:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прогнозите за безработицата се разтегнаха от 9 до 15%

Българската икономика тръгва нагоре в средата на 2010 г., твърдят анализатори
Къде сме ние
Прогнозите за двуцифрена безработица в България са силно преувеличени, показва анализът на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Пикът на съкращенията ще е през януари-март, но дори тогава безработните ще са 9-9.5%, обяви вчера председателят на ЦИР Георги Прохаски. Тази оценка е най-оптимистичната досега.

Наскоро социалният министър Тотьо Младенов каза, че до края на годината безработицата може да се удържи под 10%, но през следващите месеци ще достигне двуцифрени стойности. Миналия месец от ДСБ пък предупредиха, че кризата продължава да настъпва и че без екстрени мерки делът на останалите без заплата може да скочи до 15%.

Вчера Българската стопанска камара обяви, че очаква апогей на социалната криза в средата на 2010 г. заради затварянето на български предприятия и завръщането на подгонени от рецесията гастарбайтери. Тогава ще има и бум на необслужваните кредити, смята шефът на БСК Божидар Данев. Миналата зима от камарата предсказаха, че безработицата през 2009 г. ще надхвърли 10%.

Засега поне най-черните прогнози не се сбъдват. Последните официални данни са за септември, когато за първи път от доста години безработицата мина 8 на сто (8.03% по данни на Агенцията по заетостта). Зад този процент стоят почти 300 000 българи. Положението у нас е направо цветущо, обаче на фона на страни като Испания и Латвия, където всеки пети е безработен. По данни на Евростат през септември безработицата в ЕС е била средно 9.2%, като на двата полюса са отличникът Холандия с 3.6% и Латвия с печалния рекорд от 19.7%.

Анализаторите на ЦИР отбелязват, че у нас спадът вече се забавя, а от идното лято българската икономика ще поеме нагоре. За цялата 2009 г. спадът ще е около 5%, а през второто или третото тримесечие на 2010 г. очакваме слаб ръст, обясни Георги Прохаски. Той подчерта, че българските фирми успяват да запазят работните места за сметка на производителността и това ще им позволи по-бързо да излязат от кризата.

Стопанската камара обаче не вижда ръст на икономиката догодина. В следващите 12-15 месеца кризата ще продължи да се засилва и ще влошава състоянието на пазара на труда в България, безработните ще се увеличат със 100-150 хиляди (3 до 5%), прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

-------

ЗАПЛАХИ

Много от структуроопределящите български предприятия се стягат за драстични съкращения. Планът за оптимизация на БДЖ предвижда до Коледа да бъдат освободени близо 2000 души. Сродната й компания също възнамерява да свие персонала си със същия размах. Така само двете жп фирми може да пратят в бюрата по труда нови 4000 души. "Кремиковци" също може да "задръсти" службите по заетост. След броени дни съдът трябва да реши съдбата на комбината. Ако присъдата е фалит и прекратяване на дейността, без препитание ще останат над 3000 души.
 Георги Прохазки
6
2269
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
03 Ноември 2009 07:34
тоа защо се пули като дебил? питате защо като, а не защо дебил?***

Редактирано от - sybil на 03/11/2009 г/ 10:13:46

03 Ноември 2009 08:20
Безработицата е 2 пъти по висока от обявената и така по целио свет. И по зле ще става.
03 Ноември 2009 09:40
Само статистики чета напоследък и се чудя защо се регистрираме в бюрата по труда! Язък аз днес що ли се разписах пак! Ще вляза пак в някоя хроника...
03 Ноември 2009 12:42
Живко хикса,
Не статистика, а СТЪКМИСТИКА. Питал Иванчо баща си, какво е това сттистика.Той му отговорил: Нещо като банския кастюм-показва всичко, но скрива главното.
03 Ноември 2009 12:59
Защо ли не спрем с прогнозите и да се съсредоточим върху настоящето? С прогнозите явно сме скарани- до изборите почти кризата ни беше заобиколила и имахме панацея- излишъците... Веднага след изборите започнаха да ни убеждават, че всичко е изядено и ние дълбаем дъното, за да се движим по- бързо ...надолу... Сега гадаем кога ще излезем от кризата. Ама ние излязохме ли от прехода след 20 г. прехождане? Кризта част от прехода ли е- или тя ни е бонус? Не е ли по- добре да се съсредоточим върху броя на здравно осигурените-респективно неусигурените- и това ще е реалното състояние на икономиката ни, а от там и на живота ни? Сега се молим за по- малко съкращения, но не се правят облекчения на предприятията, след това броим безработните регистрирани от няколко месеца в бюрата- ами дълготрайно безработните... И стъкмистиката се упражнява и прави доклади, дори успява да заблуди и някои политици, а и социолози... Та да се върнем към идеята- държавата осигурява пенсионерите, децата и учащите се, предприятията, макар и на минимално възнаграждение- служителите си. Тогава от къде идват близо 2- та милиона неосигурени? От сенчестата икономика? Ако е така какво й е сенчестото тя има по- голям дал от икономиката на страната? Бъркам ли? Дайте и други критерии по които да можем да се ориентираме, освен по начина си на живот и по портфейлите си.
03 Ноември 2009 17:37
Колкото повече капитализъм /либерален, несоциализиран/, толкова повече безработица. Който иска капитализъм, ще трябва да приеме и възможността да бъде безработен, да фалира, да мизерства и другите му бонуси. Към основната печалба, имам предвид, която не зная каква е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД