:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,532,344
Активни 126
Страници 7,135
За един ден 1,302,066
Пряка демокрация

Референдумът не е краят на мъките в Ирак

Допитването за конституцията - между частичен успех и огромно фиаско
Снимка: РОЙТЕРС
Очевидното одобрение на иракската конституция е не толкова победа на правителството на Буш, колкото нов шанс да се постигне политическо решение и да се избегне кръвопролитие и разделение в Ирак.

Правителствени представители приветстваха публично резултата, но в лични разговори някои признаха, че предстои да се извърви много труден път, защото по-голямата част от сунитските араби вероятно са отхвърлили конституцията. Както каза един служител, всеки път, когато правителството изглежда на ръба на пропаст, то успява да постигне някакъв резултат, позволяващ му да продължи напред към следващата пропаст.

Провалът на референдума щеше да бъде пагубен за правителството и през последните няколко седмици американски представители работеха усърдно, за да избегнат този риск.

Някои отбелязаха като особено добър знак сравнително малкото актове на насилие. Това бе постигнато чрез тридневните специални мерки за сигурност в Ирак.

Конституцията, изглежда, е отхвърлена в две сунитски провинции, което показва категорично неодобрение на документа в районите, смятани за ключови за прекратяване на бунта."Това е огромно фиаско",смята историкът и специалист по шиитския ислям Хуан Коул от Мичиганския университет. Според него наличието на такава солидна група противници на конституцията "наистина подкопава законността й и този резултат е гаранция, че бунтовете ще продължат".

За Буш е много важно да постигне успех в Ирак, който все му се изплъзва две години и половина след оглавяваното от САЩ нахлуване. Целта на президента е да покаже, че печели подкрепа за демокрацията в региона, управляван дълги години от тиранични режими. Последните проучвания показват, че мнозинството американци са недоволни от нахлуването, което е причина за ниския процент одобрение на действията на президента.

Сега вниманието на Белия дом ще се насочи към изборите през декември, на които ще бъде сменено временното правителство и ще бъде избрано ново Национално събрание. Представители от правителството на Буш твърдяха, че гласуването в събота с по-голямо участие на сунитските араби ще ги привлече към политическия процес и ще им даде по-голямо представителство в иракския парламент.

Референдумът "със сигурност ще помогне да се разшири базата на политическия процес и ще намали броя на изчакващите и на привържениците на насилието", заяви държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс в Лондон. "Бунтовете трябва да бъдат сразени политически. Успяваме, като им отнемаме политическата подкрепа, и все повече иракчани застават зад политическия процес, а не зад насилието."

На изборите през декември провинциите ще получат пропорционално представяне, така че дори при ниска избирателна активност в сунитските провинции ще се увеличи броят на сунитите в законодателната власт. Миналия януари, когато бе избран временен парламент, сунитското представяне беше много слабо, тъй като повечето сунити бойкотираха изборите, докато кюрдите гласуваха за кюрдска коалиция, а шиитите подкрепиха коалиция от шиитски ислямистки партии.Сделката за конституцията,постигната в последния момент миналата седмица, позволява документът да бъде променен следващата година, а не след осем години, както първоначално се очакваше. Това също цели да се насърчи участието на сунитските араби и да ги подтикне да отхвърлят бунта. До голяма степен конституцията е изготвена, за да отразява интересите на кюрдите и шиитите, които са мнозинство в парламента, включително тяхното желание за обособяване на отделни територии по етнически признак с по-голям контрол върху петролните богатства.

Според експерти обаче дори и при това положение сунитите ще останат малцинство в еднокамарния парламент и в страната, където 60 на сто от населението изповядват шиитския ислям. Други твърдят, че сунитите не могат да се чувстват насърчени от резултата от референдума, който показва, че тревогите им отново не са чути.

"Основният проблем е, че конституцията не е изготвена с консенсус, и част от населението на страната масово я отхвърли", смята Лари Даймънд, старши експерт в института "Хувър" към Университета в Станфорд и бивш съветник на ръководеното от САЩ иракско преходно правителство. "Това не беше радостен вот. Това беше прагматичен вот, за да продължи процесът."

Даймънд приветства администрацията на Буш, особено американския посланик Залмай Халилзад, че е признала проблема и работи усърдно, за да включи сунитите в процеса. По думите му сунитите съзнават, че "сами са си навредили" чрез бойкота на януарските избори. Според него сега администрацията трябва да започне активно неофициално посредничество, за да намали различията между етническите групи преди изборите.

Антъни Кордсман, старши експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания, отбелязва, че референдумът"наистина не слага край на нищо",но сега времето за съставянето на единни листи е ограничено, освен ако не са на базата на религиозна или етническа принадлежност или на принципа дали хората подкрепят, или са против конституцията.

Мартин Индайк, бивш служител в правителството на Клинтън, който ръководи Центъра "Сабан" за близкоизточна политика в Института Брукингс, смята, че сценарият на правителството за по-голямо участие на сунитите е реалистичен. Според него обаче има и вероятност сунитите да стигнат до извода, че тъй като не са успели да блокират конституцията, значи политическият процес е насочен срещу тях.

Индайк отбелязва също, че кюрдите и шиитите може да продължат да използват умело политическия процес, за да защитават собствените си интереси, и така сунитите винаги ще смятат, че за тях остава неизгодната част от сделката. "Възможно е да се самозалъгваме", посочва той. "Ако те (шиитите и кюрдите) всъщност участват в процеса, за да го съсипят, теорията на администрацията може да се окаже съвсем погрешна."

Индайк смята, че е важно правителството да ограничи властта, завзета от кюрдите и шиитите, и да покаже на сунитите, че конституцията може да бъде изменена, за да бъдат защитени интересите им.

Коул обаче твърди, че правителството на Буш има все по-малко влияние върху политическите вълнения в Ирак. "Цялата работа е извън контрола им - казва той. - Администрацията на Буш е напълно безпомощна в Ирак."
 
Американският президент Джордж Буш обяви като успешни резултатите от референдума. Анализаторите смятат обаче, че администрацията на САЩ ще се изправи пред нови трудности в Ирак.
8
1033
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Октомври 2005 22:42

С провеждането на референдума в събота, иракчаните трябваше да приемат или отхвърлят проекта за Конституция, която трансформира тази монолитна държава в демократична федерация, обхващаща три различни по етническа принадлежност и религиозност провинции.Тя облагодетелства предимно шиитското мнозинство и кюрдското малцинство.Четирите сунитски региона, практически са лишени от петролните богатства на тази страна, което обяснява предишния им отказ от участие в този референдум. Крайният резултат ще бъде оповестен след няколко дни, но още вчера Конди заяви, че “да”- има големи шансове.
За шиитите и кюрдите - ясно.За останалите 4 сунитски провинции (Дияла, Саллахедин, Анбар и Нинив) нещата не са чак толкова ясни, където само ислямската иракска партия би гласувала “за”-получавайки известни отстъпки в последната минута.
Дори проекта за иракската Конституция да бъде одобрен, нейното влизане в сила ще зависи от парламентарна Комисия, в която ще участват и сунитите-нещо като след референдумa за европейската Конституция да се свика комисия от европейския Парламент, който да промени няколко члена в нея.

А защо бяха направени тези отстъпки?Достатъчно е 3 от четирите сунитски провинции да гласува “не”, за да се попречи на приемането на тази Конституция.В Ткрит, родното място на Садам, както и Анбар ще гласуват масово с”не”.Всичко ще се реши в провинциите Дияла и Нинив, където сунитското мнозинство не е толкова хомогенно.
Вероятно така би трябвало да се тълкува предпазливото изявление на Конди.

17 Октомври 2005 23:47
Според мен има само два реалистични изхода от ситуацията:
Или сунитите приемат конситтуцията и участват в политическия живот на Ирак според чергата си, или страната се разпада на три независими държави. И тогава сунитите ще купуват петрол от кого?
Вариант властта отново да е съсредоточена в сунитското малцинство, начело с нов/стар Саддам е толкова нереален, колкото и фундаменталисткия халифат на Заркауи.
18 Октомври 2005 02:17
Аз ги виждам в наи скоро време поделени на две сунитите.Сега е момента курдите да ги изтрепат до един с химическо оражие.Дадено назаем брашно тупкано се вруща.
18 Октомври 2005 12:53
Боже, и в Ирак вече има референдуми.

_______________________
Държавата изеде кравата, млеко вече нема.
18 Октомври 2005 16:06
Американците сами си разбъркаха мармалада, а сега се мъчат омазани до уши и затънали до шия да създават впечатление, че контролират нещата и планът им се изпълнява. Кой план? А и кой го интересува Ирак? Въпросът на въпросите е ка коалицията като цяло да се измъкне от кашата, а иракчаните рано или късно ще останат самостоятелно да си водят междуплеменни войни. Някой да има противоположно мнение? Войната вече 2 години е приключила- какви са положителните резултати от това?
18 Октомври 2005 17:05
Afghan news”: Радикални ислямисти печелят вота на парламентарните избори в Афганистан 18 октомври 2005 | 17:03
Агенция "Фокус"
Кабул. Лидери на радикални ислямистки движения печелят в близо 20 от 36-те провинции на Афганистан, сочат първите резултати от произведените на 18ти септември парламентарни избори, предаде афганистанското информационно издание “Afghan news”. Според неофициални сведения, значителен брой лидери на радикалните ислямисти-муджахидини печелят вота в много провинции. Сред тях са имена като Хаджи Мухамад Мухакик и Мухамад Юнис Кануни, двама от най-изявените конкуренти на президента Хамид Карзай на последните президентски избори в страната, които са лидери в столицата Кабул съответно с 50, 166 гласа и 29, 345 гласа, а в североизточната провинция Бадакшан, класирането оглавява ислямисткия духовник Бурханудин Рабани. Абдул Расулд Саяф, друг радикален ислямист и лидер на собствената си фракция Обединена Ислямска Партия на Афганистан, също е осигурил своето място в парламента, печелейки 9000 гласа в столицата Кабул, информира електронното издание.

Редактирано от - paragraph39 на 18/10/2005 г/ 17:20:46

18 Октомври 2005 17:32
Американски войници застреляха погрешка четирима полицаи в Южен Афганистан
http://www.actualno.com-18.10.2005
Американски войници застреляли четирима афганистански полицаи, след като погрешно ги взели за бунтовници при операция в Южен Афганистан, съобщи Ройтерс.

Губернаторът на провинция Кандахар Асадула Халид съобщи, че инцидентът станал снощи, след като полицаите стреляли във въздуха от пропускателния си пункт.

Американските войници, които в този момент преследвали талибани, помислили, че стреля врагът. Американските войници открили огън. Убити са четирима афтанистански полицаи, а един е ранен. Американското командване в Кабул съобщи, че няма информация за случая, който е втори подобен за този месец.
.......................................
Че това НОВИНА ли е?!

18 Октомври 2005 17:35
По случай референдума, храбрите американски авиaтори изтрепаха неколко десетки гласоподаватели. Този репортаж на бибисито е доста срамежлив Натиснете тук - по телевизията показаха погребението на избитите цивилни, вкл. деца.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД