:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,482
Активни 551
Страници 1,927
За един ден 1,302,066

ГЕРБ обеща до месец да свали осигуровките с 5%

Бъдещият финансов министър Симеон Дянков обясни, че това ще спаси 100 000 работни места
Една от спешните задачи, които ще свърши ГЕРБ в първите седмици от сформирането на новия кабинет, ще е свалянето на осигуровките с 5%. Вчера спряганият за финансов министър Симеон Дянков заяви по БНТ, че тази мярка ще бъде предложена от новото правителство буквално до 2-3 седмици. "Тъй като промяната трябва да мине и през парламента, реално тя може да бъде одобрена до месец и половина и да е факт в края на годината", обясни той.

Според Дянков свалянето на осигурителната тежест е мярка за запазване на работни места. "Безработицата реално и в България, и по света започва да се увеличава рязко 5-6 месеца след падането на производството. Така че ние имаме още около 3-4 месеца да организираме всичко и да направим този тип реформа", допълни финансистът. Общата осигурителна тежест в момента е 31%. Дянков не обясни дали намалението й ще е от частта, която плащат работодателите, или от тази на работниците, но по време на предизборната кампания от ГЕРБ дадоха да се разбере, че ще работят за намаляване на осигурителната тежест за работодателите.

Финансистът е сметнал, че мярката ще струва на бюджета 300 млн. лв. и ще спаси около 100 000 работни места. Според вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче цената ще бъде 700 млн. лв. Бившият шеф на НОИ Йордан Христосков дори предрече загуба от 1 млрд. лв. за НОИ в рамките на една година. По последни прогнози на НАП дори без свалянето на тежестта постъпленията от здравни и социални осигуровки т.г. ще бъдат със 700 млн. лв. по-малко.

Заради загубите за системата "Подкрепа" мигом се обяви против безусловното сваляне на осигурителната тежест. "Практиката показва, че това не води до директни инвестиции в бизнеса, повишаване на заплати и запазване на работни места, а до инвестиране в автомобили "S класа", бентлита и хеликоптери", твърдят от синдиката. "Ако въпросните 700 млн. лв. се изтеглят от осигурителната система, с какво ще бъде покрит този дефицит", запита Манолов.

За да не се стигне до съсипване на пенсионната система, профсъюзът предлага вноската за частен пенсионен фонд на родените след 1959 г. да се намали от 5 на 3%. Аргументът е, че спестяванията за пенсия се топят заради световната криза, като само за м.г. загубата е средно около 20-25%. Според експерти обаче, ако тази вноска падне, частната пенсионна система ще се върне години назад.

ГЕРБ не смята да реже заплати и пенсии, стана ясно още от думите на Дянков. "Това не е добра идея, защото още повече ще свие икономиката". Той отрече и че споразумение с МВФ би орязало заплатите в бюджетния сектор с 10% и заяви, че това е за сплашване на хората.



-------

ЧИСТКА

Бъдещият премиер Бойко Борисов обяви, че ще сигнализира прокуратурата за случващото се в Българския енергиен холдинг. Там миналата седмица членовете на борда на директорите са подписали 5-годишни договори за управление, в които е предвиден 3-годишен срок за предизвестие при евентуално прекратяване. Борисов бе категоричен, че договорите ще бъдат прекратени въпреки опасността от завеждане на съдебни дела.

В борда на Българския енергиен холдинг в момента са шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов, Борис Пеков, бившият зам.-министър на икономиката Галя Тошева, финансовият директор на холдинга Димитър Димитров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.
50
3613
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
08 Юли 2009 01:00
Днес се видях с един от шефовете на една гръцка банка работеща и в България. Това, което ми каза звучи много притеснително - капиталите панически бягат от България в последните дни. Незнам дали са просто червени или уплашени от предстоящи безумия, но бягат от България. Кризата, която досега ни заобикаляше явно ще ни връхлети с огромна сила. И дано не се сбъдне, това, което ми каза, но ще го цитирам - " Положението по време на Виденов бе по-добро в сравнение с това, което ви очаква".
-
И тук ще перифразирам оня израз от рекламата - не става само с мускули, трябва и акъл.
08 Юли 2009 02:29
Браво, адмирирам. Осигуровките спъват НОРМАЛНИЯ пазар на труда. Аз лично имам проблем с наемането на хора, защото бизнеса ми е 100% на светло и високите осигуровки ме демотивират, качват ми разхода, а някои конкуренти се спасяват, което сваля моята конкурентноспособност. Ако свалят осигуровките, ще зарадвам служителите с едно увеличение в същия размер, като даже ще им го обявя "от мен и бате ви Бойко".
08 Юли 2009 02:44
armani,
ти ще си щастливо изключение.
-
И "Подкрепа" го е казала - ще има повече луксозни коли, яхти и частни самолети.
-
Приходите от бизнеса в България са прекалено концентрирани за да може това да има този ефект. Единственият му ефект ще е дупката в бюджета на социалното осигуряване. И то ако всичко останало е нормално. А май съвсем няма да е.
08 Юли 2009 03:17
Brightman - може и да се окажеш прав, но ако това стане, отпиши я БГ, защото :
Укриването на осигуровки ВИНАГИ ти надува касата и всеки грамотен данъчен, и по сега действащите закони, лесно ще ти скъса анцунга. Така че, за да става тая работа, трябва задължително да върви в комплект със сивички приходи. За магазина на чичо Колзо от третия етаж, това не е голям проблем (и все пак е, ако сме малко по-читави и си искаме бончето), но за по-едрия бизнес, нещата не са толкова прсти. Сега просто следствие - ако ББ няма волята да избели икономиката и да ошамари Мургиновците, то той ще се провали като всички останали. Ако го направи, работата с осигуровките става малко по-запечена. И още - от опит твърдя, че много по-често РАБОТНИКЪТ започва разговор за повечко чисто, пък за пенсия имало време. Това все пак е въпрос и на култура, и на себеуважение, дори и на мъничко патриотизъм. Ама ако овцата сама моли да я коляш, прав си, трудно е да се спре.
08 Юли 2009 03:38
Не мога да кажа отсега за капиталите, но от бизона всичко може да се очаква, дори и х.й пред белия дом.
08 Юли 2009 05:48
Брити,
до изборите бе оптимист, ясно, тез плазмодии от бишото управление оставят всичко ок, ма видите ли чуждия капитал е уплашен от евентуална законност
08 Юли 2009 06:12

Дянков не обясни дали намалението й ще е от частта, която плащат работодателите, или от тази на работниците


Аве докога ще делят осигуровките по този изкуствен начин?! Какво значение има това след като в края на краищата тези средства се изваждат от инвестицията на работодателя и НЕ влизат в текущия доход на работника?! Т.е. това е сума пряко взета и от двамата и от фирмата, в която и за която работят. И като така и двамата губят. Пък ако толкова се пънат и ще спят по-спокойно, да вземат да прехвърлят всичката осигурителна тежест върху работодателя. Това няма да промени реалността и с грам защото в крайна сметка за работодателя значение има общия разход, а за работника чистия доход.



____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 06:18

"Подкрепа" мигом се обяви против безусловното сваляне на осигурителната тежест. "Практиката показва, че това не води до директни инвестиции в бизнеса, повишаване на заплати и запазване на работни места, а до инвестиране в автомобили "S класа", бентлита и хеликоптери"


Ако може да попитам, какво лошо има в автомобилите "S класа", бентлитата и хеликоптерите?! Това не са ли работни места за хората произвеждащи автомобили "S класа", бентлита и хеликоптери?! И какво лошо има ако се произвеждат те?! Освен може би, че не се произвеждат в България. Ама правилния въпрос е защо не се произвеждат в България, а не защо се произвеждат. А ако толкова са проблем, все пак има и данъци и акцизи и други механизми, с които могат да се ограничат харчове от такъв характер.



____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 06:27

Брайтман:
капиталите панически бягат от България в последните дни. Незнам дали са просто червени или уплашени от предстоящи безумия, но бягат от България. Кризата, която досега ни заобикаляше явно ще ни връхлети с огромна сила.


Това просто не мо'е да е вярно. Онзи ден Чичо Фичо каза, че правителството на "интелигентния" Станишев е (цитирам) "спечелило доверието на световните капитали". А да бягат без още да знаят какво ще направи Бойко ми се струва несериозно.



____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 07:14
Браво на Милен Велчев - 2! (пардон - Симеон Дянков)
За какво са им на работниците тези осигуровки?! След време ще искат и пенсии да получават!
08 Юли 2009 08:37
А българските паспорти кога ще ни ги вземат?
08 Юли 2009 08:58
Фабриката за илюзии в България отново заработи, за неин директор българите този път избраха Б. Борисов, пише в уводна статия авторитетният ФАЦ. Авторът Михаел Мартенс коментира изборните резултати в доста сатиричен план... През 90-те години, когато ръководеше охранителна фирма в София, той /Б.Б./ спадаше към онези мъже, които по онова време можеха често да бъдат видяни по улиците на редица източноевропейски градове. Появяха ли се те, по правило беше по-благоразумно да се премине на отсрещния тротоар или да се излезе от заведението.
ххх
Такива неща пише чуждата преса... За разлика от някои вестници с четири букви
08 Юли 2009 09:06
Крайно време беше да ви вземат българските паспорти, защото всички които са навън са предатели! Само ние, дето останахме тук правим нещо за Родината си, а онези мислят само за Д-то си. Работим за България и понасяме всички несгоди, но твърдо вярваме, че си заслужава, защото България може! А вие просто си оставате с носталгията и с чувството, че нито сте амриканци в Америка, нито българи в България!
08 Юли 2009 09:13

За какво са им на работниците тези осигуровки?! След време ще искат и пенсии да получават!


Ще искат. И ще получат. И тези пенсии ще бъдат изработени от бъдещата икономика, а не от сегашната. Въпросът е, как сегашната икономика да бъде по-ефективна, за да е по-ефективна и бъдещата. Защото ако сегашната икономика се спъва, това автоматично спъва и бъдещата (която неизбежно е функция на сегашната). Следователно, за да има силна икономика в бъдеще е необходимо сегашните пари да се инвестират умно. И ефективно. А по-ефективно се инвестира, когато се инвестират собствени пари. Когато се инвестират чужди пари, парите на другите, отношението е по-различно. И точно това по-различно отношение доведе сегашната криза. Едни наети банкери ""инвестираха"" едни чужди пари, прибраха едни космически премии и сега остава всички да им плащаме едни големи сметки...

Накратко, колкото по-малко се инвестират чужди пари, толкова по-ефективна е икономиката. А това значи и по-ниски осигуровки и данъци. Парадоксално е и за някои е трудно да се разбере, но е така.



____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 09:47
Пенка от прокатния,
"сегашна икономика", "бъдеща икономика" ... "икономика" ...
.......
За коя държава става дума?
08 Юли 2009 10:17
Брайтмане, почнахте с олигофренската пропагандата в типичния болшевишки стил - тука един нещо каза и .....
Нека първо да те открехна, че Гръцката Национална Банка е разпоредила на банките в Гърция да се въздържат от финансиране на своите клонове на Балканите с парите които тя отпуска (25 млрд Е) за стабилизация на Гръцката финансова Система. Навярно ще бъдете в състояние да си преведете казаното и това няма нищо общо с изборите в БГ.
Второ, чуждите инвестиции по принцип се свиват в световен мащаб някъде от края на 2007 - но от България избягаха поради корупционното управление на БСП / ДПС / НДСВ. По същата причина и ние ги изхвърлихме от властта.
Трето, кабинета Станишеф не направи нищо за стимулиране на бизнеса, от там за създаване на нови работни метса и пр. Те само съдираха данъци които не се харчеха по предназначение (акциза в/у горивата напр), правеха нереален бюджет - големи излишъци с единствената цел да ги харчат безконтролно.
Икономическата обстановка в България е в плачевно състояние, Държавата е пред икономически колапс и това видно за всички трезво мислещи икономисти, но не и за "експертите" от кабинета Станишев!

Редактирано от - BOLGAR на 08/7/2009 г/ 10:21:08

08 Юли 2009 10:18
Следващото българско правителство е изправено пред задълбочаваща се икономическа рецесия и „неизбежно” споразумение за заем с Международния валутен фонд /МВФ/, смята Нийл Шиъринг, експерт по Източна Европа в Кепитал икономикс, съобщи агенция Bloomberg.
08 Юли 2009 10:50
..една жена на женския пазар му казала, че капиталите бегали от България
Нещата са прости: и за сивия и за белия капитал важи, че ако има добри сделки са тука, а ако няма изчезват.
Дали БГ беше добро място за правене на бизнес през изминалите 4 год.?!
Никак не съм убеден.
Имаше голям строителен цикъл, който увлече и др. отрасли нагоре включително и кредитирането.В тази връзка тука парите се продаваха скъпичко и заробващо.Дори ББ да върне европейските пари в икономиката ще бъде доста голям успех.Още по ценно е това във времена на световна криза, когато европейските донори нямат излишни милиарди и си ги кътат за собствените икономики.
Трудно ми е да кажа, какъв ще е ефекта от намаляване на осигуровките.
При всички положение правилната линия е държавата да преразпределя по-малко пари.Хората и фирмите най-добре знаят как да се погрижат за парите си.
И стига с тези лицемерни забележки, че щели да си купуват S класи и хеликоптери!И да си купят - техни са си парите, а и тези мераци са преувеличени и бързо отминават.
И ако те не си купят, то това ще направят държавните харантутници, защото държавата няма да похарчи парите по по-разумен начин, а ще потънат в обръчни фирми и за възпроизвеждане на бюрокрация..
08 Юли 2009 10:56
Без излишни илюзии, молим.
Да не ревете после...
08 Юли 2009 11:13
Поне на мен ми прави впечатление, че в ГЕРБ има доста икономисти и то най-вече свързани с Свищов и финансите. Може да очакваме сравнително по-добра икономическа политика на ГЕРБ в сравнение с тройната коалиция, НДСВ, СДС и БСП преди тях.
Все пак някак си предпазливо приемам изказванията на Симеон Дянков по две причини. Първата е, че не е ясно дали той ще пожелае да стане финансов министър. Втората е, че разсъжденията му сякаш са за друг нормален свят, а не за България. Няма начин свалянето на осигуровките да спаси 100000 работни места. Много прави са от Подкрепа, че това ще доведе до "инвестиране" в нови супрелуксозни автомобили и други подобни като яхти, хеликоптери, частни самолети, ...
08 Юли 2009 11:27
..по-добре собствениците на тези пари да ги инвестират в 'луксозни лимузини', отколкото тъпирите от някое министерство или агенция
При всички положения парите, дето влизат в държавата не се харчат ефективно от гл. т. на обществения интерес..
И това е безспорен факт.
Требе да си голем малоумник да пълниш каца, дето изтича отвсекъде..
08 Юли 2009 11:30
RE: острова на стабилността

Лошите кредити на банките е възможно да достигнат 20 на сто през 2009 г. Това каза вчера генералният директор на “Бул инс” Петрозар Петков на база прогнози от МВФ и Световната банка. По тази причина много компании, включително и “Бул инс”, се въздържали да правят застраховки на финансови рискове.
08 Юли 2009 11:34
Полемиката в момента е безпредметна.
Първо трябва да се види РЕАЛНОТО състояние на Бюджета и това да се покаже в обществото - това са нашите пари и ние трябва да знаем какво ни предстои!
Второ, в зависимост от това дали и доколко е продънен Бюджета ще се вземат различни решения.
Но ако прогнозите за проблемите се окажат вярни, ни чакат много тежки времена.
Осигурителната тежест в България е много висока и това което остава след плащането на данъците не позволява развитие, инвестиции, реинвестиции и пр.; като освен това принуждава икономическите субекти да търсят начини за намаляване на данъците - а като успееш да намалиш ....
Затова Държавата трябва да пренареди системата, дори ако трябва и да не се съобразява с Европийските изисквания - в крайна сметка нашата икономика е твърде далече от Германската да речем, има достатъчно мегдан, но решенията - след като се види реалността колкото и да е неприятна.

Редактирано от - BOLGAR на 08/7/2009 г/ 11:43:53

08 Юли 2009 11:44
От 2000-та година насам всички правителства "повишават" заплатите като намаляват осигурителната тежест за работодателя и я увеличават за работещите. Като представителен краен резултат правителствата се хвалят - ето увеличихме заплатите, без да има даже и номинално увеличение. През 2005-та общия размер на осигуровките плащани от работещите беше 10.5%, а сега е 13%. Изказването на Симеон Дянков много напомня досегашния модел. Може да очакваме пак намаление на осигурителната тежест за работодателите и увеличение за работещите, което като страничен ефект може да има и едно илюзорно номинално вдигане на заплатите или може да мине и без това вдигане. Като краен ефект може да очакваме намаление на доходите ни, точно както беше и досега.
08 Юли 2009 11:47

Осигурителната тежест в България ще остане висока, докато има много голям процент "сива икономика". В това е проблема и затова са ни високи осигуровките. Намаляването на осигурителната тежест очевидно няма да изсветли икономиката ни и ГЕРБ ще трябва да търсят други начини за това.
08 Юли 2009 11:48
Дянков да обясни защо децата му не носят неговото фамилно име а еврейско такова.
.
Освен това да каже резнати ли са.
.
Мислехме, че шутирахме резняците и техните мекерета вън от управлението на България, обаче заблудата трая не повече от ден.
.
Може и да съм несправедлив към Дянков - вероятно е еврейската му съпруга просто да го е изигртала (знаем ги чифутите) - записала е децата със собствената си фамилия без знанието на мъжа си, а ги е кръцнала просто защото така е прието в УСАта.
.
Тогава въпросът ми е как един човек, който толкова лесно може да бъде изигран, ще може да управлява финансите ни?
08 Юли 2009 11:49
Малко повече за Дянков и "Световната Банка", защото съотечествениците ми не са наясно с тая институция.
.
Служителите в тая "банка" имат 3 работни дни в седмицата и работата на повечето (включително и Дянков, както му чета от автобиографията) се състои 50% във висене по летищата на екзотични държави като Узбекистан.
.
Когато някой с 10-ина години служба в "Световната банка" отиде да си търси работа в Морган Станли или Мерил Линч, обикновено му отказват или ли му дават място на стажант, защото смятат, че няма нито ден трудов стаж (това в Световната банка не се брои от сериозните финансови институции).
.
Няма да споря доколко Морган и Мерил са "сериозни" институции (може би не повече от "Световната", просто излагам фактите, както съм ги видял на Уол Стрийт.
.
Трите най-важни качества за един финансов министър са (по ред на важността) патриотизъм, прозорливост, която да направи измамването му трудно и опит в материята.
.
За съжаление от това, което знам за Дянков, той не притежава нито едно от трите.
08 Юли 2009 11:49
Трите най-важни качества за един финансов министър са (по ред на важността) патриотизъм, прозорливост, която да направи измамването му трудно и опит в материята.
.
За съжаление от това, което знам за Дянков, той не притежава нито едно от трите.
.
Съществува и друга възможност - Дянков да е гласен за фигурант, което е още по-зле за Българските финанси.
.
Нямам нищо лично против Дянков, обаче позицията, която ще заеме е извънредно важна.
Всички знаем какво направи Милен Велчев - загубите от сделките му с дълга се оценяват между 500 милиона и 2 милиарда.
08 Юли 2009 11:56
XYZxyz, това което правеха през последните години са популистки фокуси - а не реално намаляване на данъчната тежест.
Това е едно от главните различия м/у леви и десни икономически платформи ....
Ако от ГЕРБ почнат по този начин, значи нищо положително не може да очакваме.
Когато се каже намаляване на данъчната тежест - трябва да се разбира не преливане от едно място в друго, а просто аритметическо изваждане. Т.е. ако общата осигурителна тежест е 65% и се намали на 60% - се освобождават пари както за бизнеса, така и за хората щото просто ще плащат по малки данъци. Дали обаче 5% ще са достатъчни е отделен въпрос, от друга страна Бюджета също не може да бъде оставен без приходи. Вярно че корпоратривния данък е 10% - ОК, ама другите данъци ..... и ДДС е много високо и акцизите - абе бюрократичната машина е много тежка и неефктивна. Това трябва да се промени.
08 Юли 2009 11:58
Понеже Брайтман спомена за Виденовата зима, че ще ни се види цвете в сравнение с това, което ни очаква след половин година, бих искал с колегите да поразсъждаваме трезво(все пак минаха 12 години) какво всъщност беше това прословуто плашило, наречено Виденова зима. Доколкото си спомням наколко фактора тогава бяха катализатор на негативните процеси след може би най-успешната година на прехода 1995, когато падаха цените, създадоха се няколко стотин хиляди работни места, опозицията злобееше и най важното- външно търговският баланс за България в края на годината беше положителен, което се случи за пръв и и със сигурност за последен път! Та първият фактор беше допуснатата счетоводна грешка в зърнения баланс през 1996-нещо недопустимо в една администрация. Всъщност това не беше чак толкова страшно, ако го нямаше психологическия фактор, когато българинът започна да купува по 20 хляба на ден. Вторият фактор беше опъването на Русия(респективно срещу Луканов) от страна на Виденов на енергийния фронт. Третият фактор беше банковият сектор и историите с пирамидите, но такива проблеми в икономика на преход, при липса на паричен съвет тогава и при наличие на инфлация можеше да се случи на абсолютно всяко правителство, без значение ляво-дясно и се е случвало не само в България. Но лично за мен най-важният фактор беше обстановката в края на 96 и началото на 97. Едно правителство в оставка, което не можеше да взема важни решения, започването на протестите и барикадирарането и блокирането на държавата и институциите от страна на седесарите, което в такава ситуация беше възможно най-лошият и безотговорен вариант за положението на средно статистическият българин. Защото през декември 96 в началото на барикадите курсът на долара беше 600 лева, докато на 4 февруари 97 стигна 3000 лева!!! Всеки уважаващ себе си икономист знае, че половината от икономиката на една страна е доверието и че дори и САЩ да бъдат блокирани и под обсада в продължение на 2 месеца, доларът щеше да се срине и хората щяха да търсят евро и йени. Неслучайно след като Костов и седесарите се добраха до власта на вълната, че комунистите са виновни за всичко, доларът започна да пада за няколко дни от 3000лв. до 1500, но странно защо(очевидно не случайно)се закова на тази цифра, а не падна до 600лв., както беше логично. Именно тук е безотговорното и реално влошаване на благосъстоянието на обикновения българин, което не се върна на изходната позиция от декември 96, за да могат някои милионери като Асен Агов да изплатят набързо кредитите си. Явно още тогава организаторът на "народното въстание" Бакърджиев е започнал да трупа част от тези 180 000 евро, откраднати вчера от дома му. Но изводът е друг-възстановяването на макроикономическите показатели на България в рамките на няколко дни през февруари 1997 показва, че тази Виденова зима не е била чак толкова класическа криза, непременно и само икономически обоснована, колкото струпването на няколко банални обстоятелства плюс психологически фактор и безотговорни подривни и насъскващи хората действия и най-важното - външна подкрепа за протестите и барикадите на "демократично мислещите" в България, които тогава отново се домогваха до властта! Сценарият е класически, който след това се повтори в Грузия и Украйна. Но без външна подкрепа правителствата не можаха да паднат предсрочно, нито въпреки напъните на Герб в България, нито в Унгария и особено показателният случай със социалиста Дюрчани.
Но сега вече колеги положението е съвсем различно. България може би за първи път ще бъде изправена пред истинската и реална криза, икономически, финансово и международно обоснована. Това е автентична криза и излизането от нея със сигурност няма и не може да бъде в рамките на няколко дена както през 1997. В този контекст са прави познатите на Брайтмана от гръцката банка. За сега успявахме да се движим по ръба на бръснача, благодарение и на изключително консервативната политика на Орешарски още като зам.министър на Муравей та досега. Желая успех на новия кабинет, въпреки, че имам неприятни съмнениия, които на този етап няма да ги споделям, защото сме длъжи да дадем толеранс и най-вече Господ да бъде с България и с всички нас!
08 Юли 2009 12:07
BOLGAR,
не си прав.
Общата осигурителна тежест падна между 2005 и 2009 гоина, но за работника тежеста се вдигна.
08 Юли 2009 12:13
Андерсън,
съгласен съм с написаното от теб,
но с две допълнения:
1/ Това беше период на рязко поскъпване на долара - от около 1.35 марки за един долар до към 1.70-1.80 марки за долар през 1997, а външният ни дълг беше изключително в долари.
2/ По-голямата част от лошите кредити вече бяха раздадени от банките още преди правителството на Виденов, т.е. то завари вече практически фалирали банки, оставаше официалният им фалит.
08 Юли 2009 12:28
XYZxyz, как не можеш да разбреш една инстина - работника си е изработил надницата и плаща върху изработеното данък. Това че работодателя плаща отделно е само форма на псевдосоциална "загрижесост" на Законотвореца - работодателя така или иначе си калкулира това което ще плати като БРУТНО възнаграждение - щото за него това е разхода който прави за труда на работника. Дали работника ще плати 20%, а работодателя още 15% е все тая щото работодателя така или иначе трябва да калкулира 35%. Това, че управляващите са измислили всевъзможни хватки да заблудят хората в тяхната "социална загрижест" не променя фактическото плащане - а се създава предпоставка за недоволство както от единия така и от другия.
08 Юли 2009 12:36
BOLGAR,
очевидно се схванал някои неща, макар и не съвсем.
Първо, просто има историческо наследство - до еди-коя си година всички осигуровки се плащаха от работодателя и трябваше вместо плавно прехвърляне към работещия или да ги прехвърлят изведнъж на 100% или да си останат на 100% към работодателя. Тук не става въпрос за някакви загрижености, а за ясни правила. Колкото до това, какво си е изработил работника мбного може да се спори, но е вярно, че за работника трябва да се платят осигуровки, а работника трябва да си плати данъка. Май не правиш разлика между двете, но карай да върви. Осигуровките може да се платят и като вноска от работодателя и като такава на работника, това не е толкова съществено освем, че ако плаща работника, заплатата ми би трябвало да е по-висока, съответно и размера на осигуровките и данъците също да са по-високи, при еднаква сума струваща работника на работодателя по отношение на заплата и осигуровки.
08 Юли 2009 13:21
Горскио пише интересни неща. Не ми изглежда сериозен кандидат този Дянков, четох и програмата на ГЕРБ, разправят, че той участвал в писането и - общи приказки, популистки намерения, особено това за по високи данъчни размери на годишните амортизационни норми на активите. Също и това изказване, че държавата се отказва от АЕЦ Белене, а ще строи детски градини, ако е вярно показва, че много вероятно строежът, а след това и експлоатацията централата ще се даде в частни ръце, което е много опасно.
Между другото, Световната банка не е ли бившата МБВР - Международна банка за възстановяване и развитие?
Съгласен съм с Болгар. Корпоративен данък-10 на сто, но и 5 на сто данък върху дивидента, оттук данъчна тежест - 15 на сто.
08 Юли 2009 13:52
Андерсън
08 Юли 2009 16:05
Направи ми впечатление, че в анкетата на първа страница на Сега почти половината от читателите смятат за първа задача на правителството търсене на отговорност от министри за корупция и само 20 % настояват веднага да се работи за възобновяване на финансирането от ЕС. Аз лично поставям безусловно на първо място парите от ЕС - абсолютно сигурен начин за поддържане на заетоста и на всичко отгоре безплатен за българския данъкоплатец. Кризата се изразява главно в липса на търсене и затова по-добри са мерки, които директно поддържат заетостта, покупателната способности и търсенето. Намалението на осигурителната тежест на работодателите действа косвено и не е ясно ако няма търсене дали въобще тази мярка ще повлияе навреме, особено като се вземе пред вид проблема с работенето без осигуровки (което наистина е фундаментален проблем, заради който лоялната конкуренция в БГ невъзможна). И по принцип данъчната политика трябва да се базира предимно (да не кажа единствено) на дългосрочната цел за създаване на добра среда за икономическа дейност (постигане на изгоден баланс между "лошото" - данъци и "доброто" - инфраструктура, сигурност, образована и здрава работна сила)
08 Юли 2009 16:08
Направи ми впечатление, че в анкетата на първа страница на Сега почти половината от читателите смятат за първа задача на правителството търсене на отговорност от министри за корупция и само 20 % настояват веднага да се работи за възобновяване на финансирането от ЕС. Аз лично поставям безусловно на първо място парите от ЕС
Ами те са свързани - търсенето на отговорност от корумпираните е необходимо условие за възобновяване на финансирането.

_______________________
Блогът на Манрико
08 Юли 2009 16:18
Това момче започва да ме притеснява. Но не защото външно ми прилича на нещо средно между хер Флик от "Ало, ало" и Влади Въргала, а защото явно не е в час. Да намали осигурителната тежест с 5 % означава тотално избушване на бюджета. Това момченце има други представи за българския бизнес, които далеч се разминават с реалността у нас. А аз познавам последния още от времето на Указ 56 и ППУСД. Надявам се скоро да слезе на земята.
08 Юли 2009 16:21
Тия популистки 5% вероятно ще ги избият с 10% другаде. По-шантавото е асоциацията на митниците и НАП.
08 Юли 2009 16:26

БирникЪ,
5 процента не са 5 пункта.
на мен не ми се виждат много.
Бъркам ли?
08 Юли 2009 16:28
Тия популистки 5% вероятно ще ги избият с 10% другаде.
Ако направят централизирана система за контрол на ДДС, не 10%, амо 20% ще избият.
Покрай това ще избият и сума бентлита, цигани и обикновени куманизи.
08 Юли 2009 16:30
Питайте Бирника КАК контролират ДДС-то!
Да се посмеем всички заедно.
08 Юли 2009 16:31
Neobvqrzan
Направи ми впечатление, че в анкетата на първа страница на Сега почти половината от читателите смятат за първа задача на правителството търсене на отговорност от министри за корупция
Подобни анкети никога не са представителни.
Второ - и тук както често се среща, човек рядко може да намери своя отговор между предлаганите възможности.
Трето, специално за отговорноста на министри за корупция е много разтегливо понятие - само на министрите от тройната коалиция ли? Или и на министрите от управлението на НДСВ-ДПС ли? Или може би освен на тези два кабинета, още и на министрите на СДС от кабинета на Иван Костов? А може би на всички министри след 1989-та година, което най-точно отговаря на така записания в анкетата вариант. А какво е имал предвид автора на анкетата е божа работа.
08 Юли 2009 18:11
Появяха ли се те, по правило беше по-благоразумно да се премине на отсрещния тротоар или да се излезе от заведението.


Да се надяваме, че няма да се наложи на българите с двойно гражданство да минат на другия "тротоар", след като ги изблъскат от единия, както им обеща деня преди изборите тоя, за когото те масово гласуваха.

Глупостта винаги е била безгранична!
08 Юли 2009 18:13
Това за осигуровките е добре.

Армани е прав.
08 Юли 2009 18:16
Отговор за ДДС-то не получихме.
Не сме и чакали.
08 Юли 2009 18:44
Тука нещо ноо хора на бюджетна хранилка.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
08 Юли 2009 18:53
работното време свърши и айде у дома.
08 Юли 2009 20:48
XYZйщ,
Осигурителната тежест в България ще остане висока, докато има много голям процент "сива икономика"

не мисля, че си прав - по-скоро е избор на тип осигуряване и тн. в скандинавия сивотата е малко, но осигуровките са високи
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД