:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

СДС има надежда - Костов вече е о.з. Командир

Не Катя Михайлова, а богочовекът от Драгалевци загуби още едни избори
Снимка : Николай Дойчинов
Най-важното, което направиха делегатите на 13-ата национална конференция на СДС, не бе изборът на нов председател, не бе приемането на нов устав, не бе гласуването на нова програма.

Най-важното, което се случи на фаталната конференция, бе изразената готовност на партийния елит да работи за нова политика, без да се съобразява с апаратни игри, с позицията на отделни лидери и с всякакви спомени от миналото.

СДС не избра Надежда Михайлова, защото е по-симпатична или защото има снимки с Клинтън и Кисинджър. В една партия това няма кой знае какво значение. СДС избра Надежда, защото тя обеща да изведе седесарите от пустинята, в която навлязоха докато следваха като в религиозен транс своите лидери.

Надежда каза на делегатите, че се е уморила от партийните сплетни, че се е отвратила от словоблудството в СДС на тема корупция и клиентелизъм. Тя обясни, че дотук сините са вземали от обществото, а нищо не са му дали. Така Надежда издържа теста на конференцията.

Другите лидери не издържаха. И проверката на времето не издържаха, и физически не издържаха, и психически. Костов не издържа - озлобен срещу народа си, човек, който се буди през нощта от кошмари, в които го преследват гадни журналисти и отмъстителни мафиоти, богочовек, около който се върти целият гаден и недостоен свят. Той вече не е обикновен лидер, а паметник, който с протегната ръка сочи пътя. Накъде? Към пустинята?

Как да върнеш СДС на електората, ако имаш





такава гигантска спирачка като Иван Костов



Екатерина Михайлова не загуби битката с Надежда, защото е по-лошият син политик от двете Михайлови. Катя се държа достойно и достойно загуби. Въпреки ширещите се нередности около делегатските списъци и урните, конференцията не бе манипулирана. Чест прави на СДС, че реши казуса мирно. Въпреки че този фатален форум бе изпълнен от смешни агитации в полза на Катя Михайлова, делегатите реагираха общо взето трезво и спокойно.

Тя загуби, защото, с право или не, бе припозната за човек на Костов. Въпреки че в никакъв случай не е безволеви политик, мнението вътре и извън партията е едно и също - че Екатерина е пионка от екипа, който загуби и местните, и парламентарните, и президентските избори. Този екип загуби още едни избори - загуби 13-ата национална конференция. И едва ли би могъл да спечели нещо, в което трябва да се гласува.

Посрещането на Костов като жив бог, дългите скандирания на името му, речите, в които го призоваваха да си избере какво точно иска да прави в СДС на този етап, всички това заблуждава, че в него има политическа перспектива. Ако делегатите вярваха в Костов толкова, колкото викаха името му - щяха да изберат Катя Михайлова.

Истината е, че само част от СДС вярва на Костов и му вярва така,



както някои японци вярват в Шоко Асахара.



Костов би бил добър гуру, той с лекота може да събере един стадион хора и да им говори за някакви негови си изключително важни неща. Костов може да събере зад себе си идейни съмишленици, но не и политически. Той сам избра да е страничен фактор в синята политика и оттук-нататък неговата тежест в СДС ще намалява ежедневно. Той вече е о.з. Командир.

Освен ако...



Ако не поведе кръстоносна война срещу Надежда



Михайлова и нейния недооформен екип. Ако това стане, нищо няма да остане ни от Костов, ни от Михайлова, ни от СДС.

Дали Костов ще се бори с новия председател на СДС, или ще си трае в Драгалевци - това ще стане ясно още на първото заседание на новия син Национален съвет. Този орган на партията е натоварен от новия устав да утвърждава оперативното ръководство на сините - НИС. Ако Костов и групата около него си позволят да бламират Надежда Михайлова - това си е нова партийна война. Ако Надежда Михайлова не подмени радикално действащия НИС на СДС - това означава партиен мир, но в никакъв случай не означава, че СДС има някакъв шанс да се представи добре на избори.

Ако действа радикално, Надежда може да даде надежда за СДС.
1150
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД