:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,556
Активни 139
Страници 24,190
За един ден 1,302,066
Разговори за икономиката: Съвместна рубрика на "Сега" и Центъра за икономическо развитие

Проблемът на икономиката са държавните разходи

Смешно е управляващите да обещават темпове на растеж при 75% частна икономика
Юлиян Савчев
Георги Ганев е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии. Работи и като асистент в Стопанския факултет на Софийския университет и е председател на Българската бизнесасоциация. Макроикономист с дисертация в областта на паричната теория.



Румен Аврамов е програмен директор по икономическите изследвания в Центъра за либерални стратегии. Беше член на управителния съвет на БНБ. Занимава се със стопанска история, макроикономика и парична политика.





- И тази година излишъците са гореща тема. Накъде трябва да се движи България във фискалната си политика? И какво да се направи с излишъка? Дали да се изплаща обратно, или да се занижат ставките и общата събираемост?

Г. Г.: Ще цитирам известния икономист Роналд Кол, бащата на сделково-разходната икономика, който казва, че държавата винаги му е много. Той казва: "Хората ме питат? добре, вие все обяснявате, че държавата е много, колко трябва да бъде? Вървим по улицата и вие ми показвате един 200-килограмов човек - ами той колко трябва да тежи? Моят отговор е? по-малко.

В този смисъл категоричният отговор, неподлежащ на каквото и да било съмнение, е, че преразпределението от 42% на БВП, което прави бюджета, трябва да спадне. Трябва да се върви към преразпределение между 30 и 37-38 процента. Как да стане? Разбира се, че и чрез намаляване на данъци. Защото изземването става предимно чрез данъци.

В момента има пряк данък върху труда и доста тесен ресурс в България - 3 милиона човека са заети. А от тях много по-малко си плащат осигуровките. Т.е. върху тези, които си плащат, има огромно бреме от над 40% от дохода, който те генерират. Това е изкривяващо. Затова това бреме трябва да се намали незабавно, дори за сметка на увеличаването на друг данък.

Второ, преките данъци - независимо дали са върху труда, върху капитала, върху печалбата - трябва да се намалят, защото също са изкривяващи. Аз съм от хората, които биха понесли по-висок ДДС за сметка на по-ниски други данъци.

Р. А.? Говорите само за данъците, а всъщност по-големият проблем са разходите. Ясно е, че без да се остави някакво поле за намаляване на данъците чрез съкращаване на разходите, балансите в икономиката няма да издържат.

Основният проблем е намаляването на разходите. Имаме 42%преразпределение, защото те не намаляват, защото има съсловни, групови и всякакви други интереси, които пречат те да бъдат намалени. И това не е само в България, това е навсякъде. Причините са вкоренени в някакво очакване към държавата, което не е преодоляно за 15 години преход. Намалят ли се разходите, ще имате възможност и поле за намаляване на данъците.

Не мисля, че в България е направен достатъчно дълбок емпиричен и всякакъв друг анализ от последиците на данъчната политика. За намаляването на данъците се говори винаги в стила на предизборните обещания. Разбира се, че като намалим малко данъците, предполагаемият доход ще се увеличи. Но как ще се промени поведението между склонност за спестяване и потребление - това не се изследва.

Разговорът ни тръгна от фискалния излишък, а той не е нищо друго освен счетоводен резултат. При друг начин на планиране на бюджета нямаше да съществува този фискален излишък. Тук няма толкова икономика, колкото абсолютно счетоводство. Разбира се, ако държавата има излишни пари, защото е спестявала повече, най-разумният начин е да намалява дълга си. От всички възможни използвани това е най-разумният.

Г. Г.? Промяната на дълга може да продължи до момента, когато той стане нула. След което стигаме до нещо фундаментално, което Румен каза - че в крайна сметка става въпрос за разходи. И за това какво предпочита обществото, какви да бъдат държавните разходи, в смисъл къде майчицата държава да се меси и къде не.

- В България обществото явно би искало държавата да има повече да харчи и съответно тя го прави. Но ми се иска да ви попитам за търговския дефицит, който вече има колосални размери. Притесняват ли ви те, или не ви притесняват, трябва ли да опитаме да ги коригираме, какво е вашето мнение?

Г. Г.? На този етап търговският дефицит не ме притеснява, въпреки че той много лесно може да стане притеснителен. Но на този етап структурата на дефицита показва, че огромна част от увеличението му през последните години се дължи на нарасналия внос на инвестиционни стоки. Около две трети от увеличението на търговския дефицит се дължи на ръст на вноса на инвестиционни стоки. Т.е. срещу този търговски дефицит ние получаваме по-голям капацитет, който всъщност почва да генерира износ. Което и наблюдаваме. Всъщност в България през последните години износът расте.

Бих започнал да се притеснявам от търговския дефицит тогава, когато той започне да става на базата на спадащ износ, а не на увеличаващия се внос.

Р. А.? Това, което виждаме до момента, е приток на инвестиционни стоки в България. Но все още не сме забелязали този поток да създава експортна експанзия, която да омекоти проблема с търговския дефицит. Огледалната страна на това е увеличението на външния частен дълг. През последните години външният държавен дълг намалява, но в същото време има високо увеличаване на външния частен дълг.

Това е потенциална дългосрочна опасност. Лесно е, докато имаш да продаваш активи. Но приватизацията е с краен хоризонт, който вероятно ще приключи след 1, 2, 3 години. Оттам нататък икономиката ще продължи да функционира по начин, по който, боя се, тя работеше през 60-те години.

- Доходите в България са твърде ниски. Какви са начините за тяхното увеличаване, реално постижимо ли е това?

Г. Г.? Хубаво е хората да са недоволни, защото ако всеки стане доволен, няма да се опитва да прави нещата още по-добре. Доходите се качват чрез спестяване, производствен капацитет и увеличаваща се производителност. В крайна сметка колко може да потребява едно общество за една година зависи от това колко може да произведе. Бих искал да дам примера с икономиката на Робинзон Крузо - папкаш толкова, колкото си произвел, защото си на остров. Твоя работа е дали ще инвестираш правилно, преди да дойде Петкан. Винаги трябва да ловиш половин ден риба с голи ръце, а другата половина от деня да инвестираш във въдица. Разумното повишаване на доходите е бавно.

Р. А.? За да има високи доходи, трябва да има стабилна икономика. Разбира се, че има и преразпределителни процеси, така че някои могат да получат по-високи доходи за сметка на други. И това става постоянно, не само от държавата към населението, то става и в частния сектор, става и в държавните монополи. Т.е. това е живецът на икономиката, тъй като всеки иска да транслира доходи в своя полза. И ако в идеалния пазар това не е възможно, в реалния пазар и в реалната България това става постоянно.

Просто държавата е най-видимата ръка, която взема и разпределя. Но има по-невидими като инфлацията, като дефлацията, които също са преразпределител на доходи.

Много е ясно, че в момента, в който доходите ни се доближат до тези в ЕС, привлекателността ни за инвеститорите ще намалее и интересът ще отиде другаде, вероятно по-далеч на Изток. Това вече го виждаме с 10-те новоприети в ЕС държави.

В предизборни времена всички обещаваха темпове на растеж на доходите, включително БВП. Това е упражнение, което изживяхме до 1989 г. Но при 75% частна икономика да се обещават темпове на растеж на доходите извън бюджета е просто смешно.



Щракнете тук за да чуете пълния текст на разговора
 
Румен Аврамов
 
Красимир Петров
39
1343
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
11 Октомври 2005 00:27
постно

_______________________
Държавата изеде суверена
11 Октомври 2005 00:31
Основният проблем е намаляването на разходите. Имаме 42%преразпределение, защото те не намаляват, защото има съсловни, групови и всякакви други интереси, които пречат те да бъдат намалени.
..

..и това май са гласоподавателите на управляващата коалиция.. Да живей държавната хранилка!
11 Октомври 2005 02:37
Не ми се спи, решавам си всякакви задачки по работа и просто така
Като гледам този материал - ами, като че ли са умни хора.
Но говорят така, сякаш са далеч оттук и се обръщат към някой друг, а не към читателя на вестник..сега
Не бих искал да кажа нищо за държавата. тя е такава каквато е. От тази да се очаква нещо по-добро от слушкане и снишаване докато мине европейският влак ...
Но проблемът е в бизнеса, в българския бизнес.
Ако някой ще ми каже, че той произвежда нещо повече от това, което харчи
пряко и косвено чрез лизинги, производствени и "приравнени" към тях разходи...
Така че като че ли няма откъде и да дойдат по-високите заплати.

Европейският влак, пардон, валяк ще мине и няма следа да остави от този бизнес. Освен може би новите милиони клиент-пациенти на все същата държава
А другият, който ще се настани тук ще си взима полагащото се, но за себе си, разбира се, не за милиони озверени и огладнели българи, които няма как и накъде - те са над 45 и под 65 И ще им остават дълги години мятане и мотане
Те затова и сега се молят за тази държава, каквато и да било.
Та въпроса ми е към господата. Какво ще правят след 2 години с тази армия
Сега от нея милион гурбетства. Очаква ли се на гурбет да тръгнат останалите?
Тук призивите колкото щеш Ама те не са на по 30, а на по 50 и над.
Надежда е ..птичият грип
Това наистина либерално средство за справянето

Редактирано от - Минавам от тук на 11/10/2005 г/ 09:55:33

11 Октомври 2005 02:49
Да бе, забравих
Заглавието е точно - само че с едно малко но. Държавните разходи наистина са високи, защото чиновниците са алчни до безобразие и са много в сравнение с резултата на техния труд
Тук често и съвсем манипулативно свалят в един кюп всички на държавна заплата
Учителите, лекарите от държавните болници и тем подобни - служители.
Казват че и те ...взимат.
Някои може и да взимат
Повечето плащат тези 40% за останалите
Според мен тази поръчкова статия измества фокуса на проблема.
На яловия бизнес все му държавата е виновна
Ами ако щеше да бъде европейски, отдавна щеше да я оправи, в смисъла - поправи
А той само я оправя с взаимно удоволствие с чиновниците заедно

Редактирано от - Минавам от тук на 11/10/2005 г/ 09:56:06

11 Октомври 2005 04:59
Как се появяват тези пусти излишъци. Икономиката е много "точна наука" и не би трябвало да има излишни средства. Т.е всичко е добре изчислено. Толкова от данъци, толкова за социални нужди, други за проекти и т.н.т. Ха кажете сега де........
11 Октомври 2005 08:53
И липсата и излишъка са основа на престъпност.В повечето случай умишлена, групова, организирана.
11 Октомври 2005 09:22
Колонката на сорос се очертава като постоянна рубрика. Сигурно тарифата им за рекламни репортажи е добра.
11 Октомври 2005 09:56
Т.е. срещу този търговски дефицит ние получаваме по-голям капацитет, който всъщност почва да генерира износ.



Абсолютна, уникална, феноменална глупост!
11 Октомври 2005 10:17
Разходи, приходи, Центрове за Стратегии, политолози по фланелки и учени глави дават акъл - интересно ръкоделие... Големият недостатък на България е, че обществото ни е много недорасло и изключително неспособно да възприеме другостта. Така е и по отношение на всяко нововъведение, всяка нелишена от аргументи идея. Оня ден писах тук за англичанките - разплути, нечистоплътни, дебели и развратни. Обществена тайна е, че англичаните се женят помежду си и броят на малоумниците, произлезли от тези кръвосмешения е огромен. На всичкото отгоре са страшно тъпи - никакъв интелект, никакво развитие - никакво желание за образование и работа. Не им пука! Е знаете ли какво каза днес по радиото министърът на пенсиите? Каза, че му е писнало държавата да плаща социални помощи на 2 700 000 англичани, които се правят на инвалиди и, че е направил програма за мотивиране на тез търтеи да почнат да работят, вместо да зяпат по цял ден телевизия и да получават размера на една работна заплата всеки месец. Умопомрачително нали! За нас българите, които едва свързваме двата края, а социалните помощи и за трамвайна карта не стигат...Казвам това само за да напомня, че има хора, които от всичко изваждат облага и живеят за едното удоволствие...Друг е въпросът, че българинът под удоволствие разбира единствено далавера
11 Октомври 2005 10:39
Българина си е по природа мазохист!
Върти, суче, гледа винаги със задника напред
И винаги някой друг му е виновен - особенно международното положение...
11 Октомври 2005 11:15
Търговския дефицит не го вълнувал за момента??? А кога след 5 години? Баналната теория, че видите ли, принципно, дефицита може да се разглежда като основен инициатор или следствие на инвестиционни стоки. Износът расте, но инвестициите поради по-големия си обем пораждат търговския дефицит – това е посланието...Ами да се поогледаме колко(не точно защото измерването винаги е субективно предвид нуждите на подобен род НПО и т.н) е размера на чуждите инвестиции, колко е износа и колко е размера на българските инвестиции... Ако Ганев си препрочете думите, дигне глава от книгата и се огледа ще се окаже доста по-различно. След двадесет години може би и да стане вярно, но тогава българите ще сме involved в процеса, но като онзи необходим превантивен атрибут, който след употреба се изхвърля.
11 Октомври 2005 11:18
Считам че г-н Ганев е прав. По последните данни януари-юли 2005 най-рекордното увеличение на вноса - 225 млн евро е на транспортните средства, което автоматично е довело до рекордно увеличение на износа със 163 млн евро на енергийни ресурси и цели 432 млн на суровини и материали.
11 Октомври 2005 11:38
Явно транспортните средства са били каруци. От там горивата /енергоресурси/ ги изнасяме за Турция. А суровините са във вид на екологически тор. Сигурно затова през третото тримесечие така устремно се развива икономиката.
11 Октомври 2005 11:51
Метафората за икономиката на Робинзон е прекалено експлоатирана и напоследък се отхвърля като не съвсем точен и ясен пример за икономически взаоимоотношения. А главоблусканицата какво да направи България с излишъка, е свързана по-скоро с историята за Боридановото магаре


11 Октомври 2005 11:56
Също смятам, че Ганев и Аврамов са прави
11 Октомври 2005 11:59
аце, мило дете ... главоблъсканица и Буриданово се пише; не прибързвай така в коментарите - който бръза, бръка... може и да не са прави пък г-да лебералите, след по-внимателен прочит, а?

Редактирано от - Д-р Перемянов на 11/10/2005 г/ 12:02:27

11 Октомври 2005 12:06
Разбира се, че е Буриданово магаре, извинявам се. И са прави, естествено и двамата, но вече съм изразила одобрението си.
11 Октомври 2005 12:08
Ето, че пак не чета ... Защо така мислиш?
11 Октомври 2005 12:49
Мило аце, ма не го зимай тва четене толкова навътре пък... има толкова по- важни неща за по-напред



ПП кухи са им разсъжденията на г-да лебералите като ланска кратуна, но, като се замислиш, за толко пари - толко ... той степния вълк ги е охарактеризирал вече, аз какво да повтарям.
11 Октомври 2005 13:02
11 Октомври 2005 13:09
Докторе, аз не познавам фактите, но заради доброто възпитание съм длъжна да приемам твърденията за верни. Не може да се отрече, че господата все пак си задават въпроса какъв ще бъде ефектът от една по-либерална данъчна полика. Цитирам:
Разбира се, че като намалим малко данъците, предполагаемият доход ще се увеличи. Но как ще се промени поведението между склонност за спестяване и потребление...

Следователно и те не са убедени в нея.
11 Октомври 2005 13:15
Естествено, че доброто ти възпитание не подлежи на съмнение дори за секунда, мило аце , но все пак, вземай винаги твърденията на икономистите (моите, в т.ч.) с доста сериозни резерви... Както не един от форумните полугении е казвал, "икономиката не е наука"
11 Октомври 2005 13:24
Имах предвид твърденията около разни параметри, износ, внос, БВП и други такива неща, с които степния вълк очевидно не е съгласен
11 Октомври 2005 13:26
Ти си едно доста упорито дете, мило, икономиката явно ти е хоби
11 Октомври 2005 13:35
Глупости - хоби! При наличиието на толкова много други, далеч по-приятни занимания... Ти луд ли си?!
11 Октомври 2005 13:39
Като например? Сподели...
11 Октомври 2005 13:47
Не мога, защото освен че съм много възпитана, се "изчервявам от свян" много лесно
11 Октомври 2005 13:49
Докторе, стига си ме карал да ръся простотии, ако обичаш...
Поздрави на всички форумци, съмишленици и не!
11 Октомври 2005 13:50
Е, ти вече го направи ... в известен смисъл... изцяло в рамките на доброто възпитание, разбира се
11 Октомври 2005 14:06
Кой махна стр.16 от "Наблюдател" в електронното издание - "Съседски войни"?
11 Октомври 2005 14:10
Не е махната - в "Консулт" е.

_____________________
Кой ми изяде закуската?
11 Октомври 2005 14:11
Само юдомасоните ще да са, мен ако питаш...
11 Октомври 2005 14:32
Колко умни глави има в малка България...
Явно е, че носещия капацитет на държавицата ни отдавна е поддал под натиска на напиращото сиво вещество, т.е. липсват реални предпоставки за овеществевянето на мисловната материя в действителността... С две думи - лаф да става...
Апропо, Ал Бож не се ли изявява като шеф на въпросния център? С това се изчерпват въпросите и одобрението ми към този мисловен танк, или мислителница, според други капацитети...
11 Октомври 2005 14:56
Manrico, явно знайш нЕкои подробности...я кихни някой по-нов мурафет, все някак ще ти се отблагодаря
11 Октомври 2005 15:01
Той мурафетът е простичък - преди да се замисля за юдомасонски заговор, да хвърля едно окои да видя няма ли по-просто обяснение. Уманитарите на това му викали "бръснач на Окам"

_____________________
Кой ми изяде закуската?
11 Октомври 2005 15:08
Май ша ми резнат зелката
Помниш ли милицията как питаше - "А кой пита"!?

Редактирано от - OLDMAD на 11/10/2005 г/ 15:09:11

11 Октомври 2005 16:12
По последните данни януари-юли 2005 най-рекордното увеличение на вноса - 225 млн евро е на транспортните средства



Мдаа, напълно си прав Кракатау. "Най-големия български индустриален концерн" досега е закупил инвестиционни стоки, както следва: 1 бр. "Майбах" , едно "Ферари - Енцо", едно "Бентли-Континентал Джи Ти" няколко "Порше"-та, неизвестен брой "Паджеро"-та и др. Също така е закупил инвестиционни имоти в Маями - Флорида на стойност около 5 млн. щатски долара и т.н. Примерът съвсем не е единичен - това е тежкото наследство от масовата приватизация. (btw. умирам от кеф като видя Бентли-то или Майбах-а на концерна с транзитните си номера, защото са на временен внос, паркирани на Витошка на обществен паркинг между Голфчета единичка) Както е известно концерна не е се слави като един от големите данъкоплатци - той следва специална стартегия за развитие на човешките ресурси, като инвестира всеки месец в заплати по 80 лв. на калпак.


Между другото аз съм категоричен привърженик на идеята, че преките данъци трябва да бъдат намалявани за сметка на косвените. Освен, че имат негативен ефект върху стимулите за труд преките данъци са и много трудно събиреами. Ако не греша спореда данните за бюджета от 2004 България може да премахне абсолютно всички данъци (вкл. акцизите) и всички видове държавни такси ако увеличи ставката на ДДС от 20% на 35%. Всеки преценява сам доколко това си струва.
11 Октомври 2005 16:23
Някой направи ли си труда да прочете докрай интервюто
Има доста майтапи...



Редактирано от - OLDMAD на 11/10/2005 г/ 16:29:07

11 Октомври 2005 16:48
Румене АВРАМОВ, що не си идеш в Израел да филосовстваш? Наглостта ви край няма
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД