:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Хиперадминистрация

Програмата, която тримата съдружници във властващия кабинет оповестиха за бюджет 2006 и подготвящата го законодателна кампания, предизвикват естествени очаквания за скок на цените. Правителството демонстрира желание да преизпълни плана за данъците, като прокара само за няколко месеца цялото увеличение на акцизите, насрочено до 2008 г., и вдигне сериозно данъчните оценки на имотите, върху които се изчисляват таксите смет, данък сгради и налозите при сделки с недвижимости. Това даде основание на неколцина любители на силните думи да ни обадят прогнозите си, че иде хиперинфлация. Разбира се, за никаква хиперинфлация не може да става дума, та дори индексът на цените да се удвои или догодина да доживеем тройно по-голям ръст от тазгодишния. Но пък съществува напълно реална опасност да ни залее



хиперадминистративна вълна



Шегата настрана, такова явление съществува, нищо, че засега не е проучено и описано от науката. Можем да определим като хиперадминистрация онова състояние на раздуване на държавната машина, при което се налага да се назначават нови чиновници и да се прилагат нови процедури не за да окажат по-качествени услуги на обществото, а с единствената цел да се овладее самата администрация. При такова състояние на властта колкото се увеличават чиновниците, толкова повече пада ефективността на тяхната работа. Тогава администрацията иска още повече щатни бройки, за да се справи с функциите си, но тогава трябва да се назначат още началници, нови контрольори и ревизори на контрольорите. Спиралата на автогенерираната администрация повлича във вихъра си и фирмите. Там, където до вчера е била достатъчна една тапия, вече се искат пет; където е стигала една хартия, вече се изписват поне десет. С умножаването на гишетата се удължават опашките. За да се справи с наложено му бреме, бизнесът трябва да назначава повече чиновници във фирмите и да бърка по-дълбоко в кесията, за да преодолее новите препятствия. Така в крайна сметка



съсипваме потенциала



на фирмите, като пренасочваме енергията им от собствения им бизнес, който ни храни, към безкрайното и в повечето случаи безполезно бюрократично разтакаване. Пилее се полезно работно време, спъва се и се дезорганизира стопанската дейност. Постепенно бизнесът и цялата икономически активна част от общество се превръща в придатък към администрацията. Вместо администрацията да обслужва нас, ние обслужваме нея.

Чудесна илюстрация на административния бум са замислените промени в данъчния процес. Вместо едно удостоверение от данъчната служба за платени данъци сега при всяка сделка с недвижимости ще искат още по една тапия от митницата, Агенцията за държавни вземания, от общината и от НОИ. Какво по-ясно доказателство може да се даде, че



липсва елементарна координация



между службите на едно и също ведомство - дотам, че не могат да обменят информация помежду си, та се налага стотици хиляди хора да притичват от гише на гише, за да вършат работата на самите пет вида бирници, и да съберат на едно място частици информация, ревниво пазени зад крепостните зъбери от гишета. Да не си помисли някой, че службите на държавните бирници са оставени на строга диета и нямат пари да си купят компютри? За компютри на държавните ведомства всяка година се харчат стотици милиони левове. А най-много инвестиции в изчислителна и комуникационна техника са похарчени тъкмо за службите на фиска. Всички доставки - последен писък на техническата мода. И въпреки цялото разточителство се оказва, че свръхкомпютризираните и далеч по-добре платени от средния служител в търговска фирма бирници не са в състояние да поддържат съвместна база с актуална информация за държавните вземания. Дори начинаеща фирма в областта на информационните технологии е в състояние да реши този въпрос. Не е нужно да се налагат още по-тежки, бавни и скъпи процедури, напротив,



рязко свиване на апарата,



премахване на неефективните административни режими и пренасочване на обработката на информацията от държавните служби (които не са в състояние да се справят с нея) към частни доставчици на информационни услуги. Успоредно с това облекчаване на службите от дейност е редно да се съкрати и броят на заетите в тях чиновници. Ефективността на останалите на служба рязко ще се увеличи. Хиперадминистрацията е сериозно заболяване за всяка държава. То може да парализира управлението, ако не бъдат взети мерки навреме.
24
2749
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
09 Октомври 2005 23:48
Поредната порция напудрено нищоказване на дофтура по икономика. Запада вестника. Колумнистите му са тотално изчерпани и само смучат от мръсните си пръсти глупости!
09 Октомври 2005 23:54
Е , с такива всевиждащи капитани , като горния , наистина ще стигнем до обетованата земя . Може би с малко закъснение от 100 - 200 години
10 Октомври 2005 00:24
Хиперадминистрацията е добра в замитането на следите.
Натиснете тук
10 Октомври 2005 00:47
за статията!
за администрацията!
10 Октомври 2005 03:34
Е това горното беше известно като закон на ........Паркинсон, за раздутата администрация. Колкото е по- раздута, толкова по малко ефективна. А това, че се търсят нови источници за одиране на народа, това е по поръката на МВФ, съчетана с замиращата ни икономика. Ето и нещо интересно.
Дискусията за поуките от аржентинската криза
http://www.iki.bas.bg/english/CVita/angel ov/CB_Conclusions.htm


10 Октомври 2005 08:59
Точно така! Това се от закона на Паркинсон, обаче забележете представен ни като умозаключение от Хърсев.
10 Октомври 2005 09:46
Това е положението! Дори за най-простите неща, които в нормалните държави се оправят по Интернет или по телефона в България се губи време за разтакаване по служби и гишета. Трипартийната коалиция тепърва ще назначава нови висши администратори, които от своя страна ще се обзаведат с нови подчинени.
Бюрокрацията дотолкова е вкоренена в представите на българина, че дори при младежите предпочитаните специалности са свързани с администрацията, демек сигурна държавна служба.
10 Октомври 2005 09:50
Дори начинаеща фирма в областта на информационните технологии е в състояние да реши този въпрос
За начинаеща не знам, но неголяма, добра вирма ще свърши работа. А дали е "дофтор" или не, за горните неща е прав
10 Октомври 2005 10:25
Емил Хърсев, доктор по икономика

Знаем кой е Емил Хърсев. Но да иска и титлата си във вестника, не ми харесва.
10 Октомври 2005 10:38
Да ви кажа честно акъл от мутра не ща. По-добре да каже защо ревеше на гроба на Г. Илиев?
Ама че наглост - да ни обяснява как е редно да си изкарваме парите, докато докторът по икономика ги получава от ВИС-2!
10 Октомври 2005 10:47
Опитава се като ДИ да прави асоциации - хиперинфлация-хиперадминистрация, но това което е позволено на ДИ в текст на ЕХ звучи тъпо, а в случая е и невярно.
Но конкретно за администрацията не виждам отговори на много според мен важни въпроса, например:
1/ Колко според ЕХ е оптималния брой на администрацията, при това равнище на софтуер, с което разполагат? Защото много е лесно да се каже, много са и може да е вярно, но до колко да ги намалим, до нула ли или до някакъв брой както е средно за ЕС или за някоя по-близо да нашите условия държава?
2/ Кой има интерес да няма никаква информационна връзка между държавните учреждения, а даже и между различните звена на едно и също министерство, кой го решава това? При всички случаи това не е администрацията, която той атакува, а се решава много нагоре по йерархията - министъра или няокй непосредствено под него. С други думи - Рибата се вмирисва от към главата, а ЕХ не беше ли и той някъде начело на държавна работа?
3/ Кой решава какви документи са нужни, администрацията ли или закон приет от НС?
10 Октомври 2005 11:16
Купил си къща от приватизацията пък нещо го ебавали
10 Октомври 2005 11:24
Държавата изеде поданиците си.
10 Октомври 2005 11:24
Братe Стругацки... право думаш..Забелязвам напоследък, че "дофтора" пише разумни неща в разрез с тъмното му "инфлационно" минало.. Може би иска да изкупи грехове.. Едно говори сега, друго говореше и правеше преди..Такъв "дофтор" буди най-малкото съмнение..
10 Октомври 2005 12:44
Много неща се изписаха миналата седмица за администрацията, включително и много простотии. Уважаемият Хърсев също не отива по-далеч от някакви си там шаблонни констатации. Нищо и половина, пише си ей така. Ще взема и аз да си попиша ей така, за кеф, къде е заровен трупът на недоубития.
.
Основните проблеми на администрацията са няколко, броят служители е само един от тях. По моему по-важните дефекти са:
.
1. Прекалената централизираност. Всички решения поне на думи се взимат от чиновника на върха на пирамидата. Ако пирамидата е от 30 души, то е възможно човекът на върха да обхване всичко, така че действително да взима решения; ако служителите са повече (с други думи, ако работата е повече), това няма как да стане. Показателен частен случай е кореспонденцията, която цялата излиза подписана от чиновника на върха. Това означава, че между чиновника, който пише писмото, и чиновника, който го подписва, стоят от 1 до 5 (!) други, които парафират. Най-често парафиращите, а и чиновникът на върха, нямат понятие в детайли от проблематиката, няма и как да имат; пита се тогава, защо е нужно цялото упражнение? Отговорът е прост: на никой не му пука колко време се бавят решенията, а чиновникът на върха има илюзорното усещане, че контролира нещата и че отговорността е поделена. Огромен брой решения спокойно могат да бъдат взимани от по-ниските нива, идентифицирането им драстично би намалило времето за реакция на която и да е администрация. Всъщност в културните администрации проблемът е решен точно така.
.
2. Липса на писани вътрешни правила. В изненадващо много учреждения просто няма адекватни правила, регламентиращи взаимодействията между служителите, а и между отделните звена, и се работи на традиция ("така сме правили, така и ще правим". Парадоксално има места, където такива правила се пишат, но не се спазват. Веднага се сещам за НОИ, които при първата кампания за здравните вноски бяха публикували една съвсем приемлива вътрешна инструкция, която описваше какво трябва да върши персоналът, когато дойде клиент. Е, не я спазваха. Подобни правила са важни, необходимо е да ги има, да са смислени, да се обновяват непрекъснато, а и да са публични, за да може всеки (който пожелае) да знае какво да очаква. Това не бива да се довежда и до крайност, евробюрократите например сякаш ползват checklist-и, дори и когато ходят до тоалетната.
.
3. Неоптимална структура, сбъркана кадрова политика и абсурдна система за атестиране. Все свързани проблеми. Например устройствените правилници на министерствата и изпълнителните агенции се приемат с постановления на МС, които описват звената, какво същите следва да вършат (но не и как!) и бройките служители в тях. Никакво съществено вътрешно оптимиране не е възможно, без да се промени устройствения правилник. С други думи структурен проблем, който може да бъде решен на ниско ниво, се решава на прекалено високо — трябва да бъде предлаган в МС. С това никой не желае да се занимава и администрациите си остават с куца структура. Нови бройки, противно на мнението на много хора, трудно се поркарват; лесно става само ако се запази общия бюджет за заплати! Не се мисли и не се идентифицира адекватно каква квалификация е необходимо да притежава даден служител, често изискванията са действително високи (а понякога и излишно завишени) и не съответстват на заплатата за позицията. Например има търсене на хора, които да работят в специализираните звена по ИСПА и ФАР; изискванията са вишо, ингилизки, кюмпютур (и некъв опит се пак), това за 200-300 лв. Е просто нема кой.
.
4. Корупцията. Ясно е защо и как се получава; ясно е, че е следствие и като такова следва борбата да бъде с причината — т. 3 за "малката" и т. 1 за "голямата" корупция.
.
Изобщо в администрацията всичко се случва убийствено бавно и трудно, няма прозрачност, няма разум, само криво разбрани трудови "традиции" и безсмислени бумажки. Може и още да се пише, ама тъй ги виждам нещата в общи линии. Любопитно е, че много от горните дефекти в по-голяма или по-малка степен по принцип са характерни и за частни фирми. Това е още по-досадно, защото пърхутясалият с потни длани (по Дайнов) чиновник поне в себе си знае, че е боклук, а некадърникът от частна фирма искрено вярва, че е супермен — голяма простотия. И XYZxyz е напълно прав, че проблемът тръгва от "главата", така е в по-голяма степен, отколкото изглежда на пръв поглед.
10 Октомври 2005 12:44
пренасочване на обработката на информацията от държавните служби (които не са в състояние да се справят с нея) към частни доставчици на информационни услуги. Успоредно с това облекчаване на службите от дейност е редно да се съкрати и броят на заетите в тях чиновници. Target=_Blank id=url>Натиснете тук
Ей за кво била цялата статия! Пълната зависимост на държавната администрация от частни доставчици не е никак умно решение. Пък и самата мисъл Държавната информация да се управлява от частници е доста еретична.
Пък и както го е подкарал автора след съкращаването на IT държавни чиновници следва прехвърляне в частни ръце и функцията по събиране на данъците. Така държавата съвсем ще се облекчи от дейностите си по събиране - представяте ли си тогава, какво огромна икономия ще направи държавата.
10 Октомври 2005 13:00
***** като се изказва по въпроси, които не са му никак ясни. И му се обясни веднъж, че няма 5 различни администрации и пак си бае същото. А като казва, че имало администрация, в която едната служба нямала връзка с другата сигурно има предвид Данъчната администрация.
И ако не знае защо е така ще му го обясня- защото ПАРТИИТЕ нямат интерес това да се знае - иначе откъде ще се точи ДДС за издръжката им?


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 10/10/2005 г/ 13:00:59

10 Октомври 2005 13:07
Въпросът с лавинообразно разрастващата се бюрокрация е изключително актуален. Предсавяте ли си какво ще стане пък след приемането ни в ЕС! Представяте ли си, че "НЯКОЙ БИГ БРАДЪР" ще трябва да следи и дава перманентно отчети за спазването на всеки параграф и алинея от тоновете хартия, сътворена от европейските бюрократи и нашите чиновници-ретранслатори! Ако нещата продължават както до сега, вероятно количественото измерение на този НЯКОЙ в скоро време ще се изрази в хиляди нови чиновнически места, нови данъци и ново поскъпване на живота.
Но струва ми се, дори съм почти сигурен, че Хърсев го е грижа повече за нещо друго. Обърнете внимание какво казва той накрая на статията!
Не е нужно да се налагат още по-тежки, бавни и скъпи процедури, напротив, рязко свиване на апарата, премахване на неефективните административни режими и пренасочване на обработката на информацията от държавните служби (които не са в състояние да се справят с нея) към частни доставчици на информационни услуги.
Т.е. цялата информация за имотното състояние, задължения, вземания и пр. на фирмите и частните лица да стане притежание на вероятно вече набелязан "частен доставчик на информационни услуги".
Представяте ли си какъв бизнес е това! Досещате ли се защо въпросът не се решава от държавата, а се чака да се задълбочи съвсем!? И може би най-важния въпрос: ДОКОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ СВОЙТЕ ГРАЖДАНИ, ВКЛЮЧВАЙКИ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ПОСРЕДНИЦИ МЕЖДУ СЕБЕ СИ И ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА. (Забележете, че човек вече не може да си плати директно таксата в съда, в общината или министерството, вноската в НОИ или каквото и да било без банката посредник. Мъка....)

10 Октомври 2005 13:28
БРОНЕНОСЕЦО, за линка.
НЕК продава без търг на избрани купувачи.
Според справка в службата по вписванията в Самоков триетажната почивна станция "Момина сълза" в Боровец с 440 кв.м разгъната застроена площ е продадена за 310 хил. лв. на "Веспер аркс" АД. Компанията е специализирана за търговия с имоти и е собственост на "Хърсев ко".
10 Октомври 2005 13:43
Аз, като много други участници във форума, продължавам да се вълнувам от присъствието на г-н Хърсев на погребението на знакови мутри. В качеството си на какъв, г-н Хърсев ? Как беше на латински - "Парите не миришат..."
10 Октомври 2005 13:58
Деньги не пахнут! ...пахнет их количество...


10 Октомври 2005 14:11
Как се намалява администрацията в българския вариант?
За някаква работа отговарят примерно 20 служители с по 250 лева заплата. Решавват и ги намаляват - работата се прехвърля на частна фирма подбрана чрез "търг". На фирмата се плаща като начало 2 милиона, за да поеме работата, а после по 500000 или милион за да я вършат. Отделно тези 20 служителя, стават примерно 10, а може да си останат пак 20, за да оправят бакиите на частната фирма - това го виждам вече не веднъж. Узаконена форма за източване на данъците ни.
10 Октомври 2005 14:23
Ех... де го сега Куши...да ви го обЯсни...международното положение!
Еле пък онуй - "Сичко на едно гише"...или..."Сичкото у един компутар"! Както било у Европата! В момента...Верно бе...
От 20%, дигнала се на 28%...т'ва там...европейската бюрокрация! Ей тъй, от самосебе си...
Ми да започваме...
.
Долу бюрокрацията!
Долу администрацията!
Долу...бе.. нещо си! Важното да е "Долу"!
.
Па може за "свободата на малкия бизнес" Куши пак да даде няк'ва надежда...сал да го изберат, гле'й к'во става
Теоретици!
Макроикономисти!
Хърсевци!
....
Лукановци...
10 Октомври 2005 14:33
Тодор Батилов: Етичният кодекс на народния представител трябва да бъде приет до края на тази сесия 10 октомври 2005 | 10:27
Агенция "Фокус"
София. Държавният служител да не получава възнаграждения, когато участва в различни бордове на общински фирми, щом е в рамките на неговите правомощия. Това мнение изрази председателят на парламентарната комисия по етика Тодор Батилов/депутат от "Атака"/ в предаването “Дарик кафе” на Дарик радио. Етичният кодекс на народния представител трябва да бъде приет до края на тази сесия, или до края на годината. Това трябва да е кодекс за морално поведение, т. е. за статута на народния представител, каза още Тодор Батилов.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД