:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,487,639
Активни 118
Страници 13,786
За един ден 1,302,066
Обратни разписки

Паметник на жеста

Всичко, което е така да се каже "творец", или пребивава в неуютното лоно на т. нар. "културна администрация", колчем съзре микрофон или камера, раздрънква мантрата "Закон за спонсорството". Като че такъв един закон би бил панацеята, която ще излекува десоциализираните творци от унинието им. И ще върне на творческите гилдии четиричасовия работен ден, "творческите" домове по избрани кътища на морския бряг и из планинските пазви, ежегодните срещи на Първия с отбрани трегери и сладостта на тънките интригантски плетки покрай тази близост.

Няма да върне. Това е сигурно. И не трябва.

Евентуалните данъчни облекчения за дарители няма да породят велики шедьоври. Както не ги пораждат и сега, когато действа Законът за закрила и развитие на културата. Този закон също дава възможности за облекчения. Но не може да се каже, че авторите на големи меценатски актове го правят поради закона. Познавам някои от тях - когато правят своите жестове, юридическата страна на нещата не им е мотив. Не са чели закона, мисля, че и не се интересуват от него. Смятам, че в тази сфера се недооценяват факторът вкус и факторът жест.

Един такъв бъдещ закон вероятно само ще задейства по-неистово някои чевръсти професионални създатели на "проекти".Но унинието ще останеУнинието се дължи не на факта, че държавата е слаб и тромав администратор, както и неориентиран спонсор. Дължи се на липсата на национално пространство, в което ценностите на изкуството заживяват в аурата на култ и самочувствие. "Култ" е в основата на думата "култура", впрочем. Такава аура възниква само около някои медийно създадени герои, при това те нарочно или случайно нямат нищо общо с това, което наричаме културно съзидание.

Тези дефицити са плод на липса - преди всичко на национално самочувствие. За неговата пък липса причини колкото щеш - моите приоритети не са сред икономическите такива, а сред по-същностни и постоянни черти на националния характер. А от тях произлиза мъчителното отсъствие на авторитети, които налагат механизмите на високия вкус, както и липсата на най-важната фигура в свободни времена като нашето - фигурата на мецената.

Меценатът не е елементарният чичко-паричко, както някои наивни прощъпалници в художеството смятат. Който след елементарно залъгване развързва кесията и - опа-тропа, Америка-Европа.

Фигурата на мецената, този просветен представител на бизнеса, е важен фактор в творчеството. И често пъти е съпоставим с фигурата на автора. Въпреки че повечето наши представители на бизнеса са още в безпросветната фаза на своите метаморфози, има плахи индикации за промяна.

Меценатът не е този, който дава пет лева, за да спечели шест, или три, за да скатае данък за четири. Меценатът е тънък познавач на артефакти, не само покровител, но често и вдъхновител на шедьоври.

Всъщност днешният меценат, доколко съществува тук-там, не се различава особено от Гай Цилний Меценат, човека, чието собствено име е превърнато в нарицателно поради признателността на негови съвременници и потомци.

И за когото Вергилий пише в "Георгики":Бъде с мен

и наченатата ми

работа подпомагай,

О украшение,

о част от мойта

най-голяма слава,

ти, Меценате!А Хораций:Славни внуко

на царствени праотци,

Меценате,

моя радост,

моя чест

и мой пристан!Самият Меценат (ок. 74-64 пр. Хр. - 8 г. пр. Хр.), дясна ръка на Октавиан, бил богат и влиятелен мъж, потомък на високи аристократични родове. Не желаел да живее далеч от своите поети задълго, и дори ги вземал на важни мисии - например, докато дипломатствал между Октавиан и попадналия под чара на Клеопатра Марк Антоний, водел със себе си изискана "тайфа" - поетите Вергилий, Хораций и Варий. Подпомогнал Флак и Секст Пропорций, на Квинт Хораций - син на роб и безсребреник, подарил имение. А на по-заможния Публий Вергилий Марон помогнал да си върне имението, загубено в хаоса около гражданската война в Рим.

Ще кажете, те затова му пеят оди. Не е само за това. Меценат разбирал изкуството, бил е не просто голям ценител, но и подтиквал приятелите си към съзидание. "Енеида" е написана от Вергилий по негова поръка.

Всъщност Меценат е бил човек с висока мисия, просветен мъж, чийто хуманизъм далеч изпреварва епохата си. Нему приписват прочутата фраза: "Surge tandem, carnifex!"* С което спрял Октавиан от подписване на поредните смъртни присъди срещу дребните му душмани.Вероятно затова са одитеБез Сава Морозов и Третяков щеше да липсва огромна част от руската живопис, драматургия, литература. Гордостта на английската литература, уелсецът Дилън Томас (1914-1953), нямаше да има къде да живее, ако негова почитателка не му беше подарила къща на морския бряг. И смъртта едва ли щеше да остане без царство в най-прочутите вирши на майстора.

Бях свидетел как руски олигарх скочи от мястото си след концерт на вандал-рок певеца Вадим Степанцов, фронтмен на "Бахит-компот" и си подари колата на смутената звезда.

Тук нарочно не говоря за българи. Не че липсват мераклии, а защото титлите и одите нямат място там, където самочувствието е завехнало като недобре присадено мушкато.

Първо да порасте вкусът, поне колкото гюрлюците на Пенча Славейков, па после ще видим.

-------------

* "Стига, кръвнико!" - лат.
29
2571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
10 Октомври 2005 23:11
Интересно Ламбовски защо подминава Френските мозъци ?!?!?
И най-вече МОНТЕСКЬО , да не говорим за останалите !
10 Октомври 2005 23:26
11 Октомври 2005 00:03
Любопитни деца. Боязлива жена.
Млад човек с апарат.
Десет метра решетка.
Десет метра стена.
Тишина.
И Родения в клетка.

С апатични очи той поглежда през мен.
Във очите му казвам:
- Ти си живо-умрял.
Ти си мъртво-роден.
Ти миришеш
на пикоч и жал.

После идва пазачът. Носи дневната дажба.
Носи кофа с месо.
Хвърля както на куче.
И Родения в клетка спокойно изяжда
своя къс.
Утре пак ще получи.

Само нощем е друго. Нощем тихото, птиците
раждат лоша догадка.
Нощем глухо въздиша железното здание.
Нощем вижда лъвът. Зли и диви зеници
тъмнината дерат.
И изгрява могъщо ридание.

Сякаш рухвам тогава: - Лъве, лъве, почакай!
Няма клетки-савани!
Братко лъве, напразно е твоето взиране!
Виж - единствен палач и приятел е мракът!
Умри през нощта!
И победно реви на умиране.

1978

11 Октомври 2005 00:38
чие е това? бива го.
11 Октомври 2005 03:50
Меценатът е преди всичко богат човек със съвест. Тази комбинация обяснява защо са толкова малко меценатите.
11 Октомври 2005 07:01
Националната култура е част от националната идентичност. Нито едното, нито другото се прави със закон, а е част от много по голям и вековен процес. И мецанатът , и законът имат ограничено място в него. НО!
Мецанатите на Древна Гърция не са идвали от Персия, нито римските - от Картаген.
Нашите - от продаване на пасти или от Сорос ли сте доидат?
11 Октомври 2005 08:51
Ами , като парите са в мутрите, какви меценати ?
11 Октомври 2005 10:31
Добра тема е повдигнал Ламбовски. Тия дни се чудех какво щеше да бъде СЕЗАРИЯ ЕВОРА, ко беше родена тук.

_______________________
Държавата изеде суверена
11 Октомври 2005 11:55
festia, стихотворението е на самия Бойко Ламбовски и се казва Лъвска победа.
11 Октомври 2005 13:09
Тва стихотворение е кич безподобен и е безнадеждно деформирано от характерния и днес за уважаемия Бойко порив за самоцелно оригиналничене. Направо ме разплаква. От съчувствие към автора. "И изгрява могъщо ридание". Голяма простотия.
11 Октомври 2005 13:37
Васил Божков
Боян Радев
Георги Агафонов
..................
..................
11 Октомври 2005 14:29
Културата е висша духовна дейност, о Бог отворява човека като го учи да различава добро от зло, светлина от мрак-нали животът започвал в мрак. И затова се дарява с дарба призвания творец, а работата му като всеки полезен труд се заплаща. Как ? формата е без значение, а дъвката пазарен принцип не важи за духовни ценности, а само за материални, аааа
11 Октомври 2005 14:33
На мен стихотворението ми харесва . Браво Бойко, браво Ламбовски. Но като се върна и на темата от международния форум , при срещата на Веско Топалов и големите простотии на нашенците в него , се замислям как можеш да обясниш на хора които не са се борил никога през живота си, не са мечтали никога за ПОБЕДА, не са падали в ПРАХТА, не са ставали след това с голямата си БОЛКА, и след това отново и отново. За тези нощи ми напомня Бойко. Как да обясниш на тези лумпени , че "врагът" с когото се бориш в момента , е много по-стойностен от тях самите. По простата причина , че достигнал на това НИВО. Простащината и мнимата патриотичност ВЛАСТВА в нашето БИТИЕ. А само Чакалите се нахвърлят на глутници , на поваления в честна битка ПРОТИВНИК. Скрити зад своята АНОНИМНОСТ събрани от някаква "псевдо" любов , излагат всичко , за което много хора преди тях, са се борили , на абсолютно поругание. Борете се , ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ , какво е ДОСТОЕН ПРОТИВНИК!!!
11 Октомври 2005 14:40
Някои беше казал че ще се оправим когато един ден застрелят мутра в книжарница ! Далеч сме още.
11 Октомври 2005 14:41
След време ще бъде невъзможно. Нема да има книжарници
11 Октомври 2005 15:05
дъвката пазарен принцип не важи за духовни ценности, а само за материални

Напълно съм съгласен. Когато един творец твори възвишено и заради творчеството, не трябва да има никакъв пазарен принцип. Когато обаче творецът се принизи дотам, че да си иска материални ценности, пазарният принцип трябва да се задейства с пълната си сила.

_____________________
Кой ми изяде закуската?
11 Октомври 2005 17:06
Он творецо като и екстрасенсите-ко са толку па духовни, да едат въздух, немат право да зимат пари, иначе никакви творци или лечители не са.
Парите са заделени само за докторите и за белите якички.
11 Октомври 2005 17:18
У мойта градина цяло лято се мъчих да отглеждам китки. Убави едни, шарени...
Що плевел изскубах, що чудо
Ама порастнаха...затиснаха плевелите...
11 Октомври 2005 18:17
Вадим не беше ли от школата на куртоазните маниеристи. Иначе е "крутой"... в поезията, разбира се...
11 Октомври 2005 19:16
Стихотворението не е зле, даже щеше да е много по-издържано без края, който го убива - След "...И изгрява могъщо ридание..." стихотворението започва да ридае тоже Но за годините на автора и за времето си е доста добро.
Няма да се впускам в литературни анализи, paste-нах го защото се обзаложих с един друг творец, че ще предизвика повече коментари от статията.
11 Октомври 2005 20:01
>>>><<<<
Не знам чие е това стихотворение, но е толкова добро, че се чете и "на парче" и пак е хубаво, а краят...да краят е според картнката каво повече за картинка 78???...
Предполагам, че е от същия автор, а моментът изпусна момента да ни го каже.......
11 Октомври 2005 20:03
>>><<<
А...статията е също хубава ии...рядка тема..
11 Октомври 2005 21:18
>>><<<
Какво е гюрлюци? Дaли е нещо дето расте? Дали се манда или мандахерца? Колко са му на П.Славейков гюрлюците?...Ми тва поезията си е загадка..
11 Октомври 2005 21:30
Почнах да почетем това, и й викам на жената: "Еее, помниш ли ма, какви работи имаше в мецанина на ЦУМ..", а тя ме перна по врато и вика да се не излагам чак толку, че да бъркам мецанин с мецанат. После ми обясни, че тогавашният Мецанат бил част от изкуството, за разлика от днешния г-н Спонсор, който е част от дебилизъма,
облечен въ пари и простотия. (като каза това, последноту, не знам защо ма погледна ей тъй.. диво и накриво, некак си)
Е, откъде самочуствие сега !?
(-; :-)
11 Октомври 2005 21:48
P.S. - Стихотворението е на Бойко Ламбовски
11 Октомври 2005 22:22
Бойко, ами нали знаеш, че има творци, дето само по тоя начин могат да творят...няма ли там някоя ПОРЪЧКА, няма ли наш човек там да ни ПРОБУТА МАТ'РЯЛЧЕТО, няма ли там няква си шашма, ами за к'во да си хабят времето хората, а?
Тъй де, на кой му дреме, че залежавало и никой не го купувал...ами к'во ти разбират в края на краищата капутите от изкуство? На тях им дай там нещо духова музика и робинята Изаура. Друго си е, значи, онова възвишеното...то без меценати не става...ъ-ъ, бе...ъ-ъ. Викни там някоя от ония скованите от артрит бабишкери с многото грим и накити, кажи им колко си неразбран и модерен и как произведенията ти един ден ще бъдат гордост за всяка там библиотека, галерия, концертен подиум ( в зависимост от бранша в който танцуваш)...викни там няколко критика-клакьори, които са готови за една софра да те направят по-велик и от най-великите и глей как играта ще ти заспи.
Какви са тия ми ти: ама народа го харесва и го купува...какви са тия - ама книжарите го искат...превеждат го в чужбина и т.н.т...лигавщини, значи и помиярщини...кажи им значи: ТУЙ Е ХУБАВОТО и гле'й к'во ста'а...така се пра'и име, а тия с всенародната любов...тия са за баламурниците.
11 Октомври 2005 22:46
Бойко се готви за Черноризеца. Грабнал е голямата гаубица и пуца ли пуца по конкуренцията.
11 Октомври 2005 22:50
Я паметник воздвиг Sебе нерукотворний
_____________________________
Зевзек, давай, има кой да ви чете!

Редактирано от - Perkoles на 11/10/2005 г/ 22:54:14

11 Октомври 2005 23:08
Sluncho6 гюрлюците расте ние е, в един разказ за Барбадаг го пушат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД