:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Тайфуни с нежни ликове

Видяхме доста революции през последните едно-две десетилетия; тази в Египет дойде доста неочаквана, ще преглътнем и нея.

Революцията си има своя технология, има и своя естетика. Технологията включва наличие на недоволни маси, готови да излязат на улицата и рискуват нагълтване с газ, контузии, дори смърт. Включва непременно опозиционен лидер, най-често дошъл от чужбина или пуснат от затвора, но подкрепян от велики външни сили. Включва трескаво жужене на тайните служби към същите тези сили. Естетиката? Нея я нарисува още художникът Дьолакроа - знаете. "Свободата, водеща народа на барикадите". Жена с голи гърди и знаме, до нея гаврош с два пищова... Естетизацията на революцията започнаха бунтовните французи - нейната канонизация, дори фетишизация се случиха в тоталитарното общество, ние също бяхме педагогически обект на подобен процес.

Процесът е такъв. Революцията, докарала сегашната власт на власт, по-късно винаги добива монументални измерения. Тя обраства в исторически орнаментика и риторическа помпозност, става непререкаема веха, неподлежаща на различен от официозния поглед интерпретация. Не дай си боже да си революционен не със задна, а със сегашна дата - новата власт е подозрителна и ревнива. Мачка здраво. Може би защото помни своя собствен възход и познава технологията...

Властта на Саддам беше



продукт на революция,



възпявана в песни и пропаганда. Кадафи също смята властта си за дошла с революция. Ануар Садат дойде на власт като революция, дори направи една "поправителна" такава, вече бидейки на власт. Застреляха го също представители на революционни военни по време на парад през 1981... Скоро след това на власт се качи настоящият президент Мубарак - хареса му. Дори имитира избори по едно време, малко в соцстил - почти всички са "за", подкрепят с възторг...

Загубилите властта при неизборни обстоятелства наричат загубата преврат, спечелилите я наричат събитието народна революция.

Да не помислите само, че се присмивам на народното недоволство. Нищо подобно. И Тунис, и Египет са пълни с млади и бедни хора, които заслужават нещо по-добро от шляене по улиците и унило киснене из кафенетата в характерната за тези региони мъжка компания. Нещо повече - глобалната мрежа днес и опосредстваната чрез западното кино пропаганда на различни политически, икономически, дори сексуални свободи неизбежно влияе на умовете в традиционалистките ислямски държави.

Така както по-качествените продукти, по-свободните отношения и по-напредналият бит изкушаваха варшавския гражданин при досега му със Запада; тъкмо затова



трудно го допускаха до такъв досег



Все пак той се осъществяваше - затова Източният блок рухна.

В един документ от "Уикилийкс" има анализ по темата на американски дипломати в Близкия изток от неотдавна. Те посочват, че холивудските кинопродукти като "Сексът и градът" и прочее правят много повече за промяна на консервативното ислямистко съзнание от всякаква официална пропаганда и призиви за демократизация. Така е. Киното, глобалната мрежа, свободният обмен на мнения ерозират всяка догма, застрашават всеки авторитарен и тоталитарен режим. Може би затова имаше цели отдели "Идеология" при комунистическите апарати и комсомола, може би затова всички подобни режими не могат без цензура. В Египет спряха Интернет, в КНДР няма свободен достъп.

Така че Дьолакроа и искреният стремеж на улицата за свобода е добре и прекрасно: мен ме притеснява друго.

Винаги зад тези по барикадите, в светли кабинети зад врати с кодов достъп седят едни други. Макар издалеко, те инженерстват и бабуват над сегашната и бъдещата власт.

Не се съмнявам, че могъщите Служби правят същото и сега в Египет. Преди два дни "Дейли мейл" писа, че вече три години САЩ планират смяна на режима там. А документи в същия цитиран по-горе сайт "Уикилийкс" показват натиска на американски дипломати над египетското правителство да освобождава дисиденти. В секретна телеграма, изпратена на 30 декември 2008 г., американската посланичка в Кайро Маргарет Скоуби съобщава, че опозиционни групировки са изготвили тайни планове за смяна на режима преди президентските избори, насрочени за септември тази година.

Документът пък с гриф "поверително", адресиран до държавния секретар във Вашингтон, е озаглавен: "Активист от 6 април за визитата му в САЩ и промяна на режима в Египет". В текста се твърди, че няколко опозиционни сили се договорили да подкрепят несъществуващ в писмена форма план за преход към парламентарна демокрация, включваща по-слабо президентство и засилени правомощия на премиера и правителството преди насрочените за 2011 г. президентски избори.

Би било много странно, ако не беше така.

Притеснявам се само, че инженерите понякога правят един политически проект, а той впоследствие



мутира и се изражда



Че искат, примерно, повече демокрация и Барадей начело. А идват "Мюсюлмански братя", да кажем, и някой нов Саддам. Да не забравяме, че Саддам беше приятел на САЩ в зората на революцията си. И Осама беше приятел. Да не говорим Мубарак какъв приятел е, в официалните документи, все още. Искат едно, а става друго; оставяме настрана труповете, разрухата и съпътстващия женски плач.

Дьолакроа е изобразил Свободата с женско лице. Но и сфинксът е с женско.
19
3962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
31 Януари 2011 20:09
***

Редактирано от - sybil на 31/1/2011 г/ 23:23:39

31 Януари 2011 20:11
..Но и сфинксът е с женско..

Класическата черешка върху тортата. Впрочем, и тортата долнокачествена.
31 Януари 2011 20:22
Мдам.
Тай-функи!
..

"Оооранжево небето,
оранжево морето,
оранжева тревата,
оранжев и градът.

С оооранжевите майки,
оранжеви дечица,
с оранжеви китари,
оранжево звънят!

..
Еех, какви времена бяха..

Редактирано от - OLDMAD на 31/1/2011 г/ 20:37:38

31 Януари 2011 20:44
Нещата са точно такива. Няма до сега улична революция, колкото и да е нежна, да е довела до нещо добро. Изключения правят само театрални улични постановки на предварително решени неща. Там улицата само възторгва взетото нейде си решение.
31 Януари 2011 20:49
.
31 Януари 2011 20:55
Натиснете тук
31 Януари 2011 21:59
"Така както по-качествените продукти, по-свободните отношения и по-напредналият бит изкушаваха варшавския гражданин при досега му със Запада; тъкмо затова трудно го допускаха до такъв досег Все пак той се осъществяваше - затова Източният блок рухна."
Нещо, казано между другото, но е най-безспорно в сравнение с останалите оценки.
Особено за напредналия бит. Китайците го разбраха, КПСС и клонингите й - не.
01 Февруари 2011 01:56
Тъй де, тъй..
И Украина го разбра, и Грузия също..
Дет' се казва - подробности от "оранжевия" пейзаж.
01 Февруари 2011 02:43
Тези, дето рипат по площадите, ще го издухат. Номенклатурата ще се смени, ние ще погледаме сеир. За статията
01 Февруари 2011 04:07
Кой какво разбрал - разбрал.
Потапяй сеееее.
01 Февруари 2011 07:01

А бе, усеща ги Бойко революционерщините и туй си е...аферим.
01 Февруари 2011 08:37
Статията -
Но ми се струвса преувеличаване - революция??/Бунт, обикновен бунт на низините.
После пак на власт ще е друг.
------------------------------- -----
Блогът на Генек
01 Февруари 2011 08:40
А каква беше Българската "революция" от 6-ти януари...коя година беше...Кой стоеше зад нея? По каква технология -"социално инженерство" беше проведена? Бях, видях, не ми се наложи да се напрягам много - чилийските тенджери, арабското скачане на място, блокираното улично движение, гарнирано с хвърчащи камъни, увити в опаковки от чипс и бисквити, безплатни кафе, чай, кола, сандвичи от...състрадателни американски вериги за бърза закуска. На кой му прилича на нещо по-различно от технологиите на РАНД Корпорейшън...опс, ЦРУ?! Изнасилването на историята винаги се е представяло като социално инженерство. Гражданите на Египед имат право на по-достоен живот! Ако сами си го извоюват! За справка - нашата действителност, днес...
01 Февруари 2011 11:26
Бойко, мисля че допускаш грешка. В Египет революция имаше само една - начело с Гамал Абдел Насър и тя доведе до създаването на независимата Арабска република Египет. Такива революции имаше, ако се не лъжа и в Сирия, и в Алжир, в Конго, Кения и т.н. - тогава се разпадаеше колонилиализма и поради това бяха национални революции . А после, ако сме честни ще признаем, че укрепването им ставаше по пътя на контра и псевдо революцийки /преврати/, главно по метода разделяй и владей - американски тертип за съхранение или налагане на американските интереси. Но този модел обективно навлиза в задънена улица и гневните тълпи, разчистват терена за поредния вариант промени, услужливо подготвени и предлагани от "световната демокрация", начело с все същите сценаристи и режисьори. Та Ануар Садат го гръмнаха именно поради тази причина. А това , което забелязваме днес в арабския свят е рестартиране на процесите за защита на ........... /тук сложете каквото си искате/. Но обзалагам се, накрая пак ще се загубят нейде в "глобалното демократично пространство" националните интереси и интересите на народите, които обитават Близкия изток и Африка!
01 Февруари 2011 11:46
Натиснете тук
01 Февруари 2011 12:02
Така е - то и в България едни скачаха и ревяха като магарета по площадите и с това скчачане и реване сложиха на власт мафията. В Египет най-вероятно ще стане нещо подобно.
01 Февруари 2011 12:10
Тотю
Изнасилването на историята винаги се е представяло като социално инженерство.
01 Февруари 2011 16:20
А бе, усеща ги Бойко революционерщините и туй си е...аферим
01 Февруари 2011 16:23
Горното е цитат. Така е, щото и името му едно такова, револуционно, бойко някак си ...

А иначе по повод това, дето преди 2 (два) дни някой си вестник казал, че се подготвяло от 2008 г. (при републиканците ли?) напомня на един лаф на покойната ми баба. Каквото и да станеше, тя накрая казваше: "Вдидяхте ли, че бях права! Пак познах!", макар, че самата тя не помнеше какво е прогнозирала и в повечето случаи ставаше обратното ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД