:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,361,870
Активни 72
Страници 19,456
За един ден 1,302,066

ЕС наказва България, подплашен от Турция

Ако Шенгенската зона се ограничи до Австрия, Европа ще събира сили за колективна отбрана край Виена
Светослав Терзиев
Европа е на път да повтори историческата си грешка от ХIV-ХV в. и да остави България и Румъния извън крепостните си стени, за да се оправят сами с Турция. За разлика от тях Гърция този път е в безопасност, защото като член на Шенгенската зона може да викне всички държави (включително и България) да й пазят националната граница, която се смята за обща външна граница на ЕС.

Точно такова е положението на гръцката граница през последната седмица и както се видя, системата за колективна отговорност проработи. Притокът на нелегални имигранти през Турция спадна рязко още през първите дни на съвместния патрул на Фронтекс, наброяващ всичко на всичко 175 души. Той овладя натиска на стотици пришълци от Третия свят, които всеки ден проникваха в Гърция, а оттам и в Европа. Запушена е пробойната по турско-гръцката граница, откъдето тази година минава 90% от нелегалната имиграция в ЕС.Идва ред да се мисли за България,която също има сухопътна граница с Турция и която се надява да бъде приета през март догодина в Шенгенската зона заедно с Румъния. Опасенията, че имигрантският поток би се пренасочил към нея, са оправдани, доколкото на пришълците от Азия и Африка им е все едно откъде ще проникнат в европейското пространство без вътрешни граници. Засега България не ги привлича, защото отвъд нея има и други граници. Но когато границата й с Гърция стане вътрешна и бъдат премахнати контролно-пропускателните пунктове, патрулната дига на Фронтекс по протежението на р. Еврос (Марица) в Гърция може да пренасочи нелегалния човешки поток по обиколен път през България. Така става и в природата - реките заобикалят високите прегради и се промъкват в ниското.

Въпросът е дали България би била лесно достъпна и дали би се оказаласлабото звено на Шенгенската зона,по което ЕС да отмерва ниска степен на защитеност. Правителството на Бойко Борисов, което заложи честта си пред Европа върху шенгенската карта, след като загуби шансове да вкара България в еврозоната, зачести непоследък съобщенията в сайта на МВР, че залавя нелегални имигранти на границата с Турция. Целта му е да убеди страните в ЕС, че има висока бдителност, воля и умения, за да брани общата територия без вътрешни граници. Но едни и същи послания могат да се възприемат по коренно различен начин в зависимост от това кой каква нагласа има.

Франция в лицето на своя младши министър по европейските въпроси Пиер Льолуш поиска миналата сряда пред външната комисия в Националното събрание да бъде отложено приемането на България и Румъния в Шенгенската зона, защото "се наблюдава засилване на притока на нелегални имигранти през Турция към българската и румънската граница". Неговият призив за "бдителност" спрямо двете кандидатки за Шенген се основава на "тревожните доклади" на Еврокомисията относно тяхната борба срещу корупцията и затова Льолуш предлага да се изчака до следващия доклад през лятото на 2011 г., за да се види доколко България и Румъния са се поправили. Влизането им в Шенгенската зона през март би било прибързано, защото техническото изпълнение на шенгенските норми не било достатъчно и съответно не би трябвало приемането им да стане автоматично.И сега какво? - Язък за старанието!Ясно е, че българските власти могат да отговорят на техническите изисквания за модернизация на граничния контрол, но ако обещаят, че до идното лято ще се преборят с корупцията, би трябвало да кандидатстват не за Шенген, а за Книгата на рекордите на Гинес. Вярно е, че корупцията по границата създава риск за охраната й, но обвързването на Шенгенския механизъм за контрол с механизма за наблюдение над България и Румъния за правосъдие и вътрешен ред неведнъж бе отхвърляно като лишено от здрав разум. Миналата година Холандия отправи такова искане и остана самотна. Трябваше да чака цяла година, за да си намери съюзник - за жалост точно в лицето на Франция, от която двете франкофонски държави не са очаквали толкова недружелюбен жест.

Изненадата е неприятна, но можеше да се предвиди. Само преди два месеца същият френски министър отправяше подобна заплаха, но не заради нелегалните имигранти от Третия свят, а заради българските и румънските роми, които Франция експедираше ударно. Мотивът за исканото наказание на България и Румъния обаче бе възприет тогава в ЕС като проява на етническа дискриминация и Париж не срещна подкрепа освен от Италия, която първа се опълчи срещу ромите от двете страни. Възниква подозрение за някаква отмъстителност към България и Румъния, след като Франция се постави в конфузно положение заради българските и румънските граждани от ромски произход, които вече дори не смее да нарича "роми", а определя просто като "номади", за да смекчи критиките.

Разбира се, двете държави заслужават европейски натиск заради неохотата си да пристъпят към истинска борба с корупцията, която се е превърнала във втора природа на управленските им структури. Въпросът едали изнудването по шенгенска линия ще даде резултатиПовече от съмнително е, че през следващите 6-7 месеца София и Букурещ ще арестуват и осъдят спонсорите на политическите си партии и техните храненици във властта и опозицията, само за да бъдат премахнати и без това вдигнатите бариери по границите им с Гърция и Унгария. Най-вероятно познатата имитация на борба с корупцията и организираната престъпност ще продължи. Но двете държави ще загубят чувството си за повишена отговорност пред останалите в ЕС, защото ще знаят, че и занапред ще пазят само своите, а не европейските граници. Заедно с това и Европа няма да има право да изпраща колективни сили за пресичане на нежелания човешки поток още на турската граница, което ще я лиши от допълнителна сигурност. Нищо чудно някой ден да се мобилизира да го спира нейде край Виена.

Австрия получи тази седмица ясен предупредителен сигнал. В деня, когато френският министър Льолуш развиваше тезата си за недопускане на България и Румъния в Шенген, турският посланик в Австрия Кадри Еджвед Тезджан даде интервю за в. "Ди пресе", което потресе австрийските политически кръгове. Той обвини министърката на вътрешните работи Мария Фектер, че се интересува от чужди култури само по време на отпуска. Недипломатичната му забележка бе в отговор на нейната твърда позиция срещу нелегалните имигранти. Посланикът й препоръча да спре да се намесва в интеграцията на чужденците в Австрия (?!).

Турция използва имигрантите от Изтока катоинструмент за натиск над ЕСс цел да ускори замрелите си преговори за членство. Затова демонстративно си затваря очите пред нарасналия им приток. Като се знае, че тя няма шанс скоро да се присъедини към ЕС, това оръжие навярно ще се употребява все по-активно по примера на либийския лидер Муамар Кадафи, който не се стеснява да си иска това-онова от Европа чрез шантаж с африкански имигранти. Ако България и Румъния бъдат оставени безсрочно извън Шенгенската зона, ще се превърнат в транзитна територия, без мотивация да изпълняват ролята на европейски стражи. Европа би могла да обуздае корупцията по границите им, не като ги изостави, а като прати и свои хора да ги наблюдават. Освен това тя не бива да забравя, че зад гърба им са бившите югославски републики, които имат още по-малка мотивация да се грижат за нейното спокойствие, защото дори не са започнали преговори за членство в ЕС.

Европа знае, че имигрантите напират през Турция не за да се заселят в България, чиято мизерия им навява спомени за родните страни, от които са избягали. И да искат, българските власти не могат да ги изкушат да останат. Пътеките, утъпкани днес от ромите, утре ще служат за транзитни пътища на всякакви "номади", прииждащи откъде ли не. Когато започнат да си опъват палатки на Елисейските поля, а не само в предградията на Париж, министри като Пиер Льолуш сигурно ще се сдобият с нова популярност, след като възникне въпросът "Кой ги докара?"
Карикатура: Христо Комарницки
----------
58
6986
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
14 Ноември 2010 19:44
...за да се оправят сами с Турция...
Ясна позиция!
***
--------------------------------------
Блогът на Генек

Редактирано от - sybil на 15/11/2010 г/ 10:16:17

14 Ноември 2010 20:06
Какво рекъл турският посланик на австрийката , а?
Да се не меси на неговите хора в Австрия.
Представяте ли си какво би станало АКО Турция бъде приета в ЕС?
За всяко пръдване европейците ще трябва да се консултират първом с Голямата Порта.
14 Ноември 2010 20:17
Уффф, пак някакво уманитарно разглеждане на нещата - харесва ли ни "Европа", обича ли ни, що ни "наказва" и т.н. А въпросът е прагматичен - за да влезем в Шенген, трябва да можем ефективно да пазим границите на Шенгенското пространство. Ама паднали ни се трудни за пазене граници - ами такъв ни бил късметът. Като можем да ги пазим, тогава ще влезем.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
14 Ноември 2010 20:33
Франция, от която двете франкофонски държави не са очаквали толкова недружелюбен жест.

жестът на Франция е не просто недружелюбен, а е проява на изключително нечистоплътно поведение на стара високомерна простит*тка с непрани кюлоти, танцуваща крив политически кан-кан. Този нечистоплътен стил се демонстрира още при акцията срещу бг-циганите, които бяха единични случаи, но удобно бяха пъхнати в кюпа с румънските цигани. Отново акция - режисирана, за да отвлече вниманието от вътрешнофренските политически проблеми.
14 Ноември 2010 20:46
Може и да си дрънкаме във форума, и Терзиев е прав, но номерът е някой от посланиците ни или политиците да направи официално изявление - като турския посланик например. Айде, де !? Щото ги хулим турците по понятни причини, ама са си държава, гонят си интереса. А нашите ? Грънчарова-Паси, Станишев и кой ли не още......Наведени. Само и само да ги има под светлините на прожекторите.
Един Бойко само ако им се изрепчи - друг засега не се очертава.
14 Ноември 2010 21:01
Притокът на нелегални имигранти през Турция спадна рязко още през първите дни на съвместния патрул на Фронтекс, наброяващ всичко на всичко 175 души. Той овладя натиска на стотици пришълци от Третия свят, които всеки ден проникваха в Гърция, а оттам и в Европа.

Пристигат стотици пришълци през Турция към Гърция и с негласното съдействие на турското правителство. Ми това е пробойна, дето за да се запуши трябва да помогнат всички държави от ЕС. И е ясно колко може да се има доверие на Турция в случая. Турците ще си пропускат пришълците от Третия свят до Второ пришествие.
А относно това, че БГ не била готова за Шенген, готова - неготова това няма как да реши проблема на ЕС. Пришълците си преминават и ще си преминават през Гърция и по море към Европа.

Редактирано от - потребител,07 на 14/11/2010 г/ 22:40:56

14 Ноември 2010 21:16
ЕС трябва да съдейства изцяло и без уговорки , РБългария да изпълнява коректно и трайно своите задължения по охрана външната граница на Съюза . Всяко друго ще е "мръсна политическа игра" , вътре в него и изцяло насочена в ущърб на страната ни ...

Редактирано от - beagle на 14/11/2010 г/ 21:18:55

14 Ноември 2010 21:19
Софте,
1 Франция си пази интереса, дарлинг.
2. При нещастен темерут като сегашния премиер, при външни министри като младенов и преди това калфин, какво точно чакаш?
Може би либоф, целуфки, прегръдки, френски шансони и сценки "Пиер много се ррррадва да види свой брррат Иван"?
3, Реалноста е Любовта си е любов, сиренето с пари
БГ (за съжаление) бая отдавна е в положение "изул гащи" и съвсем справедливо всеки се отнася с нея като дрипа.
На всичкото отгоре, не забравяйте че съвсем официално играем в Анти Европейския отбор, и то от маса време насам.
Да напомням ли, че именно французите възмутиха бате Бабуин и то баш с въпроса "Хубуу де, кажете нещо за Туркия??"
Те така те... не са виновни франсетата, а геополитическите плонжове на цялата локална политическа котерия. Напрактика сами много успешно Ни изолираха от Стара Европа.
Румънягите, между другото, са по добре от нас по този показател.

Редактирано от - intel_inside на 14/11/2010 г/ 21:28:40

14 Ноември 2010 21:23
Ше цитирам Старшината..пак:
..кльона ваща мама, кльона що съборихте..
14 Ноември 2010 21:31
Софте,
франция си пази интереса дарлинг.

интелче,
нещо ти изпушва процесорчето, дарлинг.
Франция не може да се справи с десетки хиляди африканци и араби на територията си, които влизат главно по море. Но лятото вдигна врява за стотина българи като едва ли не изкарва България причина за миризливите си пост-колониални миграционни проблеми.
Е, не е вярно.
А голямата вина за одупената малодушна външнополитическа позиция на България и тоталното пакетиране с Румъния е заварено положение от тригъзото йесмен управление.

Редактирано от - softwind на 14/11/2010 г/ 21:35:18

14 Ноември 2010 21:34
Философските измерения на вечните политоложки в стил -всичкознание и паразитология достигат в качеството си до граници, предизвикващи Diarrhö .

14 Ноември 2010 21:39
1. Боковаците са идиоти.
2. Французите са в изолация в ЕС по имигрантския въпрос.
3. България ще влезе в Шенген когато е предвидено. Но Боко трябва незабавно да отстрани Цвък и да назначи компетентен вътрешен министър, професионално запознат с ЕС и имигрантския въпрос.
4. Най-много нелегални влизат в ЕС през Средиземно море. Но България също трябва да иска помощ от ЕС за турската си граница, помощ от САЩ за военен паритет с Турция в Черно море, и да развива последователно, макар дискретно (това Боко и Н. Младенов не могат да направят) правилната теза за ислямизацията на Турция.
14 Ноември 2010 21:45
аха,
аре бе сериозно?
тригъзото йесменско?
А не целокупното за последните дваесе години?
Я по сериозно от деветдесета насам толкова активно подпява нашта кохорта "старз унд страйпз", че ни се подиграва цяла Европа. Иронично, единствения който се е опънал беше църен ваньо за бомбежките над сърбия.
---
А иначе да,
мароканско алжирския африкански скакалец е огромна напаст, и нас ни използваха като парцал но:
а) там имат исторически връзки и
б)голямото кряк лятоска че беше евтин ПР беше, но дай да припомним и откого а именно, от големия приятел на боцко, малкия мосьо Сиркози.
Ако сме кофти хора да заравяме в детайли, ще добавим че дори сами подложихме дупе тогаз, докато руманягите се възмутиха.
--
И още веднъж, какво са ни виновни французите? Или ти чакаш хем да подлагаме дупе, хем да ни уважават и да ни признават?
14 Ноември 2010 21:45
А голямата вина за одупената малодушна външнополитическа позиция на България и тоталното пакетиране с Румъния е заварено положение от тригъзото йесмен управление.

Kак ли изглежда една "неодупена" малодушна външнополитическа позиция
14 Ноември 2010 21:52
апропо, как ли изглежда една "неодупена" малодушна външнополитическа позиция

многократните досадни клонинги на разни стари никове достигат в качеството си до граници, предизвикващи Diarrhö .
правилата на форума някои за нищо ги нямат
14 Ноември 2010 22:00
Когато писах преди време, че ще ни теслимят на Турция и окото им няма да мигне моного участници от форума счетоха това за абсурдна идея.Е, дискутирайте сега.Едно време османлиите влизаха с ятагяни, а сега с рязани да не казвам какво.А що се касае до лицемерието френско то е без граници и вместо "лекари без граници на Кушнер" да формират "лицемерие без граници.А пък на Берлускончому натикаха оная арабсака малолетна курва, знае се кой, щото толкова са му ангелите, а после българските цигани виновни.Още малко и ще ги изкарат, че искат да трепят папата.Ай сектир от тука..

tode3n
14 Ноември 2010 22:00
туто конкрети на въпроса ми???
14 Ноември 2010 22:09
туто конкрети на въпроса ми???

туто конкрети с теб трябва да се занимава Сибил.
на мен не си ми инересно.
14 Ноември 2010 22:19
Ми кат ще ни дават на Туркия, ето още една "абсурдна идея", да стягаме балканска федерация.
14 Ноември 2010 22:36
Какво е отбелязал френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш или някои произнесла се заешка уста (без небце), не е от значение. Важно е как ЩЕ се произнесе ЕС за влизане на България в Шенгенското пространство за свободно движение в хода на тези 2 години.
14 Ноември 2010 23:13
Ko беме купили Станойчевите курвети друго щеше да дума младшия министър по европейските въпроси.
Ма нали тригъзата ли насади на пачи яйца.
14 Ноември 2010 23:15
И защо си мислите, че Европа "ще ни дава" на някого?
И защо на Турция?
В смисъл какви са отношенията Европа / Турция, че ще го играем разменен чип?
Прочие кой беше сайбията на Туркия? Верен съюзник, спонсор, закрилник, въоръжител, доброжелател и т.н?
А кой е нашия?
Или добре, не кой е нашия като народ и държава, но кой е най големия биг брадър на политиците ни от всички цветове и окраски?Прости въпроси, още по прости отговори. Може би имат нещо общо с темата ; )
Те така те, уважаеми г-да геостратези,
Дъската е тясна, квадратчетата много.
А основната проблема дори не е във францата (колкото и сладко да звучи), а в старото правило за "каквото сам си го направиш"
14 Ноември 2010 23:52
Тръбата за Александропулис трябва да мине при най-изгодни за България условия ...

Редактирано от - beagle на 15/11/2010 г/ 13:40:12

15 Ноември 2010 02:26
'Га франсетата връща'а мангалите, мълча'ате като насрани, за да не ни отрежели за Шенген. Оти мълча'ате, а?
15 Ноември 2010 02:40
"Но България също трябва да иска.... помощ от САЩ за военен паритет с Турция в Черно море, ..."
Фичо, личи си че си уманитар, дет няма хал хабер от военна стратегия. Според теб как трябва Бг да достигне паритет с Турция в Черно море, без да постигне (понеже е невъзможно) тотален военен паритет с Турция? Значи, Бг постига военен паритет с Турция в морето, примерно те имат 20 подводници, толкова да има и БГ, при равно количество кораби от всякакъв тип. Даже да предположим, че БГ има двойно превъзходство в кораби и подводници спрямо Турция. За какво е това превъзходство на БГ? Ясно, за случай на военен конфликт. Та значи, започва военен конфликт с Турция в Черно море, Бг военно-морските сили бият турските военно-морски сили като мачка у дирек. И какво става? Правилно, турците вклЮчват и авиацията в битката. Да предположим, че БГ има паритет и в авиацията с Турция и започват дълги въздушни битки. Ами тогава просто Турция влиза в БГ със 100 хил. армия с танкове и артилерия. А там Бг не може да има паритет. Турция прегазва Бг за нула време. Та, за какво беШе "паритета в Черно море"?!
15 Ноември 2010 04:33
А, къде е нато-то в тази баталия...
15 Ноември 2010 06:22
Ако се уповаваме на НАТО-то, то е безмислено Бг , само тя, да се стреми към военно превъзходство над Турция в която и да е зона.
Или НАТО ще помогне срещу Турция (ако Турция излезе от НАТО), тогава Бг няма нужда да има превъзходство над Турция.
Или НАТО няма да помогне на БГ, и тогава БГ е в положение партер.
Но и в двата случая няма смисъл Бг да се стреми към едностранно военно превъзходство над Турция в който и да е род войски и където и да е.
15 Ноември 2010 07:38
Вярно е, че слънце ноемврийско се показва. Но чак такава жега, та да говорим за военно превъзходство над Турция?
А иначе е ясно - предварително вменяване на вина - вие, българите, сте отговорни за минаващите през Средиземно море папуняци.
---------------------------------------
Блогът на Генек
15 Ноември 2010 08:08
Продължава промиването на мозъци!
В казармата ни плашеха с Турция и турците и на два пъти сънувах атомна война.Тогава ни учеха да се скрием зад бордюр на тротоара(Bü rgersteig), имаше и нагледни табла със залегнали обути във валенки.Доктрината беше такава и все се изнасяхме на юг, за да дадем гневен отпор на поробителите.Един път дъщеря ми връщайки се от детска градина ме попита:-Татко, кой е чичко Ленин?Трябваше да обяснявам за човека с каскета.Сега ни плашат отново, че трябва да защитаваме Европата, (едно време с карабина "СКС"стигнах до мавзолея).Тогава зад гърба ни беше "непобедимият СССР", сега някаква "стена"ще защитаваме.Изглежда по всичко, че нищо не може да се промени, особено се засилва натискът, върху ни, при такива"височайши"посещения, при които агентурата ни е силно превъзбудена и след употребата на отпусната от артелчика"стаканчик водка"рисуват светлото ни бъдеще.
15 Ноември 2010 08:44
Процесът, който ЕС се опитва да редуцира прилича на осмоза, при която баланс или смяна на потока се получава при промяна на концентрациите т.е.
не е нужно да се изтъкваме, че сме по-добри и водещи - нека те го правят.
ЕС се нуждае от стабилизация т.е. устойчиво развитие.
Растежът, който икономистите желаят непрекъснато изтощава индустрията и работната сила на ЕС.
Стабилизацията изисква поне една петилетка устойчиво развитие без растеж.
15 Ноември 2010 09:44
Размислите в тая статия се основават на две погрешни предпоставки - мисията на Фронтекс няма никакви шансове за успех докато допуска емигрантите на територията на съюза, па макар и да ги задържа за известно време и другата е че бъдещите нелегални емигранти ще минат през България на път за ...Гърция - това е безсмислено, най-прекия път за Европа е към румънско-унгарската граница. Човек като слуша медиите може да остане с подобни заблуди.
15 Ноември 2010 09:51
Внушението на статията е ясно- Европата ни зарязва и ша ни дава на туркието... и НАТО-то няма да ни пази, щото пази афганистанските макови полета..., демек- файда от тия европейци няма!
Ама само един го е разбрал, макар и малко неправилно...
Ей го
Якодим
Ми кат ще ни дават на Туркия, ето още една "абсурдна идея", да стягаме балканска федерация.


А изводът, до който трябва да стигнем е-
Щом Европата ни зарязва, а Русията ни обича, както винаги, и ни пуска тръби, за да ни храни, най-добре е след трубите да дойдат и танковете, да ни обявяват за задунайска и да се свършват вече тия драми, щом сме нежелани в европейските кафе-шантани.

Редактирано от - Benedicta на 15/11/2010 г/ 10:00:18

15 Ноември 2010 10:47
Телена мрежа, високо напрежение и крокодили в Резовската река... това е оправията!
15 Ноември 2010 11:08
Beni.baby, немой така с рогата, pls.
НАТО-то извъобще "не ни бръсне за слива"!
Не знам дали знаеш, но разходите за "БГ-наемниците" у Афганистан вече надминават $100 млн./годишно!
Помощ и компенсации от НАТО скоро време нанайки, а на туй отгоре, заради холандците и канадците, ни искат и увеличение на "бройката"..
За толко "залупени" ли ни имат бе мама му стара!

Редактирано от - OLDMAD на 15/11/2010 г/ 11:49:05

15 Ноември 2010 11:20
Олде, ти можеш, като вътрешен за системата човек, да отговориш на няколко въпроса:
1.да направиш една сметка- кое ще ни излезе по-скъпо- собствена отбрана , което включва голяма войска, постоянната ѝ финансова издръжка, въоръжение, модернизации и т.н. или обща отбрана заедно с другите страни, което включва годишни вноски и пари за мисии, когато се наложи?
2. колко е струвало на държавата отбраната ни преди 89 година-повече или по-малко от сега?
3. защо и преди 89-та г. България е била във военен блок, а не е разчитала на самостоятелна собствена отбрана?
4. ти кое мислиш, че е по- надеждно и икономически оправдано- принадлежността ни към военен блок или да сме "сам юнак на коня"?
15 Ноември 2010 11:29
кой....
аааааа.... "Интелигент", набърква "НАТО" и ЕС в едно?
Що въобще ги мешате нещата??
И да може ли да попитам - кой раздава шамарите в "НАТО"?
И мммм ай сами си го преведете ""to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down"
ПП тема за размисъл - дали "жерманците" малко не им е писнало от тази мммм .... перспектива?
ПП2 А някой шъ ли да Ни припомни КЪДЕ е централата на НАТО и защо?
15 Ноември 2010 11:39
интел
ти не разбра ли, че на франсетата им се смени половината правителство вчера с външния им министър и тази какафония обслужва тяхните вътрешно-политически интриги. Какво се пенявиш?
И още веднъж, какво са ни виновни французите?

по-вярно е да се каже какво ли ние сме им виновни?!
15 Ноември 2010 11:47
А како Софте,
Не бъркай позицията на пенявещите се.
И никой с IQ по високо от водорасло, не спори че ни ползват за парцалче, да си оправят вътрешните срамотии.
Ама нека да затретя
Позлват ни, оти ние сами подложихме дупе, и то бая отдавна, и то от погрешната страна.
Сега да се изненадваме, е горе долу като историята на онази мома дето се разхождала покрай околовръстното по еротично съблекло, и после тръгнала да се оплаква, че и подсвиркват тираджиите.
Това му се вика "рисковете на професията".
Държавата ни се държи, като лекото момиче на Европа - ерго третират ни като такова. Би било странно ако не беше така.
15 Ноември 2010 11:51
Държавата ни се държи, като лекото момиче на Европа - ерго третират ни като такова.

Абе не, че нямаш основание да напишеш това, ама не ти ли се струва, че е мааалко пресилено, че сме с доста ниско самочувствие и някак си перверзно ни се харесва да се самоунижаваме, самооплюваме и подценяваме...?


ПП Виж какво прави Берлускони- Кадафито се държи в Италия като в собствената си шатра, а Берлускони му осигурява момичета - за публика уж...Е, ние до там не сме стигнали, все пак.

Редактирано от - Benedicta на 15/11/2010 г/ 11:54:19

15 Ноември 2010 11:57
Бене слънце....
По въпроса туркия....
Дай два въпроса подсказки:
1) Питаха ли ни Францетата наскоро кви ги мислим и ко стана ? Как му викаш на подобно поведение? (тука изключвам организираните послания последните месеци ...."тоооо България е прекалено малка за да каже и останалите ишарети за вътрешна употреба
2) Га нано Сарко, си изпомпа рейтинга за сметка на нашто мангал.... Каква беше реакцията на външно и лично на "човека с рейтинга и ; партиментите"?
---
Та погледни ги само тези два инцидента по остта Бг Франца от последните няколко месеца, и после пак ми обеснявай как "кака вече се ожени".
15 Ноември 2010 12:07
intel ,
Аз ще ти предложа друго тълкуване по двата ти въпроса.
1. за туркието боко казва същото, като Гърция- подкрепяме УСИЛИЯТА ѝ за влизане в ЕС, пък после ще видим..., демек, може да направим референдум, трябва да си поискаме парите за тракийските българи, ...което е добре като позиция.
2. За Сарко и циганите...ами защо България да се цупи на франсетата, че си решават проблемите по този силов начин, когато нашите могат да го приложат и у нас...? Лошото е, че не го правят- дали заради идващите избори, дали защото не им стиска...
15 Ноември 2010 13:01
Бг да достигне паритет с Турция в Черно море

Е как ще достигне - Турция има 2000 км ивица на Черно море, а България 200 км.
И ако Турция затвори Босфора, от къде ще минават българските кораби. През Дунава ли ?!
15 Ноември 2010 13:10
по-вярно е да се каже какво ли ние сме им виновни?!

Как какво?? Той по-предния техен посланик у нас си ни го каза в
прав текст: Стадиона, Костадинов, Франция аут от световното.
Дълго ще го помнят честолюбивите франсета.
А иначе всякакви многоходови комбинации и интереси /не, че не
съществуват/ могат да се "разгадават".
За Турция същото. Биг Брадър изпрати баш шефа на ЦРУ и го показваха
по вестници и телевизии /абсолютен прецедент/.
Турция ще стане икономически лидер в региона и водач на "Мюсулманската
дъга", и ние не само няма да й пречим, а и ще помагаме.
Има и още няколко неща за които се договориха с Боко, но те са секретни.
15 Ноември 2010 13:21
Бени мила ,
Добре расъждаваш , но и няма да ти светне , като защо кучето ми споменава "ни в клин , ни в ръкав" тръбата към Александропулис . Тя , ЮП и "Белене" ни стигат , за драгата национална сигурност ...
15 Ноември 2010 13:52
Аз не приемам в този случай мнението на уважавания г-н Терзиев. Смятам че напротив, Европа си взе поуки от историята си като се почне с 1354г. та се стигне до Виена, 1683 година. Затова сме и в ЕС с Румъния, въпреки, че още тогава на ЕС беше ясно, че сме неподготвени за членство. Но ни приеха. Също така е трябва да бъде ясно и друго нещо, Турция няма да стане член на ЕС. Причините за това пак са верски и исторически, а не са само икономически или геополитически. Държавите на Европейския континент (с изключение на Албания и Босна) въпреки че днес са постхристиански по своята същност все още не зачеркнали или размили окончателно христианските си корени. Може би, когато това окончателно стане, на Турция ще й се отвори парашута за ЕС, ако междувременно вече не е станала част от великия иранско-турански съюз от векове за векове.
15 Ноември 2010 14:46
Ние сме малка държавица, границата ни с Турция е дълга 259 км, а границата ни с Гърция е 493 км. Така че няма сериозна причина ЕС да се опасява.
Всъщност болшинството пришълци от Третия свят пристигат в ЕС по суша и главно по море през Гърция, Италия, Испания и Португалия.
Интересно доколко ЕС се справя относно опазването на границите си в тези държави???
15 Ноември 2010 14:46
Бегълците от Турция са най-вече иракчани, сирийци/ливанци/палестинци и турци, разбира се (много от тях кюрди). От време на време има и от по-далече - Пакистан, Афганистан, Индия - изобщо, всякакъв народ, който може да влезе нелегално в Турция по суша (от изток това не е проблем), да се омеша с местните и да издрапа до западните граници - а оттам кой как може.
Шумът, който вдигна Гърция наскоро, е нормален, обичаен, досаден вече гръцки хленч за пари. Чудя са как някои все още се впечатляват от това...
Хората, пресичащи нелегално Марица, в никакъв случай не са 90%, нито това е най-големият проблем по опазване на Шенген пространството.
Тука се внушава, че французите ни мразели (да им се чудиш защо - ние такива хубави роми им доставяме а те ги не щат и даже ги връщат) и затова нямало да ни пуснат в Шенген- ако човек познава французите, знае, че нямат такива предразсъдъци - има прагматизъм и интереси, нищо повече.
Също повече от спорна е тезата, че Турция ще оказва "натиск с емигрантите" за да ускори преговорите. Първо никакъв натиск няма - последните турски дипломатически напъни (израелската флотилия и подобни) са оперетни и са насочени изключително за вътрешна консумация. Второ, Турция (70%) изобщо не иска да става част от ЕС - положението й на страна-кандидат (вечен) напълно я устройва.
15 Ноември 2010 14:51

Чичо Фичо: "Но България също трябва да иска помощ от ЕС за турската си граница, помощ от САЩ за военен паритет с Турция в Черно море."
***
lukcho2: "Та, за какво беШе "паритета в Черно море"?!"


Навремето са го решили този проблем относно паритета чрез съюз между БГ и Гърция. И това е проработило по време на Балканската война.

Редактирано от - потребител,07 на 15/11/2010 г/ 15:35:14

15 Ноември 2010 15:07
ако човек познава французите, знае, че нямат такива предразсъдъци - има прагматизъм и интереси, нищо повече....
Шумът, който вдигна Гърция наскоро, е нормален, обичаен, досаден вече гръцки хленч за пари. Чудя са как някои все още се впечатляват от това...


Ми прагматични интереси са. Ний купихме ли им корветите, които предишното правителство беше обещало?
А относно ромите трябваше да си ги приемем без много приказки, щото много добре си ги знаем нашите роми, че даже сме проплакали от тях.
Освен туй и Гърция може да не е много съгласна да влизаме в Шенген, ама едва ли ще го каже директно, а може да се е сговорила с Франция.
Не е случайно, че точно преди приемането на БГ в Шенген, Гърция търси помощ за границата си!
15 Ноември 2010 15:20
България си беше приета като буферна зона по принцип...няма за какво да ревем. Ние си знаем че сме далеч от стандартите в развитите европейски страни.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД