:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разногледища

"На всеки километър": сбогуването с 60-те

Снимка: архив "Сега"
Е, превърна си се в устойчиво клише онова възклицание, че улиците опустявали, когато почнел поредният епизод от "На всеки километър". За улиците не знам, защото през 69-а бях в казармата, но мога да свидетелствам: и казармата опустяваше! Да ни бяха нападнали по това време империалистите, само щяхме да им изшъткаме да пазят тишина.

...Имаше преди това "С пагоните на дявола", а почти по същото време, през шейсет и осма и шейсет и девета, българската телевизия излъчи "Капитан Клос". Обаче улиците хич не опустяваха, а след "На всеки километър" Стефан Данаилов се събуди като всенароден любимец и картичките с неговия лик се наредиха до картичките с Лили Иванова. Сега, толкова години по-късно, май се досещам какво се беше случило...

Оставям настрана факта, че за разлика от "С пагоните на дявола" "На всеки километър" беше абсолютно недоктринерски филм. Филм, подчинен единствено на законите на телевизионното забавление, и в това отношение беше безупречен от тогавашна гледна точка.

Затова и сега се гледа с прилично удоволствие: забавата не остарява.

Мисля си обаче, че по-важно май все пак е другото. Стефан Данаилов. Стефан Данаилов беше олицетворение на нещо... Обаче това нещо не беше героят от съпротивата...

Дами и господа! Според мен Стефан Данаилов в "На всеки километър" беше чисто и просто един софийски гъзар! Точно това казвам: гъзар! Имаше такава дума и тя означаваше много! Нищо общо с днешното "гъзи". Момчето от компанията (нашата компания). Той можеше да прави каквото си поиска там, на екрана, защото и най-героичните му подвизи се приемаха с одобрителен смях точно заради гъзарския му вид. Излизаше да се поразкара из Париж и пътьом хвърляше пет-шест гранати на улицата, а после изчезваше през дворовете.

Свиреше на китара и свирейки, предаваше по морзовата азбука решаващи за изхода на войната сведения и ние там, в казармата, се смеехме, но не подигравателно, а СЪУЧАСТНИЧЕСКИ на тая невероятна глупост - тъпите вицове бяха част от гъзарския живот. Идентифицирахме се не с функционера, а с "копелето от цивилизацията".

Пак да кажа: нищо не знам за улиците на България, но в "народната казарма", където със свирепа досада отбивахме "воинския си дълг", Стефан Данаилов беше всичко онова, за което бленуваха остриганите ни глави. Косата и бакенбардите (от които ни бяха лишили за цели две години), безпардонният кодош... Не беше стегнатият капитан Клос, а непоправимият келеш от сладкарница "Комсомолец"... Не ни водеше напред, а ни викаше: "Скива ли сега къв майтап стана!"

И още нещо: Стефан Данаилов във всяка от сериите имаше "западняшки" вид. И до ден-днешен току се сети някой и го нарече "българския Ален Делон". Да сте чували за "българския Сергей Бондарчук" случайно?!

Според мен целият филм (независимо дали са го искали това нещо сценаристите и режисьорът) беше изцяло в духа на бунта срещу конформизма и веселата шарения от шейсетте години. Огледайте Пепа Николова в серията с циганката. Развята права коса, блуза на цветя, широка дълга пола, боса, простички гердани... Само антиядрената значка й липсва.

Рeace, flowers and freedom, братче! Турете й една китара в ръцете и няма начин да не видите пред себе си Джоун Бейз в Сентръл Парк.

Само че когато "На всеки километър" излезе, вече беше 69-а, сиреч годината СЛЕД 68-а. Та се получи едно многосерийно сбогуване с онова оптимистично време. (То това сбогуване си имало и реални измерения, обаче ние тогава и туй не го знаехме. Сбогувал се е вече с България единият от сценаристите и за велик срам на телевизията сегашното пълно излъчване на сериите става с отрязаните им финали: за да го няма името на Георги Марков, финалната песен започва от средата на думата. Така както бяха пригодени филмчетата за излъчване през повторението на сериала през осемдесет и четвърта ли - там някъде.) Малко по-късно щеше да се появи извънредно изисканият "Черните ангели", но щеше да ни остави равнодушни, защото го нямаше голямото гъзарско намигане: Стефан Данаилов беше твърде дисциплиниран, за да е копелето от квартала. Беше си направо Осмия. Там имаше "отиване на смърт" - в "На всеки километър" майор Деянов нямаше как да умре: беше прекалено присмехулен за такива работи.

Някой да си спомня с умиление продължението на филма, когато майор Деянов (с малко "м") вече не беше преследван, а сам преследваше и Митко Бомбата беше с комисарска тужурка?

Шейсетте години си бяха отишли...
140
2174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
09 Октомври 2005 23:51
Не е ясно какво в същност иска да каже Карастоянов и още по-малко къде го стиска чепика.
09 Октомври 2005 23:55
Иска да каже човеко, че има бели негри и умни и честни комунисти
09 Октомври 2005 23:56
- Mарико сан, Торанага стана. Пипни сама!
- Ууу, чогун, чогун!
- Коленичиуа.
10 Октомври 2005 00:06
Пак ни се напомня за затъпялия от комунизъм български народ!
Знаеме че вкуса на съвременният българин е вкус на примат!
Не на "всеки километър" а на всеки метър и сантиметър човек се сблъсква с простотията и простащина на българина израснал под сатъра на комунистическото"изкуство"и пропаганда!
Младото поколение ще изхвърли тези дебилни филмови произведения на боклука!
А такива некадърници като Данаилов ще "награди" с ритници по задника!
10 Октомври 2005 00:08
нас червеното знаме родини нас не ще ни оплаши смъртта ние сме на всеки километър от тук до края на света
падна другаря в смъртен бои падна за теб свобода за да изгрее и стане тои малка червена звезда
10 Октомври 2005 00:14
Ах, ах, ах – отварям форума и тази вечер и какво да видя – отново Дядото!
Отново текст с неясно съдържание /присъединявам се към първия форумец/
Една генерация сме, помня Бондарчук и носталгията по стойностното руско кино е оправдана.
Защо обаче не си го каже право куме в очи...това, дет е искал да каже.
Вчера го четохме с разни есемеси и “фентъзи” истории, днес отново...щатен ли е и ако да - къде – тук във форума, или във вестника?
Каквото е искал да каже, така си е останало на краката му, или между тях – като го гледам как е седнал

Черното Негро никога не мож стана бяло, ей
10 Октомври 2005 00:15
фрактал , това е удар под кръста не е разрешено чак толкова много ?!?
10 Октомври 2005 00:22
CAPTAIN BUDDY,
Иска да каже, според мен, че И по време на Демокрацията НЯКОЙ упорито държи да НЕ се знае, че в "ония" години "антитошовецът" Георги Марков е бил /съ/СЦЕНАРИСТ на БКП-ейския пропагандно-развлекателен филм "На всеки километър" !!!
10 Октомври 2005 00:31
Пара - няма човек или българин който да не знае че принципален сценарист на Черните ангели е Георги Марков ! Глупаво е да ми кажеш че не е убит от НЕкомунистите защото му знае устата ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 10/10/2005 г/ 00:44:16

10 Октомври 2005 00:58
Съгласен съм с автора, Пепа Николова приличаше на Джоан Бейз. Беше развлекателен филм с "международна" авантюрна перспектива, бягство с лодка от Варна за Одеса, Москва, параход с панамски флаг в Средиземно море, Испания, Париж, Берлин, бягство с влак със съветски посол. Снимките в "Испания" бяха правени на Белоградчишките скали и всичко беше на майтап. Може би Г. Марков е помогнал доста. Понеже съсценаристи бяха и Свобода Бъчварова, Евгени Константинов, едва ли не и Павел Вежинов май. Имаше нещо във филма и от жълтите романи на Д. Димов.
*
И за мене като тогавашен първолак времето 1969-70 беше оптимистично. Световното в Мексико, Левски стана шампион и носител на купата (няма да казвам коя купа), би ЦСКА 7:2, най-добрият Златен орфей с "Българска роза", "Ти сън ли си" (текста е от Павел Матев, наскоро някой каза друго). Играехме мач на улицата до спукване и до среднощ, баща ми беше цял месец запас в Свищов и нямаше кой да ме дисциплинира. Но осъзната възка с пражката пролет филма нямаше, нито с хипитата. Отношението на 30-35-годишните, каквито бяха тогава родителите ни, беше отрицателно и към двете явления. (И през 1981 отношението на гъзарията ни към Солидарност беше отрицателно, един поляк едва на си изпати на кампинг Шабла). На Златните идваха много млади немци, холадци с дълга коса и хипи труфила, моето отношение беше сдържано любопитство, което с пубертета прерасна в ентусиазъм.
10 Октомври 2005 00:58
Стефчо Данаилов - българският 007. Ки-ки-ки. Демек Джеймс Бонд в източноевропейски вариант. Джеймс Бонд в диво състояние. Громи имериализЪма та дим се дига. Важното е че нашенският потуранко е бил щастлив. Колко малко му трябва на човек да бъде щастлив.
10 Октомври 2005 00:59
Нищо не е само черно или бяло. Нямам сателитна ТВ, иначе бих го гледал пак с удоволствие. Струва ми се, че Хр. Карастоянов доста точно показва как се възприемаше сериала тогава. Стефчо беше един хашлак и всички го харесваха. Имайте предвид, че и тогава имахме верен усет и пропагандната боза биваше просто игнорирана.
Помните ли "Жената зад щанда"? Може да се смеете, но и него бих гледал. Само "Робинята Изаура" да не ми пускат, макар че и при него улиците опустяваха.
10 Октомври 2005 00:59
Някой от критиците да ми покаже стойностен филм или сериал от времето на демокрацията. Сложете "Дунав мост" до "На всеки километър". С всичките си недостатъци "На всеки километър" е на порядъци по-добър. То е лесно да се критикува...
Като погледнеш "Джеймс Бонд" е голяма смешка (с голяма доза пропаганда при това). Това не пречи да е един от най-гледаните филми (или сериали). Може някой ден ФЛ и сие да се извисят над раздела комунизъм/капитализъм. Но за това вече се иска акъл. Еееех трудно...
10 Октомври 2005 01:05
На времето "На всеки километър" си беше един много забавен филм Мисля, че никой не го приемаше много насериозно. Та нали заради щуротийте, които се разиграваха на екрана, излезе култовата реплика "Повредата не е във вашия телевизор".

Редактирано от - Мурко на 10/10/2005 г/ 01:11:30

10 Октомври 2005 01:11
“На всеки километър”. Казармата опустяваше! Улиците също.
Скоро дойде 1989 и по улиците излязоха милиони, всички в радост, почти еуфория....
После дойде зимата, банди на множество купчинки обсадиха Парламента и го подпалиха: Те подскачаха от студ и омраза и ревяха; “Кой не скача – комунист”! Народът се прибра по домовете си, но ги завариха повечето празни – беше започнал Великият Грабеж. Мангосерот стана Премиер.
Мечтите умираха,
носталгията растеше – “На всеки километър”.

Редактирано от - SultanBg на 10/10/2005 г/ 01:16:21

10 Октомври 2005 01:15
А в момента е достатъчно само да си поиграеш с копчето на дистанционното за да разбереш , че Христо Карастоянов няма мяра за ГЪЗ-ерия.
Но на всеки гъзар това е простено.
Нали трябва да се направи на по-голям ГЪЗ-ар.
10 Октомври 2005 01:34
Скоро някъде бях написал " НАМЕРЕТЕ МИ СЦЕНАРИСТ , АЗ ЩЕ СИ НАМЕРЯ РЕЖИСЬОР " , излиза точно и за тази тема !?!?
10 Октомври 2005 01:35
Вярно, че на Стефан Данаилов му викахме Ален Делон.
Та с "българския Ален Делон" и с физиономията на Вачков доктринерски филм не става . А и не са го били замисляли като такъв.
Гледай и се забавлявай.
10 Октомври 2005 01:37

Никой ли не разбра с какво се сбогува автора?
И защо ни кани да станем съпричастни при раздялата на един помъдрял Дядо с момчето в него?
10 Октомври 2005 01:47
Монтен 1 - за Григор Вачков дума няма да казваш че знае ли се ако си пред мене !
Вачков преди да бъде артист си беше ЧОВЕК както и ГЕЦАТА , КАРАМИТЕВ , МИХАЙЛОВ , ПАРЦАЛЕВ , АНАСТАСОВ , КОНФОРТИ , ФИНЦИ , СЛАБАКА, ГОСПОДИНОВ и още куп които едва ли си виждал наживо !
Има хора все още живи дето са работили със същите и ги знаят много по-добре отколкото като зрители пред ОПЕРА 3 или Рубин 102 !
10 Октомври 2005 02:14
Никога не съм гледал нито един епизод от тази прехвалена комунистическа серия, защото имах алергия към Българската телевизия и нейното промиване на мозъци. Не съм чел и българските "класици", писали след 1944 г. Не слушах и българска музика, която започнах да колекционирам едва в последните години. Това си беше чиста проба вътрешна емиграция.
10 Октомври 2005 02:20
Наистина имаше някаква пародийност в този филм (подобно на сериалите за Джеймс Бонд), която го правеше много лек за гледане, въпреки глуповатите комунистически клишета. Той е забележителен и с още нещо. Учудвам се, че авторът не го споменава. За пръв път, а май и за последен, бе изграден един реалистичен и почти положителен образ от Г. Черкелов на полицая Богдан Велински (очевидно с прототип Гешев) - до степен, че на моменти предизвикваше повече симпатии от клиширания бат'Серго (не Станишев, ама почти ).
10 Октомври 2005 02:20
А-аа, разбрахме, бе Don, старецът жали дето свършиле шейсетте години, а с тях свършила и свободата. Той таман се уволнил и какво да види навън - мрак, терор и несправедливости. Нема Пепа Николова, нема Джоан Бейз, само комисари в тужурки. От изброените събития пострадала Карастояновата творческа лаборатория, която така и не могла да разгърне пълната мощ на поверения и талант.


Понеже бедата не иде никога сама, злощастният цикъл 60-те - 70-те години на миналия век, се повтаря неумолимо и до днес. И не е само при Карастоянов.
10 Октомври 2005 02:39
Авторът с нищо не се сбогува, филмът му се привижда като сбогуване.
Само че когато "На всеки километър" излезе, вече беше 69-а, сиреч годината СЛЕД 68-а. Та се получи едно многосерийно сбогуване с онова оптимистично време.

Инак анализът му е доста повърхностен и наивен, като самия сериал впрочем. Сега пак ще се плиснат едни ретроносталгични словоизлияния за кифли по 6 ст., боза и арабско реване и изобщо колко бяха хубави тез пусти времена "ага бяфми млади".
То аслъ масовият българин отколе си предпочита да живее в славното минало или светлото бъдеще, или пък да зяпа в екрана как живеят други хора. Та затова и не му остават време и сили да си оправи настоящето и да изживее собствения си живот интересно и осмислено.
10 Октомври 2005 03:16
FL Размя ме от сарце , ама дяволски си прав бе мамкаму
10 Октомври 2005 03:21
Спомням си и аз 60 и 70 г!... И аз носталгично!..И с адмирация и възхищения
Фелини...Трюфо ... Бергман ...де Сика
А от форума на тъпи и неграмотни комуняги ми се повръща!
България по това време беше една клоака!Филм и изкуство бяха безсрамна пропаганда!
Биеха ни по главата за да кажеме нещо хубаво и за наи голямата блудкавост..
Някои, за съжаление много малко, го виждат и признават!
Други, повечето, се нуждаят от депрограмиране!...Чипа им е повреден!
10 Октомври 2005 03:28
Само невежеството е това, което ни заслепява и заблуждава. Отворете си очите о нещастни смъртни (човеци)
Леонардо Да Винчи[/red][/size=2]



Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума



Редактирано от - bot на 10/10/2005 г/ 09:44:04

10 Октомври 2005 03:48
Обичах да гледам "На всеки километър". Но за разлика от автора, точно толкова обичах да гледам и "Капитан Клос" (филмът реално се казваше "Залог по-голям от живота". Ужасно ми харесваше хубавия, умен и стегнат Клос, който елегантно се спускаше по стълби и след това спортно прескачаше през парапета.

Годините бяха наистина хубави и оптимистични - игра, Лека нощ деца с Пандишпан (различна приказка) или "Буратино" (с продължение), новините (с цъфналите жита, комбайнерите и пушещите фабрики) ги пропуках мимо ушей и използвах времето за вечеря, а после...филма. Ако не беше петък, разбира се. Петък вечер беше детското разочарование - от там е вица "филмът хубав ли е или съветски".
10 Октомври 2005 04:45
Ами, Иванов - отвори си и ти очичките, и погледни света! Измий малко тия гурели: заприличай на човек! Ето сега идейните комунисти, американски бази ще строят > ти па се делиш от народо?
Партията ви изостави, вие търчите по нея да бозаете?! -Е па нема! Големи сте вече.
Не е добре (много виснете), изкривявате линията - пуснете се! ~ Имате късмет че е демокрация . . (?), ще видите вие - мрак, терор и несправедливост?

Редактирано от - D-r Zvezdnikov на 10/10/2005 г/ 05:04:06

10 Октомври 2005 05:22
Не му са читави намеренията на автора.
10 Октомври 2005 05:26
Малко са ви били по главата ФЛ, малко! А можеше поне една малка гънчица, дори и от пръчка, че така гладко полиран...
10 Октомври 2005 06:01
Да не поверваш-от Нелкината уста да чуеш, че годинките са били наистина убави...
Ами що тогава ги ручате тез жабета, мари Нелче?
10 Октомври 2005 06:34
Бай Хасане, доста години пиша тук за да не разбереш едно нещо - винаги разказвам честно за събитията или чувствата си. Не виждам противоречие в това едно дете на 6 да е щастливо от детството си в България в 1969 - играе, чете, гледа интересен филм по единствената телевизионна програма, а зведички с душ в ръка танцуват наляво и нядясно и му пеят нежно "лека нощ деца" точно в 8:00 вечерта. Предполагам, че подобни спомени от годинте на Хитлерова Германия може да ти разкаже и всяко 6 годишно германче в края на 30-те и началото на 40-те години (само дето наместо телевизор ще ти говори за радио).

Очарованието ми от Всеки километър, Капитан Клос, 4-та танкисти и кучето, обаче, не ми попречи още на 14 години да видя как деца по партиен принцип (прикрит понякога под "работническо-селски произход" ) влизаха (с такива като мен, дето се потяха на изпитите) в езикови гимназии. В университета беше направо безобразие - само 15-на от завършилите философия в СУ 45 бяха приети на общо основание. Да не говорим, че родителите ми чакаха с години телефон, чудехме се как да направим копие на книга, която не съществуваше на българския пазар по различни партийно-номенклатурни причини, радвахме се като деца на всеки чифт дънки, западна плоча или бяло (черно) поло и японски сгъваем чадър за по $10 в Корекома. А вида и мириса на бананите и портокалите и досега ми напомнят само за Нова година (в останалото време Партията беше решила, че не са ни нужни). Какво да кажем за пускането извън граница? Абе, кофти нещо е комунизма, бе Хасане, само 6-годишните деца не го усещат. Ама какво да правим като растем...и акъла ни не е вече същия.
10 Октомври 2005 06:53
*
Не съм гледала всичките серии на този филм. А онези, които все пак съм гледала, не са били в поредицата им, та помня повече реакцията на зрителите, отколкото съдържанието. По-точно съдържанието изобщо не го помня, а само песните, с които започваше и завършваше поредната серия, защото я чувах като вървях по улиците или от съседските телевизори. Тогава в дома на баща ми, където основно живеех, нямахме телевизор.
Синът ми беше бебе и чак като навърши една година пристигна и телевизорът... Той по същество бе един приключенски филм на детско ниво. Според мен успеха му се дължи основно на завидното актьорско майсторство. По него време в България имаше първокласни артисти. Сегашнтите не ги знам, може и те да са добри.
Авторите на самия сценарий също са талантливи писатели... И може би техният талант пък да е причина за крайния резултат. За пръв път темата на "героичната комунистическа съпротива" бе представена в пародиен вид.
Спомням си добре иронично-саркастичните коментари на баща ми, който гледаше у приятели по някоя серия, на които сме се смяли с приятелски семейства до сълзи. Или пък кратките реплики на свекър ми в Русе, който беше митничар, с много строг нрав, човек от царската генерация... Този филм всъщност допадна на хората именно, защото в него много елегантно бяха развенчани комунистическите фантасмагории... "На всеки километър е един забавен филм". Григор Вачков там бе неотразим, той буквално срути насаждания от пропагандата образ на "героя-конспиратор".
Според мен затова бе гледан така еуфорично. Затова допадна на българите.
*
10 Октомври 2005 07:25
Мила ми Нелче, форумците мож се опита да ги лъжеш и до утре сутринта...Себе си, мила, не мож излъга.
И я се опитвах, ама ни става...
10 Октомври 2005 08:03
голем фък, а...?
10 Октомври 2005 08:08
Зависи отде го гледаш, Алекси...
10 Октомври 2005 08:25
Да обобщя филмът е бил:
1. бойкотиран от вътрешните емигранти
2. гледан, но осторожно - още тогава /on the spot/ е отсявана пропагит-плявата
3. гледан, защото Пепа Николова изглеждала като юпи(sic!) и отразявал западната култура и влияние в тия постни времена
4. гледан, защото умело осмива партизанските митове


Ех, какво изкривяване на мисълта е станало. Пред кого се оправдавате?
Че и д-р Т. иронизира да не би да някой да си припомни кифлите по 6 ст.
Знам че боли, защото именно "На Всеки Километър" и кифлите по 6 ст. удрят /направо блъскат/ по чутурите на демокряките като с поцинкована кофа, пълна с пясък, че нищо не са направили за 15г, че и една трета магистрален път от онова време няма построен, че един филм не създадоха, едно произведение не написаха, едно и мъничко откритие не направиха. Че 15 години не им стигнаха да разпродадат и окрадат построеното за три пъти потолкова. Че са ялови като Бъки Бомбата пред мавзолей.
Е за това и след 30 години пак се гледа На Всеки Километър, строят се паметници на Т. Живков и хората търсят по долапи негови снимки, за да си ги закачат на старите им места.
Като ръждясало арматурно желязо по тенекия от сирене дрънчи мисълта, че това не е само носталгия по младостта, а нещо повече, нещо извън поколението на 50
10 Октомври 2005 08:44
Като разглеждам статията ми се струва, че не става за нищо!А относно филма да не забравяме , че е развлекателен сериал.Значително е по добър от сапунките в момента по който е бунадясало женското съсловие с извинение/не всички/. Гледах едно две серии и то не целите за да си припомня , беше много смешно.Но представете си този филма да се направи във съвременен вариянт т.е. да се модернизира.Предполагам , че ще е по добър от примерно "Дунав мост".Но да не пропусна -тогава са играли артисти с особен чар.А Данаилов, какво за него! Ходеше на гарата в Подуена да пие червено вино с циганите за да влезе в ролята , абе плей бой.
10 Октомври 2005 08:54
фък... а некой виде ли пепа в дупката на сатирата... след стотния хамлет от туткаво... с баба стояна... бая ейлиън беха...
10 Октомври 2005 09:39
Филма си беше и още е хубав. Но май недостатъчно години са минали, за да си пише за него с опит за оценка.
Доста слаба статия. На това отгоре не ме напуска чувството, че автора не е гледал сериала или най-малкото само е поглеждал от време на време.
Тогава беше:
Ние сме на всеки километър, ...
А сега стана гъчкано от мутри и мафиоти:
ние сме на всеки метър, ...

10 Октомври 2005 09:46
И тоз не бил "бройлер" по Маричков/Дайнов. А Стефан Данаилов не бил комунист, ами гъзар?!?
Като се заточиха сополяви обяснения за 60-те та цела неделя.
Затънахме в сополи и сълзи. Всичките били АКТИВНИ БОРЦИ.
Ми да вземат тез херои и да напишат един списък и да го представят в Народното събрание. Да им дадат по една пенсийка и една значка и да мирясаме...
P.S. И карта за баня и градски транспорт...
10 Октомври 2005 10:04
volog,
Мисля, че Вашето мнение най-добре обобщава днешната носталгия, с която се гледа филмът... В онези години наистина имаше усещане за предстоящи промени и надежди за по-добър живот...

Редактирано от - редник на 10/10/2005 г/ 10:05:26

10 Октомври 2005 10:05
-Нема да мирясате никога вие! ~ Само гроба ще ви оправи!!
10 Октомври 2005 10:07
С тази мисъл на Д-р Тормозчиян няма как да не се съглася.
"То аслъ масовият българин отколе си предпочита да живее в славното минало или светлото бъдеще, или пък да зяпа в екрана как живеят други хора. Та затова и не му остават време и сили да си оправи настоящето и да изживее собствения си живот интересно и осмислено."
Иначе "На всеки километър" е гледаем филм. Може би защото тогава бяхме деца и се увличахме от всякакви приключения и героизми и възприемахме всичките тези истории като истина. Ако ни бяха показали Джеймс Бонд ефектът щеше да е същият.
Е, за съжаление нито Бонд, нито майор Деянов имат тогавашното очарование. За мене любим сериал си остава "Войната на таралежите", сигурно защото вече бях пораснала, а той толкова ми напомняше за собственото ми детство...

10 Октомври 2005 10:07
Ееееей, душо! Гъзарей! Гъзарей, душо![/size=2]

Редактирано от - bot на 10/10/2005 г/ 10:09:24

10 Октомври 2005 10:07
Афторът се опитал да даде отговор на философския въпрос Какво става с дупките на сиренето, след като го изядем?
Отзивите са няколко типа:
1. 15 години след изяждането е още рано, за да сме напълно сигурни..
2. Ех, едно време какво сирене имаше само ...
3. Едно време имаше сирене, но с купони и само краве. Овче и смес - по Коледа и с опашки ...
4. Стефан Данаилов е пич и беше по-голям пич от четиримата танкисти и кучето, взети заедно ... Всъщност за кучето не сме сигурни.
5. Афторът е прав, но не дава еднознаен отговор на въпроса Ще се разведе ли Миро с Елена?
6. Кучето се казваше Шарик.
10 Октомври 2005 10:13
Свиреше на китара и свирейки, предаваше по морзовата азбука решаващи за изхода на войната сведения и ние там, в казармата, се смеехме, но не подигравателно, а СЪУЧАСТНИЧЕСКИ на тая невероятна глупост
Кой свиреше на китарата и предаваше по морза? Според автора, това бил Стефан Данаилов, а според филма? И чия е невероятната глупост?
10 Октомври 2005 10:46
На мен пък ми липсва "Умирай само в краен случай". От къде можем да си ги набавим тези филми?
10 Октомври 2005 10:57
ИСТИНСКИЯТ КРАЙ НА 60-ТЕ


Джон Кери, който загуби миналата година президентските избори в САЩ е от поколението на baby boomers. От това поколение са Бил и Хилари Клинтън, Хауърд Дийн, Нанси Пелози, Тип О’Нийл. Но те са част и от 60-те и Виетнамската война. Тогава либерализмът пусна дълбоки корени по двете крайбрежия, но никога не се разпространи в другите части на Америка. 60-те бяха годините на децата-цветя, Ролинг Стоунс, Монтерей, Удсток, и да на Виетнам. Либерализмът бушуваше в наркотичните послания на Тимъти Лиъри и Едгар Бъроус, по концертните полета на Калифорния, на легендарната пресечка Haight &Ashbury в Сан Франциско. Либералите от 60-те бяха показни атеисти и някои - агресивни хомосексуалисти. Итало Калвино пише в есетатата си за Америка, че негов познат, френски писател бил ужасен от бурните аванси на Джек Керуак.

*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума








Редактирано от - bot на 10/10/2005 г/ 11:03:54

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД