:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Срокът за изплащане на болничните пада на 20 дни

НОИ ще превежда обезщетенията два пъти в седмицата
"НОИ ще предложи още на следващото заседание на Надзорния съвет на института болничните да се изплащат за 20 работни дни", съобщи вчера управителят му Йордан Христосков пред социалната комисия в парламента. Наскоро Върховният административен съд отмени 30-дневния срок и в момента срок за изплащане на болничните няма.

По думите на Христосков може да се приложи диференциран подход - ако болничните са за над 10 дни, те да се изплащат до 15 работни дни. Ако обаче боледуващият е бил за по-кратко вкъщи, да си ги получава до 20 работни дни от пристигането на документите му в НОИ. Христосков обясни, че в 20-те работни дни се включват максимум 3 уикенда, заради което срокът за изплащане на болничните става около 26 дни.

Съкратеният период е част от поредицата мерки за подобряване на системата за изплащане на обезщетенията, които по думите на Христосков са набелязани отдавна, а не под натиска на ВАС. НОИ е готов и на компромис - да отпадне изискването в института да постъпват данни за осигуровките от персоналния регистър на НАП за месеца, в който са издадени болничните. Това допълнително ще ускори изплащането, защото в момента те се изчисляват на базата на заплатата и осигуровките от предходните 6 месеца. "По този начин контролът ще е последващ, а не превантивен", коментира Христосков.

От НОИ са готови занапред да изплащат болничните два пъти в седмицата, а не както досега - веднъж. Така за месец ще има до 8 плащания. За целта Христосков първо ще преговаря с банките за включване на анекс в договорите им за увеличаване на броя на плащанията. С промяна в наредбата за изплащане на обезщетенията пък, каквато от НОИ смятат да предложат, болничните, които попадат в два месеца, могат да се изплащат еднократно, а не на два пъти.

Шефът на НОИ обеща занапред да санкционира работодателите, които бавят предаването на болничните на персонала си в института. Досега са глобени единици. "Около 50 хил. от болничните, които получихме през декември м.г., са били издадени през периода януари-септември м.г.", посочи той. Глобите варират от 50 до 1000 лв.

До 2 месеца от НОИ ще разработят и софтуер, който ще позволи на работодателите, притежаващи електронен подпис, да подават по електронен път данните на служителите си. Оттам смятат занапред да проверяват само с ЕГН-то на болните, без имената им, тъй като сред най-често срещаните грешки са именно бъркане на фамилните имена.
6
8256
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
17 Януари 2008 08:45
Нещо не разбирам
Тоя Христосков не чете ли вестници? Не гледа ли телевизия?
Не е ли чул, че някакъв си "Върховно административен съд" постанови срока да е 3 дена?
Не знам Сигурно е неинформиран, иначе човек би останал с впечатлението, че този господинчо не се съобразява със законите на РБ
17 Януари 2008 09:19
Дано не ми се налага да разчитам на болнични. Колегата ми 2 месеца вече чака да получи, още не са му ги превели...
17 Януари 2008 09:27
Sir Mano
"Върховно административен съд" може да отмени, но не и да разпореди срок по нормативен документ.
17 Януари 2008 10:52
ВеселякУ, предполагам че си прав. Но ВАС се позова на европейска директива, която гласи (пиша по памет), че обезщетенията за болнични се изплащат до 3 дена.
17 Януари 2008 12:53
Абе вие тоя върховен административен съд да не го мислите, че има много власт? Спомням си преди години пак бяха решили нещо, ама правителството не ебаваше да изпълнява и по телевизора се изтъпани някакъв палячо - говорител на въпросния съд. Та той с плачлив гласец каза, че понеже не ги ебавали щели да се оплачат на съда в Хага?!
17 Януари 2008 17:13
Шефът на НОИ обеща занапред да санкционира работодателите, които бавят предаването на болничните на персонала си в института.

Миналата седмица коментирахме същата тема. Тогава си позволих да изразя учудването си, че у нас все още работодателя е вкаран в тоя триъгълник: работник - лекар - социално осигуряване. И да разкажа как е уреден тоя въпрос в една много по-напреднала в европейщината си държава. Напреднала, но напълно съпоставима с нашата! Ето какъв отговор получих от някой си маскирал се като Хинин:
Иска ми се да апелирам към всички, които са напуснали страната и са се ИНТЕГРИРАЛИ в чужбина като миячи на чинии, чистачи на обществени клозети, специалисти по смяна на памперси на възрастни хора, както и на собственици на корабни компании, предприятия за изделия на високите технологии по производство на компютърни системи и софтуер, да НЕ ни претисняват в Родината ни, да оставят нас, некадърните, простите, мързеливите, непредприемчивите, тъпите, олигофрените да се оправяме и да живеем без тяхна намеса.Ако бяха умни и предприемчиви, щяха да направят предприятията си тук, а не другаде.Така, че нямаме нужда от техния АКЪЛ. Ясен ли съм, представители успешния чуждестраненен бизнес? Покрийте се и и не смущавайте НЕЩАСТИЕТО ни!!!!

Както се казва: Без коментар...
За тъпотия и безмозъчно ежене цяр няма!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД