:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Диалози

Георги Петканов: Бойко Борисов е на "бойната" линия, аз ръководя министерството

Ще излезем от част от фирмите на МВР, други ще преобразуваме, казва вътрешният министър в разговор с читателите на "Сега"
Снимка: Николай Дойчинов
(Продължение от миналия брой)

Уважаеми г-н министър,

Поради голямата значимост на противопожарната охрана за нашето общество молим да се отговори на следните въпроси:

1. Каква е вашата оценка за състоянието на противопожарната охрана и на директора полк. Войнов?

2. Кога ще вземете радикални мерки за коренно подобряване на българската пожарна охрана?

3. Каква отговорност ще бъде потърсена от директора на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" за лошото състояние на противопожарната защита на страната?

С уважение: о.з.полк.инж. Тошко Стойчев, подп. Асен Живков, о.з.полк.инж. Стефан Станев, о.з.полк.инж. Ем. Русев, о.з. м-р. н.с.инж. Вл. Георгиев, о.з.полк. Никола Нанев, инж.о.з. Христо Стоев Христов, Павлинка Михайлова Христова





Имаме проблеми в служба "Пожарна и аварийна безопасност". Най-напред от гледна точка на материална база - най-новите пожарни коли са от преди 13-14 г. Миналото лято се принуждавах два пъти да звъня на гръцкия колега да изпраща техен хеликоптер, ние нямаме такива възможности. От друга страна, пожарите са резултат както на небрежност, така и на умисъл, свързан с добива и износ на дървен материал. Заедно с колегите Неждет Моллов и Мехмед Дикме сме предприеми действия за нормативни промени в тази посока.

Колегите отправят упреци към ръководството на службата, аз в момента не мога да преценя доколко са основателни. Направих промени в ръководството, може би още предстоят. Позволявам си да отправя покана към колегите, които са задали въпроса, да дойдат при мен, ще дискутираме тези въпроси. Във всеки случай ми е трудно чрез пресата и инцидентно да давам оценка за ръководството.





Уважеми г-н министър,

казвам се Димитър Минев, на 35 г., безработен. Завършил съм ВИПОНД - МВР през 1992г. със специалност право. Изкарал съм юридически стаж. Работил съм 4 години като военен полицай, откъдето бях съкратен през 2001г. Въпросът ми към вас е: Повече от година искам да се върна на работа в МВР, но кадровиците казват, че няма места поради недокомплект. Докога ще бъде така?

С уважение Димитър Минев, mitco_abv_bg@abv.bg



Не знам доколко е вярно, че г-н Минев повече от година не може да постъпи на работа, а отговоря на изискванията. Вярно е, че много от щатовете са заети и вероятно там, където той е пробвал, не е имало свободни места, но днес или утре ще има. За нас е важно на работа да постъпват лица, завършили ВИПОНД, специалност право. Така че за него ще намерим място, стига да отговаря на другите изисквания и да няма някаква друга пречка. Нека г-н Минев ме информира, ще го привлечем. Трябват ни дознатели.





Г-н вътрешен министър,

интересува ме какво се случва в момента с фирмите на МВР. Известно е, че вътрешното министерство има 5 търговски дружества. Също толкова известно е, че част от тях направиха съвместни начинания с "Мобиком" и с "Мобилтел". Предишното ръководство на МВР твърдеше, че ще излезе от тези общи фирми. Какво е вашето мнение? В този ред на мисли какво смятате вие за казусите около жалбите на бизнесмените Майкъл Чорни и Денис Ершов срещу забраната на контраразузнаването те да влизат в България до 2010 г. ?

Марин Маринов, Бургас



Трябва да призная, че когато станах министър, бях изненадан, че в МВР има търговски дружества, защото в моето съзнание то е бюджетно учреждение и не върши търговска дейност. Някой от тези дружества вършат полезна дейност, но така, както са решени нещата, това не е направено по най-добрия начин. Нашата политика е да излезем от някои от тези фирми, от участието ни в които няма някаква полза. Един от зам. министрите, г-н Железчев, отговаря точно за тази дейност в МВР и сме предприели стъпки да излезем от някои дружества, а по отношение на други - малко да преобразуваме дейността им.

За Ершов ще припомня, че през август м.г. имаше молба от него за отмяна на акта и връщането му. Запознах се с акта и фактическата обстановка и я отхвърлих като неоснователна. Приех, че актът за експулсирането му е законосъобразен. Сега има втора молба от Ершов (и двете са подадени от адвоката му Кръстев), която в момента разглеждам, правя проверка дали имаме новонастъпли факти и обстоятелства и до 15-20 дни ще се произнеса. От друга страна, Гражданският съюз за стопанска инициатива е депозирал молба пред мен да преразгледам въпроса и за Ершов, и за Чорни и евентуално да бъде отменен акта за експулсиране. ГССИ е депозирал тези молби дотолкова, доколкото ФК "Левски" и "Нафтекс" са негови членове, а Чорни и Ершов пък са техни шефове. Предстои да обсъдя един много важен въпрос, за да им дам отговор, а именно допустимо ли е ГССИ да пише такива молби, казано на юридически език - дали имат правен интерес. В близките дни ще дам отговор.





Г-н Петканов,

Основната работа на патрулиращите нощем полицаи в големите градове като София е да дебнат по входовете на жилищните комплекси, да правят проверки за алкохол на шофьорите и да взимат рушвети. Става дума не за катаджии, а за охранителна полиция и други подразделения. Същевременно хората стават жертва на кражби и като звънят на телефоните на полицията понякога чакат по половин - един час да им обърнат внимание. Кой министър може да промени това положение?

Иван Бинев, София





Твърдението на читателя не е подкрепено от никакви доказателства, така че не мога да взема особено отношение по него. Може би някъде да има такова нещо, ако г-н Бинев ме улесни, ще съм благодарен.

Той обаче абсолютно греши, че на телефон на полицията се чака по 1 час, за да ти обърнат внимание. Това не е вярно, имаме дежурни, които реагират светкавично. Ако такова нещо се е случило, то е рядко изключение.





Господин министър,

никога не съм била наясно със структурите на МВР, но зная достатъчно, за да съм сигурна, че това е най-мощната и силна организация в България. И Вие, като министър, я управлявате. Само че в МВР има друга фигура, която печели общественото внимание, защото показва, че предпочита действието пред пасивността. Какви са отношенията Ви с Бойко Борисов? Усеща се напрежение между вас. Даже мога да се хвана на бас, че Ви е идвало да кажете на премиера: или аз, или той. Бъдете откровен и кажете кой всъщност управлява системата. За какво са неизбежните ви недоразумения с главния секретар? Не се ли дразните от свободолюбивия му маниер?

Питам от личен интерес. Все пак Борисов, който по закон е Ваш подчинен, е един вид феномен у нас. И за Вас ли е така?

С уважение: Силвия Крайовска, Шумен



Този въпрос напоследък ми се задава много често и това се дължи основно на пресата. Прави се опит за показване на някакъв конфликт между мен и ген. Борисов, какъвто в действителност няма. Двамата с него, смея да твърдя, работим добре. Ние обаче по закон имаме различни функции - министърът ръководи министерството, а главният секретар ръководи службите, оперативната, същинската полицейска дейност и затова е нормално той да е на "бойна" линия. За разлика от предишните главни секретари, Борисов не е кабинетен полицай, а човек с хъс, с желание за работа, иска лично да взима участие в операциите, прави го сполучливо и това води до високия му рейтинг. Министърът не трябва да действа по този начин, той е в МС, в парламента, занимава се със законодателна дейност, кадрова политика, с международна дейност и т.н. Ние се проявяваме по различен начин, но мисля, че сполучливо се допълваме. Между нас има много добри колегиални и професионални отношения. Не му завиждам за рейтинга, а се радвам, защото считам, че неговият рейтинг е рейтинг и на министерството като цяло. Затова му желая успехи още по-голям рейтинг.

За баса съм готов.







Уважаеми г-н министър,

живо ме интересува дали в системата на службите за сигурност работят още служители на бившата ДС, на нейния 6-ти отдел специално и особено служители на звеното, което репресираше т.нар. "националисти", т.е. хората с национално мислене.

Как и кога редовите граждани могат да се срещнат с Вас?

С най-добри чувства гл.ас. Марта Николова Савова, хоноруван преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски"



Преди десетина дни на гости по моя покана беше шефът по сигурността на НАТО г-н Райчак и това беше един от въпросите, които дискутирахме. За да му предоставя данни, по същия въпрос бях възложил да се извърши проверка. В системата на НСС към настоящия момент около 18-20 % от целия състав са бивши служители на ДС. От Шести отдел специално няма нито един. Тези 18-20 % основно са работили по икономическото направление и тогава са били съвсем млади, начинаещи.

По втория въпрос - аз имам приемно време във всеки последен вторник на месеца от 15 часа. Заместниците ми и главния секретар също имат приемно време, то е разпределено по седмици, така че всяка седмица има някой, който да приема.





Уважаеми г-н Петканов,

1. Имате ли точна представа за размаха и наглостта на квартирните кражби? Каква е разкриваемостта на регистрираните в поделенията на МВР кражби? Признавате ли квартирните и уличните кражби за организирана престъпност с разпределение на териториите, квалификация и пазар на извършителите, наблюдение и проучване, организация на взлома, съвременен инструментариум, транспортиране, укриване и продажба на краденото? Какви мерки взимате?

С уважение: Димитър Петров



Между криминалната престъпност около 76% са кражбите, в това число и квартирните. Това е една от най-тежката престъпност от гледна точка на нейната масовост. Кражбите може да се резултат и на организирана престъпност, но по-скоро са изяви на отделни лица. Разкриваемостта, за съжаление, не е от най-добрите и е различна в различните региони. Тя е горе-долу около 53-55%. Не е достатъчна, разбирам го, има какво да се желае в тази посока.
 
Симеон Сакскобургготски успя да накара заклетият юрист Георги Петканов да влезе в политиката.
 
Бивш и настоящ вътрешен министър
1419
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД