:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокурор поиска контрол над МВР за следенето в интернет

Подкомисията за СРС в парламента може да проверява и законно ли се взимат телефонни разпечатки
Предложените от МВР промени в Закона за електронните съобщения - за пълен достъп на службите до интернет трафика и телефонните разпечатки, заобикалят обвинението като възможност за контрол. Това обяви вчера Ваня Савова от Върховната касационна прокуратура на публичното обсъждане на законопроекта вчера. По думите й измененията оставят прокурора "извън механизма за събиране на тези данни", въпреки че е господар на досъдебното производство.

Според Савова предвиденият в момента съдебен контрол на достъпа до телефонни разпечатки и трафични данни е формален и представлява "един вид индулгенция". Защото съдията се интересува единствено дали службите са спазили процедурата в закона, а не дали искането наистина е базирано на основателни мотиви. "Този контрол може да се упражнява от наблюдаващия прокурор, който знае за какво точно става дума в разследването", обясни Савова.

По думите й не е ясно и как точно Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще следи дали някой в МВР не злоупотребява с достъпа до тези данни. Тъй като единственият възможен начин е КЗЛД да изисква справка за общия брой уважени искания.

Зам. вътрешният министър Веселин Вучков контрира, че промените предвиждат данните да бъдат получавани от "прокурор, следовател или разследващ полицай". Шефът на Софийския градски съд Георги Колев не прие критиките и заяви, че без да бъдат посочени основания, съдът не може да разреши достъп на МВР.

Адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация", който м. г. спечели делото във ВАС срещу безконтролния достъп на МВР до трафика в интернет, напомни, че според съда прекият контрол на МВР противоречи на конституцията и конвенцията за правата на човека. Той препоръча парламентарна комисия да следи за злоупотреби с тази информация. Зам.-министър Вучков коментира, че това може да се възложи на бъдещата подкомисия за специалните разузнавателни средства.



ПОЗИЦИЯ

"Много малко ме притеснява дали МВР ще следи мейла ми и ще вижда дали изневерявам на жена си. Огромното ми притеснение е за огромния пазар на търговски тайни, който ще се създаде след въвеждане на подобно подслушване". Така независимият кандидат за кмет на София Теодор Дечев, подкрепен от партия "Зелените" и солидна група блогъри, коментира промените. Той е категорично срещу тях, защото се опасява, че под предлог за борба срещу престъпността на пазара ще се извадят на светло много корпоративни тайни. Ако бъде избран за кмет, Дечев обеща да привлече гражданите към вземането на решения в общината чрез провеждане на градски и дори квартални референдуми.
8
1775
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
03 Ноември 2009 04:33
Малко програмки за които говорихме в събота Tor: Анонимность в Сети Download Now
Hide The IP 2009 Download пък който си иска, каквото си иска са следи. Ако може.

Редактирано от - Brightman на 03/11/2009 г/ 04:39:07

03 Ноември 2009 09:50
Спокойно!...Този Теодор Дечев никога, абсолютно никога няма да стане кмет на София…..Толкова сигурно, както и, че никой от Либертас-България няма да бъде софийски кмет….Впрочем, Брайтман, светни ни, колко членове и колко симпатизанти има тази ваша партия?...И коя от снимките на сайта ви си самия ти?....Толкова активен-просто ще е некоректно да липсваш от редиците на ръководството….
03 Ноември 2009 09:57
Хм да, ОК, полезни средства за лична защита, но идеалното ще е, разбира се, те да се допълнят и с такива за публична такава - контрол върху властта. Защото властовите ресурси си остават безконтролни в ръцете на все същите - да пробиват, подменят с менте и санкционират твоите средства за лична защита (Андрешко - в затвора). Елементарно е - вместо да водим партизанска война с държавата - да превземем самата държава. Тя е наша. Защо им я оставяте? Защо всички премълчават въпроса за властта? Всъщност правят го тези от властта - по това ще ги познаете!
03 Ноември 2009 10:11
ето още малко връзки

Запознаване с Tor

Инсталиране и конфигуриране на Tor клиент под Linux/BSD/Unix

Конфигуриране на Tor като междинна точка

а за употребителите на операционната система Windows -> Vidalia.

и като допълнение към горните връзки -- строг обществен и публичен контрол върху органите, ползващи тези данни, както споменава krezzi 2.
03 Ноември 2009 13:22
Исканията да се приведат към изискванията на конституцията за правата и свободите на гражданите и ще се узакони следенето в интернет. А това с програмките за анонимност, с анонимните сървъри и тем подобни си е просто фолклор. Анонимността в интенет е почти такава, каквато е като излезеш с краден автомобил или с автомобил без номера- не те намира само този, който не те търси. По- добре е всеки да пише неща, в които е убеден и да може да се защити, ако и когато е необходимо, отколкото да разчита на анонимност в нета. Това е една от най- широко разпространените заблуди! Ама това и до сега си е така- и без законите. Не се осланяйте на програмките, ако някой те търси- ще бъдеш намерен.
03 Ноември 2009 13:50
а кой ще контролира слeдящия контрола върху следенето?!


ако някой си мисли, че тук се вихри борба за защита на граждански права много се лъже. става дума за следното - тия дето са на власт искат да следят конкуренцията си - политиците опозиционери и техните мафиотски придатъци. тия дето са в опозиция пък искат да значт кой и кога е следен. затова искат да "контролират" следенето.
03 Ноември 2009 15:31
Pavlik Morozov,
цялата работа е да всеят страх сред народонаселението да си мълчи. Просто тоталитарни остатъци на хора с тоталитарни мераци, дето не са напуснали БКП.

Редактирано от - Brightman на 03/11/2009 г/ 15:32:50

03 Ноември 2009 15:36
Djok,
разбира се, че можеш да бъдеш намерен. Само дето за да стане това трябва да те търсят едновременно и предварително и в Австралия и в Индия и в Китей и на още поне 10 места. И ще трябва да обяснят защо те търсят. Няма как да обяснят на Австралийците, че те търсят щото се направили едно заменка с фалшив подпис и ги е страх да не излезе далаверата в пресата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД