:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България"1

Истината е някъде отвъд. Медиите

Казват, че истината е винаги някъде по средата. Аз пък мисля, че истината е някъде отвъд, както казваха в "Досиетата Хикс".

Дори когато лъжат, медиите казват някаква истина, само че тя е някъде отвъд текста. Например севернокорейската осведомителна агенция съобщи, че с появяването на любимия ръководител снеговалежът спрял и в небето се появила дъга. Отвъд този текст прозира истината за режима в Пхенян.

Чак за небесни дъги нашите журналисти не пишеха, но се оливаха от вестникарска лирика: "Времето е слънчево, металната птица се приземява, високият гост слиза по стълбичката" и т.н.

Редакторът на френския всекидневник "Комба" беше забавен циник. Делеше хората на мръсници и глупаци. Цял ден му бях превеждал на срещи и разговори и вечерта той каза:

- Гледаш ли телевизия?

- В България нямаме.

- Щастливци. Но ще имате, няма да ви се размине. От мен един съвет как да употребяваш медиите. Пускаш телевизора без звук, само картина. По радиото намираш хубава музика. Пък ти си четеш книга. Сега вземи вестници.

Станах, отидох при Генади, който беше портиер, гардеробиер и вестникопродавец в предверието на журналистическото клубче на ул. "Граф Игнатиев", купих вестници и се върнах на масата.

- Я, колко са тънки - учуди се французинът. Извади химикалката bic (такива у нас нямаше) и огради няколко пасажа. - Превеждай!

И аз, хъката-мъката - вождът и учителят на народите, и т.н. - докато той се разсмя и каза "Стига!" После написа в неговия вестник, че както лично се убедил у нас нямало цензура, вестниците дори си позволявали да иронизират. Истината му убягна.

А на мен ми убягва защо тогавашните вестници бяха по-оперативни от сегашните. Превеждах в БТА до 24. 00 ч., после отивах в някой от централните вестници, вземах слушалките на късовълновия радиоприемник и в 03.30 им давах "новините от последния час", докарвайки си още една заплата. Сега въпреки техническия напредък дори най-тиражните вестници, които имат второ и трето издание, не поемат новини до толкова късно.

Нито имам задоволително обяснение защо сега по радиата и телевизиите се говори по-лошо, отколкото преди, когато единствено на "първия" бе позволено да казва "комунизЪма и социализЪма".

Редакторът на "Комба" казваше, че няма "четвърта власт"; медиите обслужват властниците или онези, които искат да ги изместят.

Уилям Рандолф Хърст не мислел така. Той казал, че четвъртата власт ще управлява света (Government by newspaper will be realized in the 20th century). През 1898 Хърстовите вестници казали на американците, че корабът "Мейн", който потънал в пристанището на Хавана, е бил взривен от испанците, САЩ обявили война на Испания, отнели й Куба и останали там до революцията на Фидел Кастро през 1959. Хърст станал конгресмен, за да си проправи път към Белия дом, но се разкандардисал, понеже решил, че истинската власт е четвъртата.

Ако вземем един стар брой на британския вестник "Таймс", ще видим, че неговата първа страница е заета от обяви. Във вътрешните страници ще прочетем, че по романите на Дикенс са направени 30 театрални постановки, но мистър Дикенс не получил нито пени. Ето защо писателят, чиито романи излизали във вестникарски подлистници, въвел в своeто повествование скокове във времето, че да обърка плагиатстващите режисьори.

По-нататък в същия брой на "Таймс" има обширни кореспонденции за положението на Балканите, 19 колони външни новини, 8 колони вътрешни.

150 години по-късно на първата страница на "Таймс" няма обяви. Статиите са шест; само една от тях е на външна тема, и то за новата приятелка на Леонардо ди Каприо.

Изглежда, такива неща е имал предвид Умберто Еко, за да каже (на 19 декември 1998): "Медиите простеят. Все повече." Дейвид Брукс разказа (в "Ню Йорк таймс" на 17 юни 2005):

Онзи ден си разчиствах мазето и намерих сп. "Тайм" от 14 юли 1961. Имаше великолепна статия за Хемингуей. Ако сте чели американските седмичници през ония години, ще си спомните какви хубави текстове имаше за литература, музика, живопис. Те не бяха високоинтелектуални (highbrow = високочели). Те бяха middlebrow - средночели. Бяха за средния американец, следовник на завещаното от Ралф Уолдо Емерсън желание да прекараш свободното си време приятно, но и полезно за твоя ум.

Така беше. Крадях седмичниците от БТА и четях тези текстове.

Опростачването не е българско, а световно. Чезне middlebrow културата на средновисокото чело. Защото и средната класа чезне. И най-слабо се въпроизвежда.

Такава ли е истината? Или тя изглежда такава на мен, средночелия полуинтелигент.
106
3911
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
106
 Видими 
11 Октомври 2005 23:55
Г-н Иванов Браво!!!! Бушовизацията е напът да зомбира целия свят. А дали президентът на САЩ е чел Кафка???
11 Октомври 2005 23:57
ами да.
12 Октомври 2005 00:30
Истината е, че едно от видимите и осезаеми проявления на старческата деменция е типичното “късане на нишката” на повествованието, маскирано с честото скачане от тема на тема (frequent topic hopping).
Иначе истината е вече някъде отвъд Наблюдател; по-доброто й място е в После! Там безусловно по-добре ще бъде възприемана.
12 Октомври 2005 00:41
Ета "правда+?!Да нет "Известия"!
12 Октомври 2005 00:46
Знае ДИ, знае-е-е-е. Между истината и лъжата, там нейде по средата, най-блажко е за журналята.
12 Октомври 2005 00:48
/:/ "...Редакторът на "Комба" казваше, че няма "четвърта власт"; медиите обслужват властниците или онези, които искат да ги изместят.
/:/ "...Уилям Рандолф Хърст не мислел така. Той казал, че четвъртата власт ще управлява света..."
..............................
Медиите НЕ управляват!
ЧРЕЗ медиите управляват тези, които си имат собствени медии, или имат "ИЗЛИШНИ" пари да плащат на медии!!!
Медиите живеят от рекламите! Който дава реклами на медиите- той ДЪРЖИ в ръцете си медиите, а те са ПРИНУДЕНИ икономически- на Живот или Смърт!- да се съобразяват/да се ХАРЕСВАТ!/ на Рекламодателите! Реклами в медиите НЕ дават Бедните! Ерго, ЧРЕЗ медиите УПРАВЛЯВАТ Богатите!!!
Медиите НЕ са Власт/четвърта ли, първа ли/, а са СРЕДСТВО за Власт/ване/ !!! Медиите са скъп "камшик"/ или пък "гега"/, който върши работа на този, който има пари да си го /под/купи!!! А "камшикът" е, за да води в желаната от притежателя на "камшика" посока тези, които НЯМАТ пари за "камшик"!
Така че, НЕ Хърст, а , по-скоро, Редакторът на "Комба" е прав! КАЗАХ!
12 Октомври 2005 00:52
Димитри, наблюдението ти, че явлението декултуризация е световно, е повече от точно.
И не е от вчера - неговото начало е от момента когато човек е започнал да търси лесното. Но тъй като през вековете Господ е бил скрил лесното надълбоко, човекът не е имал друг шанс освен да се прегърбва да го търси още по-ожесточено. И постепенно намирайки го не е знаел че слага примка на най-важното - мозъка. Тоест напипал е спусъка за да се самозастреля...
Сегашният свят предполага единствено логическо самоунищожение и то е именно поради изпростяване. Никой високоинтелигентен индивид раса или нация не би унищожил себеподобните си ако не е едно бездуховно чудовище и нищо повече.
До сега е имало войни, но те са водени по други причини (най-вече икономически, сиреч алчност)
Идва последната серия която ще се води заради бездуховност и всичко погледнато отстрани ще бъде логически обосновано, но малцина ще видят, че самоунищожението ни е заради нашата простотия и безпросветност.
САЩ не са причина - те са първият продукт на това явление, защото се движат най-бързо от всички по надолнището наречено технически прогрес, освободен от елементарната човещина.
И България да беше на мястото на щатите щеше да постъпва по същия начин.
Не съдете, а се огледайте какво още може да се направи защото остана малко време и простотията ще докара своите крале на най-високите световни позиции. Тогава Буш ще изглежда като един Айнщайн...
12 Октомври 2005 01:10
>>><<<
Дали има 3/4 интелигент? Ами 19/64? щото работиме с дробни ..
12 Октомври 2005 01:19
Когато съпругата на Джордж Карлин починала – известният груб и устат комик от 70-те и 80-те години – написал:
Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на по-малко. Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка. Имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.
Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде малко и мразим твърде често.
Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме до Луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща, но не и по-добри неща.
Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предрасъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.
Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, на големите мъже и дребните души, на лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големите семейни доходи и на повечето разводи, на по-красивите къщи и разбитите семейства. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, на връзките за една нощ и наднорменото тегло, на хапчетата, които правят всичко – възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, в което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го изтриете с един бутон.
Запомнете, отделяйте повече време на тези, които обичате, защото те не са до вас завинаги.
Запомнете, кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас.
Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.
Запомнете, казвайте “ОБИЧАМ ТЕ” на любимите си, но най-вече наистина го мислете, целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето.
Запомнете, дръжте се за ръце и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите и време , в което да споделите всичко, което имате да си кажете.
Защото животът не се мери с броя на вдишванията, които правим, а с моментите, които спират дъха ни !!!
12 Октомври 2005 02:55
Какви медии, кой чезне, каква интелигенция, кой каза пропаганда.....???? Таймс? Чарлз Дикенс????
....В неделя е истинско удоволствие да бродиш в страничните квартали на Лондон, а в далечината да се откроява Ситито. Уличките с нищо не напомнят, че става дума за Столицата на света, а напротив - досущ приличат на Български картинки, като накацалите по софийския булевард Константин Величков бараки, или като разбитите подлези около Мотописта....После идва “стената на времето” - ограда, на която различни часовници показват различното време в световните столици и стигнахме до Рибния пазар. По ирония /или нарочно/ Рибният пазар е разположен “в полите” на световната стокова борса. Миризмата, която се разнася пропъжда куцо и сакато и единствени гларусите са тези, които се навъртат наоколо... дилърите, охраната и такива като мен.
.....В Ситито се чувстваш като в град от идния век - архитектурата на някои сгради с нищо не подсказва, че сме 2005 година. Загрижен как да прекося центъра , попаднах в потока коли и никой уличен сфетофар не ми разреши връщане назад. Само след три мили ситито бе далеч зад нас, а това, което се откри пред очите ни, дори най-злощастният българин не би си представил, че може да съществува. Гледката, която никога няма да забравя, се разиграваше в Хакни - известен от романите на Чарлз Дикенс район на Източен Лондон. От двете страни на това, което някога е било улица , седяха или лежаха човешки същества, продаващи или опитващи се да продават де що покъщнина имат - кафеварки, транзистори, чаши....По-нататак разпрегната каруца, ал'а цигански катун бе приютила неколцина други бедняци, които се опитваха да привлекат вниманието на случайните минувачи /нашата и още една друга кола бяха единствените моторизирани посетители/ и да продадат нещо в слънчевия неделен следобед. На стълбите край слънчевата фасада на порутена викторианска къща спеше брадат несретник, а на лицето му бе изписана такава мъка и тъга, че бутилката, която ръката му стискаше на сън - наполовина празна, едва ли щеше да утоли. Несритникът спеше и насън единствената топлина за него бяха мъждукащите лъчи на залязващото неделно слънце. Наоколо бяха разпилени покривки и зимни дрехи, останали непродадени, но навярно те ще го топлят идната зима. Ако доживее. Никога няма да забравя това, което видях този следобед в един от най-бедняшките квартали на Лондон, на света...Отдалечен само на минути от мястото, където световните капиталови пазари замръкват и осъмват с милиони лири стерлинги печалба...или загуба....Има ли значение? Има ли значение, че си в Англия и Лондон...Медии, пропаганда, Таймс
12 Октомври 2005 07:58
Слънчо, повечето интЕлегенти се джамбуркат в интервала (-1, +1) и са много близо до 0-лата. Дишай спокойно........
12 Октомври 2005 08:21
Шапка ти свалям,"Не минавам от тук", абсолютен си...Казвам ти го напълно сериозно.
Четох и препрочетох мнението ти-просто е невероятно колко много истини се крият у него.
"На човек да се радва-колко малко му трябва"...
Благодаря ти.
12 Октомври 2005 08:44
Дмитрии, добре написано носталгично, старческо излияние с много носталгични нотки.
Не забелязваш ли, Другарю, че България не е вече между развитите или дори развиващите се страни, каквато беше по времето на твоя професионален апогей.
Сега България е в редицата на деградиращите, изоставащи в развитието си страни, която ежегодно потъва все по-дълбоко и по-дълбоко в разните статистически класации.
Вярно е, че този деградационен процес у нас протича много бързо, но в замяна на това пък доста ефикасно!
Като си отидат родените през 20 век българи, никой осен професионални историци няма да знае, че е имало българска държавност на тази географска област! Жалко!
12 Октомври 2005 08:47
Не минавам оттук,
също благодаря за постинга.
12 Октомври 2005 08:47
Не минавам оттук, това писание не е на Карлин. Виж:
http://www.snopes.com/politics/soapbox/pa radox.asp

Origins: In
May 1998, Jeff Dickson posted the 'Paradox of Our Time' essay to his Hacks-R-Us online forum, loosing it upon the Internet. The essay has since been attributed to comedian George Carlin, an unnamed Columbine High School student, and that most prolific of scribes, Anonymous.

George Carlin very emphatically denied he had had anything to do with "Paradox," a piece he referred to as "a sappy load of shit," and posted his comments about being associated with this essay on his own web site.

The true author of the piece is neither George Carlin nor Jeff Dickson, nor is he anonymous. Credit belongs with Dr. Bob Moorehead, former pastor of Seattle's Overlake Christian Church. (He retired in 1998 after 29 years in that post). The essay appeared under the title "The Paradox of Our Age" in Words Aptly Spoken, Dr. Moorehead's 1995 collection of prayers, homilies, and monologues used in his sermons and radio broadcasts:
etc. etc.
12 Октомври 2005 08:49
Не минавам от тук-
12 Октомври 2005 08:50
Най-силното и хубаво нещо, което някога Димитри е писал!!!
Една много вярна преценка за посоката.(генералната!)
Поздравления и за "Не минавам от тук".....
12 Октомври 2005 09:33
Браво, прекрасен текст!
12 Октомври 2005 09:42
Много приятно четиво, но защо имам чувството, че почти същото съм го чел вече на това място и от същия автор?!
12 Октомври 2005 10:15
Щото авторът се повтаря?
12 Октомври 2005 11:13
Сега въпреки техническия напредък дори най-тиражните вестници, които имат второ и трето издание, не поемат новини до толкова късно.
Нито имам задоволително обяснение защо сега по радиата и телевизиите се говори по-лошо, отколкото преди, когато единствено на "първия" бе позволено да казва "комунизЪма и социализЪма".

ДИ не може да е прав - сега всичко е по-хубаво, по-точно, по-бързо.
Наистина е доста странно защо последните новини са някъде до към 16:00-17:00. Обяснение сигурно има и нищо чудно това да е невъзможността на вестника да конкурира телевизията, радиотo и интернета. Колкото до второто и там имя някакво обяснение - от говорителките очакват повече други работи, а това как говорят остава на заден план.
12 Октомври 2005 11:45
Медиите са първата власт, ма са собственост на висшата власт та се тая.
Що да не простеят, нали духовното стана форма на търговия, една от многото. Нали търсене, предлагане и други тинтири минтири, които много обичат да разиграват манерковци.

_______________________
Държавата изеде суверена
12 Октомври 2005 11:49
Няма значение кой е написал "The Paradox of our time", но много добре стои постнато под днешния Димитър. - Another Wednesday, the same Dimitri
P.S. - Имам един приятел и вечер когато напредне купона, разговора намалее, и питиета станат силни, той пуска телевизия "Планета", отнема звука и засуква доволен мустак. Музика за гледане!
12 Октомври 2005 11:51
Бай Димитри е писал за промените в Таймс. Отдавна е било - повече от две години - и навярно е позабравил това.
Виж http://www.segabg.com/26032003/p0060004.a sp


Редактирано от - Звън® на 12/10/2005 г/ 11:56:52

12 Октомври 2005 11:54
Това за опростачването е вярно!
То не е в сила само за медиите, а и за целите общества!
Западните имам предвид.
За нашето опростачването датира от след 1989г.
Преди това нивото беше по-високо, въпреки ограниченията на режима.
И за опростачването, както у нас, така и по света си има ясни причини.
Които обаче някак не се казват на глас, щото са неудобни.
Те основно са две:
1. Демокрацията - тя разми съсловията, премахна фалшиво културните различия. Вкусът на тълпата стана обществен вкус. А вкусът на тълпата никога не е бил високочел. Та дори и средночел.
2. Втората причина, и по важната - парите. Господстващият във всички прослойки материализъм по същността си не насърчава културата. Парите не правят хората културни - нямат това свойство. По скоро свойството им е да принизяват културата, и културния, тъй като изравняват простака с него.
Не мисля че средната класа е била някакъв носител на култура и с изчезването й изчезва и културата. Средната класа е средна по определение, защото е средна материално. Това е материална категория, а не културна.
12 Октомври 2005 11:58
абе - прав си е Дмитри - коя е ДНЕШНАТА новина в СЕГА? четеме си стари вестници - факт. ха ми кажете защо и плащаме за тях
12 Октомври 2005 12:13
Антибиотик
12 Октомври 2005 12:17
За първи път виждам толкова много положителни коментари под статията!
Браво на Д.И., на "Не минавам оттук" и на всички форумци!
12 Октомври 2005 12:19
Както гледам, форумците с кеф за захванали темата за опростяването на обществения живот и в частност на медиите. Искам да обърна внимание само на 2-3 факта:
1. Общото образоветелно ниво на населението се увеличава: и в развитите и в по-слабо развитите държави. Поне такава е статистиката. Зависимостта между образованост и културни интереси е правопропорционална.
2. Броят на периодичните издания е нарастнал многократно от 60-те години. Има вестници и списания за всякакви интереси - като се започне от фитнес и хобита, та се свърши с театър и музика. Щом тези издания се продават, значи има интерес към тях.
3. Нормално е Интернет да замества печатните издания като източник на новини и информация. Вместо човек да се рови с часове из библиотеките може да намери интересуващата го информация за броени минути. Агенциите, поддържащи Интернет страници както и телевизията реагират мигновено на всички събития. За вестниците остават по-скоро коментарите.
12 Октомври 2005 12:25
и я за прхв пхт виждам коментари!
12 Октомври 2005 13:01
Изпростяването у нас
съвсем не е от 1989,
а от 1944. Налагането
на режим от съветски
тип е свързано неизбежно
с низвергването на
интелигенцията и
заместването 'и с "проле-
тарска интелигенция".
Димитри Иванов съвсем,
ама съвсем не е прав,
че само Плешивият
казвал "социализЪма",
а всички останали светели
с нивото си. Невероятно
голям брой простаци от
ратайско-слугинската
прослойка след великия
девети са били зорлем
издигнати в новото
общество. Аз имах доста
професори-олигофрени
в института (МЕИ) от
тази прослойка/нейните
наследници. Тъжна
гледка...
12 Октомври 2005 13:24
Капиталистическата математика - по-добра от социалистическата математика!
12 Октомври 2005 13:29
West Coast,
12 Октомври 2005 13:32
Абе, West Coast, ти си много объркан! Та нали сега кмет ще вземе да ни стане Татяна Дончева, бе. С това ще стане ясно, че и последният софиянец е умрял. Изпростачаването започва от утре, след балотажа. Предизвестената смърт на софиянеца е онзи звезден миг на простотията, когато тя започва да крачи и храчи по жълтите павета и да драска в краска имената си на гърбовете на седалките в народното събрание. Или да пише мемоарите си върху тях, от които разбираме за веселия ромон на селската бара, над която тежко въздиша и мие о нея върхарите си оклюмала върба в знойния летен ден от мил детски спомен. Ако обърнат седалките с гърба към председателя на народното събрание, той ще стане ням свидетел на терзанията на народните любимци. Човек отваря душата си откъм гърба. Погледни някого в гръб и той веднага ще ти стане ясен. На Татяна Дончева циците й не са отзад. което означава, че те са толкова малки, че тя не може да ги преметне през рамо. Що за жена е с такива малки цици? Що за кмет може да бъде? С какво ще налага непослушниците от столичния общински съвет? А бате Бойко е пожарникар и е софиянец, от Банкя. Ако разпъне маркуча, може да угаси пожарите в Португалия, ей така, както си седи в кметския стол. Той може да угаси всякакъв проблем, защото - Той е! Той е нашият пожарникар!
12 Октомври 2005 13:41
Прочетохте ли го този екземляр,
От кога свободното слово стана храчкоотделяне и свободно плюване демонстрирано от кретени.
Видяхте ли неговото Аз, Аз, Аз…..
Аз имах доста
професори-олигофрени
в института (МЕИ) от
тази прослойка/нейните
наследници. Тъжна
гледка...”
Видяхте ли как е над , , професорите олигофрени” този урунгел?
Е не е ли тъжна гледка.Или не е ли дрънкаща тенекия?
Дрънкаща е?Куха дрънкаща тенекия?Впечатлил е още една дрънкаща тенекия.Ръждясала като Зевзек?
Бог да пази България от тези действителни и реални олигофрени

12 Октомври 2005 14:02
Вярно и аз като БГТОПИДИОТ , ще кажа :"СРЯДАТА си е сряда".

Шапка ти свалям,"Не минавам от тук", абсолютен си...Казвам ти го напълно сериозно. като Хасана

Ама като прочетеш коментара на Хифора. Мисълта ти отива другаде.
СГУГНЮ+ за това дтео питаш ДЕМОКРАЦИЯТА ли е виновна или ДАРВИНИЗМА??

Мислех да спра с коментарите ана нещо не успях. Днес синът ми третокласник , уплашено ми показа начервената си тетрадка от училище , погледнах задачата въпросна по български , а тя е пъзел от дими на български народни пословици , той ги бе объркал , беше притеснен как ще реагирам , аз ги прочетох и прихнах от смях. Сега ще ги вмъкна и Вие да разберете за какво говоря:

БЕЗ сполука , няма НАУКА . ?!+ / " БЕЗ НАУКА , НЯМА СПОЛУКА/
Бащина поука , синова сполука.++ . /Бащина поука , синова сполука ./
Хубавата цена , дума няма . ?! + /ХУБАВАТА ДУМА, ЦЕНА НЯМА /
та мисълта ми бе за БИСЕРИТЕ на нашите ДЕЦА/те всички имат такива/ , и как.
......................................... ......................................... ..................................
......................................... ......................................... ..................................
......................................... ......................................... ..................................
P.S. Та защо трябва да мислим, че ДЕТЕТО от детската градина , е по-добро от порасналия УЧЕНИК , който между впрочем се е научил да хитрува , и е посетен от много други съблазни. И КОЙ трябва да го възпитава и показва ПРАВИЯ ПЪТ? Много са факторите които могат да играят тази роля, но първо те трябва да са ПОРАСНАЛИ. Защото тогава може да се получи ЛОШО ВЛИЯНИЕ и тогава нещата стават много трудни. ЗА МЕН Учителката е абсолютно права, дето е начервила тетрадката , а аз съм абсолютно прав дето се смях на бисерите. Та КЪДЕ Е ИСТИНАТА . В МЕДИИТЕ ли?
Източна мъдрост е:" Когато УЧЕНИКА е готов , се появява учителя!" Това го казвам заради интуитивното ми усещане , че много кандидати има май за таз работа.И на DON Времето е технологично , каквото и да значи това.

12 Октомври 2005 14:11
Никога не съм казвал, че срядата е сряда! В това отношение поддържам тезата на Йори, че срядата е малък петък.
А иначе искам да ви кажа, че няма какво да ви кажа
12 Октомври 2005 14:26
Медиите не могат да простеят или умнеят. Един вестник, списание, радиочестота не могат да са умни или глупави.
Простеят журналистите, което е неизбежно с масовизацията на този занаят. Едно време имаше 3-4 централни вестника. Сега са повече. Телевизиите са много. Радиата са още повече.
Броят на кадърните журналисти не расте и не може да расте.
Същото е във всички останали области.
Грамотноста в Европа е близо 100%, а по времето на Шекспир колко е била?
Днес всеки може да смята, а колко са великите математици и физици?
Та така...
12 Октомври 2005 14:35
Не може човек да не се съгласи със Сгугню, че "преходът" непоправимо разбърка социалните пластове. По лошото е, че премахна за голяма част от населението външните предметни белези, по които можеше лесно да се идентифицира от пръв поглед кой какъв е. Ей на, да вземем колите. Едно време като видеше човек Москвич със самоделни апликации по бронята, котешки очета по вратите, заден спойлер (или багажник на задния капак), тонирани в жълто фарове и пр. простотии, значи го кара селянин. Трабант — бедняк, Жигула — интелигент, Вартбург — тарикат, Волга — шефче някакво. Ся освен мутрите друг не мож разпозна. За културни различия да не говорим. Голяма простотия.
12 Октомври 2005 14:36
Едно време са смятали, че талантливите хора са някакъв процент от общото население. Като се разшири базата на образованието и обхване повече население ще обхване и повече таланти. И те ще се развият.
Да, аме не.
Ефетът от масовизацията е точно обратен:
Салиери измести Моцарт, което не е никак изненадващо.
Амбициозните и "компетитивни" бездарници са много повече и вероятността някой истински талант да пробие в "компетитивната" им среда е много по-малка от преди.
Победата на среднячеството е факт.
12 Октомври 2005 14:46
Хугин, това за което говориш, се нарича Човекът-маса
.
Рассматриваемая проблема: феномен XX века - человек-масса. Почему сейчас актуально говорить об этом типе людей, ведь они были всегда? Потому, что сейчас то время, когда они сами актуализируются, такое время, что никто и нигде не может обойти их стороной. Общественные массы везде, и даже там, где ранее было только избранное меньшинство. Массы навязывают теперь себя, а не следуют за кем-то. Мы захвачены массовидным процессом, который стремиться ассимилировать каждого. Раскрыть, что есть человек-массы, значит понять духовную ситуацию современной эпохи, понять себя, а, следовательно, и свой путь дальше.
.
1) ПОРТРЕТ ЧЕЛОВЕКА-МАССЫ: ВНЕШНЕЕ ОПИСАНИЕ.

"В силу ряда причин человек-масса - это тот, кто не может оценить себя, как с плохой, так и с хорошей стороны, это тот, кто чувствует себя "таким как все" и отнюдь не переживает из-за этого". ([5] с.43)

«Характерным для нынешнего момента является то, что посредственность, зная, что она посредственность, имеет нахальство повсюду утверждать и всем навязывать свое право на посредственность". ([5] с.47)

"... человек, которого мы анализируем, привык не обращаться ни к какому авторитету, кроме своего собственного. Он и так доволен собой, ему нравиться быть таким, каков он есть". ([5] с.88)

"Чем больше живешь и наблюдаешь чужую жизнь, тем чаще и чаще замечаешь, что большинство людей не способны ни на какое усилие воли, кроме того, которое является непосредственной реакцией на внешнюю необходимость". ([5] с.92)

"Дело не в том, что чернь чувствует себя в чём-то выдающейся и неординарной, а в том, что она навязывает своё право на вульгарность и провозглашает вульгарность как право". ([5] с.96)

"У среднего человека появилось свое, и весьма определенное, мнение по поводу того, что происходит в мире". ([5] с.97)

У человека-массы "одномерное мышление", как называет его Маркузе (см. [7]). Это мышление - линейно, операционо, обладает однозначностью понятий (или очень ограниченным количеством значений) и контекстом предложений, осуществляет примитивные ассоциативные связи.
За разлика от човека маса, човекът, принадлежащ към избраното малцинство, е взискателен към себе си, той е способен да бъде аскет, той изпитва вътрешна потребност да служи на етични ценности. Другояче казано, аристокрацията днес се отличава не по своите права, а по своите задължения.

_______________________
Държавата изеде суверена
12 Октомври 2005 15:03
Кайли, кажи нещо за човеко-табуретка!

_____________________
Тъщата пипна салмонела
12 Октомври 2005 15:04
И Джимо, е Карлин сигурно са прави за себе си, че се опростачаваме и деградираме, че сега не е това, което беше някога, че едно време мъжете бяха мъже а жените - курви, Таймс си на висота и локумът беше по-сладък.
***
В древна Месопотамия изкопали глинени плочки с надписи от преди 5000 години, където пише същите неща - накъде отива светът, каква младеж се е навъдили и т.н.
12 Октомври 2005 15:12
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 12/10/2005 г/ 15:25:36

12 Октомври 2005 15:17
Маркс е бил много прав.
Освен история на човечеството има и история на ОЧОВЕЧАВАНЕТО.
Какъв е този очовечен човек , който си използува устата само за храчкометане .
16 годинислед след 89 год. едно такова примитивно същество нищо не може да си обясни , ако му отнемеш латерната и му кажеш да спре с приказките от хиляда и една нощ.
Днешното отношение към мирогледа на човека е съвсем друго.
Съвсем до скоро самият той е бил резултат единствено и само на биологичната еволюция.Това трябва да се прочете няколко пъти. Съвсем до скоро самият той е бил резултат единствено и само на биологичната еволюция.
Полудяла маймуна-така Ницше нарича този , , биологичен” човек.
После е навлязъл в периода на интелектуалната еволюция.И дано този период не е така продължителен както биологичният, защото интелекта е явно силно дефицитна стока.
Духовната еволюция е нещо което предстои.Някга?
Може и някога да се състои и протече.Но това изобщо не е очевидно.Очевидното ни насочва , че много са тези дето се връщат назад към маймуните.
През днешният период абстрактното мислене принуждава хората да виждат , това което ги заобикаля , по строго определен начин , начин пропагандиран от средствата за масова информация , в която има масовост и масови екземпляри но няма информация и няма човек към когото да е адресирана..
Това е повече от видимо.Опрът ли нещата до нещо конкретно и балалайките на масовият човек замлъкват.
Днешното време създаде гигантски рецептиурници , като някакви кухненски , , пътеводители” за приготвяне на чорба и попара и с тях въоръжи мнимият , непотребният , вехтият , лишеният от дух и човечност псевдо интелект като му създаде самочувствието на простака.Този , , интелект” дори не може да различи елементарни неща , но има отговор за всички проблеми и знае тяхното решение.
12 Октомври 2005 16:09
хун вей бин , ти си ибн ал ....кой? ибн ал ...кой? ибн ал кой?................. и така до началото.
Та ние сме, децата на 60-те . А в световен мащаб 60-те са известни с девиза си:" ПРАВИ ЛЮБОВ , А НЕ ВОЙНА!" и ние сме правени с тази цел. А това , че сме поставени в МАЙМУНАРНИКА и сме принудени да дишаме всичкото ВИ "ВИСОКОИНТЕЛЕКТУАЛНО" "АБСТРАКТНОДУХОВНО" лимитиращо с макропсевдо "биологично-физиологично".На фона СУПЕР ФОЛК Дъ БЕСТ изпълнения. Разбиращи собствената си несъщественост. Борещи се за собствената си независимост, а не подло лазещи за повече материално зависимост от някой нов дерибей. Научени в лъжа и търсещи ИСТИНАТА! Научени да се борим , и МОЖЕЩИ ДА ГО ПРАВИМ, принудени да ОЦЕЛЯВАМЕ.

P.S.A Нитцше се оказа за повечето неща прав.
12 Октомври 2005 16:30
Димитри, ето ти потвърждение
на казаното горе от мен: пише
"опрът" вместо "опрат", но се
счита за интелигент.
На бас, че това е продукт на
ратайско-слугинската прослойка,
добрала се власт след съветската
окупация.
12 Октомври 2005 16:36
Колкото повече информация, толкова повече дезинформация - справка Мечо Пух!
Задръстването е тотално!
Малко са "виждащите" - ама ДИ не е от тях, сам си го казва...
"Средночел" е човекът!
Например: - между редовете - "...Коалицията в Берлин пише програма...Ангела Меркел - първата жена-канцлер..."!
Колко му трябва на човек - малка манипулацийка и ...аналогия с България...
12 Октомври 2005 16:45
ТОЧНО ТАКА Е!
Ето, например, тази информация:
......................................... ........
Джон Байърли: Американското правителство няма планове за разполагане на военни бази във Варна и Бургас
12 октомври 2005 | 14:15
Агенция "Фокус"
Варна. Американското правителство няма планове за разполагане на американски военни бази във Варна и Бургас. Пристанищата на двата града могат да бъдат ползвани само с търговска, а не с военна цел, заяви във Варна посланикът на САЩ у нас Джон Байърли.
Информацията е на Дарик радио.
......................................... .....
Значи, или този или Паси ЛЪЖЕ, нали ?!?
ИЛИ, пък, ПЛАНОВЕТЕ са на българско/то/ Правителство, а НЕ на Правителство/то/ на САЩ ?!?

Редактирано от - paragraph39 на 12/10/2005 г/ 16:47:19

12 Октомври 2005 16:47
Простотията у нас беше старателно развъждана през 45-годишното комунистическо робство. Простаците бяха основния доверен контингент от подържници на БКП. Партиините босове знаеха много добре, че могат да разчитат единствено на селската и градска простотия, която те нежно наричаха работническо-селска класа. Ако искаме да използваме точния термин работническо-селската класа беше класата на простаците. БКП страрателно сортираше простаците и набираше масата от членовете си измежду тях. Самочувствието на простаците беше ежедневно подхравано от медиите, които усърдно докладваха на просташки език най-новите "постижения" на простаците. Интелигенцията беше заклеймявана като "продажна" класа. Гаулайтерите на Партията усърдно "работеха" върху създаването на "народна" интелигенция от "нов тип" - интелигенция от простаци. Интелигенцията от простаци беше образувана на всяко ниво и във всяка сфера на мисловната дейност - наука, изкуство, журналистика, образование. Интелигенцията от простаци "твореше, разбира се, простотии. Какво друго? Простаци-интелигенти, верни на Партията, бяха поставяни на управленчески позиции в университетите, БАН, редакциите, издателствата. Те определяха кой какво ще прави и как ще го прави. Кой ще стане главен редактор, професор, директор на театър. Основната им задача се състоеше в това, ако видят някъде някой талантлив интелигентен човек да си показва главата над нивото на блатото, бързо да го вкарат обратно надолу. Няма нужда много да се стараете ако искате да намерите интелигентите-простаци. Те и техните отрочета са навсякъде и днес, както във вертикана, така и в хоризонтална, посока. Така започна изпростяването на българския народ след 1944 и този процес ще продължава докато интелигентите-простаци не бъдат върнато там където им е мястото - на дъното на обществото. Where they belong.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД