:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,636,850
Активни 53
Страници 5,536
За един ден 1,302,066
Интервю

Николай Василев: Чиновниците вече ще се назначават с конкурс

Формулата за справяне с корупцията има четири стъпки, казва министърът на държавната администрация и административната реформа
Снимка: Юлиян Савчев
- Г-н Василев, как така се случи, че ви намирам в трето министерство за 5 години, а другото популярно жълто юпи Милен Велчев отпадна от министерския отбор?

- Нямам представа как точно е определен съставът на настоящия Министерски съвет. За мен безспорно беше изненада, че ми предложиха точно това министерство. Но е голяма чест, че от хората, с които започнахме с екипа на Симеон Сакскобургготски през 2001 г., съм един от участващите и в този Министерски съвет. Милен Велчев за мен е емблематична фигура и един от най-успешните министри в предишния кабинет. С него тръгнахме заедно и това, че в момента имаме различни функции, не ни разделя. В момента той има много важна задача. Като един от емоционално близките му хора го подкрепям в тази надпревара.

- Избирането му за зам.-председател на НДСВ означава ли, че юпитата вече са допуснати до властта в партията?

- Не смятам, че ние съвсем сме били извън властта в партията. Наистина никой от нас досега не е бил зам.-председател, но такива бяха много достойни наши колеги. Това, че в разгара на кметската кампания Милен Велчев става един от зам.-председателите, за мен е много положителен факт. Смятам за правилно, че действащите министрите не заемат такъв пост, защото не биха могли лесно да съвместяват толкова много дейности.

- С какво юпитата ще променят облика на партията?

- Юпитата винаги са били важна част от облика на партията. Партията нямаше да бъде същата без юпитата. Смея да твърдя, че част от чара на НДСВ през 2001 г. и част от професионалните ни успехи са свързани с тези относително млади хора, добри професионалисти от България и чужбина, които се идентифицираха с НДСВ.

- И все пак юпитата влязоха във властта, а лидерът ви призова да се спрат междуличностните ежби. Това стъпка към помирение ли е?

- Ние сме една от партиите, в която няма междуличностни проблеми както в други партии. При нас няма лидерски проблем, няма отделни фракции и лобита...

- Напротив, има лобита - юридическо, на юпитата...

- Не бих ги нарекъл лобита. Има юристи, има хора с юридически и други професии, но това не означава, че те са отделни враждуващи помежду си фракции. Изключително добре сме работили с юристите. Нямаме никакви противоречия в партията на фона на това, което става в други партии.

- Какво е общото между икономиката, транспорта и администрацията?

- Ако някой преди 4 години беше прогнозирал, че след Министерството на икономиката ще поема това на администрацията, минавайки през транспорта и съобщенията, никога нямаше да му повярвам. Една от новостите, които въведе Симеон Сакскобургготски в българската политика, е, че той "завъртя" немалък брой управленци през различни високи длъжности. Може би съм единственият министър в България, който оглавява трето министерство. Това, макар че се прави за първи път в България, е широка практика в много европейски държави. Познавам лично европейски политици, които са били в 3-4 различни министерства.

- Възможно ли е да продължите и нататък?

- Не би било нормално, ако някой ден ме попитате защо съм в 7-о министерство. Мисля, че това би било неправилно и не бих се съгласил. Когато ми предложиха Министерството на държавната администрация и административната реформа, ми представиха два аргумента, които аз приех. Че на тази позиция трябва да има човек с много енергия и че е желателно този, който ще трябва да реформира държавната администрация, да е бил в други нейни сфери, за да знае как да го направи.

- Вие в кое министерство по-скоро се виждахте като министър?

- Сега се виждам като министър на държавната администрация и административната реформа. Тук човек се нуждае от по-висши управленски умения, отколкото в един икономически ресор, защото тук се борави много повече с хора и структури. Лично предизвикателство за мен е, че за първи път оглавявам министерство, в заглавието на което има думата "реформа". Това означава, че очакванията към нас са много големи.

- Съгласен ли сте с еврокомисаря по разширяването Оли Рен, че корупцията е ахилесовата ни пета?

- Независимо дали всеки от нас е съгласен или не е всички трябва много внимателно да слушаме какво ни казва човек като Оли Рен. Въпросът с корупцията има поне две страни - как са нещата по същество, т.е. дали в България има големи проблеми в това отношение, и втората - какво е възприятието, което България създава за себе си у нас и в чужбина по отношение на корупцията. Като манталитет населението на южноевропейските държави е по-склонно да говори открито, че при тях има големи проблеми с корупцията и престъпността, дори цифрите да не го доказват.

- Имате достатъчен опит като висш администратор. Каква е вашата лична формула за борба с корупцията?

- Моята формула е от 2001 г. и е валидна и днес. Тя има четири стъпки. Първата е да се поставят правилните хора на правилните места. Втората стъпка е по-малко държава в бизнеса и икономиката. Мисля, че тук още 1/4 от лицензионните и разрешителните режими могат да бъдат облекчени или да отпаднат. Третата стъпка е, когато се създават нормативни актове, механизми и практики, техният "дизайн" да бъде такъв, че да предполага по-малко възможности за държавния чиновник да контролира този процес. И четвъртата - да се определят по-чувствителните сфери, към които обществото проявява интерес. Така през 2001 г. определихме митниците.

- Смятате ли, че администрацията в момента е независима и професионална?

- Смятам, че е постигнат голям прогрес в посока на създаване на политически неутрална, независима и все по-професионална администрация. До 6 месеца очаквам да приемем промени в законите за държавния служител и за администрацията - двата най-важни закона за нашето министерство. Цифровите данни показват подобряване на образователния ценз на служителите. Мисията на нашето министерство е да помогне държавната администрация да се модернизира и европеизира. След 4 години да имаме не непременно по-голяма администрация, но тя непременно да бъде по-стройна и по-добре организирана, по-добре професионално подготвена, с по-ефективни услугите за гражданите и бизнеса.

- С приемането на Закона за държавния служител бяха бетонирани част от политическите назначения тогава. Не се ли налага да се изравни неравнопоставеността между старите държавни служители, които имат лоши атестационни оценки, с тези, които сега постъпват на работа при завишени критерии?

- Разбирам логиката на вашия въпрос, но все пак светът нито започва, нито завършва с едно правителство и не бих искал да използвам принципи от рода на: досега всичко е било лошо, а отсега всичко ще бъде хубаво. В държавната администрация и в момента работят десетки хиляди качествени служители. Аз самият никога не съм питал своите колеги за техните партийни пристрастия. Дори в политическите си кабинети съм имал хора, за които съм знаел, че са гласували за други партии. И какво от това? Важното е отсега нататък конкурсът да бъде водещ. Не трябва да лишаваме служителите от възможността да се усъвършенстват цял живот.

- Има ли напрежение между министрите в кабинета, те дълго време например не приемаха вашия устройствен правилник?

- Няма такова напрежение. Известно време течеше дискусия по този въпрос, което е нормално. Лично съм благодарен на премиера Станишев, който подкрепи нашата концепция, и в крайна сметка той осигури приемането на нашия устройствен правилник в един достоен вид.

- Появиха се информации, че искате да управлявате ГКПП-тата. Може би имате някаква идея какво да промените на границата?

- Не съм искал да ги управлявам. Единственото нещо, което беше и прието, е, че - както и през последните 8 месеца - ще председателствам Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол. Това поисках и това беше одобрено. Много е направено през последните 8 месеца и бих искал да продължим в същата посока. Да се въведе обслужване на едно гише и да се инвестират значителни средства в подобряване на инфраструктурата.

- Един от вашите заместници е от квотата на Комунистическата партия. Какъв може да бъде приносът на комунизма в реформата на държавната администрация?

- В никакъв случай не бих разглеждал толкова повърхностно тази тема. Ангел Иванов е изключително компетентен професионалист със силна биография. Той е доктор по икономика. И за тримата си заместници мога да кажа, че са много подходящи. Допълват се взаимно с три професии - икономист, юрист и психолог. Създали много силен и сплотен екип. Не зная колко министри могат да кажат същото, но съм много доволен от хората, излъчени от съответните партийни централи.
28
1558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
18 Октомври 2005 23:56
Тоя палячо наистина се взема на сериозно!
19 Октомври 2005 00:04
Не палячо, а Фродо Багинс.
19 Октомври 2005 00:40
Това наистина е най-смърфската снимка на г-н Василев от доста време насам
19 Октомври 2005 02:06
Този титан на мисълта засенчи вече и Румен Гечев (по-известен като Гумен Речев) .
19 Октомври 2005 07:36
...много биха били ниски критериите за да се намерят нашенски чиновници...
19 Октомври 2005 08:54
Ами, нЕли и него го "избират" вече на трето мЕсто с конкур... Инчхай.Ха Ха.
19 Октомври 2005 09:01
Добре чиракуваш Василев.
Може и да излезе нещо от теб...
19 Октомври 2005 09:14
Да бе, още 5-6 министерства да пообиколи, пък току-виж се научи.
19 Октомври 2005 09:49
Че те и сега се назначават по принцип с конкурс бе Ники! Освен ако не броим парашутистите които спускахте 4 години и сега отново. Конкурсът не е пречка за поръчковите назначения и това малкия мук го знае много добре, убеден съм.
19 Октомври 2005 10:11
Не е проблемът в конкурса, зависи КАК и ПО-КАКЪВ начин той се провежда?
Като знаем и как Ники го спуснаха с парашутист преди 5 години, ще по провежда по старому...т.е с неизменния елемент на шуробаджанащинатата .
За да се спрат в България ужасната корупция, която като октопод е обхванала цялата държавна власт, във всички нива, са необходими:
1.Съдебна реформа на принципите на реалната/истинската демокрация
2. Нов закон за държавния служител, свързан с антикорупционното законодателство и с под кодекси във всички сфери
3. И нов статус на държавния служител-от народния представител, през магистрата, до лекаря в държавната болница -всички те да бъдат държавни служители и подвластни на този закон.Така е в цивилизованите общества....
Но в България всичко е обърнато с главата наодлу....
http://www.ideazabulgaria.org

19 Октомври 2005 10:27
Така, така, той Малкият Мук "оправи" икономиката и транспорта, сега и администрацията ще "оправи", вЕрвайте му.
19 Октомври 2005 10:45
Малкия Мук - тъжна комедия!
19 Октомври 2005 10:51
а ако въведат и тест за министри пък съвсем нема да е лошо.
и може да е простичък, а не труден като теста за полицаите.
19 Октомври 2005 11:45
Хобитите съществуват наистина!
През 2003 археологът Майк Морууд открива с екипа си скелет на една джуджа в пещера на о-в Флорес в Индонезия. Джуджата е била висока около метър, а главата й е с размер на грейпфрут. Археолози от университета Ню Инглънд в Австралия продължили разкопките в пещерата Лянг Буа и през 2004 открили кости от още 9 джуджета. Halflings са изработвали каменни сечива и са познавали огъня. Най-старите намерени кости са на 95.000 години, а най-новите - на 12.000 . По този начин се доказва съществуването на homo florensiens и се отхвърлят тезите на критиците, твърдящи, че това бил обикновен първобитник, страдащ от микрокефалия.
Произходът на хобитите обаче все още е забулен в тайна
19 Октомври 2005 13:25
Обявил турския султан конкурс за първа ханъма на харема. Минават всички ханъми пред величайшите му очи, демонстрират знания, сексапил и други прелести. Накрая султана плясва всяка една от ханъмите по задника.
След конкурса избира най-глупавата и грозна за първа ханъма. Веднага евнусите начело с великия везир провождат делегация да питат негово султанство що така станало. Султана отсекъл, че пляскането по задника било най-важното условие на конкурса.
Е, толкова за конкурсното начало в нашенската администрация.
19 Октомври 2005 13:44
Insider Ноколайчо
В. КАПИТАЛ с прав ого обвини в неправомерни, криминални действия с фирми, листвани на борсата.
За такова нещо се отива в пандиза Николайчо - престани да си играеш с акции - българите не са балами, за да не забелязват.
19 Октомври 2005 14:06
Интересно как всеки говори за корупцията все едно не го засяга...
19 Октомври 2005 14:30
С конкурс се избират Мис Бикини и Мис Монокини..
САМО НАЧАЛНИЦИТЕ назначават чиновниците с които чувстват че мога да работят наи добре!
И у това Ники комунистическият Геном на бюрокрация и корупция неумира ..
19 Октомври 2005 14:41
"Моята формула е от 2001 г. и е валидна и днес. Тя има четири стъпки. Първата е да се поставят правилните хора на правилните места. Втората стъпка е по-малко държава в бизнеса и икономиката. Мисля, че тук още 1/4 от лицензионните и разрешителните режими могат да бъдат облекчени или да отпаднат. Третата стъпка е, когато се създават нормативни актове, механизми и практики, техният "дизайн" да бъде такъв, че да предполага по-малко възможности за държавния чиновник да контролира този процес. И четвъртата - да се определят по-чувствителните сфери, към които обществото проявява интерес. Така през 2001 г. определихме митницит"

1.Твоата формула я видяхме наистина правилните хора на правилните места и продажбите на АП бяха оле- мале, абе прокурори в тази държава нямали -виден произоводител на картофи №1 инвеститор в енергетиката.Навсякеде нацвъка току що завършили , които освен за е...не за друго не стават, съученици и изп.директори и т.н.
2. Стига с това по-малко държава в бизнеса , то вече го чувствувам е на гърбаси кото нама кой да контролира, бизнесмени си правят каквото си искат с хората.

3. Има Закон за нормативните документи който е в сила така че нема нужда от нови дизайни, просто трябва да се спазва ЗНД.

4. Най чувствителната сфера е назначаване то на всзанщи министри като теб, дето и чеп за зеле не става, нерде завършил в унгария икономика , спец носене на папки в лондон и сега министър на администрацията, башака че много обгрижваш нещо варнеските ТИМове.
19 Октомври 2005 15:46
С какъв конкурс- кой по- голям рушвет ще предложи за съответното място ли?
19 Октомври 2005 16:24
Истината е, че в комисиите за провеждане на конкурс за всяка от обявените длъжности, влизат по правило преките ръководители и директори на дирекции, т.е. сами си избират кандидата за съответната длъжност. Това не спомага за намаляване на корупцията и за увеличаване на професионализма, нали?
19 Октомври 2005 16:34
Ами разбира се, че кандидатът ще се избира от бъдещия му пряк началник, още 1-2 шефчета и някой от личен състав. Или по-добре да викат бай Стамат от Долно Уйно, че той по-добре знае от какъв човек има нужда?
19 Октомври 2005 18:19
Е малко оптимизъм
Да предложим на героя подходящи методи - съревнования по бяг в чували или ...
Ами дайте идея та да подреди своите хорла от печелившата страна
19 Октомври 2005 22:06
ного оптимизъм!

НИКИ МАУС
- 1/министър на иконимиката
- 2/министър на транспорта
- 3/министър на чиновниците(администрацията)
- 4/
- 5/
...
(без конКУРс!)
19 Октомври 2005 22:16
Аз, като не-чиновник, се питам, първо, откъде идва голямото възмущение от идеите на Ники Маус (това е находка - прякорът, де). Толкова ли са много чиновниците във форума, или реакцията е на свидния му образ? И второ - как всяка добра идея в България придобива гротескна форма?
19 Октомври 2005 22:17
А за конкурсите не се притеснявайте. Тях винаги ги печели необходимят човек. Малко лингвистика. Думата "конкурс" е прабългарска", т.е., самскритска и означава "кур за коня", на практика за кобилата, тъй като в прабългарския "с" е било окончание за женски род. Оггук нататък тълкуванията на лингвистите са спорни. Някои правят асоциации със знаменитата латинска поговорка "Коят кобила са фани, тя вършей!" и тълкуват значението на думата "конкурс" като "ти ми ела моме за асистентка, пък аз ще ти го начукам още преди да сме ти взели документите".
19 Октомври 2005 22:18
Други са на противоположното мнение и смятат, че думата "конкурс" означава "Кур за коня! Да влиза магарето, щот то е на вуйчо ми!" Разбира се съществуват и много други професионално-лингвистически тълкувания, но за тях по-късно.
19 Октомври 2005 22:24
Татю му Го изпрати у Лондон, да учи за чиновник, да работи зад бюро, и да раздава акъл!!!
Вий ся к'во искате - да развалите убавата работа на детето ли???
Аре къш
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД