:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

На гурбет до централна автогара в София и обратно

Опарени от фирма посредник за работа в Испания, се самоорганизират и разубеждават пред вратата на автобуса поредните излъгани да не потеглят
Христо от Сливен също дойде да разубеждава хората да не тръгват, след като родителите му се разходили до Валенсия срещу 1500 лв. и се върнали.
Централна автогара в София, четвъртък, 13 ч. 20-годишен младеж убеждава група кандидат-емигранти на сектор №43 да не тръгват за Испания с фирма ЕТ "Евроконсулт - Янко Иванов". И вади железен аргумент: "Родителите ми изгоряха", казва Христо.

Той е от Сливен и учи в Пловдив. Пристигнал в София само за да убеди поредните жертви на фирмата да не блъскат напразно път до Валенсия, Севиля, Гандия. Някои от хората дори не знаеха къде точно отиват. Разбрали се с представители на фирмата в последния момент да им го допълнят в билета?!

Родителите на Христо заминали преди десетина дни да берат портокали във Валенсия. "Пристигнали в 5 сутринта в събота. Никой не ги чакал. Никой не се обадил и на телефона за връзка. В неделя си тръгнали обратно за България. Одисеята им излезе 1500 лв. Добре, че имаха в себе си пари и аз имах за всеки случай, ако трябва да плащам", разказва той.

Малко след него със същата мисия - да разубеждава поредните отчаяни безработни у нас да не трошат взетите на заем пари за път до Испания и обратно, пристига 25-годишният Милю Милев от Хасково. Той пътувал в злополучната група с родителите на Христо. "Повечето се върнахме, но някои останаха, решиха да се оправят сами", сподели той. На автогарата във Валенсия имало други българи, които посрещнали нашенците: "О, вие ли сте поредните излъгани!", разказва момчето.

Фирмата "Евроконсулт - Янко Иванов" е получила лиценз за посредническа дейност през април. Първата жалба на излъгани дошла в началото на лятото. Тогава група нашенци по договор отишла в Севиля, но там им обяснили, че работа няма, и ги пратили да слязат към Барселона. Очаквало ги момиче, което ги завело да работят в Лерида. Но освен лошите битови условия и там нямало работа, стояли и се чудели какво да правят. Историята припомни за "Сега" трудовият ни аташе в Испания Раймонд Сапарев. Той също следи скандала с фирмата посредник, тъй като оплакванията на хората на испанска земя са минали първо през него.

"Преди седмица ми се обади една жена, която каза, че група от около 30 души е във Валенсия и никой не ги чака. Посъветвах ги да се връщат обратно, но после тя се обади и каза, че някои са слезли към Севиля при някакъв български работодател. Официална жалба нямам, а аз с телефонно обаждане много не мога да направя", казва Сапарев. Според него повечето българи изобщо не се жалват, а опитват да се оправят сами.

Куриозното е, че и в Главна инспекция по труда официалните жалби също никак не са много, макар че повече от половината от 30-те души от изгорялата група са се прибрали. "От 10 юни до 28 октомври жалбите от граждани срещу "ЕТ "Евроконсулт - Янко Иванов", постъпили в дирекция "Трудови правоотношения и правно осигуряване", са общо 5. По всичките се извършват проверки. Отделно от тях във връзка със зачестили обяви в интернет за набиране на работници за Испания и Дания срещу заплащане от 100 евро от търсещите работа лица на дирекциите в Русе, София, Добрич, Варна и Габрово бе разпоредено извършване на нови проверки по законосъобразното извършване на посредническа дейност по предоставените им обяви", обясниха за "Сега" от (ГИТ).

Там нямат обобщени данни колко общо са жалбите от излъгани българи срещу фирми - посредници за работа в чужбина, защото се подават в регионалните дирекции на ГИТ. Но вследствие на проверките на ГИТ и влезли в сила наказателни постановления за нарушения през 2008 г. със заповед на социалния министър са отнети лицензите на 11 фирми - посредници за работа в чужбина, а през 2009 г. на една. Списъкът им е на страницата на Агенцията по заетостта - "Частни посредници" Списък №3. В Списък 1 са фирмите с лиценз, които са 303. А сключените посреднически договори с работодатели в чужбина, които са в Списък №2, са едва 42. По процедура, когато трудовите инспектори имат съмнение, че дейността на дадена посредническа фирма е свързана с трафик на хора, който може да се изразява и в трудова експлоатация, преписката се предава на ГДБОП и компетентните органи за разследване. "Евроконсулт" вече е дадена за такова разследване.

Раймонд Сапарев е уведомил и испанските власти. "Тук обаче компетентните органи могат да се занимават само с испанския контрагент. Ако има испанска фирма работодател, която не плаща осигуровки, не изпълнява условия по договора, тя може да бъде санкционирана. Интересното в случая с "Евроконсулт" е, че тя няма договор с такъв работодател", обяснява Сапарев. И предупреждава: "В Испания работа няма. Вече и тук започват да освобождават сезонните работници, защото сезонът е към края си."

При проверките си на "Евроконсулт" инспекторите от ГИТ са констатирали, че в нарушение на правилата се взима комисиона. Освен това фирмата извършва дейност, без да има регистриран в Агенцията по заетостта посреднически договор с работодател в Испания. Засега обаче съставените за нарушенията наказателни постановления се обжалват. "А докато поне един не влезе в сила, не може да се отнеме лицензът", обясняват процедурата от ГИТ.

При заминаването на групата в четвъртък инспектори също бяха на автогарата да проверяват дейността на "Евроконсулт". Очакваха да се появи управителката Силвия Георгиева. "Обеща, че ще дойде към 12.30 ч., ще пие кафе с всеки и ще ни обясни кой ще ни посрещне, къде ще ни настани, какво ще работим. Затова сме толкова рано тук. Но я няма", разказва Даниела от Елин Пелин, 34-годишна майка на три деца. Всички в семейството й са безработни. През лятото се блъскала къртовски в Гърция по 19 часа на ден без почивка за 800 евро на месец. Ядяла по паничка кисело мляко или по един нар.

Вместо Силвия десетина минути преди тръгването по разписание на автобуса, който е на русенската фирма "Ованесови", се появи Марио Петров. С него някои са сключвали договори. Придружаваше го по-възрастен мастит мъж. Притеснен човечец на средна възраст попита дали му носят договора, понеже му обещали да му го дадат направо на автогарата... "Оооо, забравих го!", рече му Марио. А мъжът вече беше платил билет за 110 евро.

Като видяха екипа на "Сега", двамата представители на фирмата изчезнаха бързо-бързо, защото не искали да ги снимат. Прогони ги и атаката от въпроси на заминаващите: Какво става? Ама наистина ли ще ни чака някой! Ами ако никой не дойде, какво да правим!" Но преди това обясниха на всички, че жалбите срещу тях били от хора, на които не им се работело. Но на въпроса защо на телефона за връзка с човека във Валенсия никой не вдига, т.е. хората са зарязани без дори да разберат какво ще работят, мигом се изнесоха.

Красимир от Асеновград, който беше категоричен, че ще замине, защото майка му е в Испания, се опита от автогарата да се свърже с телефона за връзка във Валенсия, за да разбере за коя фирма ще работи и какво. "Бях решил да тръгна, но само ако майка ми успее да проучи къде отивам. Като не успях да се свържа с никого, се отказах", призна Красимир. Сега той се опитва по форумите в интернет да се събере с други измамени от фирмата и заедно да си търсят правата от "Евроконсулт". Краси беше единственият, който проверил в сайта на Агенцията по заетостта, че фирмата има лиценз, но няма регистриран посреднически договор с работодател.

Владимир Огнянов - пенсиониран журналист от Стара Загора, също си хвана влака за дома. Преди това попита кой ще му върне парите за ботуши, работно облекло и т.н., неща, които трябвало да си носят от България според инструкциите. Той четири дни опитвал безуспешно да се свърже с управителката Силвия Георгиева. Въпреки това беше нарамил огромните куфари.

"Дори чаршафи бяхме предупредени да си носим, че можело да спим на пружини. Казаха ни и да не се притесняваме, ако три дни никой не ни търси, имало процедура за регистрация", разказа Дани. И на нея разумът проговори, тя също остана при децата си въпреки безпаричието. Разколеба се и мъж от Созопол. Не тръгнаха също баща на малко дете, което го изпращаше на автогарата, и приятелят му. От 12 души, които трябваше да се присъединят към групата от София, по-малко от половината се качиха на автобуса. Но тези, които се качили от Русе и вече бяха изгорели с билети, продължиха за Валенсия.

А в интернет се появиха нови обяви на фирмата "Евроконсулт" от 29 и 30 октомври с валидност до края на ноември. Събира се нова група балъци срещу обещание да берат портокали. Тръгването е обявено за началото на ноември. При интерес към обявата казват, че тръгването ще е на 5 ноември.

Репортер на "Сега" се свърза с човека - връзка във Валенсия - Красен, като се представи за кандидат за работа, който иска да тръгне в началото на ноември. Красен беше категоричен, че не знае за никаква нова група. Даже и за тази в четвъртък разбрал от обаждането на "някаква женица", която се обадила от автогарата, притеснена, че мъжът й ще пътува. "Хубаво, че ми звъниш, аз за тая група, дето ще тръгва, нищо не знам. По-хубаво недейте да тръгвате. В момента има стачка в Испания, много е трудно с документите. Работа няма. Ние сме тук 10 - 15 души, работим си и изведнъж някаква фирма праща хора."

А като разбра, че група все пак пътува за Валенсия, Красен възкликна: "Малееее. И какво ще правят тези хора, направо не знам. Тая фирма, която ги е пратила, защо не се обажда?"

Въпреки че преди скандала Анелия, съпруга на таткото с бебето, е звънила на Красен и му казала, че са изпуснали автобуса. А той я успокоил: "Няма проблем, когато и да тръгнете, ще ви чакам."
 Мъж от Созопол, който смяташе да заминава за Валенсия, се консултира с вече изгорелия Милю какво да прави и накрая се разколеба. Нищо обаче не успя да разубеди бивш строител, който заяви: "Тук с месеци се блъсках и да не би да ми плащаха!"
 Централна автогара, четвъртък. Пенсионираният журналист от Стара Загора Владимир Огнянов показва инструкциите от фирмата "Евроконсулт" какво да си носи от България за брането на портокали в Испания. Указанията били да си носи даже гумени ботуши и работно облекло. Накрая остана в България.
 Милю също е изгорял и дойде да разубеждава другите излъгани.
18
6128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
02 Ноември 2009 00:58
Смешно, та чак тъжно!
"Повечето се върнахме, но някои останаха, решиха да се оправят сами"
Тези, които са останали, ще успеят; тези, които са се върнали, пак ще тръгнат, нямат избор. Няма лесни пари, избийте си го това от главите. Има бачкане, и още бачкане след това.
02 Ноември 2009 03:21
Surovov, прав си донякъде.Ама донякъде.Тези хора са гурбетчии, не емигранти.При гурбетчийството нещата вървят ускорено, няма много време.Работш де що има, живееш скотски и после бегом в къщи...До следващият път. Но има цървули като този евроконсултант Янков дето и комисионна вземат!!!Откъде накъде.Те си взимат своето като процент от работодателят.Ако има такъв, де... Но най-интересното е, че повечето излъгани на са потърсили помощ от държавата.Което говори само за едно - "На кого да се оплача" - пита излъгания и сам си отговаря - "Ами, че те всички са от един дол дренки.Има да ме подхвърлят от врата на врата и накрая нищо..."
Това е то...
02 Ноември 2009 03:24
Нещо ми се губи некъпанио мечкадар от Торънс.
Щеше да вдига заплатите в България с 20% ежегодно.....
02 Ноември 2009 03:45
И цените на панелките...
02 Ноември 2009 04:30
Естествено И цените на панелките , нали туй му е баш болката.

Но мое да го успокоя.
Масларката нали докара една тумба виетнамци-суперпрофесионалисти.
Тия хора вече заработват дисаги с пари и вероятно ще се огледат за имоти в Европа. Те ти го и бизнесо на торънскио магьосник .
02 Ноември 2009 04:55
беармана сигур са го подпукали колегите от СиАйЕй. Нали напоследък имат една програмка оупън сорс, та ако са попаднали на някой от неговите текстове, вероятно почиства тоалетните в Гуантанамо в момента.
02 Ноември 2009 04:57
иво кунчев, не си много прав за разликата м/у гурбетчията и емигранта: няма гурбетчия, който да има възможност да е останал в "бялата" страна, и да не го е сторил. Просто няма!
02 Ноември 2009 05:03
А , има има.
Аз познавам барем неколко такива тука в Торонто. Имат си редовни документи и всичко такова. Даже имат работа. Ама кой знае защо не се заседяват много-много.
Бачкат яко три-четири месеца и после разпускат два в България. И после , като изпукат парите пак са тука.
Как да ги наречем такива ?
Емигранти или гурбетчии?
02 Ноември 2009 05:54
Естествено, че гурбетчии, Воци и аз имам неколцина познати действащи по този начин...Абе малко циганска работа ми се вижда това... Но-о, всеки си знае...Свободата да се разпореждаш с живота си никой не може да ти отнеме.Разбира се, без да пречиш на околните ...

Редактирано от - ivo kunchev на 02/11/2009 г/ 05:55:30

02 Ноември 2009 06:00
Абсолютно съгласен.
Айде наздраве за свободата да се разпореждаш с живота си.
02 Ноември 2009 06:29
Макар и със закъснение - наздраве и на теб! Едно последно и лягам...Лека нощ на всички...
02 Ноември 2009 07:59
конспирацияте с бьлгарите в чужбина да останат без пари е назначаването на божидар димитров да отговаря за бьлгарите в чужбина и е министьр без портфеил
т.е. европеиците да оставят бьлгарите без пари и те да се вьрнат и да си стоят в бьлгария
02 Ноември 2009 11:07
Иво Кунчев: Страдате от Евро-Центризъм. Ами ако бачка 7-8 месеца в Сингапур, Хонг-Конг, Шанхай и разпуска не в България, а по плажовете в Тайланд, Виетнам, Бирма, Малайзия, Индонезия или Филипините, как го наричаме? Гурбетчия? Приетият термин е по-скоро "expat". Такива има много и българите далеч не са голяма част от тях. Който е опитал този живот, харесало му е.
02 Ноември 2009 12:34
В Испания е 20% безработица, пълно е и с латиноамериканци, които също си търсят работа. Точно сега не е моментът да се ходи там.
02 Ноември 2009 13:33
И аз познавам един такъв - две седмици в месеца бачка в ЮАР, а другите 4-5 седмици в месеца пътешества по света (честна дума, и аз като физик не го разбирам това с времето, но пред фактите не мога да затварям очи!) :-)
02 Ноември 2009 15:18
аз друго да питам - нали като почна кризата нашите чорбаджии се зарадваха, че от цял свят щели се приберат гастарбайтерите и ще си кюткат тук да бачкат за стотинки - ко стана с тая мокра мечта?! май народа пак дава мило и драго да издими нанякъде и навалицата е предимно в зала заминаващи
02 Ноември 2009 16:54
Просто многото маймуни от Полша, Румъния, Африка и също България на един клон одрусаха отдавна портокалите.
Няма ли в БГ една свестна телевизия да преведе някой документален филм от вече излезлите на тази тема?
Ако не се вземат мерки от страна на държавата на този Янко да му пресъхне бизнеса, на тази статия може да се гледа като на безплатна реклама за неговата фирма.
02 Ноември 2009 18:54
Къде е държавата ли?
Че то държава няма, бе, не разбрахте ли.
Ако имаше държава, гурбетчии нямаше да заминават, а щяха да идват.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД