:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Патила

Парното извади на мода приказката за Хитър Петър

Топлофикациите и фирмите за дялово разпределение ни поднасят "стъкмистики" вместо точни сметки, абонатите режат щрангове и отказват да плащат неясни и надписани фактури. И всички губят.
Снимка: БГНЕС
Радиаторите ни излизат златни - независимо дали са свалени или не.
Отношенията ни с доставчиците на топлоенергия и т.нар. топлинни счетоводители все повече напомнят на приказката за Хитър Петър и парата. Хитър Петър видял насред селото, че от казан с чорба се вие пара, и понеже нямал пари да си купи, поднесъл над капака комат сух хлебец и го изял, а готвачът настоял да си плати за ползваното удоволствие. В съвременния вариант на историята българите, които не могат или не искат да плащат непосилни и неясни сметки за парното, си свалят радиаторите, но се оказва, че пак трябва да плащат солено - например за парата, която преминава по тръбите в банята.

В началото, когато бе въведено дяловото разпределение, изчисленията изглеждаха "нормални" и справедливи, но постепенно сметките престанаха да отразяват действителното ни потребление. 10 години по-късно, като прелиствам педантично събираните фактури и изравнителни сметки на входа, в който живея, мога да направя следната горчива равносметка за "ползите" от т.нар. топлинно счетоводство, което уж щеше да ни позволи да управляваме сами градусите вкъщи и съответно с пестене да намаляваме разходите си.

Първо, фирмите ни натрапиха измервателни уреди на много високи цени. После се оказа, че датчиците им са толкова свръхчувствителни, че през лятото, когато в помещенията е доста топло, навъртат 2-3 единици.

В първите няколко години фирмите за дялово разпределение засичаха показанията 2 пъти годишно: за 5 месеца (май-септември) и за 7 месеца (октомври-април). Изравнителните сметки се изготвяха само за зимния период (7 месеца) и изглеждаха реални. За услугата им плащахме веднъж годишно такса отчитане - по 2 лв. за водомер и по 4 лв. на радиатор. А тази такса е нонсенс - нали работата на фирмите е да изготвят сметките, което естествено включва отчитане на показанията на топломерите.

От сезон 2007-08 топлинните счетоводители си улесниха работата и минаха на еднократно отчитане - веднъж годишно. Това бе некоректен ход - позволи им да "отчитат" енергията за подгряване на водата общо (летен и зимен период). А така наречената "такса за отчитане" вече се събираше от "Топлофикация София", и то в удвоен размер, без обяснение какво е наложило увеличението и защо въобще записването на няколко цифри трябва да се плаща от потребителите, при положение че обслужва доставчика. По този повод бе заведено и дело от Федерацията на потребителите, но и до днес няма резултат.

От април 2007 г. в изравнителните ни сметки се появи графа "щранг-лири в банята" - средно 500 топлинни единици. Само че в баните измервателни уреди няма, защото лирите там са просто 2 вертикални тръби - част от сградната инсталация, за която така или иначе ние плащаме отделно. За вмъкването на това допълнително заплащане - само в изравнителните сметки - някои абонати така и не разбраха, а онези, които се усетиха, тръгнаха да режат тръбите на сградната инсталация, за да избегнат плащането.

Тези "измерени" на око топлинни единици за щранг-лири в банята имат най-голяма тежест в сметките на абонатите със свалени радиатори. Фирмите за дялово разпределение определят топлоединиците за щранг-лири доста произволно - от 240 до 718 т.ед., както показа преглед на 10 произволно избрани изравнителни сметки, изготвени от 6 различни фирми. Ако домакинството не пести и си отоплява стаите на пълна мощност, тези единици не впечатляват толкова, но са финансов кошмар за потребителите, които са си откачили радиаторите.

В нашата "етажна собственост" всеки абонат със свалени радиатори (без уред в банята) или с ниско потребление е платил по изравнителната си сметка за предния зимен сезон средно около 60 лв. над дължимото за реалното потребление на топла вода и за сградна инсталация. А само ние ли сме? Колко са абонатите без уреди в баните?

Преди 2 години започнаха да ни правят и друг номер - разместване на количествата енергия за вода, сградна инсталация и имоти. Как става това? Ето пример: в месечната фактура общата енергия за сезона, постъпила в абонатната станция (100%), е разпределена за заплащане от потребителите в съотношение: 50% за подгряване на вода, 20% за сградна инсталация и 30% за отопление на имоти, но после в изравнителната сметка съотношенията вече са други - 40% за вода, 23% за сградна инсталация и 37% за имоти. Това не е разпределение според потреблението - това е наместване.

Съмнително е и самото оформяне на изравнителните сметки - всяка фирма го прави по различен начин, но все е неразбираемо за абонатите. Подозираме, че се прави нарочно - за да не може софиянец, живеещ сам в апартамент в сграда, в която за година са изразходвани общо 476 кубични метра топла вода, да разбере, че са му начислили 103 кубични метра от това количество - или почти една четвърт. Това е истински случай - при месечни фактури през зимата от по 150-200 лв. по изравнителната си сметка той е доплатил още 180 лв. и така за 1 година от самотния човек "Топлофикация" е прибрала 1806.30 лв.

Абонатите не разбират и защо свалят радиаторите по стълбищата, а продължават да плащат все така скъпо за "отопление" на общи части.

На този фон "Топлофикация" непрекъснато иска увеличаване на цената. И го постига. През 2002 г. плащахме за 1 киловатчас топлинна енергия по 0.0374 лв., през октомври 2011 цената вече бе 0.0961 лв. А да не забравяме, че топлинната енергия е "вторичен продукт" - тецовете произвеждат първо ток, който ни продават, а после и "парата".

Всичко изброено дотук е само върхът на айсберга от нарушения и грешки, допускани от "Топлофикация" и фирмите при изготвянето на сметките ни. Всеки път, когато потребителите питат "защо" и "докога", отговорът е един: "Има закон, има наредба, има формули и т.н." Наскоро чух някакъв г-н Паунов, началник отдел "Метрология, енергийна ефективност, отчитане на топлинна енергия, изготвяне и контрол на дялово разпределение" към "Топлофикация София", да разяснява на зрителите на ТВ7, че "няма нищо неясно, просто трябва да си представите общата енергия в абонатната станция като торта, която ние разделяме на различни парчета". Те не разбират, че ние, абонатите, не им искаме "тортите".

Ако фирмите искат да си върнат доверието на клиентите, да спрат свалянето на радиатори и рязането на щрангове и да пресекат лавината от неплатени сметки, трябва да направят следното:

- да започнат да оформят изравнителните сметки разбираемо (най-добре като гърба на месечните фактури);

- да прекратят начисляването на око на енергия за "щранг-лири в банята" (или други такива измислени) при липсващи измерителни уреди;

- да започнат да изчисляват точно стойността на 1 куб. метър вода - така наречения "специфичен разход";

- да престанат да си играят с размествания на процентите за подгряване на вода, за сградна инсталация и за отопление на имоти при разпределянето на общо подадената енергия в абонатната станция през отоплителния сезон.

Иначе ще продължим като в приказката за Хитър Петър. Когато му поискали да плати за парата, той взел една паричка на заем, хвърлил я на земята и казал на готвача - плащам ти със звъна на монетата.

снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
За специалистите отчитането на изразходваната топлоенергия може и да е проста работа...
Снимка: Архив "Сега"
... но за абонатите сметките са абсолютно неразбираеми.
68
6150
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
12 Февруари 2012 19:33
И топлофикациите, и фирмите за дялово разпределение си имат един куп проблеми и дефекти. Обаче, доколкото си спомням, 90 до 95% от цената на топлоенергията е цената на газа. Колкото и да въртим и да сучем, с такава цена на газа парното ще е скъпо. От април с над 25% щял да скочи - честито!
12 Февруари 2012 19:36
От април с над 25% щял да скочи - честито!

Е, от април няма да се казва Хитър Петър, а Хейтър Петър
12 Февруари 2012 20:18
Обаче, доколкото си спомням, 90 до 95% от цената на топлоенергията е цената на газа.


Аз пък, доколкото си спомням, топлофицирането би следвало да е вторичен продукт от производството на електроенергия от топлоцентрали. Като вторичен продукт, би било редно да е доста по-евтино, отколкото цената на толкова гориво, колкото е необходимо за получаването на единица топлинна енергия.
12 Февруари 2012 20:22
Парното се управлява от дебили открай време, истинско чудо е, че още съществува.
От 15 години им следя малоумията и едно следва друго, няма стратегия, няма ясновиждане в бъдещето, няма посока, няма цел.
Е, имаха една цел да я фалират и приватизират, обаче добре че се появи некой с половин мозъчно полукълбо, та спре тая работа.
Всичко останало е плод на слепи с увредени мозъци.
12 Февруари 2012 20:27
Всеки път, когато потребителите питат "защо" и "докога", отговорът е един: "Има закон, има наредба, има формули и т.н."

Наистина има Закон за енергетиката, който поголовно и повсеместно не се спазва:
"Чл. 140. (5) Лицето по чл. 139б, ал. 1 /т.е. фирмата за дялово разпределение/ предлага на потребителите в сграда - етажна собственост, да сключат писмен договор, в който се уреждат:
3. МЕТОДИКАТА за разпределение на енергията;
4. периодичността и редът на отчитане на показанията на средствата за дялово разпределение и за предоставяне на информацията за разпределената енергия;
7. редът за разглеждане на рекламации;"

12 Февруари 2012 20:40



Манерко, не обяснявай машинациите на Топлофикация с поскъпването на газа. По тази писта ни хвърляш направо в обятията на Ворлик,Шеврон и Морнингстар.Понеже си известен като фен на пазарната икономика,да ти кажа,че тук пазарна икономика няма ! Има наченки на феодализъм.И това въз основа на един закон прокаран мисля от правителството на Костов.
12 Февруари 2012 20:43
Парното се управлява от дебили открай време, истинско чудо е, че още съществува.
От 15 години им следя малоумията и едно следва друго

Не съм съгласен по две причини.
Първо, г-н инж. Илия Николаев във Варна и г-н инж. Въльо Дучев в Бургас, направиха от тамошните топлофикации образцови предприятия и хората нямат никакви проблеми с тях.
Второ, да се наричат софийските малоумни топлофикатори "дебили" е оскърбление за последните.
12 Февруари 2012 20:45
Хайде малко числа и факти, че пак тръгнахте зда омазвате пейзажа са лай-а.

За 2010 година за ТЦ София.
Употребено количество газ - 740 милиона кубометра (при 2660 милиона кубометра брутно потреблене на България за годината).
Разходи за газ - 347 милиона лева.

Произведена топлинна енергия (за отопление и топла вода) - 4.95 TWh.
Загуби при транспорта на топлинната енергия - 0.90 TWh.
Произведена електрическа енергия - 0.95 TWh, от които 0.20 TWh употребени за собствени нужди, и 0.75 TWh продадени по преференциални цени като когенериран ток.

Много или малко е това, ефективно ли работи ТЦ София, нека всеки да си прецени срявнявайки със следните числа:
Енергийна стойност на ония 740 милиона кубометра газ, измерени във ватове - 8.14 TWh (в хиляда кубометра газ имат приблизително 11 MWh енергийно стойност).
годишно брутно производство на електрическа енергия от АЕЦ Козлодуй - 15.5-16.0 TWh.


Приходи от продажба на топлинна енергия - 282 милиона лева, от които 218 милиона за жилищни нужди.
Приходи от продажба на електрическа енергия - 143 милиона. Тук трябва да се отбележи че до средата на 2010 година електрическата енергия от ТЦ София се е изкупувала по 16 стотинки на KWh, след което става 25 стотинки на KWh, а към момента вече е на 28 стотинки на KWh.



Софиянци имат право да са недоволни от целия хаос и непрозрачност на топлинното счетоводство. Но в същото време трябва да им се напомни че топлофикацията все още е нещо изгодно и се възприема повече като благо, отколкото като бреме.
Ако не беше така, нямаше за периода 2005-2010 година броят на абонатите на ТЦ София да се увеличи от 388 на 425 хиляди, а отопляемият обем от 88 на 97 милиона кубични метра, и всяка година да с присъединяват нови 200-300 сгради допълнително.




12 Февруари 2012 21:05
Не съм съгласен по две причини.

Не уточних, че става дума за софийското парно и тогава поводите ти за несъгласие отпадат естествено.
12 Февруари 2012 21:06
От числата и фактите на Чарли разбирам, че не съм бил съвсем прав, а цената на газа формира около 125% от цената на топлоенергията Излиза, че Топлофикация София е яко субсидирана чрез преференциална цена за изкупуване на тока - май излиза двойно на цената за ТЕЦ "Гълъбово", за която се рева много. И е субсидирана всъщност от всички потребители на ток. Ако цената на тока спадне на цената на Гълъбово, с приходите от продажби едвам ще се покрие цената на газа. За други разходи - нищо. Значи като се вдигне газът с 25% ....
12 Февруари 2012 21:08
ЕДИНСТВЕНОТО, което трябва да се направи, е да се премине към ХОРИЗОНТАЛНИ инсталации!
Тръби до входната врата и там истински топломер - а след него, ако искаш 1 или 10 радиатора...
12 Февруари 2012 21:19




Чарли, подразни ме с" пейзажа".Ама ти кажи само, излизат ли сметкте на Топлофикация или някой и помага(субсидира)? И ако я субсидира, кой субсидира чичо на село да му е топло през зимата? И ако евентуално рекат да го субсидират ,ще му турят ли топлинен счетоводител?
12 Февруари 2012 21:23
Произведена топлинна енергия (за отопление и топла вода) - 4.95 TWh.
Загуби при транспорта на топлинната енергия - 0.90 TWh.
Произведена електрическа енергия - 0.95 TWh
Енергийна стойност на ония 740 милиона кубометра газ, измерени във ватове - 8.14 TWh


От сия числа по-горе излиза, че се губят едни 2 TWh (най-вероятно под формата на газ, който е платен но непродаден, или пък откраднат). Това са скромни 25% от общата сума.

Нататък, нормалният КПД на топлоелектроцентралите е от 33 до 48% (вж. Wikipedia). У наше село тази цифра е грубо 25%.

Какво повече да коментираме?
12 Февруари 2012 21:44
Аз друго ще запитам.
Как вече ТОЛКОВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ, поне 50 000 абонати, са като омагьосани зайчета,
и ПЛАЩАТ като улави
и не могат да се сетят, че ако съберат по 10 лев САМО, могат да наемат ДАЖЕ Нюйоркска адвокатска фирма, която да навре не само топлофикацията в ку4и #ъз, ами и цялата държава.
Но не могат да се договорят?
Бо-оже, боже!
12 Февруари 2012 21:55
Текстчето явно е писано на някой разклон, което не е учудващо. Интересното е че повечето от коментарите вече се пишат по разклоните.
12 Февруари 2012 21:58
Много шум за нищо.
Основните проблеми при Топлофикация изобщо не са споменати в статията.
Първият и най-голям проблем са ниските доходи в България, заради които плащането на сметките за парното стана проблемно.
Вторият проблем е, че никой не се усети как тихомълком ни подмениха услугата и заради това изкочиха нови проблеми. Услугата, при която се топлофицираха сградите беше друга - поддържане на определена температура в жилищата, като в кухните беше по-ниска.
Третият проблем е, че при сегашната система измерителите са в апартаментите, а не извън тях, което позволи на доста хора да крадат от съседите си и сметките на съседите им скочиха значително.
Четвъртият проблем е начина за отказване на собствениците в дадена сграда от заявеното преди това желание да са с парно. Може би трябва да се отиде на вариант, че даже един съсобственик да не иска парно, то цялата сграда да се откача от толофикация, но с едно голямо НО - кой ще плаща за повредената инсталация, ако след време пак се върнат към парното?
Тези проблеми едва ли щеше да ги има, ако го нямаше втория проблем - подменената услуга. Решението все още си го има - плащане според кубатурата на жилището, както си беше преди.
Колкото до топлата вода, не е ясно дали инвестициите за точното й измерване няма да оскъпят прекалено много услугата, т.е. щастливи, че плащаме точно, да плащаме повече.
12 Февруари 2012 22:00
Малка техническа корекция - хиляда кубометра газ имат приблизително 9.3 а не 11 MWh "енергийна стойност"
Иначе версията че се краде природен газ, изнася се по тъмни доби от топлофикацията и се продавана черно по битаците е интересна.
12 Февруари 2012 22:16
Manrico 12 Февруари 2012 21:06
От числата и фактите на Чарли разбирам, че не съм бил съвсем прав, а цената на газа формира около 125% от цената на топлоенергията Излиза, че Топлофикация София е яко субсидирана чрез преференциална цена за изкупуване на тока


Ти пак към Принципала на Четивото гледаш да подпръцкваш.
Ми не е скъп газа за България, а хората нямат пари. Руския газ за у нас се различава по цени съвсем малко то цените за другите държави. А за туй че хората нямат пари, причината си е само в София.

Но е вярно че ТЦ София се субсидира. Аз това вече много пъти съм го казвал. Пак за 2010 - до средата на годината цената на топлинната енергия е била 6.5 стотинки за KWh, а от средата на 2010 - 7.8 стотинки за KWh. Което си е все пак доста под цените на тока.
При тия цени, като извадим загубите, и нетната енергия я умножим по средните цени, получаваме нещо от вида 288 милиона лева приход - много близко до официално отчетените 282 милина като приход от продажба на топлинна енергия.

И откакто Боко е дошъл на власт, преференциалната цена за тока от ТЦ София почти се е удвоила - от 15 на 28 стотинки за KWh. Боко като софиянец от Банкя, натоварва потребители на ток от цяла България да субсидират парното на софиянци.


12 Февруари 2012 22:20
АВАКУМ 12 Февруари 2012 21:19
Чарли, подразни ме с" пейзажа".Ама ти кажи само, излизат ли сметкте на Топлофикация или някой и помага(субсидира)? И ако я субсидира, кой субсидира чичо на село да му е топло през зимата?


Аз почнах да пиша преди твоето мнение, така че не тебе съм имал предвид.
А за чичото на село - никой не го субсидира, той само си се субсидира като се отоплява на дърва, щото тъй най-евтино.

АВАКУМ 12 Февруари 2012 20:40
Манерко, не обяснявай машинациите на Топлофикация с поскъпването на газа. По тази писта ни хвърляш направо в обятията на Ворлик,Шеврон и Морнингстар.


Топлофикация няма толкова машинации, колкото проблема е там че е направена по проектна схема с допускане - че се отопляват целите сгради, без остатък, и без персонални сметки, а на кубатура, и че цената за това н представлява значим разход в месечните бюджети на хората, както беше едно време.

Това топлинно счетоводство не решава никакви проблеми, само създава фалшиво усещане у хората че уж могат да си регулират индивидуалното потребление във вече променените условия, когато месечната цена на топлото не е от порядъка 10-20 лева за апартамвент като преди 89 година.
Проблема е обаче в самата схема на сградните инсталации, и в силно централизираното топлоподаване - в София има 1000 километра топлопреносна мрежа.

А за Тенора и обятията - той лично отдавна се е хвърлил в обятията на Ворлик и Морнингстар. Той и затова към момента гравитира към герберастията. Но само чакай да видиш Боко ако каже че почваме Белене - пръв от форума ще се нацупи. То скоро беше де - за шистите като обявиха мораториум - Тенора беше силно посърнал.
12 Февруари 2012 22:20
Аbaddon89 ги е обобщил отлично проблемите, обаче топлофикаторите си бъркат у носа и се подхилват.
Значи не е описал няй-големият проблем - в България на власт е мафията, нейната рода и нейните подлоги.
От тук идват и всички останали проблеми.
12 Февруари 2012 22:24





И друго има Абаддоне, там където минават трасетата на ТФЯ -и снега е стопен и асфалта е сух, та това са топлинни загуби . Как ги изчисляват и за чия сметка?
12 Февруари 2012 22:25
А някой има ли идея какво ще стане ако топлофикацията в София спре тази нощ?
Цените по които се изкупува тока от топлофикациите в да кажем произволно избрани няколко града - Варна, Шумен, Търново какви ли са?
12 Февруари 2012 22:29






Чарли,
12 Февруари 2012 22:31
А някой има ли идея какво ще стане ако топлофикацията в София спре тази нощ?

Тока ще гръмне и държавата ще гръмне, това ще стане.
Нас не ни бери грижа, държавата зависи от топлофикация, държавата да се оправя с нея.
12 Февруари 2012 22:44




Кaili,държавата зависи от Топлофикация и обратно.Държавата като ВЛАСТ разбира се.Питам: Къде е тук народа?
12 Февруари 2012 22:48
Когато кажем Държавата разбираме Топлофикацията, когато кажем Топлофикацията разбираме Държавата!
12 Февруари 2012 23:34
Малка техническа корекция - хиляда кубометра газ имат приблизително 9.3 а не 11 MWh "енергийна стойност"

Добре, обясни обаче защото по тоя въпрос съм срещал всякакви стойности - от 8.9 до 11.6. Явно има някаква особеност, при прилагането на тая конверсия в различните места по света, която пък у нас не е особено популярна.


А някой има ли идея какво ще стане ако топлофикацията в София спре тази нощ?
Цените по които се изкупува тока от топлофикациите в да кажем произволно избрани няколко града - Варна, Шумен, Търново какви ли са?

Ми имам идея - ако спре ТЦ-София, одма ще се орижимим откъм ток
Щото тия 4 тераватчаса нетна топлина в жилищата, ако трябва да се заменят с електрогенерация си значат грубо 6 тераватчаса брутно електричество. И това все пак на годишна база, пък сега сме зима, и то в пик на студеното, значи трябва да умножим по едно 2 или по-скоро 2.5. 6х2.5=15 Та значи ще ни трябва тамън още един Козлодуй, или по-точно - Беленето.

За цените от другите когенераци, не само топлофикации, ти знаеш къде са, а за останалите колеги ето линка - Натисни тук - макар че скоро пак го пусках.

Цените по които се изкупува са в лявата колона - там къдато пише "преференциална цена". Тук има и когенерации на въглища, не са всичките на газ. Примерно Брикел и Видахим са най-големите на въглища. Макар че повечето са на газ. И не са само топлофикации, има и индустриални мощности, примерно Девен - когенераця на газ, там не много отдавна пускаха нова мощност, даже Боко май лента ряза.

Все пак трябва да се има предвид, че като обем на потребявания газ, ТЦ София потребява три пъти повече, отколкото всички останали топлофикации в страната взети заедно.
В повечето областни градове топлофикациите имат твърде малко битови потребители към момента, пък и преди битовото топлофициране в останалите градове никога не е било в такива мащаби както в София.

Освен цените които са на горния линк, важни са и количествана електроенергия, които се изкупуват от съответните когенерации. по тоя въпрос обаче достоверно, подробно и обединено на едно място инфо не съм успял да открия.
12 Февруари 2012 23:37
понякога леко ми писва от тоя столичен комплекс. столичани, разберете най- сетне: комунизЪма си отиде. Няма я бившата шайка партизани да субсидира "лайфстайлът" на столицата за сметка на провинциално нямане, за да се демонстрира светлото социалистическо битие (Останали са само някои от наследниците им, но и те са се оплели в много сложни отношения с демократично ъпдейтнатият чорбаджийски "каймак" и хич не ви обръщат внимание). Настъпи време да си плащате сметките сами.
12 Февруари 2012 23:45
Парното трябва да е безплатно. Всеки иска да пие народна кръв.
13 Февруари 2012 00:22
Не всеки - само вампирите!...
13 Февруари 2012 00:42
Мошеники... Расстрелять надо!!
13 Февруари 2012 02:38
Немедлено! Жулики!!!
13 Февруари 2012 05:11
И аз да си кажа! Имам голяма къща. Идва газ до двете ми печки в мазата, едната е за първия етаж, другата за втория. Сам си регулирам колко да ми е топло. Настроил съм ги на +21С термостатите. Подържа се постоянна температура навсякъде. Ако се въведе тази система в Бг, ще се решат всички отоплителни проблеми. По-лесно е да се прекарат газопроводи в един голям град, отколкото топлопроводи....и по-евтино...Вземете доброто, което е вече направено в развитите страни.
13 Февруари 2012 09:43
И тук работата е като с обществения транспорт - трябва да се направят огромни инвестиции, за да станат ефективни или държавата да дава същите пари на порции, за да ги дотира.
13 Февруари 2012 10:10
Статията е малко изсмукана от пръстите, въпреки че има и верни неща.
Какви са фактите? Хората не се отказват от парното и броя на потребителите на парно нараства. Това означава, че въпреки някои неудобства, парното си остава най-евтиния начин за отопление при това и най-удобен. Цената на парното е очевидно, че няма нищо общо с топлозагубите или с кражбите на хора като Вальо Топлото. Цената на парното е толкова висока, колкото може да плащаме без да минаваме на друг вид отопление.
-
Голяма заблуда е, че с климатици били по-евтино. Тези, които го твърдят най-малкото "забравят" да включат в сметката инвестициите за климатици, средната продължителност на живота на един климатик или поне средната продължителност за безаварийна работа. В един сайт намерих следния текст:
"Според водещите сертификационни комисии, климатичната техника на **** е с най-дълъг усреднен експлоатационен период на работа без откази - повече от 22500 часа ( за битовите климатици )."
Според техниците на една от фирмите за доставка, монтаж и ремонт на климатици, климатиците "издържали около 5 години". По сайтове намерих малко по-друг период - от 5 до 13 години.
По-евтино с климатик може би е само там, където има парно, т.е. парното отоплява цялата сграда, а климатика "отоплява по-евтино" конкретно жилище.
13 Февруари 2012 10:21
Можи ли разбиращите простичко да обяснят:
ТЕЦ "София" потребява газ за Х пари и има и други производствени разходи за х пари.
ТЕЦ "София" продава ток за У пари - та У по-голямо ли е от Х+х - т.е. ТЕЦът на печалба ли е от продажбата на ток?
ТЕЦ "София", обаче, продава и топлина за Т пари, която е "отпадъчен продукт" от производството на ток - та как се определя цената на топлината и защо постоянно расте, след като веднъж вече е платена от продажбата на ток?...
13 Февруари 2012 10:32
По-лесно е да се прекарат газопроводи в един голям град, отколкото топлопроводи....и по-евтино...Вземете доброто, което е вече направено в развитите страни.
Развитите страни като Германия що не си закрият централите на въглища и минат само на газ, а ? Или българските мини трябва да ги затворим ?
В момента средната цена на газа за бита е 11 ст./кВтч. Цената на ТЕЦ-а в нашия град е 8,6 ст./кВтч., ако сметката се плати същия месец- 10% отстъпка, т.е. става 7,7 ст./кВтч. Т.е. ако съм на газ, ще е точно 30 % по-скъпо ....
13 Февруари 2012 11:18
редник 13 Февруари 2012 10:21,
без да имам самомнението, че съм разбиращ, все пак ще ти обясня с две думи - пазарна икономика.
Не знам защо правиш някаква връзка между различните стоки, които продава ТЕЦ-а?! Това, че едната стока се продава, изобщо не означава, че другата стока трябва да я подаряват. Това е повече от очевАдно. При това и двете стоки всяка фирма би продавала на възможно най-високата цена, която потребителите са съгласни да платят.
13 Февруари 2012 11:26
Ми то е очевидно ,че потребителите отдавна не са склонни да плащат цената, която им се иска.
Иначе немаше да има 40% неплащащи.
Ама държавата не може да отлюспи топлофикация, щото и гръмна одма енергийната система.
Хитрата лисана с двата крака в капана.
13 Февруари 2012 11:49
Едно време е имало крепостни селяни.Сега-крепостни граждани.Тези с топлофицирани жилища...Я тук,феновете на ТЕЦ да кажат какви инвестиции са направени в техния блок, да речем смяна на абонатна станция със съвременна такава,която не отоплява цялото мазе?Или пък на колко блока са положени външно нови тръби, които не преминават през имотите на нежелаещите отопление?
13 Февруари 2012 12:03
Уважаеми граждани! Всяка етажна собственост може да се откаже от услугите на "Топлофикация", като това е нужно да се гласува на Общо събрание и решението да е взето според изискванията на ЗУЕС. Т.е., ако собственици на повече от 50% идеални части не желаят да ползват парно, то парното ще бъде спряно за целия вход (блок, кооперация и т.н.).
Ако през имота ви не преминават тръби, това не означава, че няма да плащате за сградна инсталация. Загубата на топлина от общите щрангове в мазето и стълбището се заплащат от всички.
Проблемът с отчетите може да се реши генерално, като се премахнат топломерите и започне да се плаща на кубатура. Така ще се спре с кражбите на топлоенергия, които в момента формират доста голяма част от сметките на редовните платци, а също така и вдигат процента за сградна инсталация. В нашия блок, например, миналата година този процент беше 42%, а коефициента на преразпределение беше 1,59. Което пък от своя страна означава, че ако си потребявал 1000 единици, ще платиш 1590.
Плащането на кубатура, разбира се, отново ще породи проблеми у територията, защото нищо няма да пречи на някой умник да пуска радиаторите на макс при широко отворени прозорци през целия ден.
13 Февруари 2012 12:26
Фактурите на "Топлофикация" са документи с невярно съдържание и като такива не подлежат на плащане по смсъла на Българското Законодателство!
А за да станат с вярно съдържание: 1) трябва да има сключен индивидуален договор м/у продавач и купувач; 2) в този договор трябва да има ясни и точни цени; 3) доставената енергия трява да може да се отчита точно; 4) като при всеки друг договор и тука всяка от страните трябва да моге да го прекрати!
Докато това не стане всичко е на добра воля
13 Февруари 2012 12:29
през 2010 г
ТЕЦ "София" потребява газ за 347 млн лв и има и други разходи (включително обезценка на вземания) за 132 млн пари.
ТЕЦ "София" продава (фактурира) ток за 143 млн лв, фактурира топлина за 282 млн лв има и други приходи (примерно от събрани кожи на длъжници) - 44 млн лв
13 Февруари 2012 12:35
Целта е ясна - до няколко години все повече хора трябва да се откажат от парното и да минат на ток и газ (малцина от тях ще минат на твърдо гориво), след което цените им рязко ще се повишат, при което тези хора ще пият по една студена вода.
13 Февруари 2012 14:06
Прегледах си сметките от 2006 г. до днес и установих, че през 2006 г. делът за общи части в сметката ми е бил 25-30 %, а днес е 55-60 %. Някой може ли да ми обясни простичко на какво се дължи това?
При сметката ми за ток от ЧЕЗ пък нещо подобно се случва точно през юни-юли 2011, когато делът на разните му там такси и таксички рязко се променя от 35 % на 55 %. Някакво обяснение?
13 Февруари 2012 14:20
Devil 13 Февруари 2012 14:06,
обяснението е - различна нормативна база. До преди няколко години имаше горна граница за този процент общи части, но се видя, че това не е реално и я махнаха.
13 Февруари 2012 14:21
Т.е., ако собственици на повече от 50% идеални части не желаят да ползват парно, то парното ще бъде спряно за целия вход (блок, кооперация и т.н.).

Я пак?
Посочи и източника, моля.
13 Февруари 2012 14:27
Принципно, за да отговаря плащането на услугата, би трябвало договора да е между Топлофикация от една страна и съсобствениците в сградата от другата страна. Цените са точни и ясни, измерителите са в абонатната, където Топлофикация доставя услугата си, а после как съсъбствениците ще си разпределят "топлото" и тази сума помежду си, си е лично тяхна работа. Колкото до прекратяването - то е съвсем естествено всяка от страните да може да го прекрати, а не както е сега само по желание на съсобствениците. Най-нормалната ситуация е Топлофикация също да има право да прекрати услугата, ако не им се плаща навреме. Между другото тази реалност се имитира донякъде с закона, но не съвсем, а и си остава имитация.
13 Февруари 2012 14:35
И принципите на Ленин за социалистическото общежитие в кой том беха?
13 Февруари 2012 14:35
kaily 13 Февруари 2012 14:21,
не издребнявай!
Не са 50%, а две трети, съгласно член 153, ал.2 от Закона за енергетиката.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД