:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов окончателно загуби "Синята коалиция"

СДС и ДСБ са пред труден избор - подкрепа за ГЕРБ заедно с "Атака" или опозиция заедно с БСП и ДПС
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
ГЕРБ и "Синята коалиция" все по-трудно намират общ език помежду си.
В бъдеще Борисов може да открадне още някой депутат на РЗС, но не може да спечели сините, дори да им предложи министерски кресла.

Отношенията между ГЕРБ и "Синята коалиция" винаги са били комплицирани още от началото на мандата. След вота на доверие, който премиерът Бойко Борисов поиска, обаче тези отношения заприличаха на судоку с повишена трудност.

Не беше кой знае каква новина, че сините гласуваха "въздържал се". Депутатите от ДСБ и СДС гласуваха по този начин и при приемането на бюджета, което също си е своеобразен вот на доверие. По-интересното, което се случи, е, че Борисов в прав текст заяви, че се нуждае от подкрепата на "Синята коалиция". И че се чувства предаден, защото нямало изобщо да сформира кабинет, ако не е имал синята подкрепа в началото на мандата.

Да оставим настрана факта, че с това изказване Борисов - в типичния му грубоват стил - обиди верните си партньори от "Атака". Всъщност той може да си позволи да прави с тях, каквото си поиска, тъй като в последните седмици Волен Сидеров отново се изживява като пудела на Бойко. Очевидно обаче Борисов е разбрал, че сините въпреки всичките си кусури, въпреки политическата девалвация на техни водещи лидери и т.н. са му необходими. Чисто математически "Атака" е предостатъчна, но политически присъствието на сините в мнозинството е задължително за ГЕРБ.

Защо ли? Единствено чрез "Синята коалиция" Борисов може да представи своето управление за дясно и въобще за демократично. А не за някакъв популистично-националистичен субект, каквито сега са на мода в Източна Европа.

До този момент обаче Борисов не е направил почти нищо, за да бъдат сините по-ангажирани към неговото управление. Това можеше да се постигне дори без да им дава министерски кресла. Със сигурност обаче то няма как да стане чрез безкрайните флиртове с електората на БСП, които премиерът обича да практикува. С носталгично говорене за Тодор Живков и т.н. няма как да спечелиш сините на своя страна. Още по-малко пък техните избиратели.

Вече е твърде късно Борисов да прави нещо по този въпрос. Сините политици може и да са компрометирани, но не са чак толкова глупави, за да му дадат безрезервна подкрепа точно в този момент, в който "на премиера му гори под краката", както коментира зам.-шефът на НС Екатерина Михайлова. Не е сигурно дори дали ще се съгласят да приемат едно-две министерски кресла, в случай че им бъдат предложени.

Ситуацията на сините обаче е не по-малко сложна. В предстоящата изборна година те ще трябва да ходят по въже и да внимават да не паднат в дебнещите ги пропасти. Изборът на сините е труден, почти невъзможен. Те трябва да внимават обществото да не остане с впечатление, че заедно с "Атака" подкрепят ГЕРБ. Или че заедно с БСП и ДПС са против ГЕРБ. В тази ситуация няма да е голяма изненада, ако гласуванията "въздържал се" станат обичайна практика откъм най-десния край на пленарната зала. Лошото обаче е, че въздържанието може да е хубаво нещо по принцип, но в политиката често води до обезличаване.

Ситуацията при сините се усложнява и от позицията на софийското СДС. Столичните сини са в много добри отношения с колегите си от ГЕРБ-София. Общинските съветници на СДС често гласуват заедно с мнозинството в общинския съвет, което не може да се каже за колегите им от ДСБ. За СДС-София дружбата с ГЕРБ е необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество. Столичните седесари вече се противопоставиха на официалната линия на националното ръководство, което се дистанцира от ГЕРБ на последния национален съвет на партията. Тази ситуация предполага сериозни трусове и конфликти, особено като се има предвид, че предстоят местни избори. Пазарлъкът за кандидат-кмет и общинска листа на "Синята коалиция" ще бъде усложнен допълнително. И накрая винаги ще има недоволни, които няма да са достатъчно мотивирани да работят за общата кампания.

Отношенията между най-голямата и най-малката формация в парламента са един от най-важните щрихи на българския политически пейзаж. В момента и партия ГЕРБ, и "Синята коалиция" са в разкрачено положение, от което и двете губят. И за двете е трудно, почти невъзможно, да изградят последователно отношение една към друга.
118
6674
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
118
 Видими 
31 Януари 2011 20:00
Бе, някой брига ли го за синята коалиция, бафмаааму!?!
31 Януари 2011 20:07
Рогати, и аз това се питам. Ако сините поне държаха ключа към ЕНП - бива да се обръща внимание, ама и таквоз нещо няма.
Това управление в момента го дължим поне отчасти и на големите братя от ЕНП, което изобщо би трябвало да ни накара да се замислим за пълната липса на политически морал и последователност у европейските партии, когато си избират български партньори. Да припомним как БСП изведнъж стана достойна за ПЕС, когато взе да наближава еврочленството и стана ясно, че евродепутати ще се избират и от таз територия. Ами как царят изведнъж стана либерал, щото не го пуснаха в ЕНП? (ЕНП реши да не допуска повече тази грешка, че се губят няколко депутатски места в Европарламента така).

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Януари 2011 20:19
Кво беше това синята коалиция ? Онова , което Яне Янев се опита да прецака с 8% бариера, която посмъртно не можеха да прескочат и президента просто им помагна да останат в играта. Временно. Или пък спамещия с комсомолски плам Мартинчо , Памперса и прочие ? ББ правилно е изчислил , че ги няма при следващото раздаване на карти и от тях нищо няма да зависи.
31 Януари 2011 20:46
От статията:

Не беше кой знае каква новина, че сините гласуваха "въздържал се". Депутатите от ДСБ и СДС гласуваха по този начин и при приемането на бюджета, което също си е своеобразен вот на доверие. По-интересното, което се случи, е, че Борисов в прав текст заяви, че се нуждае от подкрепата на "Синята коалиция".



Но пък е новина, че Йордан Соколов тази сутрин в разговор по телевизията нарече това гласуване на синята коалиция грешка.
Каза и още доста неща, които си заслужава вестник Сега да цитира.

31 Януари 2011 20:49
8%-ната граница може и "Боко магистралата" да не я прескочи следващия път. Та, внимателно с прогнозите
31 Януари 2011 20:55
Другари, оставането на синята коалиция извън НС с какво ще е от полза на обществото ни?‌ Мислите със седалищата си, но пък си сърбате орисията...
31 Януари 2011 21:02
8%-ната граница може и "Боко магистралата" да не я прескочи следващия път. Та, внимателно с прогнозите


Ловецо,
Докато опоненти са му Станишев и Ко, Костов и Марфинчо, Доган и Ко, Първанов и Ко, лудото Яне и т.н. бити карти , Боко магистралата ще има винаги повече от сбора на техните гласове. Свикни с мисълта, че в следващи избори той ще има абсолютно мнозинство в парламента. Което не знам дали е добре или не, но ще го има. Друго би било положението ако се появи истинска лява партия в полезрението на общо взето бедния български избирател.

31 Януари 2011 21:06
.
31 Януари 2011 21:10
Но пък е новина, че Йордан Соколов тази сутрин в разговор по телевизията нарече това гласуване на синята коалиция грешка.


Митев, точно този с лакираните нокти на ръцете ли трябва да цитира вестник "Сега"

Редактирано от - nikola_tsanev на 31/1/2011 г/ 21:11:26

31 Януари 2011 21:12
Абе, не се е.авайте, моля ви се.
Истинска лява партия е крайно необходима в България (както и в повечето европейски страни, впрочем). Ама за да стане, трябва да е напълно чиста от хора, които са прекарали дори десет минути на Позитано.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Януари 2011 21:23
Руританец, имал си май предвид 10 секунди. За 10 мин дори иначе умният и кадърен Янаки Стоилов се поболя от мекушавостта и снишаването. Те затова и не са никаква опозиция. Тъкмо затова и ББ ги "пасе" - просто не са му проблем.Всеки има нужда от такава "опозиция".
31 Януари 2011 21:26
Истинска лява партия е крайно необходима в България (както и в повечето европейски страни, впрочем). Ама за да стане, трябва да е напълно чиста от хора, които са прекарали дори десет минути на Позитано.


Подкрепям това напълно
31 Януари 2011 21:32
СДС и ДСБ опозиция заедно с БСП и ДПС .... те и без това са си от един отбор
31 Януари 2011 21:32
Може и да са множко 10 минути, Универс. Прав си за Янакито - то винаги се снишава, няма друг такъв политик, предлаган за всички позиции в държавата и винаги отказвал да се кандидатира.
Рано или късно ще стане. Тя и политиката, като природата, празно не търпи...

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Януари 2011 21:34
За Синята Коалиция-нищо не е загубил!Ще припомня, че само преди няколко години, лицето на "Синята идея" в парламента беше Яне. Надка Депутатка, Кредитния милионер Агов и прочие "демократи" са тотално изхабени, ама няма каде да ходят, горките..
За лява организация-да, хубаво е да има!..всъщност има-младежки, модерни, съзвучни с европейските и световните антиглобалистични идеи.. Но пък наистина са млади и необвързани и естественно няма кой да им даде някой лев, та хората да ги знаят...
31 Януари 2011 21:37
Значи, тезата , че истинска лява паритя е крайно необходима в БГ, се споделя от мнозинството от форумците. Както и истински силна дясна партия. Само , че големият въпрос е : защо въпреки нарастващото соцално неравенство, настъпващата мизерия за голяма част от населението, разбито здравеопазване и образование, ненамаляваща безработица и прочие фактори , стимулиращи създаване на силна лява паритя - такава няма. Форумът отговори вече , че изкуственото поддържане на командно дишане на БСП / псевдо/ и нейния лидер Станишев е част от отговора . И все пак - това май не е най-важното. Тогава , какво липсва, а ?
31 Януари 2011 21:51
Универс, липсва, мен ако питаш, преди всичко осъзнаване на нуждата от такава партия. Форума не го брой, той не е представителен. Огромна част от хората в България са снабдени с фалшиво съзнание - неолибералната пропаганда проработи изключително добре. Може би не е чудно - в края на краищата доколкото е имало революция в България, тя беше революция на консуматорите. Хората искаха банани, екскурзии, дънки.
Второ, има пълна липса на увереност във възможностите за grassroots движение и неговото политическо осъществяване. И, каквото и да си говорим, тази липса на увереност е доста основателна. Засега.
И трето, разбира се, стигаме до тактически особености на политическото пространство, като оня мафиотски мастодонт, който е запушил левия сектор.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Януари 2011 22:01
Те трябва да внимават обществото да не остане с впечатление, че заедно с "Атака" подкрепят ГЕРБ. Или че заедно с БСП и ДПС са против ГЕРБ.
Май вече е късно за внимаване, щото минута невнимание и после... Мен като дългогодишен техен гласоподавател ме загубиха, заставайки на страната на БСП, предполагам, че това се отнася и за другите (вече бивши) техни гласоподаватели.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
31 Януари 2011 22:06
Стига празни приказки!
Време е така наречените партии от прехода да бъдат заличени!
Хората, които превърнаха България в протекторат, разбиха икономика, селско стопанство, подариха за 30 сребърника всичко, което е в основата на държавността – финанси, производство, инфраструктура, енергия, вода, храни и т.н и утре земята за да бъде подарена за кибуци, здравни и пенсионни фондове и каквото се сетите още.
Кръгла маса е алтернативата – национализация, мандатност на народното представителство, лустрация на всички участвали във властта в последните 20 години!
31 Януари 2011 22:09
Без да са центристки, чисто леви и чисто десни партии в България няма. Герб и Атака са по- скоро леви. Проблемът не е ляво или дясно, проблемът е клептонанията и идиотизма на партийните върхушки. Засега електоратът подържа Герб, защото Бойко не дава на гербистите да крадат, пък и преследва кражбите и злоупотребите на предходните.
31 Януари 2011 22:13
Всеки който гласува с БКП и ДПС (дори въздържал) губи моят глас.
31 Януари 2011 22:35
Кръгла маса е алтернативата – национализация, мандатност на народното представителство, лустрация на всички участвали във властта в последните 20 години!
С тази мекушавост се стига до затриване на народ и държава. Требе си физическо ликвидиране на връхните 7-8 хиляди комунези и конфискация на имуществото им, щото техните злокаствени генни мутации наследяват. После може реформи и демокрация. Но това е също много малко и е най-ниско компенсационно ниво. Пример – едно предприятие за X пари, приватизирано, пардон приземено от комунез за Y пари, и препроданено на скраб за Z пари, с които се жиемби политическата фекалия и помия 20 години ще останат след дератизацията N пари. N е поне 1000 пъти по-малко от X. Да не говорим за изгубените обороти, възможности да се произвежда, да работят българите в Родината си. За увеличаването на грубия дамошен продукт от всичките тези приземявани, присвоявани и усвоявани не ми се пише, пък и загубите от стотиците хиляди разбити съдби и неродени българи е неизчислима. А вие викате неволята и вие страх да се събудите.
Играйте си на умни,
Амин.
31 Януари 2011 22:56
Бе гласовете ви губи "Всеки който"...ама подскачането по площадите губи ли -няма ли, поне да се натъкмите и айдееее, на митинги-да подкрепяте Вакъл Стоян-курбан да го не даваме!
Или пък-със свещи-да стоите та да може Софиянски да стане кмет!!
П.П.. ако направим списък на "Всеки който.....гласува с ДПС.." ще видим доста личности от седерасткия спектър..И не само гласуваха, ами и верни съратници в борбата с ДПС бяха и "българският национализъм" погребваха.. помним, помним!
31 Януари 2011 23:20
Събрали се бетонни глави на приказка...и какво се получило:един друг се убедили, че Боко пада и светлото бъдеще е в комунизма или поне нещо по-левашко.Ама пусто му, дошли изборите и им издухали червените надеждици в посока Сибир...
Това ви чака!
31 Януари 2011 23:24
Кой тука каза:
"...балонът весело лети,
напълнен с въздух и мечти..
Ален Делон,
ах този Син Балон.."

Както казваше баба ми - "Гъци, гъци, гъци - яли те вуци.."!
31 Януари 2011 23:25
Самуиле, най-хубавото е, че мандата на агент Гоце, бащата на троегъзата, свършва.
31 Януари 2011 23:29
Универс,
Интересен въпрос задаваш.
Мисля, че за себе си открих отговора неотдавна, когато се заинтересувах от теоретичните тезиси на БСП. И с голяма изненада открих, че под крилото на БСП всъщност са събрани организации от целия спектър на лявото.
Мъдро! Типично по Макиавели - потенциалната конкуренция да бъде държана на топло и закътаничко. Така няма никога да излезе на улицата.
31 Януари 2011 23:59
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук

Редактирано от - sybil на 01/2/2011 г/ 12:20:30

01 Февруари 2011 00:01
Събрали се бетонни глави на приказка...и какво се получило:един друг се убедили, че Боко пада и светлото бъдеще е в комунизма или поне нещо по-левашко.Ама пусто му, дошли изборите и им издухали червените надеждици в посока Сибир...
Това ви чака!

Е точно това чудо се надявам да се оттече в канализацията през следващите избори, за да може да има нормална дясна партия за която човек да гласува.
01 Февруари 2011 00:09
...за да може да има нормална дясна партия, за която човек да гласува!

Де га таз "нормална" Дясна?
СтаниШеff, Костoff, или Милен Велчеff ?!
А?
01 Февруари 2011 00:14
то проблемът е по-скоро в главите на някои избиратели....
01 Февруари 2011 00:15
..и най-вече в червените им очила...
01 Февруари 2011 00:17
OLDMAD
Де га таз "нормална" Дясна?


Ей га дйе, га: (снимка: натиснете тук)
01 Февруари 2011 00:30
Партииките са си наред:
Костов си е син, СДС синее, царят се е жлътнал, а от червените по-червени и в Китай трудно ще намериш.за дпс не знам какъв цвят да сложа, ама не ща да хабя зеленото-то ще е за някое зелено(еко-) движение.
Палитрата е пред теб, избирай! Но не забравяй: няма идеални неща-нито хора, нито партии!
Да не си останеш като оная придирчива мома, дето на младини не харесала нито един ерген, ама после пък нея не я харесвали...
01 Февруари 2011 00:51
Май вече е късно за внимаване, щото минута невнимание и после... Мен като дългогодишен техен гласоподавател ме загубиха, заставайки на страната на БСП, предполагам, че това се отнася и за другите (вече бивши) техни гласоподаватели.

Не е съвсем така - мен не са ме загубили като гласоподавател. Бат'Бойко е като малко дете което днес може да извърши добро дело, а утре - беля с една и съща невинност. Безкритичната подкепа за когото и да било, но особено за бат' Бойко е вредна.

Редактирано от - Oraсle на 01/2/2011 г/ 00:55:43

01 Февруари 2011 00:56
Rogatia, не бъзикай ся!
Шефа те наблюдава, и като нищо ше ти резне рогите!
.
P.S. Oraсle, наивник мой, я по-добре дрънни едно от меня!

Редактирано от - OLDMAD на 01/2/2011 г/ 01:00:38

01 Февруари 2011 00:58
Аааа, рано ми е още, тука е ранния следобед. Довечера.
01 Февруари 2011 01:01
Уфф...
На кой часови пояс си бе Орацле?
01 Февруари 2011 01:10
.
01 Февруари 2011 01:18
Какво стана СЕГА? Гласувахте за Боко, а БСП получи Костов!
01 Февруари 2011 01:22
Кво не й аресахте на дясната ми партия?

На първо място - Мустаките на Ефрейтора!
Едни таквиз..мухлясали и сговнени.
Ако да е бил на годините на БоБо..
01 Февруари 2011 01:22
Между другото Костов има един много добър ход за президентските избори. Костов издига Боко за президент, народът гласува на инат /както го прави вече 10 години/ и така България се спасява от нов резил!

Редактирано от - Тъмно пиво на 01/2/2011 г/ 01:25:36

01 Февруари 2011 01:30
Aaa, не!
Като как си представяш Цвъци-Премиер?!
01 Февруари 2011 02:06
Като стане премиер Цвъки ще ви задължи да си купите по една приставка към телефоните и да си се самозаписвате . И да пазите по 2 седмици матряло в случай на поискване.
01 Февруари 2011 03:17
В бъдеще Борисов ... не може да спечели сините, дори да им предложи министерски кресла.

Айде бе. Само за им намекне за такава възможност и що близане и въртене на опашки ще падне.
Очевидно обаче Борисов е разбрал, че сините въпреки всичките си кусури, въпреки политическата девалвация на техни водещи лидери и т.н. са му необходими.

Напротив. Необходимо му е единствено да ги изчетка за пред ЕНП, което и направи, но приюти ли ги във властта ще трябва да ги изпоарестува за далавери още първата седмица или да им търпи кражбите и понася негативите.
01 Февруари 2011 05:44
Хората искаха банани, екскурзии, дънки.

А, хората в които се кълнеш какво искахa: бентлита, банки, острови...
Абе що за хора сте?? Може ли така да се говори? И с какво право!Генетична повреда е отговорът.

Редактирано от - ivo kunchev на 01/2/2011 г/ 05:50:34

01 Февруари 2011 06:53
Не те разбрах, Иво. В кого се кълна?

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
01 Февруари 2011 06:54
Дааа .. вече е видно и с просто око !!
Необходими са : поетапна национализация , пълзяща конфискация и още ред други животоспасяващи мероприятия !!
Иначе отиваме на вариант Ислямска Народна Република България с халиф аятолах Симеон Хасан !!!
01 Февруари 2011 07:12
Нямало да имат гласове дори и да им дадат министерски кресла.А на бас :-)

Мартинчо с петльовото гребен е много зле горкото.Аз преди го съжауавах, обаче сега съвсем ми олегофреняса предтелевизорно.Някой да го среше че е голяма трагедия дитету.

01 Февруари 2011 07:20
Rogatia , ония пичеве на снимката са си чиста проба соцалисти. И дружки на грузинскио мустак. Дели ги сал едно " интер ".
Но обръквацията в комунистическите редици си е нормален исторически процес.
Диалектика му се вика.
За повече - чети класиците.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД