:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,448,456
Активни 50
Страници 6,325
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Коледни пости

Димитри Иванов
Резюме:

Колелото на историята се върти все по-бързо. Първата българска държава просъществувала 337 години. Втората - 211 години. Третата - 68 години. Четвъртата е на 21 години, а краят й се вижда.

Първата (от 681 до 1018 г.) я съборили ромеите. Втората (1185 - 1396) - османлиите. Третата (1878 - 1946) - комунистите. Четвъртата (1990 - .. ?) я събори ламтежът на българските "демократи" да окрадат българския народ. Някои от тях са толкова лицемерни, че спазват постите и са дори вегетарианци.

Но аз съм оптимист за българското бъдеще.

Край на резюметоИма едни войнстващи вегетарианци, които, за да ме направят вегетарианец, ми казваха:

- О, вие ядете от труповете на умрели животни! Аз не ям нищо, което има пулс, което има лице с очи и уста - и риба не ям.

Тогава се сещах за Станислав Пшибишевски от Краков. На една заклета вегетарианка той поднесъл голямо красиво цвете, казвайки:

- Донесох Ви каквото Вие обичате. Полов орган. Цветята са половите органи на растенията.

За производство на килограм месо отивали във водите, почвата и атмосферата не знам колко повече метан и амоняк, отколкото за производството на килограм растителна храна. Както е тръгнала да се пренаселва Земята, ще ставаме вегетарианци.

Вие постихте ли преди Коледа? Добре било да се пости. Постът пречиствал организма, казват.

Ала по-умните духовници казват, че постът е повече духовно, отколкото телесно пречистване. Да не крадеш. От лоши помисли да се въздържаш, лоши думи да не излизат от устата ти. Не е толкова важно какво ти влиза в устата, а какво излиза от нея.

Аз рядко ям месо, понеже не ми се яде. Ала казвам лоши думи и лоши мисли ме спохождат, макар да ги гоня. Това е дяволът. Той е вътре в нас, той е в човешката душа. Значи не постя.

Май малцина постят в духовния смисъл, минава ми през ума, като чета форума. Един форумец излял върху мен своята злъч, както при соца, когато нямаше форуми, но имаше анонимни клевети и офицерите от Държавна сигурност старателно ги подреждали в моето досие, което не рачих да прочета. Друг писал: хак им е на сърбите, дето ги бомбардираха; това, че ги разпердушиниха, е добре за нас, българите. Трети писал: хак им е на гърците; нека им вземат островите, нека и те обеднеят.

Гледам да се изолирам от простотията на лъжедемокрацията. Вестниците не ги чета, телевизора го изхвърлих. Но моята съпротива е обречена. Не може човек да се изолира съвсем. Продължавам да слушам радио, имам мобифон, ползвам интернет.

Карай! Скоро и ние, неуспешно постещите, ще се облажим, напук на войнстващите вегетарианци, защото ...

Изтича месец Никул, задава се Коложег, след него е Сечен. После с Брезок ще дойде пролетта, после ще дойдат летните горещини с Чръвен и Зарев. После е дъждовният Руен и тъй нататък.

В своята трилогия "Самуил" - за събарянето на Българската империя от ромеите преди хиляда години, Димитър Талев назовава месеците според стария български календар. Консултанти на Димитър Талев били Димитър Ангелов, Бистра Цветкова и други видни български историци. В лексиката на Димитър Талев има архаизми и просторечия: "рекох", вместо "казах", "на часа" вместо "веднага", "негли" вместо "сякаш", "ала" вместо "но", "мигар" вместо "нима"; има умишлени повторения на една и съща дума.

Самуил знаел езика на ромеите, но разговарял с тях чрез преводачи; чрез тълмачи, както пише Димитър Талев. Аз, бидейки тълмач, се съмнявам доколко Димитър Талев е преводим на големите световни езици. Ала по ми харесват имената на месеците от времето на Българската империя, отколкото френските брюмер, термидор и пр. на Френската революция през ХVIII век.

- Българска империя? - учуди се онзи ден Митко, един приятел, когато вечеряхме при друг приятел и неприятното беше само това, че не можахме да изядем всички приятности, които ни беше сготвила приятната Калинка.

- Империя, я. Така я нарича бележитият историк Рънсиман и не само той. Тя се простирала от Днепър и Пеща (Будапеща) до три морета на юг. Обхващала Драч (Дуръс), Лариса и Пелопонес. Иво Хаджимишев щеше да ме води при Рънсиман, но Рънсиман умря.

Талев не казва "Българската империя" като Рънсиман, но Талев го нарекоха български националист; без съд и присъда го разкарваха по трудово-изправителни лагери, от които нямало да излезе жив, да не бил анархистът Христо Колев Йорданов-Големия. После пишел в тежки условия, изселен в Луковит. Тетралогията "Железният светилник", "Преспанските камбани" и пр., както и трилогията за Самуил били отпечатани, след като режимът реабилитирал Талев.

Не е бил страхливец този писател; учил в Софийския университет, Загреб и Виена и приел за свой дълг да издава вестника на Ванче Михайлов, когато предишния издател го убили.

Самуил, воин и дипломат, убедил сърбите, че ако ромеите завладеят България, те и сърбите ще прегазят, затова южните славяни трябва да са заедно. Заедно със Самуил се сражавали сърбите, предвождани от зетя на Самуил, сръбския княз Иван Владимир. Той бил красавец, не блажел, само вода пиел. Другата снаха на Самуил била ромейка, но от дете храненица на Самуил. Казвала се Ирина като жената на Талев. Тя била красива и умна; учела блажещите синове на Самуил да не си бършат мазните ръце в брадите и косите, когато ядат месото с пръсти.

Когато Димитър Талев бил в Софийския централен затвор, на седми януари 1945 година (Коледа по стар стил) бе македонският Божик. Кървавата Коледа. Тито изби хиляди българи в Македония и телата им били хвърлени в Преспанското езеро. Към сто хиляди бяха изселени или пратени в концлагери. Тито бе не по-малък българоубиец от Василий Вулгарохтонос (Българоубиеца), който ослепил Самуиловите войници. Но най-големите българоубийци сме българите.

Ние убиваме България не само като население, но и като природа

Не съм Еразъм, да напиша "Възхвала на глупостта"; да можех поне да съставя един сборник на глупостите. САЩ щели да извършат глупостта да съсипят природните си красоти, но Теди Рузвелт (президент от 1901 до 1909 г.) ударил с юмрук по масата. Казал, че ще защити природата от алчните developers. Нарекъл ги "the malefactors of great wealth" (богатите злодеи), когато те се опитали да застроят природните красоти на САЩ, и сега САЩ имат прекрасни национални паркове.

СССР каза, че "Човек звучи гордо" и човекът ще победи природата. Едно море (Аралско) бе съсипано, завод за преработка на дървесина започна да трови уникалния Байкал, великите реки щяха да ги обърнат да текат на юг. В България по стенвестници и агиттабла рисуваха светлото бъдеще със заводи, бълващи пушеци. Алпинистите се хвалеха, че "покоряват" върхове. Пресушавахме блата, унищожавайки уникална флора и фауна, за да "отвоюваме" земя от природата. Сегашният наш капитализъм е също като предишния наш социализъм. Сегашният ни капитализъм е на акъла на капитализма в САЩ през 1901 година.

Лошо е България да транзитира от Бургас до Александруполис енергийна суровина по руски проект. Лошо е да инжектираме с отрови българска земя заради шистов газ. Алекс Алексиев от САЩ лобира за шистов газ в България. Много бил добър проектът. Лъже като дърт циганин.

То всичкото ни такова:

Имало едни пари да интегрираме циганите. Събираме се на конференция в "Шератон", убеждаваме се един друг, че циганите са роми, правим програма за интегриране на циганите, продуцираме филми колко са нещастни циганите и готово - похарчихме парите, дето бяха за циганите.

Имало едни пари за свободата на медиите. Събираме се на конференция в "Шератон", убеждаваме се един друг, че е по-хубаво медиите да са свободни, отколкото да са несвободни.

Имало едни 100 - 200 милиона за популяризиране на европейски проекти. Министерствата ги разпределят между послушните медии. Те рекламират ЕС с нулев ефект, понеже ЕС не може да се рекламира като колбаси или като паста за зъби, а като почувстваме, че нашето участие в ЕС подобрява живота ни.

Но най-престъпната глупост е колосалната българска кражба, наричана приватизация.

ЕС също глупее. Като муха без глава е. Хленчи за икономически растеж Я стига с този растеж. Моделът на растежа е сбъркан. Имаме криза на модела.

Още през 1972 г. Римският клуб проучи границите на растежа - "The Limits to Growth".

Нашият живот не е безкраен. Икономическият растеж не е безкраен. САЩ не могат безкрай да надуват балона на фиктивните пари.

Но тъй като тези глупости ще продължат да се вършат, на четвъртата българска държава й се вижда краят. Все пак съм оптимист. Вярвам да има и пета.

"Да вдигнем бокали за Божик!", казвали по Коледа на Самуиловата трапеза постещите и непостещите. Тежко било тогавашното време. Всички времена са тежки.

Jusautor DI copyright

221
28051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
221
 Видими 
20 Декември 2011 20:13
Vegetarians eat vegetables, beware of Humanitarians....
20 Декември 2011 20:22
Много интересно наблюдение в началото, интелигентни размисли за Талев и Самуил. Самуил - краят на Българската империя?
Впрочем, май само в първото издание на "Самуил" има епилог. В следващите е изчезнал. Така и не разбрах защо. Може би, защото Талев описва агонията на държавата? Невъзможността тялото без глава да живее? Мазохизма, с който елитът се самоунищожава?

-------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
20 Декември 2011 20:31
Димитри Иванов ! Браво, свежо и без сорофски клишета!
20 Декември 2011 20:46
Ами всеки нормален човек разбира, че растежът не може да е безкраен. И по-рано съм го казвал. Енергията трябва да се пести. Рециклирането също гълта много енергия. Трябва да се намали темпото.
20 Декември 2011 20:57
Симпатично четиво - ама Самуил не ги е убедил баш така сърбите, а малко по-иначе
20 Декември 2011 21:00
Джимо,
Направи , моля , още един коледен подарък на форума, спиши още нещо .
Всъщност края на четвъртата ни държава се вижда- тя е в агония и на командно дишане . Както писа вчера един форумец- още не повече от 10-15 години Ще дръпнат поддържащата система, когато последният чужд концесионер не може вече да калкулира свръхпечалби, а монополистите в енергото, водата, топлото и т.н. се огледат в съдраните джобове на 90% от населението и вкупом "инвеститори" и местни "предприемчиви" офейкат от БГ. Защото на улиците ще са излезли мизерстващите каскети.
20 Декември 2011 21:06
"Да вдигнем бокали за Божик!",
[/b]

За Форума, и за теб, Дмитрий.
20 Декември 2011 21:09
Талев. Загорчинов, кой не ги е чел? Ясно са видяли накъде вървим и са задълбали в миналото.
20 Декември 2011 21:12

Четейки, се сещам за един филм на BBC - "Walking with Cavemen" за произхода на човека. От него става ясно, че един вид може да оцелее, или ако е намерил приспособим модел или ако има "фантазията", постоянно да сменя модела. Имаме един наш общ прародител - Ергастер, който е "царувал" около 1 милион години, след което е изчезнал. На фона на 1-во БГ царство си е много. Научил се да прави каменни брадви и така 1 милион години. За това време не се е сетил, дори дръжка да им сложи. Но модела му е бил устойчив, докато не се е променила средата, в която е живеел. Мисля, че нациите с по-голямо "дълголетие" успяват да се приспособят към постоянно променящият се свят, като избират за свои ръководители хора с фантазия или по-точно казано с асоциативно мислене. По-правилно е даже да се каже не "избират", а са създали модел, при който малоумник не може да стане нещо повече от таксиметров шофьор ...не че имам нещо против тях.
20 Декември 2011 21:12
Сегашният ни капитализъм е на акъла на капитализма в САЩ през 1901 година.
Дали ББ е на акъла на Т. Рузвелт?
20 Декември 2011 21:17
Но най-престъпната глупост е колосалната българска кражба, наричана приватизация.
... и българска също, но повече чужбинска.
20 Декември 2011 21:19
Явно и ние българите подобно на евреите ще трябва да извървим пътя си през пустинята на мутродемокрацията преди да закрием държавата и след това ако е писано да я възродим. За Джимо chapeau.
20 Декември 2011 21:21
Много добър материал !
20 Декември 2011 21:23
Тази коледа ще вдигнем бокали 3а 20-годищнината от смърта на сесесере.. бог да го прости
20 Декември 2011 21:24
За автора
И в 1901, и в 2001, и в 2021 същността на капитализма е била, е , и ще бъде една - съдиране на кожи , игра на ръба на разтворената до край социална ножица, като само техническия прогрес прави по - къс срока на възстановяването за кратко на интоксикирания с мантрите за демократичните ценности. И пак наново.
20 Декември 2011 21:31
20 Декември 2011 21:38
Много, много хубаво четиво, благодаря, Джимо! "Но тъй като тези глупости ще продължат да се вършат, на четвъртата българска държава й се вижда краят. Все пак съм оптимист. Вярвам да има и пета. " И аз.
20 Декември 2011 21:43
Хубави ги реди ДИ.Притчите и сказанията.И не той е виновен, че следват ...нови сказания, едни от други по "мъдри" и безсмислени.Айде СЕГА, Мойсей като е бродил 40 г. и ние - десетки векове по късно - и ние.Оня като е бягал от сянката на империи, ние от какво бягаме?От простотиите в които сами се навряхме и на собствената си територия!От мутрите, дето сами си отгледахме!От простаците, в чиито ръце сами си набутахме направеното с нашите си ръце?
И какво да правим СЕГА?Да бягаме на място 40 години ли?Щото тук ни е мястото, а пък само и само да спазваме библейски норми - дай още 20-на години, а?
Ааа стига бе!
Не, не е виновен ДИ с писанията си.От другаде ще да иде!ДИ подсеща, ама а де!
20 Декември 2011 21:45
Брей, че много постници и вегетарианци
20 Декември 2011 21:52

А па колко много аналфабети...
20 Декември 2011 21:52
В.Дума, не опростачвай pls.!
20 Декември 2011 21:55
Алекс Алексиев от САЩ лобира за шистов газ в България. Много бил добър проектът. Лъже като дърт циганин.

Слушах го - в Щатите добивът на шиистов газ било разцвет на икономиката, независимост от арабските енергоизтоници. Но съмият той не е експерт (не, че не го презирам този тип характери, защото претендира да бъде морално неутрален характер, но не се свени да манипулира и контролира общественото мнение, тънтонейки за най-ефективните средства за постигане на някаква цел). Но този просто се е интересувал и четял по темата...
А за Римския клуб и границите на растежа... , ами то след него идва и доклада "Брунтланд" за устойчивото развитие - любима тема на водещия самия себе си В.Конакчиев, който дори не си е направил труда да разбере какво е това "устойчиво развитие" и непрекъснато дрънка за темпове на икономически растеж с неграмотни министри. Та каква пета държава..., когато Лъжата и Неграмотността са издигнати в ранг на политика и това се одобрява масово...Не съм оптимист аз...Някакво племенно обрзование, може би с вождистко същество, смятащо себе си за наместник на Началника, което е олигавило, де що е видяло икона.
Светли Коледни празници, ДИ!!! Те поне са семейни, не държавни.
20 Декември 2011 21:59
Calina Malina, браво. Ти ми дописа колонката на Д. Иванов днес.
20 Декември 2011 22:01
Виза Недялкова,
мога да ти посоча двама.
Андрей Луканов и Петър Младенов, два дни след 10.11.1989 г. бяха в църквата със свещи в ръка.
А седмица преди това се кълняха в Димитър Благоев-Дядото /сигурно е като пумпал в гроба /.
20 Декември 2011 22:05
Бе какъв газ (шистов) ще излезе от камънака? За запазване на периметър най-вече иде реч, мисля аз. Ако пък изчезне водата, ще се обясни с глобалното затопляне. Що ли си спомних за "Денят на трифидите"?
20 Декември 2011 22:06
20 Декември 2011 22:09
Що ли си спомних за "Денят на трифидите"?

Бе то май имаше и нещо друго - "Денят в който рибите изплуваха"

Ъмъ, излизаме на по вън.
20 Декември 2011 22:16
То не беше ли филм, дет мириканците изтърваха бомба и крадяха чаршафи? Аз говоря за книга. Там акцентът е друг.
20 Декември 2011 22:19
Но най-престъпната глупост е колосалната българска кражба, наричана приватизация.
В десетката. От кога го разправям надлъж и нашир.... И видях че много от сънародниците ни са леки на ум и положението в което сме се самонавряли е наше собствено дело - на избрани от нас величия и закърмени с идеи и разбирания от нашето си общество... Приватизация - раздаване на стратегическите, възловите отрасли на народното стопанство на чужденци - естествено - те правят с нас и стопанството ни каквото си искат. Финансите ни владеят други.... Как е възможно благоденствие на организация на която друг се разпорежда с парите и ???? Заради кокошкарски дракания между партиите се хаби грамадно количество енергия - отива на халост вместо за съзидание.
Какво прилича човек дето постоянно се води по чужди акъли а не се води по своя си ум...нашите държавни водачи са вечно с изплезени на запад езици, подражават безидейно - щом идва от Европа или САЩ за тях е нещо като абсолют и не подлежи на съмнение... разни фондации и центрове финансирани отвън обработват обществото ни с нездрави идеи и разбирания ....за посмешище станахме....За посмешище сме и заради налудичавите изцепки по ТВ, радиа, вестници и прочие, първо на интелигенция и после като папагали и от другите - безмозъчни твърдения като "Това не е европейско" - все едно онез са някакви величия а той до сега е вършил нередни неща ... "Вече сме европейци" - тези дето го разправят сякаш до сега са били нещо като нисши същества и изведнъж се имат за станали по-висши същества .... и ред подобни безумия разправяни надлъж и нашир...от хора всъщност с робска психика, натрапващи и сеещи упорито комплексите си и и лекоумния си нрав.... и за жалост повтаряни папагалски от подражаатели ...
"Всеки народ има история каквато заслужава" беше казал някой.
"Прост народ - слаба държава" - още по мъдро го е казал същия този народ...
20 Декември 2011 22:22
Ъхъ, филм беше.
Ъхъ, друг бил акцента - се тая, как може да си замърсим каквото и да е и то да е смъртоносно, от желание да се надпреварваме с природата и да крием опасностите.Пък като ги разкрием - все да е късно.
Ама добре - като искаш, друг е акцента.Аз съм до тук, че сме на чужда територия все пак.
20 Декември 2011 22:23
„Направи , моля , още един коледен подарък на форума, спиши още нещо .“
Чул та Джимо, Скеле!
20 Декември 2011 22:25
Прав си, Димитри! Шистовият газ е голяма отрова, но пък руският газ е голяма благина, нали с него се топлим! ***
20 Декември 2011 22:29
минувач, ти гаче ли си случаен, а?
20 Декември 2011 22:32
То всичкото ни такова

Именно...
20 Декември 2011 22:33
Бъдещето, както и миналото, винаги присъства в настоящето. И щом е така, питам се, можем ли да разпознаем в нашето настояще "петата българска държава" на ДИ? Това първо. Второто ми питане е за друго. Всяка българска държава (в номерацията на ДИ) си е имала злочинител. Това е бил човек или пък група хора, които са си поставяли за мисия на живота си или поне за своя кауза унищожаването и. В повечето случаи това е бил аутсайдер - човек отвън, ако и подпомогнат от вътрешна слабост или разтление. Кой ли е злочинителят ни СЕГА? Ако ДИ е прав, а това е част от обективно компресираното полтическо световно време, петата българска държава ще да изкара по-малко и от четвъртата. Така или иначе, между четвъртата и петата паузата ще е малка - колкото един ... смут ("ран" японски, "луан" китайски ...). Да не би пък настоящата криза да е заченала вече този смут? Последното ми питане. А може би трябваше да попитам и кои ще за тези или тоз, дето ще въздигне петата държава? Що ли питам и аз? То не че има кой да отговори, де.
20 Декември 2011 22:34
"Сегашният ни капитализъм е на акъла на капитализма в САЩ през 1901 година." Де да беше така - 1901 год. няма безработица - идеята Америка е превзела света и всички "онеправдвни" са отправили поглед натам за решаване на социалните си проблеми. Този който има работа е задоволен отвсякъде. Има отделни случаи на работодатели, които си позволяват лошо отношение, но в сравнение с префинените средства на българския неофеодализъм (да ти плащат, колкото да не умреш, а в същото време да трупат печалби, несравними с тези които в момента амеркиаканска адекватна компания прави) Сравнете печалбите за три месеца на една телефонна компания и съпоставете изходната информация за двете, за да разберете какво става в България и защо наричам това неофеодализъм. Повтарям пример, който съм давал - цените на суровината са еднакви по борсите на света - в България обаче работната заплата е несравнима - десетки пъти по ниска понякога, и правителстьвото гледа умно, а политиците делят като лобисти; банките дерат и плашат, че ако се срутят ще свърши света. Ами нали това е смисълът на Адам Смит бе - разрушението ражда нещо ново - ще дойде друга банка, ще дойде друга телефонна компания с по 1 цент на минута (отдавна вече цената на разговора по телефона е символика, и в САЩ най-вече, а и в Европа спрямо заплатите. А тук феодалите в съюз с политици "лобисти" - (разбирай кожодери за затвора) дерат по девет кожи. До сега вие мърша ли сте, че търпите да ви се удължават договорите, че да се хвалите с постигнатото - Договорът ви да не се удължава автоматично - ами понятието договор е равнопоставеност, а не робия на монопола. Защо не станахте до сега срещу "лобистите" - сиреч срещу ония за затвора, дето имат дворци около София и покрай морето? Мърша ли сте? Това е пасмина, която знае какво прави и още по-добре знае какво заслужава? Защо не се вдигнахте срещу Комисия дето ужким ви защитава, а всъщност подсмърча и лапа от баница зедно с безумния феодален монополизъм, който вилнее в България. Ами останалите дето тровят децата ви с храни - те са много по-опасни или наравно с наркодилърите.
Вие не знаете силата на демокрацията - сиреч вашата сила - ако я осъзнаете и извлечете един корумпиран съдия, както е с тогата си пред Народното събрание или един нему подобен овластен - тогава ще се стреснат и останалите. Точно по този път е минала американската демокрация.Тогава ще ви защитават както трябва и тия от Комисия за ужким защитата ви.Пък и само това ли е? Знаете ли колко печели един, който ти плаща на теб неизвестни мой сънароднико четиристотин лева и ти мълчиш с наведена глава, за да не загубиш работата си. Това , за което говоря е по-лошо от комунизъм и затова сега и в САЩ и в Западна Европа се съобразяват със силата на гражданина. А тук го изнасилват на публично място и се гаврят с него след това. Организират хазарт пред очите ви - най-прокълнатото и едновременно най-печелившето мероприяттие - да продължавам ли? Огледайте се и ако греша ми кажете - отнася се за тези, които знаят как фукнкционира американския и скандинавския капитализъм (въпреки, че са на различни полюси) и тогава ще разберете защо споменаната от Димитри 1901 год. е въжделение за сегашния обикновен човек от комунистечекия капитализъм в България. Па дано се сетите какво да направите!!!
20 Декември 2011 22:35
Абе колкото и да е Случаен минувач, вероятно се топли в Германия(така се е писал) на руска газ, и не дава на другите от руската пръдня!
20 Декември 2011 22:38
Мнозина се кълнем в Петата България , Батинка , а тя е току пред нас . Остава ни да я сетим , но няма кой ...
20 Декември 2011 22:40
А може би трябваше да попитам и кои ще за тези или тоз, дето ще въздигне петата държава? Що ли питам и аз? То не че има кой да отговори, де.

Сигурно има кой да отговори, но по-трудното е посочването на "тези или тоз"...
20 Декември 2011 22:42
Па дано се сетите какво да направите!!!

Сетили сме се отдавна и го правим...
Пиеме гроздова, мезиме с Бахур и псуваме телевизора...
20 Декември 2011 22:45

Прочетете Антибиотика.
20 Декември 2011 22:47
минувач, ти гаче ли си случаен, а?


Ох, дано си остане случайна случайност, обвита във флатус от западни digestoriа...
20 Декември 2011 22:48
До народа ни не стига истинна информация за това какво в действителност се случва. Лъжат навсякъде. И най много лъжаТ т.н. "свободни" медии. Войни водени за грабеж на други държави са представяни като нещо хубаво. Да не говорим за двойни и тройни стандарти, лъжливи поводи за започване на войни, лъжливи теории разпространявани от платени или просто от лекоумни университетски професори, ... лъжи , лъжи, лъжи... много хора въобще не разпознават кое е добро и зло кое е.
И донякъде хората не са виновни - върнат се вечер скапани от работа и гледат и слушат само това това което им се предостави по телевизора... - удобно преиначени "новини" поднесени в духа на времето, временната политическа мода и указанията на силните на деня.... поднесени, за гарнитура, с допълнително затъпяващи предавания... Много управници не вдяват че нещата са ужасни и невежеството се разпростира ... И основен дял в това имат лъжите по телевизиите в т.ч. и по т.н. държавна - Канал 1. Хората са напълно неориентирани какво всъщност става в действителност по Земята и у нас. Дори и самите новини са десетки пъти по-малко от случващото се из света.... И не вдяват телевизионери и управници че с лъжите си сеят зло...
Да припомним Некрасов "Сейте разумное, доброе, вечное!" Още по добре го е разяснил Вазов в Нивата...

Морен орач из нивата сееше,
сееше в ровки бразди,
руен се пот от челото му лееше
и по космати гърди.

Гледах как фърляше весело семето -
чисти и здрави зърна.
Сей, земеделецо, днес му е времето,
фърляй добри семена.

С жътва богата, със спор, изобилие
бог ще труда надари,
честно и славно е твойто усилие,
бодро засявай, ори.

*
Зная сеячи и други във нивата -
в другата нива у нас:
там ще поникне трънакът, копривата,
не позлатеният клас.

Гнило е семето в почвата плодната,
дето го пръскат они,
плодове грозни ще бликнат в народната
нивица, грозни злини.

Хранят с отрова това поколение,
с дело, с примери и с реч...
Бъдеще страшно ще жънем в смущение,
жънем го даже ний веч...

*
Сейте, сеячи, доброто засявайте
в младата нива у нас,
истини здрави в душите втълпявайте,
важен е днешния час.

Сейте ламтеж къмто правда божествена,
сейте любов - не вражда,
милост в сърцата и обич мъжествена
къмто дълга и труда.

Жадна за хубаво семе е нивата,
силна е, сочна е тя:
всичко се фаща в горката, родливата:
бурен и клас, и цветя.
20 Декември 2011 22:52
Не вярвам кучето да е умно , но като някак е досетливо . Чака ни "полупреход" , през който днешните ни политически юнаци ще трябва да насторят мотивите за амнистия на всички до тях , след което и одма , да отттекат по реда . За подобното свое дело , Паметник ще случат ...
20 Декември 2011 23:00
Прочетете Антибиотика

Прочетохме го.
По вълнуващ начин е казал нещо, което всички знаем и виждаме.
Но решение нито той, нито уважаемият Фирмин, не са посочили...
20 Декември 2011 23:06
Но решение нито той, нито уважаемият Фирмин, не са посочили...

В храмовете на самотното размишление решения не се посочват.
20 Декември 2011 23:13
Пак на схоластика го обърнахте.
20 Декември 2011 23:22
Решението е ясно и просто - истината. Истинно образование за това какво в действителност става по света и как стоята нещата - хората сами ще си направят изводите. Сега не могат защото са напълно объркани от лъжите по телевизоро. ИСТИННО ОБРАЗОВАНИЕ - не само в училище а повсевместно - по държавната ТВ (сега между нея и частните по същество няма никаква разлика и не е ясно за какво изобщо я има и я издържаме... ) Тя трябва да образова - умело използвана тя е изключителен образователен механизъм -велико оръжие. Сега обаче тя не образова, мене ми е неясно каква е идеята за съществуването и - за какво е тя.
Въобще родната интелигенция трябва да посее модно течение - нещо като <<любов на къмто истинноста>> или <<воини на истината>> или подобно... И това движение чрез доблестни и честни хора да обхване обществото, да се засеят у него ламтеж къмто правда божествена , къмто любов - не вражда и най-вече обич мъжествена къмто дълга и труда.
Вазов е посочил стратегията - добрите хора да надделеят в делата си, да увлекат около тях и други и да положат основите за следващото ни бъдеще.
Началото на всичко това е истината - за това как е сътворено мирозданието, какви са целите на съществуването, истинската история на света и истината за това какво се случва в действителност...
Без това ще загиваме бавно и сигурно. Мат'рялът наистина ще стане лош...
20 Декември 2011 23:24
Пак на схоластика го обърнахте.

Не, просто те си легнаха...
20 Декември 2011 23:25
А може би трябваше да попитам и кои ще за тези или тоз, дето ще въздигне петата държава? Що ли питам и аз? То не че има кой да отговори, де.

Ах, леле! Аз като чета форума, стигам до убеждението, че и Господа наш за втори път да се прероди като Христос, пак ще го разпънете на кръст. Еврейска политическа плювалня. Сори! И що така! За да не ви изкарат (нема го човечето, дето целува задници). Нищо съзидателно!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД