:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Гласове

Иван Костов: Няма да се връщам при хората

Българските избиратели изхвърлиха с мръсната вода и бебето, каза бившият председател на СДС и бивш премиер пред синята конференция
Снимка : Николай Дойчинов
В последните 5 години твърде много говорих, убеждавах и обяснявах. Намирам за недостойно сега със задна дата да оценявам събитията, включително и своята роля в тях. Вие трябва да оцените управлението и политиката на СДС, заради самите себе си. Постигнахме резултати, които са безспорни и недосегаеми. Само ние можем да разпилеем собственото си политическо наследство, никой не може да ни го отнеме. Допуснахме слабости и грешки, които никога не сме крили. Вярвам, че трезво ще прецените и няма да направите това, което сториха българските избиратели - да изхвърлите заедно с мръсната вода и бебето.

Всички се питаме с болка защо СДС не отрази обвиненията в корупция? Хората отхвърлят всяко обяснение, когато виждат как се проявява видимо имуществено неравенство вследствие реституцията на земята и градската собственост. Ние не сме били равни в имущественото си състояние преди комунистическия експеримент. Не казахме предварително на избирателите, че възстановяваме това предишно неравенство с реформите на собствеността и те го възприеха като несправедливост.

Приватизацията беше наречена корупция от първо от БСП, защото тя я осъществяваше така. Не успяхме да обясним, че при приватизацията се купуват производствени активи и се плаща срещу това с пари, с поемане на риск и задължения, които се изплащат впоследствие с години.

Част от предишния политически елит на партията взе лично участие в приватизацията, независимо от официалните забрани на ръководните ни органи. Властта ги разврати. Не твърдя, че тези хора са нарушили закона. Те нарушиха нашите партийни решения. Както видяхме, повечето впоследствие напуснаха или се разграничиха от СДС. Но станаха важна причина да загубим доверието на избирателите. Избирателите видяха, че не плащаме солидарно с тях тежестите на прехода, както бяхме обещали.

Обръщам се към тези от вас, които нямат свой политически компас и не различават критично вярното партийно поведение. Спомнете си, че никой от напусналите СДС не е нападнат и не напада управляващите, групировките на организираната престъпност и изгонените руски мафиоти. Причината е, че са свързани с тях чрез съмнителен бизнес или чрез политическо застъпничество. По мълчанието им ще ги познаете и сега.

Призовавам най-настойчиво да не избирате и тези, които са си превили гърбовете и предлагат да станат мостове навън от СДС.

Не бях чут и разбран. Оттогава (ХII-ата конференция, б.р.) не се е променило. Затова е безсмислено да повтарям казаното пред ослепелия и оглушал от обещания, хаос и клевети "народ" (кавичките са в оригинала, публикуван в "Демокрация", б.р.).

Ако някой очаква да чуе от мен оправдания за обвиненията, които ми се отправят, ще остане разочарован. Само ще припомня истинската причина за компроматната война. Под мое ръководство изтръгнахме България от съветско-руската сфера на влияние и я насочихме на запад, започвайки преговори с ЕС и създавайки съюзнически отношения с НАТО. Наложихме тази ориентация на всички политически сили в България и ги задължихме да работят за нейното постигане. Притиснахме до стената свързаната с бившата комунистическа партия и нейните специални служби организирана престъпност. И прекратихме срамната търговия с българските национални интереси. Защитавайки националната сигурност, изгонихме мнозина чужди мафиоти, нагли собственици на фирми, вестници и радиостанции. Това никога няма да ми бъде простено от наши и чужди "социалисти", от техните специални служби и организирана престъпност. Затова не очаквайте да се оправдавам и отговарям на техните обвинения. Впрочем, ще познаете, че тези кръгове нямат нищо общо със закона, с политиката и с демокрацията по садизма и уродливата ненавист, която проявяват към членовете на моето семейство. Затова завършвам за миналото и настоящето и се обръщам към бъдещето.

Аз престанах да представлявам българските избиратели, защото допуснах да се прекъсне връзката ми с тях. Няма да се връщам заедно с вас при хората и да възстановявам тази връзка. Няма да извървявам отново пътя, който вече съм изминал. Ще остана на мястото си. Няма да правя компромис с позициите, си, няма да се съобразявам с настроенията на избирателите, нито ще правя усилия да се харесам. Ще остана на мястото си, за да обознача посоката, в която сме се движили. Ако не днес, то след няколко години със сигурност гражданското общество ще се убеди напълно, че това е вярната посока. При тези аргументи ще бъде непочтено от моя страна да допусна да бъда кандидатиран. В една партия на християндемократическите ценности никой не може да иска това от мен. Ще помагам с опита, знанията и авторитета си на новото ръководство на СДС. Това, което правя в последните месеци, се посреща с признание и се насърчава от ръководството и това ми показва, че съм полезен. (със съкращения)
969
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД