:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,452,946
Активни 72
Страници 10,815
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

ВЕЦ-ове превърнаха река Искър в индустриална зона

Италианци, масони и обикновени бизнесмени направиха от красивото дефиле "енергиен тигър"
Снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Тази тежка техника в момента работи над с. Оплетня, където до 2012 г. трябва да заработи нова ВЕЦ.
Преди години един французин много обичаше да пътува от Враца до София с влак. За да се любува на красотите на Искърското дефиле. Твърдеше, че не бил виждал такива красоти. След това си замина.

Сега този французин не би погледнал през прозореца на влака. Гледката към дефилето вече се слива с индустриалната зона на София. На почти всеки завой на реката е издигната или в момента се строи малка водна електроцентрала (МВЕЦ).

Според сухата статистика, която получихме от екоминистерството, в момента по Искър са изградени и действат 8 и се довършват още два МВЕЦ-а.

Колко общо ще бъдат, не се знае. Около 100 -120 са изградените до момента малки ВЕЦ-ове в цялата страна, докато издадените разрешителни са за над 840.

Екоминистър Нона Караджова обяви, че има съмнения, че не всички разрешителни са били издадени от предното ръководство в съответствие с изискваните оценки за съвместимост с европейската екомрежа "Натура 2000" и други екооценки. Държавата обаче няма възможност да ревизира проектите и тепърва да им назначава оценки за съвместимост.

В момента екоминистерството е предложило промени в закона за водите, според които няма да бъдат одобрявани повече проекти за водноелектрически централи на територията на "Натура 2000". Според документа долното течение на р. Искър почти изцяло влиза в защитените територии.

От справката на ековедомството се вижда, че в момента са построени и действат МВЕЦ "Мездра" - собственост на "Варуна" АД, МВЕЦ "Калето" - на "Интерстрой - калето" АД, централите "Лакатник" и "Свражен", които принадлежат на смесено дружество "ВЕЦ Своге" ООД, МВЕЦ - "Карлуково" със собственик фирма "Лукел" ООД, МВЕЦ "Енергия" до с. Койнаре, МВЕЦ "Искра" до Роман, МВЕЦ "Луковит" на НЕК ЕАД и изграждащите се МВЕЦ "Черепиш и МВЕЦ "Кунино" на "Кунино Енерджи" АД.

Екип на в. "Сега" видя, че е изградена и работи МВЕЦ "Церово", усилено се изграждат МВЕЦ "Прокопаник" и МВЕЦ "Оплетня". В момента багери изриват един от бреговете на Искър и насипват в реката над табелата над село Оплетня.Най-големият инвеститор по рекатае смесеното дружество "ВЕЦ Своге" ООД, в което акционери са община Своге (с дялово участие 10%) и "Петролвилла България" АД (с 90%), дъщерна компания на италианската Petrolvilla Group. Те работят по проект "Каскада Среден Искър", предвиждащ изграждането на девет малки ВЕЦ-а с обща мощност от 25,7 MW по поречието, на около 40 км северно от София.

След пускането си в експлоатация през пролетта на 2008 г. МВЕЦ "Лакатник" работи с 3 MW инсталирана мощност. Нетното годишно производство на електроенергия на първата централа от "Каскада Среден Искър" е 19 GWh, а инвестицията за изграждането й е 9,5 млн. евро, вкл. общата начална инвестиция за стартиране на проекта. Общата стойност на проекта "Каскада Среден Искър" се изчислява на около 80 млн. евро. Първата част на проекта (изграждането на МВЕЦ "Лакатник" и МВЕЦ "Свражен") се финансира от Уникредит Булбанк, а останалите две фази - от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"ВЕЦ Своге" ООД е инвестирало и около 2 млн. лева за изграждането на 12 км далекопровод за включването на МВЕЦ "Лакатник" в националната електропреносна мрежа. Обектът е съгласуван с националната мрежа още преди началото на изграждането си, а "ВЕЦ Своге" има сключен договор за изкупуване на произведената електроенергия с ЧЕЗ.

На МВЕЦ "Лакатник" са изградени и 10 бунгала, които италианците ползват за отдих. Официално в тях не се допускат външни хора, но местните хора твърдят, че винаги може да се договориш с пазачите и да изкараш уикенда в бунгало на метър от водата и да ловиш риба.

Освен италианците от фирмените регистри се вижда, че водна електроцентрала притежава и Володя Лозанов, който е избран за Велик майстор наВеликата ложа на масонитеНегови заместници са депутатът Марио Тагарински и Стефан Щърбанов. В момента Тагарински е независим депутат, след като напусна групата на РЗС и стана причина тя да се разпадне.

Зад водната централа до с. Крета пък стои фирма "Интерстрой - калето", която е собственост на Цанко Петков и Тони Йорданов. От регистрите се вижда, че собствениците на фирмата от Мездра имат и други интереси към енергийни проекти.

Бизнесменът Владислав Цветков е едноличен собственик на две от действащите централи - до Койнаре и Луковит. Той притежава на 100% фирмите "Лукел" ООД и ВЕЦ "Енергия", които са изградили и стопанисват обектите. Цветков е представител и на фирма "Хидропауър България 2009" ЕАД, която е изцяло собственост на "Литекс Инвестмънт Лимитид". Запознати твърдят, че Гриша Ганчев отдавна има интереси в различни енергийни проекти.

Манията по изграждане на такива съоръжения не подмина и институциите. В края на миналата година Столичната община обяви, че има идея да започне да изгражда през 2011 г. осем ВЕЦ-а по водопровода от язовир "Искър". Това е заложено в програма на кметството за възобновяеми енергийни източници и биогорива.

Места за водните централи, които са избрани и проучени, са край Бистрица,Симеоново в местността Малина, "Модерно предградие", Бояна, Коньовица. Според общината ще е нужна инвестиция от 15 млн. евро, която може да се осигури от ЕС. Инвестицията се изплаща за 8 -10 г., а експлоатацията им продължава около 50 г. ВЕЦ-овете ще произвеждат 50 000 мегаватчаса ток годишно, което било 1-2% от потреблението на София. Вредните газове във въздуха ще намалеят със 102 500 тона.

Всички водни електроцентрали може да са в рамките на закона и да са получили необходимите екооценки, но и с просто око може да се види как се разваля и премества коритото на реката. До красивите скали се изливат тонове бетон, за да мине водата през турбините на електроцентралите. Местните твърдят, че все още Искър дава риба, но и виждали често във водата обърнати по корем екземпляри .

Със сигурност онзи французин никога повече няма да бъде впечатлен от Искърското дефиле. То вече прилича на индустриалната зона на Марсилия.
 Багери копаят камъни и пясък от коритото на реката от едната страна и насипват от другата страна.
 Жителите на Церово вече се радват на новата си придобивка - МВЕЦ.
 Това вече е обичайната гледка по красивото Искърско дефиле.
30
15629
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
14 Ноември 2010 20:06
не разбрах какво лошо има?
14 Ноември 2010 20:11
По-скоро заядлив материал... Печелят ли тези предприятия? На каква цена се изкупува токът? Защо има мотивация за подобни строежи и как да се направи така, че околната среда да е минимално засегната?... От сълзи по съсипана природа и последващо плюене полза няма.
14 Ноември 2010 20:41
В хамериканските филми, таквиз води си нямат име и им викат потоци ...
14 Ноември 2010 21:56
На съществуващите водопроводи е грехота е безстопанственост ако няма вецове !!А за другото - контрол му е майката и обвързване в договорите на грижата за природата !! Так держать - както е казал другаря Ленин без електрификация няма камунизам !!
14 Ноември 2010 22:34
Какво лошо има? Въпрос на приоритети, братлета...
15 Ноември 2010 00:58
Големи Яйца.. Ако ще могат да заместят Марица-Изток - да продължават в същив дух!
15 Ноември 2010 07:11
За нЕкои форумни екземпуари, цената се състои единственно от размера на баничката или хамбургера, който могат да си натъпчат в устите. Трудно е да им се обясни, че нЕкои природни дадености нЕмат цена, не и преди да бъдат засρ ани. След това имат, но не струват ; )
15 Ноември 2010 08:18
AKO човек не е минавал по Искърското дефиле,
ще си рече, че е била девствена природа,
а малките стенички са я съсипали.
НУЛА ЗАГРИЖЕНОСТ за рехабилитацията на Елисейна!
НУЛА!
15 Ноември 2010 09:25
Фантата е прав, няма да е зле да ни кажат колко ни излиза масрафа. А за природата грижата не съществува, или ако съществува тя е само за скубане на чуждия инвеститор, никоя българска мутра няма да фалира от екологичен контрол - това си го знаем.
15 Ноември 2010 09:28
не разбрах какво лошо има?

Е, как не разбра - ми французинът повече няма да пътува с влак по дефилето, щото си има Майбах примерно...
15 Ноември 2010 09:51
Мда, подобни материали и разбирания неизбежно водят до прозрението, че идеалният живот е от типа - Ще живееме в колибка, ще си пържим прясна рибка!
Требе да има се пак некакъв баланс между претенциите на "зелените" и индустриалното развитие!
15 Ноември 2010 10:14
Требе да има се пак некакъв баланс между претенциите на "зелените" и индустриалното развитие!


Требе! И у България е постигнат - колкото повече осираме природата си, толкова по-малко ставаме живущите сред нея.
15 Ноември 2010 10:43
Къде е Искърското дефиле (Нови Искър - Лютиброд), къде са Роман, Луковит, Койнаре... И после, не виждам с какво ВЕЦ-овете, разположени в речното корито, са загрозили скалите при Лъкатник или Черепиш напр. И преди, и сега самото корито на реката не се е отличавало с някаква красота... Сега поне са се обарзували симпатични езера преди самите ВЕЦ-ове. Елисейна е друго - там наистина човешката дейност е съсипала не само гледката, но и природата за поколения напред. Но за това на кой му пука - там вече всичко е пито-платено.
15 Ноември 2010 11:11
Проблемът е не толкова с наличието на централи, а с начина на изпълнение и вграждане в общата структура на околната среда.
Но това е начин на култура.
15 Ноември 2010 11:51
Виж за Цанков камък няма рев за околната среда, нищо че са бетонирали гората, може би щото французинът не е минавал с влак оттам
Освен това ВЕЦ-овете произвеждат най-екологично чистата енергия, а пък за МВЕЦ-ете да не говорим. Там даже няма нужда от водосъбиране и наводняване на огромни терени.
Ама иначе статията и осбено снимките си ги бива, да бяха снимали и ската на Елисейна
А може би французинът най му се е радвал на него...
Е, сега италианци ще се радват...
15 Ноември 2010 11:58
Да добавиме, че екологичната катастрофа Елисейна носи
името на националния предател Георгий Михайлович "Тарабата" Димитров.
Разхвърляли са отрови и чернилки по цялото дефиле.
По соцвреме Искърът беше мръсно черен.
Башка местното население какво хвърля.
Като минеш с кола е страшно,
ама на другаря му бодат очите няколко минивеца...
15 Ноември 2010 12:55
Te за тия красоти на недоношчето става дума:
Георгий Михайлович "Тарабата" Димитров
Натиснете тук
Натиснете тук

Редактирано от - StrikeEagle на 15/11/2010 г/ 12:57:20

15 Ноември 2010 14:01
Откак се помня, гледката на Искърския пролом я свързвам с природните красоти и човешките способности за разгром.
В местностите, където няма камари от боклуци и индустриални отломки, красотата е неповторима.
Както и обратното.

Надявам се с построяването на тези централи да се моделира по-добре дефилето.
15 Ноември 2010 14:02
Къв е пробелмът ли. Ми екологичен, социален и т.н. Първо както всяко нещо у нас тия МВЕЦ са направени да печелят определени хора. Чували ли сте за рибни проходи мисля им се викаше. По тях трябва да може да минава рибата за де не се прекъсва нейната миграция, идете да ги видите по една педя вода в ях, стръмни и т.н. Второ да сте чували за пречиствателни станци по дефилето. Нема и тия мити МВЕЦ-ве се превърнаха в естествени утайници. А помните ли "аварийното" изпускане на МВЕЦ Лъкатник. Изтрепа всичката риба в огромен участък по поречието, е верно тая дето не се издуши местните я събраха. А че е красиво дефилето дори и слепец би разбрал, че унищожиха реката също. Любителският риболов там вече е повече пожелание и въпрос на късмет.
Както се казва природата сме я взели на заем от нашите деца, та нека като правим нещо го правим така че да не ги обричаме.
15 Ноември 2010 14:46
"у нас тия МВЕЦ са направени да печелят определени хора"
Ама хора, дайте да разделим нещата. Ако става дума за екологични щети нека говорим за тях и само за тях и да не намесваме "определените хора, които печелят".
Получава се турлю-гювеч, при който нито проблем се вижда, нито някакво решение...
15 Ноември 2010 15:08
Грозна работа!
За 3 мв инсталирана мощност да разкопаеш Искъра! Да беше прогледнал дядо Йоцо - щеше пак да ослепее.
3 мегавата - това са десет самосвала работещи заедно. Или една вятърна перка.
Ето как "екологичните" ВЕЦ е****бават мамата на природата.
3 мегавата - павлины, говориш!
15 Ноември 2010 15:35
Трябва да си много тъп или да се правиш на такъв, ако не разбираш за какво става въпрос...........
15 Ноември 2010 15:58
Недобре нацелена статия***! Не е ясно, каква е целта - да се дискредитират МВЕЦ или собствениците им или що?
А това
Второ да сте чували за пречиствателни станци по дефилето. Нема и тия мити МВЕЦ-ве се превърнаха в естествени утайници.

направо ме разсмя - сигурно естествените утайници нарушават екоравновесието, за разлика от изкуствените, примерно...
Проблемите са съвсем на друго място - примерно цената, на която НЕК е задължена да изкупува енергията от ВЕИ - и като следствие от това - цялата корупционна верига при издаването на съответните разрешения. А иначе си е действително разхищение неизползването на потенциала на водопроводите към София, както и от яз. Йовковци, а сигурно и много други.
Нейсе, у нас сите сме екоактивисти... и подкрепяме добричките енергопроизводители като Марица-Изток, Брикел, Бобов Дол...

Редактирано от - sybil на 15/11/2010 г/ 19:10:33

15 Ноември 2010 17:37
А това
Второ да сте чували за пречиствателни станци по дефилето. Нема и тия мити МВЕЦ-ве се превърнаха в естествени утайници.

направо ме разсмя - сигурно естествените утайници нарушават


Разсме те защото толкова ти е акъла. Естествен утайник мислех в кавичи да го сложа за некой хитроумен като теб ма нейсе. Не всичко в тоя живот се мери с приход разход или мърджин. Изкуственият утайник е направен именно с цел пречисване а тука кво се случва натрупва се помията и се изпуска ударно. А в самата река такива места естествени няма, а и да има много мъчно би се случило ударно изтичане. Дано този път ме разбереш, пък си се смей колкото си искаш, а не мен ми се реве защото местата, на които съм си изкарвал прекрасно вече са безвъзвратно загубени. А до това до колко възобновяемите източни са еколкогични има много изписано и никой не се наема да даде еднозначен отоговор оти в дългосрочна перспектива какво ще е въздействието върху околната среда бунаците не знаят.
15 Ноември 2010 18:06
Друглио, ако така се транскриб4ряника ти, не знаеш братче колко си прав- живея в Зверино и съм запалин рибар, но риба тази тодина нямаааааа! Оплетня и Черепиш и затвориха пътя, сега има само плескачи! Нищо чудно и жабите да изчезнат, но сега няма как да се вини Елисейна! А там в Елисейна майката природа ще се справи- цилият ми трудов стаж е минал там! Започнах когато имаше гора до самите цехове и завърших 98 лето когато тотално се обезлеси ската! Сега от снимкиту личи че има дръвчета! Ската ще го бъде, рибата няма да я бъде!
15 Ноември 2010 18:08
Страйки, поради что не си продължил съсснимките по на изток- да видимкаменотрошачките на Вълка?!!
29 Декември 2010 13:58
Като чета мненията на разни хора, че ВЕЦ били екологични и не загрозявали коритата на реките, да ви кажа се отчайвам.Очевидно има дълбока пропаст в естетично и всяко друго отношение между хората. Да си сляп за естествената природна красота е щастие за непросветените и огромно нещастие за виждащите, защото те са по-малко и не могат да наложат красотата на сила.
Иначе ВЕЦ са убийци за природата, единственото им екологично нещо е че не пушат но пък за сметка на това " така красивите" задбаражни езера , тотално унищожават и променят естествения ландшафт и произвеждат обилно симпатичния парников газ метан.
Надеждата ми е в децата, дано прогледнат, възстановят насраното от нас и не компрометират по този безумен начин идеята за екологична енергия.
Междупрочем водеща тук не е идеята за еко енергия а безумната алчност на тези т.нар инвеститори и също така, не на последно място глупостта и корумпираността на държавните чиновници.
Със сигурност много хора няма изобщо да разберат за какво им говоря, но нищо, важното е поне да бъде казано, така се започва.
Бъдете щастливи невежи !
29 Декември 2010 16:10
Между другото, ало г-жо Караджова не се ослушвайте, не сте могла да направите оценка за съвместимост на тези недоносчета, това ли ви хрумна в последния момент. Ако трябва ще обявите, че енергията от тези централи не е екологична и няма да им я изкупувате на тия бандити по-скъпо, щото пак ние го плащаме, хем сме без природа, хем по-скъп ток. Не ви стиска, нали ? Щото и вие сигурно сте в далаверата. Не трябва обаче да забравяте, че все някога ще си платите, ако не вие лично, то вашите отрочета. Помнете това !
30 Декември 2010 12:00
Една река с миди и бистра водица.Осем декара на брега.Едно къще.Лятна кошара за овчици.Един геран с вода на 3 метра.Пред къщето тучна ливада за 10 овчици и 20 агънца.и после пясъчна ивица.Наредени въдици.Зеленчукова градина.Плодни дръвчета.Царевичка за прасенцето..Овес за конете.Върви с риба, чушки на езлъка
Един дядо на към 80г.Едно дете на 10 години.Всеки ден с ръчна двуколка с тенжерки с храна с по едно павурче задължително ракийка , с неизмито качамачено котле на отиване .Къпане.
На връщане прясна риба, сушена риба, чушки , домати , плодове, саламура с риба, сиренце, детска лъжичка от миди .
Детство.
Нямаше министерство на оклната среда и водите.

Редактирано от - rorik на 30/12/2010 г/ 12:16:51

30 Декември 2010 12:15
По соца на кой му хрумна да обръща "реката Об "да тече на юг.
Да правърнат реката плавателна за 20 -тина километра.
Направиха канал. Старото корито локви .Развъдник на комари.Сега къщето го няма.Пред къщето грамади от чакъл дето са правили канала, селското сметище.Стрямен бряг 3 метра и долу мътна вода.
Божеее!!! Има министерство на околната среда и водите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД