:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Парадокс

Чуй какво говорят

Шпионските средства стават все по-достъпни, но се продават на ръба на закона
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В днешно време всеки може да се превърне в шпионин, ако е съгласен да се раздели с не много голяма сума пари.
"Да хванеш съпругата си в изневяра... Досега никога не е било толкова лесно!", бодряшки ми съобщава имейл, озовал се в пощата ми по неведоми пътища. Това не е единственият бонус, ако случайно реша да си поръчам въпросния продукт. Сред другите са - мога да контролирам есемесите и обажданията на децата, да намеря бързо изгубен или откраднат телефон и т.н. Ако пък някога съм подозирал, че близките ми, половинката, бизнес партньорите, приятели или деца крият от мен някакви ужасяващи истини, то е дошъл Видовден и благодарение на въпросния продукт ще разбера всичко, което искам да знам. А може би и много истини, които не искам да знам. Звучи малко прекалено, но все пак е реклама, чиято цел е да ме накара да купувам.

Истината е, че става дума за софтуер, чрез който мога да подслушвам избрания от мен телефон. За целта трябва да се вживея в ролята на шпионин, да издебна кога въпросното лице е оставило телефона си без надзор и по възможно най-бързия начин да инсталирам софтуера, който преди това съм си купил. След това да чакам да издаде мръсните си помисли. Освен това всичко е законно. Е, не точно, ама почти. Ако вярвате на хората, които продават този продукт, не би трябвало да имате проблеми със закона, защото...



"Няма закон в света, който да забранява



на един родител да прави мониторинг на детето си. Това не е някаква злоупотреба. Всички служби са се произнесли по този въпрос. Преди да започна да продавам, съм се допитал до европейското законодателство", казва шефът на фирмата, продаваща въпросния софтуер - Димитър Желязков. Звучи като човек, на когото му е писнало от глупави репортерски въпроси за законността на този продукт. Казва, че е бил в не-знам-си-колко телевизии и още толкова вестници, за да обяснява, че всичко е наред с този софтуер. Накрая явно му омръзнало да си губи времето и е решил въпроса кардинално. Днес на сайта на фирмата има секция, носеща гръмкото име "Законност за употреба", в която може да се прочете следното: "Първо, ние не подслушваме никого. Второ, ние само продаваме вид софтуери, които не са забранени от никой закон. Не съществуват институции или правни норми, които могат да възбранят на един родител да извършва собствен контрол и мониторинг над децата си. Няма нищо нередно в това всеки, който си пожелае, да може свободно да инсталира на собствен мобилен апарат едно програмно приложение, с помощта на което по-лесно да го локализира, открие и възвърне в случай на неговото изгубване или кражба. Трето, тези софтуери от много години се произвеждат, предлагат и закупуват официално от държави членки на ЕС. Четвърто, всичко ясно ли е? Ако някой все още има някаква въпроси, моля да се обърне за техните отговори към нас".

От всичко казано дотук едно е вярно - второто. Фирмите просто продават въпросния продукт, не го употребяват. Това е вратичката, от която всичко излиза законно. "Противозаконен може да бъде начинът на употреба и на една тухла, която вие си купите, за да строите някаква стена и ударите с нея комшията по главата", казва Нинко Василев, собственик на един от най-популярните сайтове за продажба на шпионски устройства. Той обаче не предлага въпросния софтуер, защото не е много сигурен в законността му. За сметка на това продава всякакви видове миникамери, скрити във всевъзможни предмети, подслушвателни устройства и какво ли не още. По думите му повечето хора си ги купуват с ясното съзнание, че няма да ги прилагат,



както го правят в шпионските филми



"Много хора ги купуват, за да си правят майтап с някого, като го снимат. Не съм срещал вманиачени, да си мислят, че някой ги следи или пък че ги лъжат постоянно, или нещо подобно. Цените паднаха толкова много, че хората ги купуват просто от интерес", казва той.

"Подслушването и следенето се прилагат само по реда на закона. В противен случай е незаконно и е посегателство срещу правата на човека. Ако става дума за следене на дете от родител, няма конфликт, защото той му е законен настойник. Изхожда се от презумпцията, че го прави от загриженост", казва обаче депутатът и юрист Явор Нотев ("Атака"). Според него подобни технически средства могат да бъдат прилагани само със знанието на човека отсреща, т.е. ако аз знам, че ме снимаш с камера, скрита в запалка, няма проблем. В противен случай обаче се нарушават куп законови разпоредби, включително и конституцията. Парадоксалното в случая е, че техническите средства, чрез чиято употреба човек нарушава законите на страната, са с абсолютно свободен достъп.

Само за 27 лв. например може да си купите миникамера, скрита в ключодържател. Към нея върви и микрокарта с памет от 1 до 16 GB, която се плаща отделно. Устройството може да записва в продължение на един час. Камерата е снабдена със зарядна батерия на принципа на мобилните телефони. Има USB порт, чрез който файловете се прехвърлят на компютър. Друга миникамера с размера на "пакетче дъвки" е на цена 39 лв. Разбира се, това не е всичко. Човек, решен да се снабди с подобна техника, може да избира между подслушвателни устройства, модулатори за глас, детектори за бръмбари, с чиято помощ ще откриете дали някой е монтирал подслушващи устройства в дома или офиса ви, GSM проследяване и още. Според Василев повечето хора ги купуват от чисто практична гледна точка. Например един GPS тракер може да бъде поставен на скрито място в колата и при евентуална кражба автомобилът да бъде открит с негова помощ. "Най-много се купуват за майтапи и с реално практическо приложение, например един тракер може да се сложи в раницата на детето, аз съм си сложил подслушвател с гласово активиране в едно жилище, което рядко ползвам. При най-малкия шум той ме набира и веднага разбирам, че там става нещо", обяснява той. В същото време обаче твърди, че не може да се говори за някакъв огромен интерес и пазарът не е умопомрачителен. Признава обаче, че някои хора най-вероятно използват устройствата и за следене на бизнес партньори или съпрузи. "Аз знам, че изкушението е голямо, но това може да се позволява само ако хората знаят, че ги записват за шега или т.н.", казва Явор Нотев. В тези случаи обаче търговецът не може да носи отговорност, защото просто продава продукта, а не го използва в разрез със закона.



"Има място за контрол над тези средства",



твърди Нотев. Според него законодателят може да работи в посока ограничаване употребата им, не на продажбата. Как ще стане това обаче засега не е ясно. "В скандала с подслушаните разговори между на Ваньо Танов и Бойко Борисов през миналата година имаше дебат дали тези записи са СРС-та, или са правени с други средства. Този скандал трябваше да послужи, за да се работи в посока ограничаването им, но това не се направи, може би чакаме следващия голям скандал", казва той. И докато гръмне следващ подобен скандал или някой от властимащите се сети, че това бяло петно в законодателството трябва да се запълни, нещата остават както досега. Да следите хора чрез такива технически средства е абсолютно забранено, но можете да се сдобиете с тях безпроблемно срещу не много висока цена. И да ги прилагате. Може и да понесете някакви последствия. Ако ви хванат.
Снимка: НЕВЕНА ТЕНЕВА
Софтуерът за подслушване на мобилни телефони е на свободен достъп. Не така стоят обаче нещата с употребата му.

Камера, скрита в запалка, е сред най-популярните варианти, предлагани от магазините за шпионска техника.

 Камера, скрита в запалка, е сред най-популярните варианти, предлагани от магазините за шпионска техника.


7
5079
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
12 Февруари 2012 21:14
хаххах папал в газету
12 Февруари 2012 22:10
Преди време търсих в ebay gps tracker за колата. На една и съща страница продаваха тези устройства и съответните заглушители за такива.
Отказах се да си купя.
13 Февруари 2012 08:24
Е каква стана сега, Държавата да не ни следи (не че не го прави, най-вече в САЩ), а всеки сульо и пульо да може да те следи. Щото държавата била много лошо нещо. Ама тя държавата следи престъпниците, а последните ще следят тебе, като им се даде възможност. Абе природата не търпи празно пространство, ако следенето се забрани на едни други го започват.
13 Февруари 2012 09:32
Който има чиста съвест, не се интересува дали го следят.
13 Февруари 2012 10:05
А разните му там разследващи журналисти, дето снимат тайно разните му там измамници, нарушават ли конституцията и правата на гражданите?
13 Февруари 2012 12:11
Ама тя държавата следи престъпниците


Ама то това, таквоз'... у нас ли бе, пиле?
13 Февруари 2012 16:24
всеки сульо и пульо да може да те следи

тъй тъй..и путьо коельо също..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД