава се по съществуващи трасета. Зад ЮП са Италия и Австрия, и Гърция го желае, Румъния и Украйна (и Турция) за заобиколени за наша сметка.

17 Януари 2008 00:15
Garamelс дявола нямам общо.
А ти пак научи нещо за договори и за правни и морални задължения.
НАТО има секретни планове за тотално унищожаване на Русия.И Русия има ракети и атомни оръжия и планове да разруши България и доста други страни.
С Русия морални връзки на добросъседство неможе да има!
Газ може да купуваме.
17 Януари 2008 00:17
"Добре дошъл!" на г-н Путин!
Успех в преговорите и за двете страни!
17 Януари 2008 00:19
закрепостени селяни


17 Януари 2008 00:20
Я по-добре кажи нещо за президента на страната, която обитаваш.


Ей, това ще ти каже

Руския президент агент и неговите олигарси като Абрамович, са добри родолюбци и мисля за благото на народа, като заслужено и събират толкова много народни пари, нали са за добро.

От друга страна Българския президент агент и неговите олигарси като Гергов не са никакви родолюбци, а мекерета които крадат държавата за своя изгода, и са турски предатели и тн.

Всъшност българина има досто по висока политическа култура от руснака макар и да не го разбира съвсем. Поне си прави сметка, че в това да те крадат и да те бият няма нищо хубаво и особено патриотично, даже му хареса да протестира и да отсвирва правителства както му падне. Просто от страни още ги държи тоя балкански рефлекс да виждат нещо положително в бабаитлъка на кагебистите и да си мислят колко ли е яко да имаш такъв президент, дето като протестираш да ти спуква шушоните от мариз пък неговите хора да си копуват англииски отбори или разни острови из тихия океан. Още малко и ще му увре акъла на нашенеца.
17 Януари 2008 00:24
total е подал коремчето за цункане...
17 Януари 2008 00:24
3 часа от излизането на електронното издание - пеесе мнения.
50 мнения, ама вътре - сто и пеесе диагнози...
Котки, трибуквени и барони - вчепкани в лют двубой. Пуканки ли? Каса бира и тава кебапчета ще са малко.

Редактирано от - Iezuit на 17/1/2008 г/ 00:35:56

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД