:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Френският прочит

А дали бензинът наистина е толкова скъп, колкото си мислим?

Ако мерим цената в заплати, излиза, че горивото всъщност е поевтиняло
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Цените на бензина и дизела в парижка бензиностанция в средата на март.
Сравнение между цената на горивото и заплащането на работниците във Франция сега и през 1970 година доказва тезата, че бензинът всъщност относително поевтинява.

Ако потребителите се оплакват от прекалено скъпия бензин, нека знаят, че неговата относителна цена в действителност е ниска: с едночасовата надница от 9 евро на работник, получаващ минимална междупрофесионална заплата (Salaire minimum interprofessionnel de croissance - SMIC), сега може да се купят 6 литра бензин супер, а през 1970 година са се купували 3.4 литра.

Междувременно обаче задължителните пътувания са се увеличили, а бензинът стана стока от първа необходимост.

"Като нямат хляб, да ядат пасти..." Транспонирана през 2011 година, как би звучала странната фраза на Мария-Антоанета? Без съмнение долу-горе така: "Ако бензинът е прекалено скъп, да се движат с велосипед!"

Защото недоволството, та дори гневът на потребителите през 2011 година от поскъпването на горивата прилича очевидно на яростта на французите от 1789 година срещу недостига на хляб. Дали бензинът е прекалено скъп?

При цена средно 1.52 евро за литър Супер 95, а понякога и над 1.80 евро в Париж рекордите са бити. През 2000 година правителството на Лионел Жоспен говореше за петролен шок, защото цената на един литър супер бе преминала прага от 1 евро...

Зареждането на резервоара за 100 евро вече не е кошмар за шофьорите, а реалност. Да си спомним какво струваше 1 литър Супер преди първия петролен шок, през 1970 година: 1.02 франка или 15 евроцента. Излиза, че цените са се увеличили над 10 пъти за периода. При все това скокът трябва да бъде съотнесен. Напълно очевидно цените на всички продукти са се увеличили в течение на близо 40 години. Заплатите също. Почасовото заплаща при SMIC, което днес е 9 евро, през 1970 година бе ... 0,52 евро. С други думи, с едночасово заплащане по SMIC днес човек може да купи 6 литра бензин супер, а през 1970 година - 3.4 литра. Ако се сравни с развитието на цената на един час труд, излиза, че бензинът е по-евтин сега.

Означава ли това, че потребителите не са много прави, като се жалват? Еволюцията на придвижването и начините на транспорт обясняват тяхното силно недоволство. Преди 40 години автомобилът бе привилегия за най-богатите или поне за твърде заможните хора от средната класа. Във Франция имаше едва малко над 10 милиона частни коли. Днес те са три пъти повече.

През 1980 г. 30% от домакинствата все още нямаха автомобил. Французите с по-скромни доходи често бяха именно в това положение. В селските райони хората се задоволяваха с мотоциклет.

Днес всеки има кола. По-бедните просто купуват втора ръка. От автомобил се отказват само жителите на някои големи градове или някои по-възрастни (общо 16.8% от домакинствата са без кола). Нещо повече: извън големите градове домакинствата имат повече от една кола. По селата или в зоните, които са слабо урбанизирани, 68% от хората са част от домакинство, в което броят на колите отговаря на броя възрастни хора, подчертава националният статистически институт INSEE.

Тази автомобилна треска не идва от внезапно появила се страст по колите, нито пък е израз на желанието на французите да си доставят удоволствие.

Колата се купува, защото е станала необходимост. По-специално, за да отиде човек на работа. За да се убедим в това, достатъчно е да видим нарастващата натовареност на трафика сутрин и вечер в департаментите в селските райони. А да не говорим за задръстванията в околностите на средно големите градове. А защо да не се използва общественият транспорт?

Извън големите метрополии тази мисия е невъзможна. А когато такъв транспорт има, времето за преодоляване на дадено разстояние е прекалено дълго. И затова французите карат ли карат. Все повече. В селските райони или в слабо урбанизираните, както сочат данните на INSEE, разстоянието дом - месторабота е скочило с 26% между 1994 и 2008 година. А средното разстояние между мястото, където човек живее, и търговските центрове е нараснало с 29%.

Развитие, което бихме могли да определим като естествено, но в същото време и насърчавано от политическата власт. Безработните са принуждавани да приемат работа, която все повече е отдалечена от дома. Предложението за работа, което според правителството и Националния междупрофесионален съюз за заетостта в промишлеността и търговията днес не може да бъде отхвърлено, определя още по-голямо разстояние жилище - работа: 50 километра.

В същото време изпълнителната власт планираше да въведе такса върху отделяния въглероден двуокис, чиято цел бе да обезсърчи използването на замърсяващи енергии, но Конституционният съд я отхвърли.

Накратко, днес бензинът стана също като хляба през 1978 г., стока от първа необходимост. Той е също толкова необходим, колкото стана мобилният телефон, за който вече има социална тарифа. Въпреки това правителството не иска да направи какъвто и да е жест към шофьорите. И дума не може да става да се върнем към плаващ TIPP (акциз за бензина и дизела - бел. ред.), който означаваше държавата да намалява акциза при поскъпване на горивата и да го увеличава при поевтиняването им, което й пречеше да увеличи приходите си при растеж на петролните цени.

Истината е, че печалбата за хазната днес е слаба, та дори никаква: противно на една широко приета идея акцизите за бензина са фиксирани. Само постъпленията от ДДС се увеличават с нарастването на цената на горивото. А спадът в потреблението неутрализира ново увеличение на приходите от налози.
52
5369
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
28 Март 2011 20:14
Улиците са препълнени с коли. Единственият изход е бензин по 3.50. Тогава едни ще се сетят, че толкова гориво метан струва 0.90, други, че не е задължително да висят сами по два часа в задръстванията и изобщо... Нарича се пазарен механизъм. Който някога е чел нещо, ще се сети за "субститутите" и "бюджетната конкуренция". Който си е игнорант, ще псува
28 Март 2011 20:38
Една статия, доста неадекватна на икономическата ситуация в България, дрънкане колкото да не заспим. Като се имат предвид доходите на "обикновените хора", статията ми звучи просто като подигравка. Особено като се свърже непринудено с други цени - на хранителни продукти, плодове, зеленчуци. Цените на много от тия стоки са по-скъпи, отколкото да речем в Германия. При разлика в доходите на "обикновените хора" в много пъти.
Авторът не е българин и не го е писал за българска медия. Препечатването и публикуването, обаче, са си с чисто манипулативни цели.
Ще го кажа на ясен български език: "Какво толкова ви пречат монополите, като ви яхат като магарета?".
28 Март 2011 20:38
Същия този пазарен механизъм моментално ще изстреля метана нагоре. Толкоз.
28 Март 2011 20:51
Същия този пазарен механизъм моментално ще изстреля метана нагоре. Толкоз.


Апцелютно И хората ще карат управляеми тежки бомби.

Редактирано от - nikola_tsanev на 28/3/2011 г/ 20:52:16

28 Март 2011 20:52
И без да коментирам конкретните цифри е ясно че сме на дъното ..
28 Март 2011 21:05
Същия този пазарен механизъм моментално ще изстреля метана нагоре. Толкоз.

Толкоз, ама друг път. Метанът и сега следва нефтените цени, при това много по-непазарно от дизела; Гоговци и Геговци крепят монопола на "Булгаргаз" като едни Пеко-Таковци и Мако-Даковци, Бог да ги прости.
Но в метана ги няма 70-те стотинки акциз и 15-те стотинки екологични оскъпявания. Митото върху нефта, акцизът и ДДС съставят повече от половината цена на тунджата. А Дянков нали предложи да си гласуваме преките данъци с референдум? Гласувайте да се повишат и бюджетът да се пълни от тях, искайте дерогация за акциза. Тогава и бензинът ще поевтинее
28 Март 2011 21:12
Метанът близо три пъти по-евтин от бензина
Метанът се оказва отлична алтернатива за тези, които искат да се избавят от скъпия бензин. Колите на метан изминават 100 километра само за 7 лева и 50 стотинки - това показват изчисленията на Българската асоциация „Автомобили на природен газ".

За същата сума можете да пропътувате 58 километра, ако колата ви се движи с пропан бутан, 41 километра, ако зареждате дизел и 39 километра, ако автомобилът ви е на бензин. Така излиза, че метанът и близо три пъти по-евтин от бензина и разстоянието между София и Бургас ще струва 30 лева на шофьорите, избрали да ползват "синьото гориво".

В момента в България има 90 метанстанции, разположени във всички възлови места на страната. По този начин проблемът с достъпа до евтиното и екологично гориво е вече решен.

По данни на международното издание "NGV Journal" в момента по пътищата нa страната ни се движат над 60 хиляди коли на метан. Тенденцията е те да се увеличават, допълват от Асоциацията. Преди 2 години броят им бе 45 000. По този показател страната ни се нарежда на 6 място в Европа в класацията за най-много превозни средства на природен газ и на 18 място в света.

Натиснете тук
28 Март 2011 21:23
То и пропан бутанът беше по 0.78лв. , обаче когато половин БГ си монтира газови уредби скочи до сегашната цена.Те на тва му викат пазар ли беше-монопол ли беше, казва ли ти някой/примерно КЗК/?
28 Март 2011 21:28
То по логиката на burning-a трябва да яхнем магаретата с един човал зоб и това е. Не в броя на колите , а в алчността на петролните барони е проблема . За данъчната политика спрямо горивата , за гъвкавата политика в ЕС и как Кунева е подписвала главите - това си е другата страна на медала.
28 Март 2011 21:29
И хората ще карат управляеми тежки бомби.

Ще карат, ама още 30-на години, Цанев. Европейската комисия предложи до 2050 г. да се забрани използването на автомобили с бензинови двигатели Натиснете тук. "2050-та" е посочена да няма излишни приказки сред невежите, всъщност ще стане много по-рано. Или под "бомби" имаш предвид нещо друго? Научено от бакшишите, дето и досега не различават метана от пропана
28 Март 2011 21:34
Докато печатницата за световната валута е в одески ръце
все таквиз глупости ще се питаме.
Ми то тия няколко трильона, дето тов.Бернанке принтна, а
тов.Гейтнер подписа нали в петролените фючърси отидоха.
Само най-загубените си мислят, че Обонго ги бил раздал на уикенчетата-велферъджии...
28 Март 2011 21:37
Най-благото са зъбчетата на триончето -
фючърсите нагоре, фючърсите надоле.
Горе одестите продават, а доле купуват.
И зъбчето - на ЛИХВА.
Иначе арапите са на 100% печалба и при 60 долара за барел.
28 Март 2011 21:37
То и пропан бутанът беше по 0.78лв. , обаче когато половин БГ си монтира газови уредби скочи до сегашната цена.Те на тва му викат пазар ли беше-монопол ли беше, казва ли ти някой/примерно КЗК/?

Чефко, не ставай жертва на невежите ни телевизии. На тях им дай да повтарят "монопол", "картел", "КЗК", без изобщо да вдяват за что иде реч. Пропанът си е нефтен дериват като другите течни горива и беше по 0.78, когато го освобождаваха от акциз и екотакси. Щото в бензина и дизела имаше олово и други тежки метали
28 Март 2011 21:43
Мдам.
А беше време, когато пропан-бутана го наричаха "еко-гориво"!
28 Март 2011 21:45
5 лева литъро ми се види добра цена.
28 Март 2011 21:45
Сияйна зора, 2050 отдавна няма да съм жив, по физиологически причини, позволи ми да си покарам още 10 - 15 години бензинова кола, ако докарам и толкова. А директивите на европейската комисия са много похвални, бих желал да разбера повече за тях, например за тези до 2150, живо ме интересуват, не мога да спя спокойно, без да зная повече за европейските директиви поне до 100 години напред

Редактирано от - nikola_tsanev на 28/3/2011 г/ 21:46:48

28 Март 2011 21:50
Нищо че след 5-6 години ЕС може и да го няма, важни са великите мисли на хората в Брюксел за след 20 - 30 - 50 - 150 години, които ден и нощ не спят за да ни осигурят спокойствие и здравословен начин на живот.
28 Март 2011 22:01
Или под "бомби" имаш предвид нещо друго? Научено от бакшишите, дето и досега не различават метана от пропана


Под бомби имам предвид всякаква бутилка с втечнен газ, независимо метан или пропан-бутан.

Да, метанът не гърми, затова има толкова срутени сгради от експлозии на природен газ(метан) в Европа, западна и източна. И за да изминеш прилично разстояние с метан, трябва да имаш голяма кола, Пасат комби например за да ти събере огромната бутилка.

Айде лека нощ, че с глупости не ми се занимава повече, в този форум енергийни експерти има в изобилие
28 Март 2011 23:09
Нямам идея къде е видял авторът тази бензиностанция с 1, 59 евро за А95, но миналата седмица изкарах точно в Париж и в Шел А95 беше 1.39 евро.
29 Март 2011 05:03
Нарича се покупателна способност! Като ще сравняваме - да сравняваме: 1960 година - минимална заплата 64 лева, цена на кебапче в ресторанта - 8 стотинки(тройка с гарнитура, четвърт хляб и бира беше 50 стинки с 2-3 стинки бакшиш), демек една минимална заплата купуваше 800 кебапчета. Колко кебапчета може да купи една минимална заплата днес? Ако не ви харесват кебапчетата, можем да обръщаме заплатите в билети за градския транспорт, киловат/час ел. енергия или парно - каквото ви хареса! Знам, такова сравнение на бЪш демократите им не харесва! Не им харесва, ама е истина!...
29 Март 2011 06:16
По обяд отивам за Францата, та ми е много полезна тая статия. Нищо, че ще летя във фантазиите си.
Ако си бях тук, както е в реалността, за какво ми е?
------------------------------- --------
Блогът на Генек

29 Март 2011 08:18
А защо точно 1970 г.?
29 Март 2011 08:33
първото ми зареждане на LPG през далечната 1999 год.беще за 0, 48 ст. А сега май е към 1.30...Една метанова уредба е 850 лв(поне в наше село), с разни инжекциони, октан коректор, и т.н. може и до 2000 лв. да стигне. Да не говорим за тежестта и обема на бутилките , най-големите стигат да 80 кг. Какава е гаранцията, че цената на метана няма да рипа нанагоре!?!
29 Март 2011 08:58
...не, че ни е скъпо горивото-ЗАПЛАЩАНЕТО ни е неевропейско!
Ако не беше замразяването на заплатите, сега нямаше да ни е толкоз през кръста...
29 Март 2011 09:01
с едночасовата надница от 9 евро на работник, получаващ минимална междупрофесионална заплата

Каквито и да е коментари по темата са напълно излишни !
Авторът е абсолютно прав !!!
29 Март 2011 09:14
Т Живков, ти май си менте, защото не помниш какви бяха парите през 1960. Тогава
една мин. заплата беше май 420 лв.
29 Март 2011 10:00
Аз като човек който даже няма шофьорска книжка, не мога да не отбележа идиотската тенденция на намаляване и изчезване на обществения транспорт по все повече от по-слабонатоварените направления. Вместо да се стимулира екологичния обществен транспорт сякаш се прави точно обратното и всячески се гледа как да се натикат всички по леки коли! Съответно това води до все по-слаба натовареност на някои линии и до нерентабилност да се поддържат и порочният кръг се затваря...
29 Март 2011 10:25
Аз не знам големите производители да правят автомобили с газови двигатели, определят ги като бензинови. Как мислите- проблем ли е масовото производство да е с газови двигатели /евтини, екологични/, с вградени резервоари, а не в багажника ?
Май зададох отговор...
29 Март 2011 10:40
А дали бензинът наистина е толкова скъп, колкото си мислим?
Ако мерим цената в заплати, излиза, че ...
е поскъпнал.
1989 - литър бензин беше 1 лев, нали така? Средна заплата 274.33 лева, взето от НОИ като среден осигурителен доход, т.е. с една средна заплата купуваш 274.33 литра бензин.
2011 - литър бензин колко е сега - май някъде около 2.36 лева за литър, ако не бъркам. При средна заплата за 2010 от 647.42 лева /според НСИ/, купувам 274.33 литра бензин.

Дали наистина е поевтинял бензина?

Редактирано от - XYZxyz на 29/3/2011 г/ 10:41:48

29 Март 2011 11:10
Да де, ама аз помня бензин от 0.19 лв. през 1972 г., при заплата от 130 лв.! Който иска нека да смята!
29 Март 2011 13:33
А помниш ли 1872... га въобще нямаше никъв бензин. Нито пък дизел
29 Март 2011 14:16
А бе, не е толкова важно колко е бил бензинът през 70-та (помня само, че имаше дизел за 8, 5 ст). Важното е тук "Почасовото заплаща при SMIC, което днес е 9 евро, през 1970 година бе ... 0, 52 евро.".Демек - 18 пъти увеличение. А при нас мин, заплата беше $25-30 (по трънския курс), днес е има-няма $170 - 6-7 пъти увеличение. И то добре, че беше "тригъзата", че през 2005-а беше само $94....
29 Март 2011 14:20
Има и още една особеност - с коя заплата да сравняваме цената на бензина - заплатата преди задължителните удръжки или след тези удръжки? По-правилното е да се сравнява заплатата след задължителните удръжки. Задължителните удръжки сега са ДОД и осигуровките, а преди години имаше и ергенски данък за някои. Осигуровките доскоро се плащаха на 100% от работодателя, а ДОД беше доста нисък. Сега осигуровките плащани от работника са 12.9% от заплатата и после още 10% ДОД върху оставащата сума.
През 2010 година осигуровките бяха 12.1%, ДОД - 10% и при средна заплата от 647.22 лева, това прави 512 лева чисто. Бензинът беше малко по-евтин през 2010-та и с 512 лева можеше да се купи примерно 220-230 литра бензин.
През 1972 с 113 лева и бензин по 0.19 лева - 595 литра.
С колко е поскъпнал бензина за 38 години?

29 Март 2011 14:21
Другата въпросителна е колко дълъг да е периода, за да има смисъл сравнението? При всички случаи е добре да е не по-малко от 20 години, а за предпочитане е да е 30 или още по-добре 40 години. В този смисъл StefanST е съвсем прав да дава цени са 1972 година, което не е чак толкова отдавна - няма и 40 години.
29 Март 2011 14:25
Още един Борко: "Т Живков, ти май си менте, защото не помниш какви бяха парите през 1960. Тогава
една мин. заплата беше май 420 лв."

Борко, ти ме разкри! Аз наистина съм менте - истинският е в гроба! Тъй като си много прав, направи сега и сметката съгласно твоите цифри - 420 лева минимална заплата и кебапче 80 стинки - прави 525 кебапчета. Може да ползваш и цени на други продукти от първа необходимост. Колко от тях можеш да купиш днес с една минимална заплата?...
Освен това можем да сравним и кредитите - как със заплата от 180 лева се изплаща кредит от 12-14хил. лева за дву-тристаен апартамент през седемдесетте години на миналия век и как се изплащат днес 50-70 хил. евро за подобен апартамент със заплата от 400-500 лева?...
В резюме - днес българинът е по-беден от порядъка на 5 -10 ПЪТИ в сравнение с "лошото" Живково време! Сега се радвайте на демокрацията, от която ви остана единствено възможността да псувате безнаказано(до кога ли) властта!...

Редактирано от - Т_Живков на 29/3/2011 г/ 14:44:23

29 Март 2011 15:18
А поради някои селски специфики на страните ни, мисля че между тях има нещо общо - въпросът е ще ти стигне ли 350 лева заплата, ако живееш в Каспичан, а работиш в Нови пазар /може и по някоя европейска програма за заетост/? За бензин, храна, сметки? За абитуриентски балове, сватби и кръщенета по-нататък ще отворим приказка.
29 Март 2011 15:43
Калки,
не е толкова важно колко лева/долара, .../ ти е заплатата, важното е какво може да купиш с нея там където живееш. Е, ако тръгнеш и по света става важно и абсолютния размер на заплатата. Ако сравниш заплатите в САЩ сега и преди да кажем 50-100 или 200 години и какво си можел да купиш с тях, може би ще ти светне за какво говоря.
В случая имаме злободневна тема - растящите цени на бензина и имаме опит за елементарна манипулация. Най-малкото не се отчита, че с всяка следваща година би трябвало да живеем по-добре.
При това специално за България цените на бензина растат по-бързо от заплатите през последните 20 години.
29 Март 2011 17:03
Т Живков,
.
По съвсем естествени причини не помня колко е била цената на бензина през 1960. Не помня и цената на кебапчетата, въпреки че тогава вече бях започнал да обичам като любима храна. Помня обаче, че една кифла с мармелад беше 90 ст., т.е. за една минимална заплата тогава 420 лв. - около 466 кифли. Сега за една мин. такава и кифла от 1лв. - 240 кифли. Мога да направя сметки и за най-евтините бомбони тогава и сега.
29 Март 2011 17:18
Помня обаче, че една кифла с мармелад беше 90 ст.,
Я пак?
През 1980 беше 12 стотинки. Хлябът беше 30-на стотинки, ако ме не лъже паметта, при това за килограм.
През 1960 кифлата да е била 90 ст. нещо ме съмнява.
29 Март 2011 17:19
И не ми се вярва през 1960 минималната заплата да е била 460.
Нещо бъркаш, според мен.
29 Март 2011 17:27
popangelov, през 1962 година в България е правена деноминация - в съотношение 10:1, така че през 1960 420 лева си е била реална заплата (42 лева след 1962) Кифлата става от 90 на 9 стотинки.

Редактирано от - Weed361 на 29/3/2011 г/ 17:30:38

29 Март 2011 17:31
Кифлата с мармалад беше 5 стотинки, поне от средата на 60-те години нататък, така че не може да е била 9 ст. през 1962.
29 Март 2011 17:43
1966 година
кифла с мармалад - 5 ст.
минимална работна заплата - 65 лева
средна работна заплата - 96.42 лева
бензин - ??? /май 10 стотинки или 19 ст.?/
2010 година
кифла с мармалад - над 1 лев за същия грамаж
минимална работн заплата - 240 лева
средна работна заплата - 647.42 лева
Бензин - ??? /примерно 2.20-2.30 лева за литър/
*
кифла с мармалад - повишение от над 20 пъти
минимална работна заплата - 3.7 пъти
средна работна заплата - 6.7 пъти
Бензин - повишение между 11 и 23 пъти
29 Март 2011 17:49
кифла с мармалад - повишение от над 20 пъти
минимална работна заплата - 3.7 пъти
средна работна заплата - 6.7 пъти
Бензин - повишение между 11 и 23 пъти

Ами така е, защото вече не сме савецка колония, на която да се плаща за слугинажа с ефтин бензин.
29 Март 2011 17:52
Кифлата с мармалад беше 5 стотинки, поне от средата на 60-те години нататък, така че не може да е била 9 ст. през 1962.

Малка кифла с мармалад преди 1962 г беше 45 ст, а след деноминацията стана 5 стинки, а осморката 11 стинки..
29 Март 2011 19:52
Ами така е, защото вече не сме савецка колония, на която да се плаща за слугинажа с ефтин бензин.

Нито пък сме хамериканци, да си вземаме петрола с ракети "томахавка" ....
29 Март 2011 20:00
Benedicta:"Ами така е, защото вече не сме савецка колония, на която да се плаща за слугинажа с ефтин бензин."

Права си, днес за слугинажа не ни плащат с бензин а със секс! На някои очевидно им харесва!...
29 Март 2011 20:35
Ами така е, защото вече не сме савецка колония, на която да се плаща за слугинажа с ефтин бензин
Слугинажа като как се осъществявал? Проектиране на ядрени централи, самолети, автомобили?
А не ти ли е минавало през ума, че евтиният бензин е рекламен трик, "прИмоция" за "зарибяване" с "правилните" автомобили?
А бензинът може да си е скъп, когато не се плаща за слугинажа, опс политкоректното е "коалиция на желаещите" сами да си го вкарат, а най-вече, когато възможностите на "операторите" не надхвърлят възможностите на технологията. Сиреч технологията се управлява некъдърно - не се натоварват мощности (не се произвеждат скъпи химикали за органичния синтез при рафинерията) или се товарят с празните мисли на операторите (бус разхожда кашонче 50-тина километра, при което стойността на кашончето е под стойността на изразходваното гориво).
Иначе авторът ме изненада. Мислех си, че само у наше село виреят ахмаци, ама случвало се е другаде. Барем да беше сравнил разхода/стойността за преодоляване на единица разстояние през 1970 (автомобили с разход на гориво кат сегашен танк) и сега. Щеше да е върха, ако беше сравнявал ръста на цената на бензина с ръстта на КПД-то на двигателите! Ама ако е икономист, като нищо ще удари едни 500% КПД с "отризателна доходност".
29 Март 2011 20:37
През шейсетте съм била невръстно дете, колко е бил бензинът не помня, нямахме кола. Но пък имам спомен 1993-1994 не ми беше никакъв проблем бензинът. Тогава имах Траби, което вървеше с 85 /имаше и такъв бензин тогава /, но спомням си веднъж си налях 92, не ми беше проблем цената. А Траби направо летеше Ма реших да не го глезя повече
29 Март 2011 20:40
Глупости безподобни - "ръст на КПД на ДВГ".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД