:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът за етажната собственост не проработи

Регистрираните апартаменти са по-скоро изключение въпреки изтичането на срока
Новият Закон за етажната собственост не е впечатлил почти никого и датата 1 ноември отмина без собствениците на апартаменти да проведат общи събрания и да си изберат управител, който да се впише в публичния регистър. Проверка на "Сега" показа, че неспазването на закона е толкова масово, че регистрираните домови книги са по-скоро изключение.

В много райони на София все още няма нито една сграда, която да е вписана в регистъра за етажна собственост, показа проверка на "Сега". "Засега имаме само 2 подадени заявления, написани на кариран лист, които изобщо не отговарят на изискванията", обясни Людмил Йончев от район "Красна поляна". Според него ще е необходимо дълго време, докато се регистрират всички. Той припомни, че само в "Красна поляна" има близо 700 домови съвета, които тепърва ще трябва да свикват общи събрания и да впишат собствениците в домова книга. От район "Кремиковци" съобщиха, че само една сграда се е регистрирала. В район "Подуяне" регистрацията изобщо не е започвала.

В някои квартали на София ситуацията е малко по-оптимистична. "При нас са подадени доста заявления", обясни кметът на "Триадица" Евтим Евтимов. Той обаче също смята, че за да се спази законът, който влезе в сила на 1 май и даде 6 месеца срок за регистрация, ще трябва доста време. Евтимов подчерта, че от район "Триадица" ще изчакат хората колкото е необходимо.

Кметовете в много райони на Варна вече са взели решение да удължат неформално сроковете за регистрация. Например в районите "Приморски" и "Владиславово" са подадени по около 20 заявления. Във Враца регистрацията също върви доста тромаво и до момента през процедурата са минали само седем домови съвета.

По закон, ако собствениците на апартаменти в жилищните сгради не успеят сами да организират общо събрание, с това трябва да се заемат районните кметства. Оттам трябва до края на януари да организират провеждането на такива събрания и да им изберат управителен орган.

Най-вероятно причината за масовото неспазване на закона са ниските глоби. Предвидените санкции за отделните собственици на жилища са между 20 и 100 лв. За да бъдат глобени обаче, трябва управителният съвет да вземе изрично решение за това, а липсата на управителен съвет е всъщност първопричината. Глобите за членове на управителния съвет в блока са между 300 и 1000 лв.

ДОМОВА КНИГА

В закона е записано, че всеки блок трябва да впише собствениците в специална домова книга. В нея трябва да са записани трите имена на всички собственици в дома. Ако в него има наематели, имената им също трябва да присъстват в книгата заедно с началната дата, на която са се нанесли.
23
11008
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
03 Ноември 2009 01:26
..поредното недоносче ма предишните клати***ци.
Да видиме новото мнозинство дали ще открие 'топлата вода'?
Много хора дори не осъзнават, колко важен за битието и качеството на жизнената среда е този закон!
От него водят куп неприятни последствия: проблемите с топлофикациите, мръсотията и мизерията в и около т. нар. жил. блокове.
Парадоксално е, примерно, как за едно МПС е въведен ежегоден технически преглед, който има за цел да принуди собственицте му да го подържат в безопасно и изправно техническо състояние, а за сградите такива изисквания няма?!
Допустимо ли е да се обитават сгради с рушащи се фасади(опасни за околоните), течащи покриви, наводнени мазета , запушени ВиК и отоплителни инсталации, неработещи асансьори?!
Какъв е редът който ще принуди собствениците да подържат собственоста си в безопасно техническо състояние за околните?!
Проблемът е че безотговорното отношение на част от собствениците не носи последствия само на тях самите, а нарушава правата на останалите.
03 Ноември 2009 07:10
* Опитът насилствено да се вкарват със закон хората в някакви си измислени сдружения, че да могат по лесно да станат плячка при санирането на сградите се провали. Засега. Хапката е голяма и апетитна, чакаме второто действие.
03 Ноември 2009 07:45
Да!Така беше при комунизъма и социализъма.Така е и сега, но с тази разлика, че при тях обществения строй не се криеше а сега уж е пазарен капитализъм!Шменти капели!
03 Ноември 2009 07:48
Това доказва по несъмнен начин, че законите у нас се пишат, само за да се прилагат от съдилищата. Те са нещо като мрежа за улов на рибоци. Изобщо системата е както при оная от онези 45 години-бълват се закони, задължителни за спазване, а никой не ги познава.Следователно, трямва да се направи нещо, за да може хората да познават законите за да ги спазват.Не може да бъдат накарани да ги спазват, като им се определят глоби при нарушение. Тези санкции предполагат доста дълъг срок за узнаване на еди кой си закон. И на практика, само онзи, който може да излече облага тръгва да се запознава със законите. Масата и класата-не и не. А изводът от тези изводи е, че и този строй, наложен след 10.11.1989 г. ще се срине окончателно. Той е едно непосилно бреме за 95% от населението ни.
03 Ноември 2009 09:18
ОРЕЛ, РАК И ЩУКА-собственици на етажна собственост...
03 Ноември 2009 10:05
Според мен, този закон е полезен и навременен, но като всеки "нов закон"напоследък има едно "НО".Защо в него не бе регламентирано, че средствата от т.н."данък сгради", ще отиват в лична банкова сметка, на името на домоуправителя?, А той да може да тегли суми, след представяне на протокол от общото събрание на съсобствениците, с изрично упоменаване за какво ще бъдат използувани, след като при точно регламентирани условия, ще може да се закупуват материали за ремонти на общите части на сградите, или да бъдат наемани хора за тези ремонти, като се спазват всички правила за отчетността в унисон със съществуващата в момента нормативна база.Отговора е травиален.Защото т.н.държава не иска да се лиши от поредният данък, парите от който потъват в"страниците на небъдното".Ако някой от законотворците си мисли, че с административни мерки ще наложи"новото недуразумение", обслужващо единствено общините и полицията, СЕ ЛЪЖЕ ЖЕСТОКО.Просто ще станем свидетели на неработещ закон от многото налични.
03 Ноември 2009 10:09
Геомарк,
А-а-а, там ли била работата!
Щото има едни пари, дето жена ми като касиер на входа ги събира и си ги държи в една чантичка.
И няма как да я накарат да даде тия пари на банката...
03 Ноември 2009 10:14
Систова1, наистина ли вярваш, че „наложения на 10.11.89 г строй ще се срине”?...Пожелавам ти да доживееш този момент!...Само не знам как ще доживееш до поне 1000 години….Пусни си днес телевизия и ще видиш, че 95 % от софиянци си „натресоха” присъствието на грандиозния митинг с сини знамена от Орловия мост до края на Цариградско шосе…Кой им го натресе тогава?....Ама си грапав калдаръм, да не му слагам цвят, че ме е гнус от него….
03 Ноември 2009 11:43
Само не разбрах защо този закон е само за етажната собственост? А не е за всички собствености в които има владение на идеални части...
03 Ноември 2009 11:58
Пусни си днес телевизия и ще видиш, че 95 % от софиянци си „натресоха” присъствието на грандиозния митинг с сини знамена от Орловия мост до края на Цариградско шосе…
Как само 95%, това не е вярно - 395% от софиянци присъстваха на този митинг.
03 Ноември 2009 12:38
Хинин,
Систова много добре познава политиката на т.нар.преход и знае много нещица, които другите не знаят за това, как се почна, какви бяха перестроечните идеи и прочее. наложената система след 10.11.1989 г. се оказа порочна откъм много страни. Ако не вярваш, питай обикновените хора какво мислят за живота си-дали са доволни, и какво предпочитат. "новото" , което е по същество старо, се харесва на подлизурковците, на некадърниците, които получиха поле на изява и осраха всичко, където минаха. Ти нима одобряваш да внасяме домати и плодове, когато можехме да ги изнасяме. ти нима одобряваш да се плаща за лечение, при положение, че може и да не се плаща. ти нима одобряваш съседът ти да има милиони, като заеш, че е бил никой по онова време, и че е забогатял незайно от какво.Ти нима одобряваш да гледаш как хора бъркат из кофите за боклук за да намерят нещо да хапнат, иначе умират гладни? Нима одобряваш жена ти да плаща, загдето те дарява с наследник, плащайки си по 500 лева за акушер. А ако нямаше пари, какво щеше да стане. Това, че хората излизат на митинг през 1989 г. не беше спонтанна проява, а дирижиран процес на онези от БКП, които искаха старите ммуцуни да сдадат, и да седнат те. Ти нимя одобряваш да плащаш довен десятък, при положение че при Султана сме плащали едва по 10 процента данъци.Ало, опомни се.
03 Ноември 2009 12:39
§ 11. До 31 март 2009 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството издава подзаконовите нормативни актове по прилагането на този закон.

Има ли такива подзаконови нормативни актове, щото аз не съм чула, авторът на статията или някой друг знае ли това?
Тоя закон е естествено да не работи, щото той не облагодетелства живущите, не им помага с нищо, едни нови указания, спуснати отгоре, губещи време и несъздаващи никакви удобства за изпълняващите ги.
В тия книги толкова ли беше трудно да има и поле за телефони на собствениците примерно? Така и така трябва да ги попълваш, кво лошо има в това да знаеш как да ги намериш, в случай на нужда.
И тия книги са правени със задните части на чиновниците.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
03 Ноември 2009 13:03
ХИКСА,
Нищо от вестник "Монитор", днес.

Изследване на Световната банка,

което проучва състоянието и причините за бедността в България през пролетта на 2002 г., сочи, че бедността е на два пъти по-високо равнище от това през 1995 г., въпреки че драстично е намаляла след 1997 година. Стандартът на живот се е подобрил след кризата, когато около 36% от българите бяха определени като бедни. Бедността днес, както и преди 8 години мъчи най-много многодетните семейства, безработните, самотните възрастни хора и слабо образованите. Вероятността ромите да бъдат бедни е десет пъти по-висока от тази при останалите групи. 20 години след неравния ход на реформите у нас повечето българи не са оптимисти за бъдещето си. По-скоро - безпощадни реалисти. Да си спомним, че илюзията за прочутите 800 дни на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. не ни направи по-богати. Днес по данни на "Евробарометър" 92 на сто от нашенците категоpично смятат, че бедността се е заселила на българска почва.Предстои парламентът да одобри бюджета на „малката постна пица", който няма как да ни направи по-сити и богати. Доходите на бюджетните служители и на пенсионерите засега остават във фризера, а мечтата за коледните добавки е минало. Да се надяваш на по-добри дни в условия на криза, не е здравословно. Още повече че според последните очаквания на правителството икономиката ни ще се свие с 2 на сто догодина, а МВФ дава по-висок процент - 2, 5 на сто.
03 Ноември 2009 13:27
Султане,
Какво искаш?
Ние сме победена страна. Досущ като Германия след Първата световна война.
03 Ноември 2009 13:31
Каква е реакцията на държавата? Това единственият неработещ закон ли е, или поредният? Може ли закон да проработи, ако не се прилага?
03 Ноември 2009 13:51
хората не бързат сами да си тикнат главата в торбата - каква изненада
03 Ноември 2009 14:20
Аз съм много против този загубен закон за етажната собственост. Е-га ти и глупостите... Изведнъж всички станахме нарушители без да сме направили нищо...
И каква ще е ползата за живеещите? Освен глобите? Никаква. Общинските чиновници си намират работа, стават по-важни и значими...
А домоуправителите? Не им завиждам...
03 Ноември 2009 16:06
...че регистрираните домови книги са по-скоро изключение.

Абе аз ли не дочетох нещо, ама никъде у закона не видох изискване да се регистрира "домовата книга"?!
Подава се там едно заявление, че сградата има толко и толко самостоятелни обекта, РЗП - еди-колко-си-квадрата и имената на домоуправителя и контрольора.
Това е.
Явно и журналистите ги мързи да четат, та карат по разкази на очевидци...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
03 Ноември 2009 17:43
Щом един закон не работи, значи не струва и трябва да се отмени. И причината за неспазването на въпросния закон не е в ниските глоби, а се дължи на това, че в жилищните блокове ситацията е като в държавата - напълно ненормална.
03 Ноември 2009 19:38
Законите не работят??? Това само в България го има. Първо измислят закони със смешни клаузи накрая - например за 2 месеца всички да направят еди какво си и да платят 100 лева/това не е смешно/.. естествено никой няма да иска да спазва закона. Но.. има и друго закон доброволно не се спазва, ако доброволно се спазва от всички.. значи не е имало нужда от този закон, нали? Законът се налага ако е нужно и със сила. Иначе за какво е закон?
03 Ноември 2009 21:43
Колеги, нека сме малко по-прецизни.
1. Няма Закон за етажната собственост, а Закон за УПРАВЛЕНИЕ на етажната собственост.
2. Няма домова книга, а книга на собствениците.
Има и 3, 4, 5 и ....
Не само забавянето в провеждането на общите събрания, според мен, ще затруднят приложението на закона. В ситуация на провеждана политика на съкращения и икономии вероятно и самите районни кметства НЯМА да разполагат с необходимия ресурс за регистрация по надлежния ред (и в предвидените срокове) на подадените заявления. Подобна информация "под сурдинка" започва да се чува тук и там. Друг е въпросът, че след държавата, която в последните двадесетина години се "отбремени" от маса от функциите си, май и общините се опитват да тръгнат по този път.
Buda Iskariotski, бих могъл да допълня и изказаното от Вас мнение "...Явно и журналистите ги мързи да четат, та карат по разкази на очевидци...", но не ми се влиза отново в ролята на малоумника от рекламата "...и от студ не се боиш..."
24 Април 2011 16:29
***

Редактирано от - sybil на 24/4/2011 г/ 16:58:51

02 Декември 2011 21:10
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД