:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Просвета

Започва очакваната ревизия на програмите по бълг. език и литература

Учителите се оплакват от включването на прекалено много автори, което не позволява да се разглеждат задълбочено произведенията
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Въпреки сериозната съпротива на родители и ученици през 2008 г. образователното министерство въведе задължителната матура по български език и литература. В нея граматическата част има по-голяма тежест от писането на коментарен текст. Според университетски преподаватели нивото на завършващите е кошмарно ниско, но държавата не иска да си го признае и раздава дипломи.
Нивото на обучение по български език и литература, респективно - намаляващата грамотност на учениците, повдигат периодично разгорещени дебати. Най-вече когато стане ясно, че за поредна година на кандидат студентските изпити по литература двойките са отново "рекорден брой". Всъщност от няколко години са все около 50%.

Само за 2-3 години консервативната система се промени - някои университети улесниха входа за кандидати, като въведоха тестове, а в същото време въпреки огромната съпротива на ученици и родители бяха въведени матурите, без които дванадесетокласниците не могат да вземат диплома за средно образование. Разбира се, във всяко нововъведение има и недомислици, за чието преодоляване ще е нужно време. Например сега скалата за оценяване на матурата позволява ученикът да премине успешно изпита само като реши правилно въпросите от тестовата част и дори без да напише грамотно коментарен текст, който е втората част от матурата. Неслучайно учители и университетски преподаватели настояваха пред предишния екип на просветното министерство съотношението в оценяването да се промени и създаването на текст да има по-висока тежест при формирането на оценката.

Ще доведат ли промените до смяна на приоритетите в обучението и в самоподготовката на децата? Ако има нещо, което не може да му се отрече на българския ученик, то е неговата адаптивност. И не е изключено тези промени да накарат учениците да залагат повече на граматическите си познания, отколкото на уменията за създаване на текст.

Проблемите с образованието по литература не са един и два. Броят на задължително изучаваните автори е изключително голям. "Това не ни дава свобода да мотивираме децата да изказват собствено мнение, нито имаме достатъчно време за създаване на собствени текстове - есета например", единодушни са учителите. "В Х клас например има 40 задължителни произведения. Това ни превръща в лектори, които само разгръщат библиография.



Ние се надбягваме с времето



и не можем да създадем комфорт на децата за дискусия, да чуем тяхното мнение", обобщава Елка Симеонова от столичното 127 СОУ.

Проблемът с недостатъчното часове по литература стои още по-остро при професионалните гимназии, които показват най-ниски резултати на матурата и тази, и предходната година. За една учебна година има 62 часа, които трябва да разделим за езикова подготовка и за изучаване на авторите, обяснява Красимира Симеонова, която преподава в софийска професионална гимназия. "За творец като Гео Милев например имам само 3 часа, в които трябва да говоря за литературното направление, да предам задължителните произведения и да подготвя учениците за матура и приемен изпит", заяви Симеонова и пита риторично: "Нима не ни трябват грамотни инженери или продавачи?!".

Малкото часове принуждават учителите да наблягат много повече на авторите и задължителните произведения, отколкото на часовете за езикова култура. Този проблем стои от години, но все така от години образователното министерство не прави нищо, за да го разреши. За това говори фактът, че от 10 години учебните програми в гимназиите не са осъвременявани. Сега новият екип на просветното министерство обяви, че ще прави ревизия на материала и анализът на изучаваното в училище започва от гимназията. "Време за упражняване на граматиката в гимназиите няма, а децата отдавна са забравили или пък изобщо не знаят основните правила, които са учили от V до VII клас и които основно са им необходими за матурата", каза учителката по литература Кети Василева.

В гимназията учениците забравят граматиката. Защото просто нямат часове по български език и изучават само литературните творби. "За 5 години в гимназията не изкарахме нито един час по български език. И без това обаче времето не ни стигаше да разгледаме подробно всички произведения", споделя Александра, която тази година е завършила езикова гимназия. Резултатът - в края на VII клас Алекс е знаела "потресаващи неща за граматиката, които в гимназията е забравила безвъзвратно".

Друг наболял от доста време проблем е



прекалено академичният език на учебниците



Теоретичният материал в учебниците по български език е поднесен много тежко и децата не са мотивирани да го научат, е общото мнение на столичните учители. Според тях проблеми със стила има и за другите учебници - по биология и химия например. Преподавателите смятат, че за децата няма да е трудно да усвоят правописа, стига да е преподаден адекватно. Това обаче сега не се постига, защото учебниците са задръстени от теория, която вместо да внася светлина в граматиката, по-скоро я обгръща в плътна мъгла. Че практическите упражнения са недостатъчни и времето за тях в час е малко, е излишно да се споменава.

Дори и в училищата, където все пак учителите буквално крадат от учебното време за граматика, то е твърде недостатъчно, за да се подготвят децата за матура или тест за университета. А това означава и по-неграмотни дванадесетокласници, респективно - по-ниски оценки на матурите.

Това накара някои учители да предложат отделянето на двата предмета - български език и литература. Тази макар и крайна мярка би разрешила поне проблема с недостатъчните часове - два предмета, двойно повече часове, пресмятат прагматично преподавателите. Според преподаватели от Софийския университет обаче при разделянето на двата предмета ще отпадне и връзката, която съществува между тях и която е отразена в общата учебна програма. Например, в часовете по български език се учат граматичните норми, които след това се прилагат при писането на литературни текстове, а разделянето на двете дисциплини щяло да отслаби тази взаимовръзка.

Учителите смятат, че грамотността на децата може да се повиши, ако бъдат заинтригувани с интересни литературни текстове, по които да изразяват мнения чрез есета, а не да наизустяват механично чужди анализи, които обикновено не разбират. А оттук произтича и друга тема за дебат - за осъвременяването на списъка с изучавани автори.

Учителите избягват да назоват конкретно кой автор да отпадне от учебната програма и с кого да бъде заменен, защото обикновено това се превръща в национална трагедия. Вдига се шум до бога, след което нещата остават такива каквито са. Т.е. обществото си въобразява, че учениците ще знаят всичко, което го има в учебника. Очевидно действителността е отчайващо различна.

Избягва се и въпросът трябва ли да се премахнат някои произведения, които интернет поколението приема за неразбираеми, но са в златната колекция на българската класика и са основа за формирането на българско самосъзнание. Може би не е лошо да се разбере какво мислят и самите ученици за това, което учат. И как това да им носи не само досада, но да възпитава ценности и да развива грамотността им.
 ---
17
4043
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
02 Ноември 2009 00:55
Тцък: с програми не става. Писалката в ръчичка и писане, четене, поправяне, и пак писане, това би помогнало. С други думи: труд. Това е.
02 Ноември 2009 03:19
Резултатът - в края на VII клас Алекс е знаела "потресаващи неща за граматиката, които в гимназията е забравила безвъзвратно".
*
И друг път съм срещал подобни мнения. Според мен това не е възможно и просто не е вярно. Ако наистина си знаел граматиката, това не се забравя. Всъщност става дума не толкова да я "знаеш", а да стане част от тебе, за да говориш и пишеш без грешки.
02 Ноември 2009 07:16
Един от основните проблеми в обучението по български език, литература и математика е увеличаването на учебния материал за намален брой часове.Не може материал, който ние сме учили в девети клас, децата ни да го учат в шести-седми, а хорариумът на часовете да е паднал от седем на пет/по български и литература/ и от 6 на 4/по математика/.Дори и ЗИП-овете не спасяват положението, защото за тях се прави отделна учебна програма и се пише отделна оценка, така че програмата за ЗИП няма нищо общо с програма за задължителна подготовка.
02 Ноември 2009 08:38
Покрай тази "ревизия" не е лошо да се ревизират и говорителите по телевизиите, които четат като на опело - без препинателни знаци и паузи, а термина "интонация" - възходяща или низходяща им е напълно непознат!!!
02 Ноември 2009 09:57
Вън вън университетските преподаватели от училищата.Ама направо с мръсен ритник в ГЪЗЪ................И не е зле СУ да бъде закрит.Това е едно котило от прости хора с мания за значимост и с най голямото самочувствие в страната.Това са толкова прости хора че дори не могат да разберат че най вече те берат плодовете на досегашните учебници.Децата трябва да се разтоварят и да не завършват висше образование в 12 клас.До 9 да се ограмотяват а след това който ще учи в университет в едно училище а който няма да учи да си избира професия и да се обучава.Няма какво да ми говорите на зидари шивачки и фадромисти за Шекспир Хамлет генетика функции тригонометрия и други такива.Тези деца трябва учат професията два дена и три дена по фирмите на практическо обучение.Тези деца ако ги качиш на фадромата да се учат с кеф ще ходят на училище и няма да създават никакви проблеми но трябва да се предизвикат да им се начеше крастата.Това са ентусиазирани млади хора и ще се учат с кеф.За другите да има направления и да се обучават с наблягане по интереси върху съответната наука.Не може на 12г да ти е преподадена цялата химия физика биология математика не е човешко.За математици и физици по лека химия и биология и обратното.За тези с интереси в икономиката да се наблегне на български език математика и география и те така.Голям ритник в гъзъ на СУ и да вървят на *****та си майчина
02 Ноември 2009 11:51
Освен с промените в базата знания, се налагат и промени в подготовката на самите учители /или поне на доста голяма част от тях/. Предлагам една проста диктовка на текст, взет дори и от учебник за 8 клас. И да знаете, че поне две трети от преподавателите няма да защитят правото си да учат децата ни именно на български език. А заплатите им да зависят от това - входно-изходно ниво за учители всяка година, както и за учениците!!!
02 Ноември 2009 12:05
Из инструкции на МОН , от миналия век, по спомени : -) : преподавателите по всички учебни предмети- без изключение в основните училища , да минават на периодични проверки по български език
02 Ноември 2009 12:29
Струва ми се че се забравя целта на обучението по български език и литература. Целта е (или трябва да бъде) ученикът да се научи да борави (и то писмено) с езика, а не да прави литературен разбор на класиците. Безсмислено е от ученика да се иска да тълкува "Образът на майката в поезията на Яворов". Това е задача за литературния критик а не за грамотния гражданин.
02 Ноември 2009 15:11
Боянова е бръкнала право в раната. Спокойно мога да кажа, че всики гимназиални другарки се изживяват като върховни литературни критици и ненадминати естети. А граматиката е занимание за непросветените и неозарени от Светлозар-Иговата промисъл "полувисшистки" в началното. Те просто имат само смътни познания по морфология, синтаксисът им е тотална каша, а за познанията им по фонетика можем да съдим от експертните им мнения по телевизиите, от които се черпи богат материал за българския диалектен атлас. Къде ще ми сравняваш ти някакви си измислени бройни форми с героизма на възрожденските ни баби, които мъкнели коловете на лодките като кибритени клечки. Ясно е кое е по-важно, ценностноизграждащо и мирогледооформително за заблудените млади душици.
П.С. Познайте "какво е искал да каже авторът"?
02 Ноември 2009 15:19
Всяка следваща програма е по-лоша от предходната.
02 Ноември 2009 15:22
Получих писмо от фризера, колегата генек ме помоли да дам този линк към темата:
Натиснете тук
02 Ноември 2009 18:27
резултатът от българското училище и университети е унищожаването на българския език (чуя ли някой да употребява *приоритети*, се изправям на нокти)
02 Ноември 2009 19:09
Boianova, при настоящата система на входни и изходни нива се получава интересна картинка - клас от 26 човека на входно ниво български език в 12 кл. има 25 шестици и 1 петица. Госпожата следва да получава заплата колкото на президента, нали. Чакам с нетърпение резултатите от матурата.

Редактирано от - Calina Malina на 02/11/2009 г/ 19:28:09

02 Ноември 2009 19:17
За улеснение на младите, от Министерството на образованието създадоха нови правила в българския правопис.

1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.

3. Отпада и буквата „я”. В момента е вaзприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик кво като е вип ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип

5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

7. пи6е се „незнам”, „неискам”, „нестава”, „немога”. разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат на кои му пука за тиа не6та?

a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si swiknali ebasi werno 4e po nekoi foromi ne dawat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite cveti cunkam te prase takowa nowata tupalka na koceto i raina kurti mifki da go duhate heitari!!!!!!!dowe4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Weso e pedal“
02 Ноември 2009 20:09
Нещата са прости. "Факторите" и реформаторите в образованието да се върнат към времето, в което училището започна да бълва неграмотни млади хора и да премахнат причините, които доведоха до това положение. Без политика, "комунизъм", "антикомунизъм", без лошия Андрешко и добрия богаташ / то такива в нашата литература и без това няма/, без постмодернизъм. И никакви тестове! Много четене, много писане, много говорене - без това и майчиният език не се научава.
02 Ноември 2009 20:22
Много странни неща стават не само в България, но и по света. Според служители на наши посолства в чужбина (най-вече консулските отдели), повече от 90% (ДЕВЕТДЕСЕТ процента) не могат да попълнят един елементарен формуляр за паспорт или лична карта на родния си език.
Ако на само 2-ма от тези служители мога да вярвам, то положението става трагично, ако се окаже, че и техните колеги хортуват истината.
02 Ноември 2009 21:20
Мисля, че ревизията на учебната програма по български език и литература трябва да е предшествана от цялостна ревизия на целите на образованието. Нищо от това, което виждам ежедневно не ме оставя с впечатление, че има единомислие между държавни институции, общество, родители, ученици и учители относно това какви точно са целите на обучението. Всяка една от гореспоменатите групи има своя представа за това, защо да се ходи на училище и тези представи си противоречат една на друга и теглят общата кола в различни посоки, т.е често се получава, че няма никаква посока на движение.
Ако най-големият проблем на НАСТОЯЩИТЕ младежи беше недоброто владеене на родния правопис или повърхностното познаване на една-две дузини български автори, то с мед да ги намажеш такива ученици. Вчера някой даде много добро сравнение по друг повод: малко нелепо изглежда при терминално болен от рак да се кахъриш, че има един-два кариеса горе вляво. Подобно е положението и в училищата. Разрухата * е много по-голяма отколкото повечето участници тук или в обществото си дават и искат да си дадат сметка. Дезинтеграцията на обществото ни доведе до личностна дезинтеграция на най-уязвимите поради възрастта си, тези, които не са утвърдили още собствените ценности, цели и самочувствие. Този отказ на участниците в обществото да видят истината мога да си обясня единствено с наличието на противоречащи си ценностни системи и нежеланието на когото и да било да поеме някаква отговорност. Така че, от там може би е добре да се почне: от това, което е аб-то в Педагогиката: защо да има формално, институционално образование, чии интереси да защитава то.
В представата на много ученици, при това с амбиции да получат университетско образование, заветната цел е оценката, която да им подсигури влизане във някакъв ВУЗ, към днешна дата тройката е напълно достатъчна, за да станеш студент. Това е единствената цел за повечето от половината от т.нар ученици, които по една или друга причина имат намерение да останат в страната след завършване на средното си образование. Какво можеш да градиш върху една такава мотивационна основа? И доколко са виновни учениците, че това е единствената им образователна цел?
* Трябва да отбележа, че точно обратната тенденция наблюдавам в турския етнос. Изводите оставам за вас.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД