:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Културна дискусия

Приключенията на съвестните данъкоплатци в България

Само ниски ставки не са достатъчни за бизнес рай, тъй като страната ни е европейски шампион по данъчно "губи време"
Георги Ангелов
Икономистът Георги Ангелов наскоро пусна на блога си две любопитни графики от серията доклади Doing Business 2011 на Световната банка. Едната графика показва, че въпреки прехвалените ниски ставки плащането на данъци у нас е "ходене по мъките" - процедурите са тромави, сложни и отнемат прекалено много време. Другата е илюстрация на правилото, че колкото по-тромава е данъчната система на една държава, толкова повече сивее нейната икономика.

Понеже данните за Doing Business 2011 са събирани през 2010 г., докладът хвали България за нещо, което вече се е променило към влошаване. Това е злополучната осигурителна тежест, която миналата година бе намалена с 2 процентни пункта, но от 1 януари 2011 г. пенсионната вноска е по-висока с 1.8%. "Тъкмо Световната банка ни похвали за намалението на осигурителната тежест и вече влезе в сила увеличението им. Явно международните институции не могат да реагират достатъчно бързо, за да отразят в реално време хаотичните действия на нашето правителство", коментира с горчива ирония Георги Ангелов.

Световната банка заедно с компанията PricewaterhouseCoopers очертават световния данъчен пейзаж в специалното издание Paying-Taxes-2011. Тhe global picture. Там ясно се вижда, че България има и друг сериозен проблем освен непостоянството на правителството - тежки и сложни данъчни процедури (виж. графиката). У нас спазването на данъчното законодателство отнема най-много време от всички държави в Европейския съюз и заради това сме на последно място по този показател. "В Люксембург, Ирландия и Естония декларирането и плащането на ДДС, осигуровките и данъците отнемат по-малко от 100 часа на година, в България са необходими средно 616 часа. И в Африка не е толкова зле, колкото е в България", посочва Ангелов. И подчертава, че тежестта на процедурите за плащане на данъци има влияние както върху приходите в бюджета, така и върху общата бизнес среда, предприемачеството и т.н. Тежестта на данъчната система (не само ставки, но и процедури, плащания, време) има тясна връзка с размера на сивата икономика. "По-тежка данъчна система означава по-висока сива икономика", заключава икономистът.

Твърденията на Георги Ангелов и графиките на Doing Business се сдобиват с образи от живия живот благодарение на коментатори в блога ikonomika.org, които дават мощно емпирично "рамо" на статистиките по-горе. Йордан Йорданов описва съвсем реални "данъчни парадокси" - примери от всекидневното ходене по мъките на българските предприемачи.



Ето някои от парадоксите:



* Автобусна фирма е била дисквалифицирана от търга за 43 междуградски автобусни линии в Пловдив заради неплатен данък от 1.61 лева. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от комисията, която провежда търга в Пловдив. Подобно данъчно задължение, но от 58 стотинки, има и друга фирма, която обаче е класирана да продължи състезанието в конкурса. Един от участниците поискал търгът да бъде прекратен. Искането му не е прието...

Незапознатите доста биха се зачудили как тези фирми, отишли на търг за милиони, са допуснали задължения по 1-2 лева - достатъчно на удостоверението да пише "има задължения" и да им провали участието. Всъщност реалността е, че само за месечните осигуровки и данъци на работниците има 6 различни бюджетни кода и се попълват 6 платежни всеки месец. Всичките тези кодове се удвояват пак за всеки отделен месец, когато има лихви за просрочие. Отделно ДДС, годишно изравняване, данък дивидент.

* През юни 2006 г. например съм превел 50 стотинки по-малко във фонд "Здравно осигуряване". За периода юли 2006 - януари 2011 г. всеки месец ми е начислявана по 1 стотинка лихва. Ако искам да го "прихване системата автоматично", трябва да пусна за всеки отделен месец, т.е. това са 54 месеца, отделни 54 платежни за по 1 стотинка, а цена на платежното - 1 до 5 лева. Това е само по единия от бюджетните кодове, а има още десетина. При тази сума от няколкостотин до няколко хиляди лихвички едно платежно да е грешно попълнено, пак оставаш задължен. Има и вариант да се отървеш само с 20 платежни, като платиш общо лихвите и главниците, след което да входираш искане да ти ги "разнесат служебно". За последното обаче няма срок на услугата, т.е. търгът отива у реката.

* Допреди 3 години печалбата на ЕТ се добавяше към данъчната основа по Закона за облагане на доходите на физическите лица и плащането ставаше с 1 платежно. После свалиха ставката за личните доходи на 10%, но за ЕТ остана 15%. Поне 50 депутати се хвърлиха на амбразурата като Матросов, за да убеждават журналистите, че така било правилно.

* Друга глупост е изискването да пускаш нулева ДДС декларация, ако нямаш нищо за деклариране (вместо да не пускаш нищо). И още - да подаваш всеки месец декларация 1, въпреки че няма промяна в декларираните обстоятелства спрямо предния месец. Или пък да пускаш декларация 6, след като си преведеш осигуровките - все едно да си платиш тока и да ти искат да пуснеш декларация до ЧЕЗ, че си го платил, иначе не се брои за платен, ако ще да си го платил за цяла година напред.

* Парадоксален е и отказът на НАП да въведе нулевата партида - единна сметка, по която да плащаш с 1 платежно, и оттам да се погасява в определен приоритет. При кредит към банката приоритетът на погасяване е неустойки-такси-лихва-главница. Така е и в общината за местните данъци и такси, въпреки че там работят още под ДОС. Зимбабвийският софтуер на НАП обаче няма нулева партида, въпреки че вади крайно салдо (последното се дава с голяма неохота от служителите).

* Като отидеш в "Изипей" - Добрич, там ти казват колко дължиш за парно в София и там си го плащаш. Като отидеш за УЛДЗ (удостоверение за данъчни задължения) в Добрич, ти казват да си го вземеш от София, защото "там ти е твоето данъчно".

Лошото е, че ние не само сме зле, но и



има ясно разпознаваема тенденция да станем още по-зле



Само да се сетим колко нови безумия бяха натворени в последните 2-3 години: дискриминационната ставка за доходите на ЕТ; "облекчения", които водят до нови бумащини и печалба на подбрани групи на гърба на останалите - ваучери за храна, безданъчните лихви върху ипотечните кредити, преференциите за лични застраховки; все нови и нови обстоятелства за деклариране - вече се декларират взети заеми, дадени заеми, притежавани акции; от тази година болничният лист трябва да се декларира 2 (два) дена след издаването му, както и трудовият договор. Преди това срокът беше 5 дни. Ако отидеш на 3-тия ден, чака те акт за работник без договор: 15 хиляди лева. Тази глоба всъщност се прилага основно към суперизрядни платци, които примерно веднъж от 1000 пъти не са успели да пуснат декларацията навреме с електронния си подпис или друга техническа трудност.

А какво да кажем за пълната джунгла при данъчните тълкувания. Примерно, бояджията си купил и после продал служебната баничарка, но тъй като в предмета му на дейност на ЕТ-то едно време записал "покупко-продажба на вещи", продажбата му се прибавя към данъчната основа, тя минава прага от 50 хил. лв. и те му правят регистрация със задна дата. Това може да се случи с до 7 години назад, а за всичките обороти от там насетне следва служебно начисляване на ДДС, което той трябва да внесе. И няма право на данъчен кредит върху разходите, защото е минал 3-месечния (вече е 12 месеца) срок за деклариране. След 5-6 хиляди подобни данъчни мародерства из цяла България, разказани на 5-6 милиона човека от потърпевшите, поне 500 хиляди души се скриха в сивата икономика и дадоха доживотен обет да не излизат никога оттам.

В продължение на описаните парадокси друг читател на ikonomika.org - нарекъл се "Алтернативен Капацитет", задава няколко основателни въпроса към финансовия министър Симеон Дянков: Кога ще губим по-малко часове в плащане на данъци (нека да догоним Испания по първата графика)? Кога ще влезем в Топ 10 на doingbusiness.com и кога ще намалим разрешителните с 33%? Кога ще имаме е-правителство и цялостна административна реформа? Защо се бави концесионирането на занемарена инфраструктура?

"За тези неща не са необходими много пари", твърди "Алтернативен Капацитет". И е прав.
 България е на опашката в поредна класация
 Колкото по-голямо бреме са данъците в една държава, толкова повече се шири сивата икономика
45
5327
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
31 Януари 2011 20:35
Хайде сега допълвайте и пишете за глупостите в данъчния рай България.
Ето и от мен пример за идиотщина:
- Вместо общирна данъчна декларация попълнена с нули НАП най-после се сетиха че това и тях затруднява и въведоха опростена данъчна декларация за фирми без дейност през отчетната година. Освен това не се подава декларация в статистиката (тя си я взема от НАП) .Браво на НАП ! Да ама не, имаш нямаш дейност ще трябва задължително да правиш ГФО (годишен финансов отчет), около 30 стр, пълен с нули за да го вкараш (срещу 50 лв) в търговския регистър. Такъв е закона и никой от тюфлеците в Парламента не се сеща да го промени. А може само с една страничка да се обяви и в търговския регистър, че фирмата не е имала стопанска дейност или още по просто, да се публикува декларацията подадена в НАП, че фирмата не е имала стопанска дейност през съответната година. Просто нали, ама кой да се сети, че така се спестяват хиляди часове работа, разходи, хартия, затлачване на сървери и т.н.
31 Януари 2011 20:47
"За тези неща не са необходими много пари", твърди "Алтернативен Капацитет".

За тези неща са нужни:
1. Здрав разум;
2. Държавническо мислене;
3. Политическа воля;
4. Политика отчитаща интересите на народа!
Т.е. никога няма да се случи в България!
31 Януари 2011 21:00
Тъкмо да похваля Георги Ангелов и статията и в кацата с мед се появи лъжица катран -"Защо се бави концесионирането на занемарена инфраструктура?".
31 Януари 2011 21:09
Имотен регистър. Регистрираш вдигане на ипотека на 7 апартамента с един нотариален акт. Трябва да платиш такси в размер на 7 лева на апартамент (примерно). Да ама не може наведнъж да платиш 49 лв - софтуерът не примемал така. Пускай 7 платежни по 7 лв всяко+4 лв банкова такса за всяко.
Абе и преди съм казвал - де що е държавна институция в България, не е стока. Оплакват се, че им плащали малко? И това им е много даже, на тези некадърници и тунеядци.
31 Януари 2011 21:29
Не е глупост да пускаш нулева ДДС декларация, защото едно е да пропуснеш, съвсем друга е да декларираш невярно, т.е. да излъжеш, да мамиш с цел изгода. Абе, в УНСС не учат ли малко право?
31 Януари 2011 21:36
Ако пуснеш нулева декларация, казваш че нямаш какво да декларираш.
Ако не пуснеш въобще декларация, казваш че нямаш какво да декларираш.
Каква е разликата...? Разход на хартия и време?
На летището попълваш ли всеки път декларация или когато не го направиш, се подразбира, че нямаш нищо за деклариране?
31 Януари 2011 21:56
Доживях опозиционната преса да използва създаден от Дянков модел, за да дудне по правителството! Неведоми са пътищата опозиционни

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
31 Януари 2011 22:09
616 часа? Не е ли прекалено бавен този счетоводител?
31 Януари 2011 22:25
616 часа годишно за плащане на данъци в България може да изразходва само счетоводител от школата на ИПИ. Другите се оправят много над 10 пъти по-бързо. Нишо учудващо де, подобни "икономисти" бяха смятали регулаторни режими с пример разрешение за строеж. Всички документи според "икономистите" се вземат само един след друг, при това се включват и БТК, ВиК, електроразпределението с максималните им срокове....Получаваше се нещо от сорта на 7 месеца и изводите бяха за тежки регулаторни режими.
31 Януари 2011 23:42
Преди да пишете глупости, запознайте се с фактите.
Има такъв показал - средностатистическото време, което фирма изразходва за взаимодействие с данъчната администрация. Това включва всичко от годишните данъчни декларации и ДДС декларации до осигуровките и болничните на последния служител.
Тези 616 часа годишно правят 2.13 дни на месец. И ако около 13-14 число на месеца никога не сте чували изречението "Сега сме много заети с приключването на месеца и ДДС-то", явно никога не сте имали вземане-даване с реален бизнес в България. Или поне с финансово-счетоводен отдел на такъв.
Аман от дилетанти-дървени философи.
31 Януари 2011 23:52
За този показател иде реч - Paying Taxes Натиснете тук
Time is recorded in hours per year. The indicator measures the time taken to prepare, file and pay 3 major types of taxes and contributions: the corporate income tax, value added or sales tax and labor taxes, including payroll taxes and social contributions. Preparation time includes the time to collect all information necessary to compute the tax payable and to calculate the amount payable. If separate accounting books must be kept for tax purposes—or separate calculations made—the time associated with these processes is included. This extra time is included only if the regular accounting work is not enough to fulfill the tax accounting requirements. Filing time includes the time to complete all necessary tax return forms and file the relevant returns at the tax authority. Payment time considers the hours needed to make the payment online or at the tax authorities. Where taxes and contributions are paid in person, the time includes delays while waiting.

Най-общо казано, колко време и ресурси губи една фирма, за да изпълни законовите си задължения свързани с плащането на различните данъци.
Най-зле по този показател е Беларусия, следвана от ЮАР, Украйна и Конго.
01 Февруари 2011 00:04
Dinain,
В доклада има разбивка по данъци. Понеже си експерт би ли обяснил защо са необходими 40 часа за попълване и подаване online (така пише) на декларация за данък печалба.
01 Февруари 2011 00:07
"Сега сме много заети с приключването на месеца и ДДС-то", явно никога не сте имали вземане-даване с реален бизнес в България.

Това е проблем само, ако счетоводителката нищо не е правила през месеца или се опитва да натъкмява данните.
01 Февруари 2011 00:23
Защо изчисляване на данък печалба отнема 40 часа? Защото трябва да изчислиш печалбата първо.
Галя, пишеш "счетоводителката" в ед.ч. Забавно. На повечето търговски фирми, с това се занимавам целите счетоводни отдели 2-3 дни преди 14-о число на всеки месец. Например набавяне на всички неосчетоводени документи от месеца, с които да се намали максимално размера на ДДС-то, което ще се внася.
Ще ти дам само един пример. Моят настоящ работодател има над 1500 (хиляда и петстотин) контрагенти (клиенти+доставчици). Само към един от тези контрагенти, имащ над 400 търговски обекта, сме издали повече от 12, 000 (дванадесет хиляди) данъчни фактури за фискалната 2008 г. Това са 400 бензиностанции, получаващи доставка средно веднъж на 2 седмици.
Отделно сметни времето за изчисляване, попълване и подаване на всичките декларации, осигуровки, болнични и пр. документи на няколкостотин служители всеки месец.
01 Февруари 2011 00:25
Тези 616 часа годишно правят 2.13 дни на месец.

Колко месеца има твоята година?
01 Февруари 2011 00:31
12. А твоята колко има?
Ок, може би не си ме разбрала - 2.13 денонощия
01 Февруари 2011 00:33
Защото трябва да изчислиш печалбата първо.

Твоят счетоводен отдел какво прави, за да изчисли печалбата?
01 Февруари 2011 00:36
Абе я не ме занимавай с глупости, ами чети данните за България: Натиснете тук
Както ти и казах от личен опит - най-много време отива за ДДС и социалните осигуровки на служителите. По 288 часа годишно за всяка от двете дейности.
01 Февруари 2011 01:18
На летището попълваш ли всеки път декларация или когато не го направиш, се подразбира, че нямаш нищо за деклариране?


Ааааааааа!!! Ето! Ще пишат декларации за всичко, което не са внесли!! Докато им се ожулят лактите от писане. Пипнах ги, мошениците ниедни!
01 Февруари 2011 04:30
Усещам некаква горчивина .
А требе да си обичате държавицата.
Специално , особено и изключително в лицето на нейната администрация.
01 Февруари 2011 04:58
Воцка, ти в Канада ли си? Открехни ги тези икономисаните, дали в задръстената Канада PST и GST намаляват или ДОД. Аман, от кретени дето се надяват 10-те процента да задвижат икономиката. Сега търсят от 100 кладенеца вода за да си оправдаят простотиите. Ами, като сте толкова грамотни икономисти, къде бяхте да кажете, че има още 300 фактора, бре? И открито лъжехте за 10% данък, че ще е фактор за задвижване на икономиката!

Само заради Джимо редактирах мнението си да не е с каруцарски език. По-добре не мога да го докарам! Средство за комуникация е - с хамалите на хамалски!
01 Февруари 2011 05:15
Fantata , кво да ги открехвам , те си знаят . Ама са си такива. Иде им отвътре .
П.С.
Подозирам че Джимо е по-добър и от нас в каруцарскио . Ама скромно си трайка.
01 Февруари 2011 07:25
телевизионният икономист Георги Ангелов и неговото пълно с прекопирани статистики блог да започнат плавна емиграция към нулева ставка появяемост или да се приватизират на накоя офшорка на седалището по избор- делауер, кайманови острови, барбадос.

Дотегна ми от техните глупости, още повече- от реализираните им.Плоският данък е най-драстичният пример от всичките - като започна едно благоденствие с него, та до ден днешен не се е спряло маслото от чешмите.

Изобщо тая глупост ИПИ дето само размахва принтнати от интернета статистики и цитира световната банка и други световно известни мераклии за готин бизнес климат ала Грузия/Сейшълски острови, да си прибере лидерот Маутин и да се омита към атрактивни за бизнес места.Като са толкова отракани, да започват да печелят милиони, за да не ни се сърдят на стари години.
01 Февруари 2011 08:08
Тези 616 часа годишно правят 2.13 дни на месец.

616 часа са 77 работни дена. При година от 12 месеца ежемесечно са 6.41 работни дена. Само за плащане на данъци.
Със сигурност фирми като Нефтохим, Мобилтел, банките и пр. използват много, много повече време ( и ако изразходят само 616 часа ще изкарат тирове с шампанско на площадите), но в България има около 300 000 фирми и повечето не са от този мащаб. А точно данни които не означават нищо са специалитет на хора дето не са имали 1 ден реална практика в живота си, но поучават другите непрекъснато (не е за теб Дино).
01 Февруари 2011 08:15
616 часа за 12 месеца = 51, 33 часа на месец.
51, 33 часа делено на 8 работни часа = 6, 42 работни дни в месеца...

Значи, декларирането и плащането на осигуровките и данъците отнема по седмица и два дни на един човек от всяка фирма, всеки месец.
Това е средно...
За фирма от мащабите на Лукойл - иди-дойди, ама за ЕТ "Бай Иван" - малко множко ми се струва...
01 Февруари 2011 08:36
Малко по темата /аз имам информация за 612 часа за подаване на документите/ - Блогът на Генек
01 Февруари 2011 08:47
Хем искате плащането на данъците да е бързо, хем искате да се плаща в брой. Е това няма как да стане.

Когато 90% от оборотите в държавата минават през електронни и проследими плащания, чак тогава ще имаме лесно плащане на данъци. А да, и когато съдът започне да си върши работата както трябва. Щото ако съдът не приема 90% от документите .. щото еди какво си.. или не приема електронните извлечения или данните от транзакциите от банките.. или пък не позволява изобщо да се използват тия транзакции.., ами няма как да няма усложнена данъчна система.

01 Февруари 2011 09:06
След като:" такъф ни й матряла", защо да искаме политикът, депутатът, държавният служител да е по-различен?
Подадох два отчета за две фирми за последните три години в Агенцията по вписванията.Тази отчети ги има в НАП(друга държавна институция в същата държава).Не доброволно, а по техен каприз.Платих 2х50 плюс 2х2 на банката отсреща.Тази година пак ще е същото.
А можеше да ме накарат да ги подам по тримесечия и да платя 24х50 плюс 24х2.
Или за всеки месец поотделно- 72х50 плюс 72х2. Ама не могат да се сетят за всичко.
01 Февруари 2011 09:11
За периода юли 2006 - януари 2011 г. всеки месец ми е начислявана по 1 стотинка лихва. Ако искам да го "прихване системата автоматично", трябва да пусна за всеки отделен месец, т.е. това са 54 месеца, отделни 54 платежни за по 1 стотинка, а цена на платежното - 1 до 5 лева.


Това не е вярно, трябва само едно платежно. Но пък ако човек иска да помогне на банката.. може и с 54 платежни.
01 Февруари 2011 09:28
Моля Екип на "Сега" и "икономистът" Георги Ангелов да се допитват до професионалисти, когато пишат по материя от която не разбират.
Откъде се взеха тия 616 часа например ? Били публикувани в някаква класация. А кой им подаде данните за тия 616 часа ? ФОНДАЦИЯ "ИПИ" естествено. Нали са партньори !
На един грамотен счетоводител при сегашното ниво на програмните продукти не са му необходими повече от два-три часа да формира дневниците и СД по ДДС, декларациите по ДОО, да ги прати в НАП с електронен подпис и да преведе сумите чрез интернет-банкиране. Но пак повтарям, ако е грамотен ! Ако е с капацитетът на "теоретик-икономиста" Георги Ангелов и 1 000 часа няма да му стигнат.
НАП предоставя такъв набор от електронни услуги, какъвто не предоставя нито една друга институция. Само с разхода за един ел.подпис може да забравиш къде е НАП и как изглежда данъчен инспектор.
Що се отнася до задълженията за дребни суми проблемът лесно може да бъде решен като в ЗОП се постави таван на задълженията, например до 100, 500 или 1 000 лв. Но да искаш един служител да си сложи подписа под документ без задължения, а в същото това време да има такива в размер дори на 10 ст., значи не познавате манталитета на "Инспекторат", полицая и т.н. За тях това е документ с невярно съдържание и е издаден за да набави на другиго облага. Виж НК.
Що се отнася до наречената тук нулева партида, който иска може да се върне в мненията ми от предходни години. Авторите не откриват топлата вода.
За административното обслужване не е никакъв проблем удостоверението вместо в Добрич да се издаде в София. Но авторите и това не знаят. Подава се искането в НАП в София, оттам го изпращат по ел.път в Добрич, откъдето връщат по ел.път удостоверението в София за връчване на лицето. Става за ден-два. Не че не може и в София да го издадат, но териториялната компетентност е разаписана в ДОПК.
А за джунглата от тълкувания спокойно може да поставите въпроса през НС където се правят законите. Ако ги пишат по-ясни и без възможност за тълкуване от никого, ще бъде най-добре. Но нали и адвокатите трябва да ядат. А "джунглата" от тълкования можете да намерите на страницата на НАП. И в нея да намерите всичко което ви интересува, стига да сте достатъчно грамотни.

01 Февруари 2011 10:20
БирникЪ,
А защо не попитате Световната банка как са определили, че са необходими 288 за електронно подаване и плащане на ДДС.
01 Февруари 2011 10:37
Тъкмо Световната банка ни похвали

Е туй най не можах да разбера - що трябва някой все да ни хвали ???? Бат Бойко и той - онзи кво ни похвалил, другия ни похвалил... Особено па тия от Световната (е)банка като те хвалят имай друго на ум...
Странна работа с туй хвалене .... какво толкоз му се радват... Няма ли психолог тука да разясни тай особенност на наший национален политическо-джурналистически елит
01 Февруари 2011 10:40
в България са необходими средно 616 часа

Ай стига , бе - тва са къмто 4 пълни работни месеца месеца... че са тромави - тромави - ама чак пък толкоз
01 Февруари 2011 10:51
След 5-6 хиляди подобни данъчни мародерства из цяла България, разказани на 5-6 милиона човека от потърпевшите, поне 500 хиляди души се скриха в сивата икономика и дадоха доживотен обет да не излизат никога оттам.

Туй направо не си е за вярване, макар че много приятели ми са се оплаквали... не си е завярване но обяснява много случващи се неща... - че не сме по-различни от другите... а поради някаква причина сме издигнали бумащината в култ
01 Февруари 2011 11:11
"Допреди 3 години печалбата на ЕТ се добавяше към данъчната основа по Закона за облагане на доходите на физическите лица и плащането ставаше с 1 платежно. После свалиха ставката за личните доходи на 10%, но за ЕТ остана 15%. Поне 50 депутати се хвърлиха на амбразурата като Матросов, за да убеждават журналистите, че така било правилно."

Да, но физическото лице(ФЛ)се облага върху доходите си без да си приспада разходи (има изключения за приспадане разходи за дейността за ФЛ, който не е търговец по смисъла на Търговския закон), докато ЕТ си формира финансов резултат - приходи - разходи = печалба/загуба, което му е данъчната основа.
Освен това с 5 на сто се облагат доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, получени от източник в България в полза на местни и чуждестранни физически лица, както и местно лице от източник в чужбина. Ако има и други доходи, облагаеми със ставка 10 на сто ето ви 15 на сто за ФЛ, което не е ЕТ.
Ще помоля любезно БирникЪ да ме поправи или допълни, когато има време.
01 Февруари 2011 12:25
Фирма регистрирана в София - град със седалище в София град с адрес за кореспонденция в София - град. Държавата трябва да върне ДДС. Между Коледа и Нова година се получава известие да се явим в седемдневен срок в НАП- Ихтиман, за да ни връчат заповед за започване на ревизия. Повече няма какво да коментирам.
01 Февруари 2011 13:06
Бай Илия,
нямам какво да допълня. Мотивите за 15 % данък за ЕТ бяха изравняване с облагането на съдружниците в ЮЛ. Това, заедно с годишното изравняване на осигурителните вноски за ЕТ, доведе до масова пререгистрация в ЮЛ. Последното съвпадна с намаляването на корпоративния данък и манипулаторите от ФОНДАЦИИ "ОО" и "ИПИ" отчетоха увеличените приходи от последния като резултат на намалената ставка. Което си е лъжа и измама.
Pongo76,
няма да се сърдиш на НАП. Това, че те викат в Ихтиман, е следствие на "реформата", предложена и проведена от Кр. Стефанов. Имаш късмет, че Ихтиман е близо. Я виж Видин - Търново например.
А дето са ти възложили ревизия не се учудвай. Нали трябваше пак да задържат ДДС за възстановяване за да върже Дянков бюджета. Не е за първи път. Тези идеи не хрумват на инспекторите, а на ръководството на НАП, толерирано от едрия "национално-отговорен" капитал. На последния ДДС-то му е върнато своевременно от "Големи данъкоплатци и осигурители".
А бедните, т.е. дребните, да го ............ !
01 Февруари 2011 13:10
съвестните данъкоплатци



01 Февруари 2011 13:18
Един познат започна бизнес в Норвегия. Е, там не е данъчен рай, но данъчните ставки са последното нещо, което би определило решението на човек да прави бизнес в дадена страна.
Много по-важни са следните две неща:
1. Наличие на платежоспособно търсене
2. Ефективна правоохранителна система
Има и други съображения, но по тези две България не е сред страните фаворити.
01 Февруари 2011 13:18
"Мотивите за 15 % данък за ЕТ бяха изравняване с облагането на съдружниците в ЮЛ. Това, заедно с годишното изравняване на осигурителните вноски за ЕТ, доведе до масова пререгистрация в ЮЛ. Последното съвпадна с намаляването на корпоративния данък и манипулаторите от ФОНДАЦИИ "ОО" и "ИПИ" отчетоха увеличените приходи от последния като резултат на намалената ставка."

"Нали трябваше пак да задържат ДДС за възстановяване за да върже Дянков бюджета. Не е за първи път."

Точно така, БирникЪ,
Тези цитати по горе са си азбучна истина и когато пак има подобна статия просто отворете и прочетете.
01 Февруари 2011 13:47
Динайне,
да не те обидих на УНСС? Непускането на декларация може да е заради тежка болест, забравяне, оглупяване и др., т.е. може да се приеме, че не е от зла умисъл. При нулева декларация се брои 100% измама, и последствията са по друг параграф. Така го тълкуват законодателите.
01 Февруари 2011 15:37
Нулева декларация по ДДС, но неподадена в срок, си е нарушение и отнасяш санкция минимум 500 кинта. Тук няма какво да се спори.
Но нулева годишна декларация за корпоративен данък неподадена, тук може да се измени законодателството. С добавяне на текста "Който не е извършвал стопанска дейност през годината, той не подава декларация " биха се спестили доста нерви и главоболия. Но законодателя не ще. Той иска бюрокрация.

01 Февруари 2011 18:55
Аз съм дребен ЕТ, имам електронен подпис и с него си плащам платежните, обаче декларация 1 и 6 си ги внасям на място в НАП. Попитах веднъж, не може ли с електронния подпис. Едно любезно девойче /служителка в НАП/ ме посъветва да не го правя, защото тъкмо бяха им въвели СУПа или някакъв подобен продукт, който правеше номера. Та за да съм сигурна, че всичко е наред, посъветва ме девойчето да си ходя на място. Това и правя.
01 Февруари 2011 19:57
Не пипайте машината, хапе!
За фирма от мащабите на Лукойл - иди-дойди, ама за ЕТ "Бай Иван" - малко множко ми се струва...

Ало, това е средностатистическото време, отделяно от бизнеса за плащане на данъци. Баси, даже дефиницията ви постнах горе. За една фирма може да е 6 часа, за друга 6000 часа на година, както един може да умре на 20 г., а друг на 120, но средната продължителност на живота е 65 г.
сухар, не си ме обидил. Не съм завършил УНСС
01 Февруари 2011 20:06
Апропо, някой дерегистрирал ли е фирма по ЗДДС? В предишния ми холдинг ми се наложи за 2 от дъщерните компании, които нямаха никаква дейност през цялото си съществуване, освен купуването на един парцел от едната (бяха фирми за неосъществени строителни проекти).
С бумащината се занимаваха в продължение на 1 седмица двете ми счетоводителки (които имаха и много друга работа разбира се). Идеята беше да спрем да подаваме нулеви декларации всеки месец и да дръпнем обратно един данъчен кредит. Трябваше да се дадат нулеви годишни декларации, "показващи" че фирмите не са имали дейност последните 12 месеца + 12 месечни декларации, показващи същото, но по месеци. Декларации за заеми от/до фирмите. Декларации на собствениците. Декларации че няма служители (никога не са били назначавани такива). Декларации че фирмите не дължат пари на служители, настоящи или бивши. Декларации че фирмите не дължат осигуровки на служители, и т.н. и т.н. простотии.
Накрая трябваше да занесем по един чувал (буквално) хартия за всяка от двете фирми, в НАП.
Какво стана? Данъчните ни насрочиха ревизия и след нея постановиха, че, да, трябва да си вземем парите. Доколкото знам още не са ги върнали тия пари, а не работя там повече от година.
В друга от фирмите с данъчен кредит, "отпризнаха" разход от 2006 г., който са били признали навремето, и постановиха че вместо кредит, фирма дължи 65 хил. лв на НАП със задна дата.
Бирникъ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД