:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Политиката и Нобеловата награда за литература

Защо избраха за нобелист този, а не онзи? Изборът не е ли политически? Първият въпрос е задаван винаги, вторият понякога.

"Защо поет и защо от френския Парнас" бил въпросът през 1901, когато Сюли Прюдом станал първият Нобелов лауреат за литература. А през 1903: "Защо Бьорнстерне Бьорнсон, а не Лев Толстой? За Бьорнсон знаем само, че на кораба се хранел с пасажери французи и, сядайки на масата, той им се представил -Бьорнсон - а те казали "Bon appetit"; и така на всяко ядене, докато накрая той проумял и казал "Bon appetit", а те казали "Бьорнсон". Провинциал. Въобразява си, че е възможно да се пише художествено на този ужасен норвежки език. И че литературата трябва да ни занимава с политика. Разказва все за социалните неправди и немотията, в която тънат норвежците". През 1903 кой да предположи, че Норвегия ще стане хем богата, хем социална, в хубавите паркове на Осло ще стоят паметниците на Григ, Ибсен и всички други, дето само норвежците си ги знаят. Кнут Хамсун цял свят го знае, но няма негов паметник. Той станал нобелист през 1920, романът му "Глад" е класика. Само че Хамсун подкрепил правителството на колаборациониста Куизлинг и пратил нобеловия си медал на Гьобелс като личен дар...

Жан-Пол Сартр отказа Нобелова награда през 1964. През 1958 я отказа Борис Пастернак, "посъветван" от Кремъл.

Ето това са нобелови конфузи, а не дето лауреат за 2005 стана Харълд Пинтър, 75-годишният драматург, син на лондонски евреин - производител на конфекция.

За него казват, че въведе тревожните паузи и репликите със скрит смисъл. По тези въпроси той мълчи, но за политика говори. И то тъй рязко, че неговото награждаване изправи на нокти част от онези литерати, които не намираха кусур в политиката на президента на САЩ Клинтън, но изпаднаха в пристъп на морално възмущение около историята, че той и стажантката Моника Люински вършили неща, които са си тяхна работа.

Политиците, политолозите и политиканстващите трябва да се интересуват от литература. Защото тя показва какво става и - понякога - какво ще стане. Преди политическият тероризъм да стресне света на 11 септември 2001, на 14 февруари 1989 аятолах Хомейни обяви фатва (смъртна присъда) за Салман Рушди, загдето бил непочтителен към исляма в книгата си "Сатанински стихове". Египтянинът Нагиб Махфуз (Нобелов лауреат за литература през 1988) каза, че фатвата е интелектуален тероризъм; после се уплаши и каза, че Сатанинските стихове са светотатство. Номинираният за Нобелова награда Найпол нарече фатвата остра форма на литературна критика.

Нобелистите от нашия край на Европа са Сеферис, Елитис, Андрич -трима; хайде три и половина да са с Елиас Канети, който е евреин от Русчук, стана нобелист през 1981 и срещу името му пише: език - немски, страна - Великобритания, но в някои справочници пише Bulg. Br. Имаше идея да ме пратят да го кандардисвам да дойде на писателска среща в България, но едва ли щях да го убедя и после аз щях да съм крив. За Сеферис (1963) и Елитис (1979) зная, че са гърци, а Иво Андрич не го зная какъв е, но той написа романа "Мостът на Дрина" и през 1961 получи Нобеловата награда като югославянин. Сърбите не му простиха, че се е родил хърватин; хърватите - че се родил сред мюсюлмани; мюсюлманите - че се е родил.

Когато вижда взривен красивия мост на Дрина, ходжата казва "Аллах селямет олсун" (Бог да ни е на помощ) и умира и така свършва незабравимият роман на югославянина Андрич.

Мостът отново пострада, когато Югославия се разпадаше.Тогава мюсюлманчетата обръщаха към небето плакати с девиза на "Найки" (Just Do It, сиреч - бомбардирайте); и Харълд Пинтър - преживял и запомнил за цял живот немските бомбардировки над Лондон - каза, че британският премиер и президентът на САЩ също трябва да бъдат съдени като военнопрестъпници и заедно с Рамзи Кларк (former U.S. Attorney General Ramsey Clark) се хвърли да брани Милошевич, понеже не беше съгласен едни военнопрестъпници да съдят други, както и ние не сме съгласни едни мутри да разстрелват други и да има мутренско правосъдие. Всъщност Пинтър е последователен в гражданската си позиция за човешките права от 1973 насам, когато в Чили Пиночет свали Алиенде с преврат. За Ирак пък Пинтър предсказа, че интервенцията ще влоши нещата.

За Нобелов лауреат по литература 2005 при букмейкърите се залагаше на 53-годишния турчин Орхан Памук. И неговият избор щеше да се изтълкува като политически жест; той е подсъден, откакто каза, че Турция е виновна за кюрдите и за арменския геноцид. Но с него нобелистите от нашата географска махала щяха да станат четирима, или, ако предпочитате, четири и половина.
60
7594
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
18 Октомври 2005 23:55
>>><<<
Ако го беше убедил Бачо Джимо този Канети, сега щеше да има 3 и 17/32
югоизточноевропейци нобелисти. Аз пък чакам циганин нобелист, та дано интегрират българите в Булцингария.
18 Октомври 2005 23:59
Изключително! Само че къде е продължението? Статията звучи като да е дялната наполовина!?...Надявам се – не по цензурни съображения!
Поздравления Димитри! Ти знаеш кой си
19 Октомври 2005 00:04
фък... bulg. br. бългериън брадър ли ще рече...?
19 Октомври 2005 00:08
Ей, много начетен Д.Иванов!...
Явно чете само серио-о-озна литература... то норвежки автори... и за "Сатанински строфи" знае...
Е, ако беше чел и Том Кланси, щеше да ни "светне", че нападението с граждански самолети е предсказано в един от романите му...
19 Октомври 2005 00:29
Има две абсурдни награди (сред нобеловите) и това са тези за мир и за литература. Тази за мир няма да я коментирам, а за тази за литература ще кажа само, че е безмислена и не е дори меродавна. Някой да си спомня да е чел нещо от прдишните няколко автора ? (Пинтър в този списък, заедно с Грас са по-скоро приятни изключения.)
19 Октомври 2005 00:29
Грешката е моя, Джимо трябваше да е в Наблюдател. Извинете ме, ако можете
19 Октомври 2005 00:39
фък... тук си му е мястото, како... при ценителите...
19 Октомври 2005 00:42
>>><<<
Госпожо Б. , Грешката е чудесна! Сега са ни под око и двата матряла...

лъчи
слънчо
19 Октомври 2005 01:03
Не знам доколко изборът на Нобеловия комитет е политически, но географията на имената и "световата им известност", вземайки последните двайсет години- са очевидни. Извинете ме за невежеството, но повече от половината и две трети от имената на лауреатите за литература не сме ги чували, вкл и миналогодишната австрийка. Тя пък казва, по повод номинацията на Пинтър
"Още един ляв! При това забележителен актьор - коментира в четвъртък самата Елфриде Йелинек, носител на Нобеловата награда за литература за 2004 г.

За сметка на това световни умове и литературни корифеи липсват. Аве тия норвежци досущ нашенци.
19 Октомври 2005 01:03
И аз не мога да разбера какво е това Нобелова награда за литература. Ама щом я дават.. А този път в едно не съм съгласен с Димитри - политиците да четат, щото понякога в написаното се предсказва бъдещето. От една страна, толкова много е написано, че всяко (!) бъдеще може да бъде предсказано, от друга страна, политиците да четат не за видят какво ще има в будещето, а за да си "регулират/поддържат" етичните и нравствени норми. Щото в тяхната професя тези норми много бързо се размиват. затова им трябва литературата. Достатъчно е да споменем "Време да се живее и време да се мре" и "Сбогом на оръжята" за да добием представа за една война. А както е казал един уважаван поет с китара: "Да си спомни когато говори за война всеки мъж, че например грешат и сапйорите, но веднъж". Защо не му дадат и на него една награда, посмъртно ...
19 Октомври 2005 01:08
Госпожо Б, качеството на материялите в този вестник е такова, че където и да го сложите пак ще се откроява. W този смисъл става дума единствено за един клик повече, тъй като и деленето при вас е съсвем условно - всички статии са еднакво слаби. Поздрави: Кинг.
19 Октомври 2005 08:11
материкакво?
19 Октомври 2005 08:29
Димитри пък най-фрапиращия политически избор за нобелова награда по литература на Солженицин нито дума, айде Пастернак и он евреин, него споменаваш, явно подтекста ти е за юдомасонството в нобелевия комитет. Дали щяха да номинират изобщо Солженицин, ако беше написал по рано 200 години заедно, а не Архипелага...? А какъв по майчин език е Нобел?
19 Октомври 2005 09:26
"Харълд Пинтър преживял и запомнил за цял живот немските бомбардировки над Лондон" - ами тя и Агата Кристи ги е запомнила и дори описала.
19 Октомври 2005 10:06
Госпожо Башева , един път и вие да сбъркате като хората!!
Хиршфелд , не си прав! Ами Сенкевич , Киплинг, Томас Ман , Йосиф Бродски ... не си ли ги спомняш? Не ми се вярва!!! Щото щеше да е жалко!
19 Октомври 2005 10:28
Преместих форумните коментари под статията в рубрика "Наблюдател"
19 Октомври 2005 10:35
Тюх, язък!!!!
19 Октомври 2005 10:36
Ако щете вярвайте, но този ще разсипе Jeopardy.
19 Октомври 2005 10:57
Провинциал. Въобразява си, че е възможно да се пише художествено на този ужасен български език. И че литературата трябва да ни занимава с политика.

ама как добре върви тоя лаф и след 100 години ... не е истина.
19 Октомври 2005 11:07
Нобеловият комитет се опозори за кой ли път - миналата година зазоха наградата на австлийска комунистка, сега на яростен антиамериканец и комунист. Пинтър е изключително слаб като драматург, от това, което съм гледал - спомням си скучните, задушни вечери в Младежкия театър в края на 60-те и 70-те. Този човек беше любимец на БКП и КПСС, които често го цитираха, защото беше "борец за мир", против "империализма" и пр.
Комунистки примитив, който през 1995 в лекция в СУ се пенявеше в защита на....сандинистите.
Поредното световно антиамериканско действие.
Никак не се учудвам че авторът на статията хнвали Пинтър.
Но, нищо, Тихото Мнозинство е още на мястото си и винаги ще се намеси, както направи на 2 ноември 04!
19 Октомври 2005 11:17
simo
[Златен]
от Jamaica
Провинциал. Въобразява си, че е възможно да се пише художествено на този ужасен български език.

Ми то и Дмитрий изглежда това иска да каже, щом даже не е споменал, че през 1911г. проф. Ал. Йенсен от Швеция, преводач на "Кървава песен" и на други творби на Пенчо Славейков, го предложи за Нобелова награда. Това щеше да стане, ако не беше преждевременната смърт на Пенчо Славейков през 1912г.
По същата причина се размина с Нобеловата награда и Йордан Радичков.
19 Октомври 2005 11:19
Курт Вонегът в една от книгите си се беше изказал много хубаво за Нобеловите награди за мир. Коментара му се отнасяше за присъждането на наградата на Андрей Сахаров - борец за правата на човека и дисидент в СССР, както и създател на водородната бомба. КГБ не го пуснало да отиде да си я получи лично - дали защото е дисидент и може да окаже вредно влияние, дали защото е работил за "режимно" предприятие и може да разкаже за технологичните му тайни - не е ясно. Та вместо него отишла жена му - детската лекарка Елена Бонер и я получила.

Тук Вонегът поставя два въпроса:
1. Има ли нещо по-безразлично към правата на човека от водородната бомба?
2. Не залсужава ли които и да е детски лекар Нобеловата награда за мир, повече от който и да е конструктор на бомби?

Та Нобеловата награда за мир попада в ръцете на един детски лекар само веднъж, без да е присъдена на него, а като посредник и то поради порядките на КГБ.

А за литературната имам няколко въпроса:
1. Има ли дете което да не е прочело поне една от книгите на Астрит Лингрен?
2. Колко поколения деца израснаха с нейните герои?
3. Има ли тя Нобелова награда за литература?
4. Ако отговора на горния въпрос е "Не" - номинирана ли е поне за тази награда?

От тук нататък - кой както иска да смята че се раздават тези награди.

19 Октомври 2005 11:19
"Що не съм поет като ПИШУРКАТА" , туй нал го помните от де е?

P.S. Иначе унас някой "ИНТЕЛЕГЕНТИ" дет си пият вискито с със СВЕТОВНИ ХУМАНИСТИ по света и у нас, предложиха и бяха на косъм да изпълнят идеята:
ПОЕТИТЕ във варел на дъното на морето. Що бе екс съпуже?Та нал и ти си от сой.
19 Октомври 2005 11:32
За да няма недоразумения с предния ми постинг, искам да уточня , че като малък изживявах и се учех за живота и със "Джем султан".

P.S. А на почитаемета авторка си позволих да посветя едно стихотворение , провокирано от разговор с нея. Може и да слабо , но толкова мога и не ме срам от възможностите ми.Те са ТАКИВА кавито СА.
19 Октомври 2005 13:27
Само препоръка към всички капацитети:Прочетете стихотворението "Химна" на П.П.Славейков ако не сте го чели(щото в учебните програми то не присъствува), а ако сте го чели някога го прочетете пак...Няма само една истина.И всъщност истината за себе си може би не е чак толкова важна или пък сложна.Важен е пътят към нея, и той е личен за всеки.
19 Октомври 2005 13:31
А кога някой ще предложи Джимо за Нобелова награда? Не ми отговаряйте, засмейте се.
19 Октомври 2005 13:33
Засмях се и въпреки това ще ти отговоря:
Джимо нека първо напише нещо значимо.
Тогава ще видим!
19 Октомври 2005 13:47
Майната и на нобеловата награда.
Кога ще си платите борчовете на Каруцаря?
19 Октомври 2005 14:04
Хехе.Не му дължа нищо-Манго Костов влезе, но не достигна и 10%, а ставаше въпрос за над 15%!!!
19 Октомври 2005 15:05
Като си спомня, че Арафат беше носител на наградата за мир...
19 Октомври 2005 15:08
Фонди-Монди-Дунди-Пек, би ли пуснал Химна на П П Славейков или линк
19 Октомври 2005 15:30
Във връзка с дискусиите за литературния нобел Натиснете тук
19 Октомври 2005 15:35
здравейте форумисти, форумистки и форуМИШЛЕТА! отдавна не съм пущинясвал по тия местано Димитри редовно го чета! исках да вметна, че нетрябва да съм Харълд Пинтър, нито да съм пинчер, за да мисля и да съм убеден като гореспоменатия, че едните военнопрестъпници се правят на ангели небесни и правят нов прочит на нашата поговорка: присмял се хърбел на щърбел! м/у другото гледах един филм на CNN и друг на наша телевизионерка за генезиса на сръбско-мюсюлманските сблъсъци! и двата материала казваха едно и също! силно се надявам да са независимо генерирани! от тях ставаше ясно едно: милошевич е прав! проалбански елементи подкокоросвали местното мюсюлманско население в бившата сръбска федерация и те от своя страна се настроили с/у местното сръбско население като започнали системен тормоз(тъй като сърбите по тия места са малцинство) те се оплакали в белград и милошевич тръгнал да решава проблема! при едно от посещенията си там дори му спретнали нещо като атентат и той вкарал армията там! от тия сблъсаци се раждат и извръщенията! само който неможе да си представи война си мисли, че това е нещо много хуманно и се води по хуманни правила! нищо подобно! мизерията и човешкото падение отключва най-долни и ниЗки страсти! (вижте случките в иракските затвори)! това е! милошевич не е насилвал, той просто вкара армията там а военните генерали са виновни за всичко безчесно и долно което се е случвало там! разликата м/у едните военнопрестъпници и милошевич е очевидна, само че тя се вижда от хора със свободна мисъл, способни да оценяват реалността а не платени клакьори, за които само "наште" са прави! милошевич не се опитваше да "въдворява демокрация и свобода" в суверенни държави а се опитваше да съхрани целостта на една държава(сътворена също с кръв както сащ) е да ама с трици маймуни не се ловят, още повече с калпави трици 'убави маймуни - 'ептен!
едно е ясно: милошевич не прати ракета в сградата на военното си министерство за да оцапа нечие правителство, не думна и бизнес сгради с много невинни хора в тях.... пак с тая цел - за да разпали нови регионални конфликти! всеки който не иска да го види е глупав дивак! терориста вика дръжте терориста!!! ... както се казваше в оня виц: направихме бомба която ще унищожи 1 милион евреи и 10 камили, но защо и 10 камили ?.... казах ли ви бе!?! за еврейте никой няма да попита...
))


19 Октомври 2005 15:47
Не че Джимо се вълнува от това, но от край време Нобеловите комитети в Норвегия /за мир/ и в Швеция /за всички останали/ са преди всичко образования на еврейския етнос. Самият Нобел /изобретател на динамита / е шведски евреин, а жена му е норвежка. При определяне на наградата най–важно е кандидата да има нещо еврейско, или отношение към еврейството. Не е нужно винаги да бъде положително, защото от едната и от другата страна са пак евреи /Хитлер е евреин, Ленин е евреин, Сталин е евреин, Сър Гей е евреин, Гошо Звънаря е евреин, 92 % от милиардерите в света са евреи, 67% от значещите политици в света са евреи /. Нищо лошо – умни хора, не са индивидуалисти като вторите след тях по интелигентност – българите – организирали са се навсякъде и си правят каквото си искат и каквото е добре за тях. Ако се размножат по вече – правят си Хитлер – зер богатството не може да се разпилява на ляво и на дясно.
Нобеловите награди за мир и за литература са политически, това е добре известни и за това политическите проститутки и "интелектуалци" се натискат за тях. Тези награди освен голямото си парично изражение /растящо всяка година/ дават безпрепятствен достъп на политическите проститутки и "интелектуалците" безпрепятствен и добре платен достъп до всяка медия, а и с това голяма публичност – много важна за всяка политическа проститутка и "интелектуалец".
В наистина красивия Фрогнер парк в Осло, създаден изцяло от
норвежкия архитект и скулптор Вигелан се намира най–големия кур в света –
изграден от вплетени голи човешки тела. Казват му още "дървото на живота".
Така е по добре, иначе "кур на живота" ще звучи кофти.
Ако човек чете норвежките класици или гледа тяхни постановки, а ще остане с чувството, че този общо взето красив и здрав народ е напълно изкукал. Добре, че впечетленията не остават преди всичко от класиците, а и кой ли вече ги чете и гледа, освен в интерпреатция "а ла Москов".
19 Октомври 2005 15:56
Не обичам преводи!Не обичам преводачи....Вграден ментарджилък!
Но тук ще се опитам ..

"C'est de litterature" не е пренебрежително!

Пренебрежително е :Ca.ca c'est de litterature ....Но трябва да го придружиш с вдигане на раменете...

Но вдигане на рамене не се превежда!....Сложно , много сложно...!

Затова не обичам преводи и преводачи...
19 Октомври 2005 16:10
Срамота е разни пишлигарчета басоотстъпници да дават акъл на дърти хиени като Димитри
19 Октомври 2005 16:12
Един тъп комуняга в Форума ми досажда с въпроса кво е открил Бил Gates ..

Няма ли някои в Форума с волско търпение и състрадателнос за ретардирани да му обясни що е Software?
19 Октомври 2005 16:14
>>><<<
Знам, че работата на администратора не се обсъжда, ама колко по-хубав си беше Бачо Джимо в "ПОСЛЕ"! A?
19 Октомври 2005 16:15
Ренесанс на пубертет и непълнолетие!
19 Октомври 2005 16:28
..да, единственото, което разбрах тука е, че на норвежки, българското "бон апети" е:
"Глад" .. офф, не, сорръ... "Бйорнсон"...
__________________
Билл Гатес е онзи симпатяга, дето отвори прозореца, за всички онези, дето не моат да ни флезат Офицялно през врататата (портата).

Редактирано от - Perkoles на 19/10/2005 г/ 16:36:19

19 Октомври 2005 16:29
Какво да му връзваме кусури на Нобеловия комитет. Политика е, разбира се, и още как. Както всяко друго нещо на този свят. Надали Нобел го е искал, но след като минат много години и различни хора се сменят в комитета, нищо не остава от онова, което е поръчал Нобел в завещанието си да се прави с парите му. Нещата се изкелефещват и поемат "нормалния" си човешки ход. Бюрокрация, корупция, почеши ми гърба та и аз да почеша твоя и прочие неща които са ни добре известни. Хей, хората са си хора, та ако ще и в Швеция да живеят.
19 Октомври 2005 16:32
bgtopidiot-е,
постинга ти за превода ми хареса ама явно от софтуер нищо не разбираш.
Нямам нужното търпение да ти разясня какво представлява Бил Гейтс и какво е открил (тъпотокопеле)
19 Октомври 2005 16:34
пардон трябваше да е
19 Октомври 2005 16:36
Зевзек
Заглавието е тъпо!
За статията незнам...Не я чета!
Любопитен съм!Питам!Името на програмата на Били не беше ли " LIBELLE" (морско конче на немски!)

19 Октомври 2005 16:38

Sorry!Грешка!
Постинга ми беше предназначен за бродуей!
19 Октомври 2005 16:48
19 Октомври 2005 16:57
(да беше поне обикновен, ами то Топ...)
19 Октомври 2005 17:05
Идиота силно ми напомня на форумеца (не си спомням името му), който от известно време се опитва да обясни, че нещо е свързано с друго нещо, а двете са свързани с някое трето нещо. Интересно, да, само да можех да го разбера!
19 Октомври 2005 17:09
Лингвиста у мен е раздразнен от несполучливяат превод на BUG- подслушвателен апарат с бръмбар!
Лош превод!

BUG е съкращение на BEDBUG-дървеница!

Дървеницата е потаина и скрита и ти пие кръвчицата!

Брумбара е шумен и не става за разузнаване!

19 Октомври 2005 17:26
Джимо другия път да драсне нещо за ПОЛИТИЧИ ГРИП! модерно е!а и нобелова награда може да вземе този който открие ваксина с/у него!
а сега да кажа на тукашниците:
стига бихте тия гей врати бе, ще им разшлякате ключалките! бил гейтс...та бил гейтс...не кой а защо е правилния въпрос! SOFTWARE на нашенски требе да е нещо като мек товар (както казват руските нашенци)мека стока! няма нобелова награда за SOFTWARE! това се счита че е доста ниско интелигентно и е насочено с/у човечеството!) но това не пречи на бития вратар да пордава лист 'артия с номерче за няколко стотин долара и да прави денги които им викат мъни а някъде ги считат и за пари... за кво му е награда!?! той и такива като него шаркат парите и казват кой кум, кой сват, кой на джи ес ема брат! като пичовете Бари Маршал и Джей Робин Уорън, които гепиха(пардон им дадоха) наградата за медицина за изследванията им в областта на гастрита и язвата. изведнъж(разбираш ли)се сетили, че гастрита и стомашната язва са резултат от стомашна инфекция, предизвикана от бактерия... ба! ма това жури незнаеше ли, че от години се знае таа работа и даже лекарства се правят и се продават... имах си хас да се продават без да се правят)) ма им тръснали наградата и нема неискам! никой неще да каже че има и други причини да се самосмила стомашната система.... както и да е! сега се очертава пак нещо фармацефтично с тоя пtичи грип!пандемията която се очертава на хоризонта е по-скоро психологическа, но тя може да вземе същия брой жертви, както и самата епидемия, причинена от "случайно" долетяла китайска далекобойна кокошка... ае па догодина да си пожелаем некой нобелист да открие и свински грип и кучи грип, но аз залагам на ПОЛИТИЧИ ГРИП!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД