:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 248
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първанов и Станишев – кой кого?

Почтените леви симпатизанти са без избор. За тях е утехата, че така е било и така ще бъде.
Снимка: Велислав Николов
14.12.2001 г. Конгрес на БСП. Сергей Станишев и Георги Първанов все още играят в един отбор.
Настоящата година ще бъде ветровита в БСП. Партията е пред лидерски проблем, който би трябвало да бъде решен на конгрес в края на пролетта. Това е оптимистичният сценарий. Песимистичният е крамолите да продължат, което ще се отрази негативно на парламентарните избори през 2013 г.

Лидерския проблем го постави Георги Първанов. Отдавна е ясно, че няма да излиза в пенсия, нито ще стои на последния ред, както обеща. Отворен е въпросът дали лично ще атакува председателския пост, или се надява просто да "благослови" новоизбрания лидер. Но е видно, че на този етап под "новоизбран" не разбира настоящия. Това вещае тежки дни за Сергей Станишев, който изглежда решен да даде сражение.



Меки шпаги



Ръкавицата е хвърлена, шпагите са извадени, макар и меки. В серия интервюта след напускането на "Дондуков" 2 Първанов обяви, че лидерският въпрос ще се засилва преди конгреса, а политическата конюнктура изисква изявени личностни качества. Направи го и във Варна на знаменателната сбирка на 4 февруари. Тя "блестеше" с липсата на повод да бъде организирана в морския град, освен факта, че там е избирателният район на Станишев. Бившият президент не атакува директно официалния лидер. Призова и драмите да не се схващат като "интрига между мен и Сергей". Но извън официалностите партията вече е разделена, лагерите се оформят, предшествани от традиционното ослушване. Във варненската структура това е факт - общинското ръководство домакинства на проявата на 4 февруари, областното го обяви за частна инициатива.

По-конкретен е Сергей Станишев. "Убеден съм, че подобна битка ще навреди на БСП. Тя може да обслужи само ГЕРБ и Бойко Борисов... Ще подчертая, че никога не съм направил нито една стъпка, за да предизвикам такава безсмислена битка. Първанов даде заявка за политическа кариера. Добре, заяви ясно какви са ти точно намеренията и какво целиш!" Всичко това са думи на Станишев от последните дни пред медиите.

Верният му Антон Кутев обяви Първанов за касетъчна бомба. Другият лагер отговори чрез Румен Петков: при лошото управление на ГЕРБ рейтингът на БСП стои 16%, което значи слабости в ръководството. Всичко това показа, че магаретата реват, дори и ако атовете не са се заритали.



Баща и син



Интересни са мотивите на двамата, с които аргументират бъдещите си действия. При Първанов действията не са ясни. Но каквито и да са те, главният въпрос е защо иска да е фактор. Защо не стои на последния ред, по каква причина претендира да реди ръководството и политиката на партията. Всеки партиен член има право да отстоява позиции и лансира председатели, но само един - Първанов, се готви да обикаля общини, да се среща с актива, като сбирките ще вървят паралелно с отчетно-изборните събрания.

До момента той не е дал публично отговор за мотива. Доброжелателната версия е, че има знания, виждания, съответно - чувства се отговорен за проблемите в БСП. Още повече че лично издигна навремето Станишев. Недоброжелателната е, че води борба за кокал. Поддръжници като Кирил Добрев изтъкват, че Първанов е най-рейтинговият политик на партията, той е безценен капитал и устата му не бива да стои затворена.

По-прям в мотивите си отново е Станишев - "С опита, който придобих, мисля, че имам какво да дам на БСП". През 2011 г. БСП постигна исторически успех, подценяван от българското общество. Лидерът й оглави Партията на европейските социалисти (ПЕС), така бившата БКП застана в авангарда на модерната левица. От плакатите на ПЕС се усмихва "синът", но за принос претендира и "бащата".



Фронтално и по тъча



Няма съмнение, че каквито и действия да предприемат двамата в следващите месеци, те ще изглеждат като пожелани от редовите членове - "Искат ме, ще поема тази отговорност". Прогнозата за стъпките на Първанов носи риск. Макар и титулован като "визионер", той винаги е бил ситуационен играч. В началото на втория мандат тръгна да прави сдружение, ситуацията се разви неблагоприятно и го стопира. В края стартира и ликвидира (почти) АБВ.

И все пак Първанов очерта два сценария за лидерството в БСП. Не изключи и лично да се състезава, "ако събитията го изискват". Първият вариант е конкуренция на конгреса. Вторият е водещите партийни фигури да се разберат предварително и да излязат с общ екип на форума. Той подкрепял втория вариант, но ако не се стигне до него, призова председателят да бъде избран в директни избори от членовете. И двете предпочитани хипотези пренебрегват ролята на конгреса, на който по традиция най-силни позиции има моментният председател. Звучи като предупреждение: "Дайте да се разберем предварително, иначе ви отвявам чрез вот пред хората". Прекият избор би се харесал на електората, би бил демонстрация на европейско поведение. Но защо ли Първанов се застъпва приоритетно на противоположния вариант - съглашателство извън конгреса?

Станишев се държи, сякаш му е дадена точно оферта за предварителна уговорка, в която лидер става трета фигура, компромисна и равно отдалечена. "Не виждам причина в момента, когато БСП се стабилизира, разширява доверие и има шанса да спечели, да се хвърляме във вътрешна битка или да се правят сделки", заяви той. А третата фигура явно ще да е и млада. "Добре знам колко години и какви усилия ми е коствало да се утвърдя като пълноценен лидер на БСП, при условие че бях сложен млад, симпатичен човек в една голяма и сложна партия с много силни фигури. И се отнасям с подозрение в последния момент преди парламентарните избори да слагаш когото и да било, дори с много добри качества, с идеята, ако не стане по единия начин, да стане по другия. И този човек да бъде направляван, защото на един нов лидер му трябва време за утвърждаване", заяви Станишев пред "24 часа".

Вече вървят залагания, че "необходимият трети" е депутатът Драгомир Стойнев.



Политика ли?



Първанов заяви, че ще води тежка лична битка с Бойко Борисов. Битката не може да е друга освен лична, тъй като той формално е редови член на БСП. Но присъствието му на фронтовата линия с ГЕРБ ще даде възможност да развие и лидерски тези с оглед на вътрешните драми.

Позицията на Станишев е, че Борисов се дискредитира, ГЕРБ управлява тоталитарно, поради което все повече хора се обръщали с надежда към БСП. Те я припознавали като защитник на демокрацията. Всичко това проличало на президентските и местни избори, където имало тежки балотажи. Извън тези алабализми и двамата не са предложили лява икономическа алтернатива, липсва и нещо, по което да се различават. Първанов лансира пряко партийно допитване за въвеждане на необлагаем минимум на плоския данък. Станишев иска икономически растеж, гарантирани работни места, инвестиции. Сигурен съм, че целият свят иска това.



Край реката



Добрата новина за БСП е, че каквото и да става, наличният й в момента електорат трудно ще се откаже от нея. А нито Първанов, нито Станишев могат да го разширят, т.е. липсва жизненоважна драма. БСП стои край реката, чака трупове, променя се толкова, колкото Станишев и Кутев да се превърнат в "утвърдени политици", а Първанов и Петков - в "нови лица". Един ден реката ще докара нова тройна коалиция и власт. Това вероятно би станало по-бързо, ако Първанов овладее еднолично партията. И по-бавно, ако той не даде лично сражение, а продължи задкулисно да се изживява като патрон, което е най-реалистичният сценарий.

Лошата новина е, че БСП очевидно не може да предложи нещо по-различно. Първанов е символ на политическата олигархия, войните му с Борисов са илюзия (лично той настояваше за голяма коалиция БСП-ГЕРБ преди две години), разнобой в партията обслужва единствено него, втвърдява и позициите на Борисов. Станишев от своя страна не може да формира политически тези, управляваше правителство, на което ЕС спря парите заради корупция, глупости са и приказките, че червеният електорат се увеличава. И двете лобита покровителстват криминални структури.

Първанов по-лесно може да стегне редиците за отпор срещу ГЕРБ. Може обаче да направи и така, че Станишев да стане симпатичен на вчерашните си врагове. Без избор са почтените леви симпатизанти. За тях е утехата, че така е било и така ще бъде.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Обикновените симпатизанти на БСП са просто фон за битката за лидерството в партията.
118
5161
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
118
 Видими 
12 Февруари 2012 19:19
Разбира се, че Първанов Станишев нали...
Пък и има повече коса...
12 Февруари 2012 19:26
Иййй, значи до лятото ще ядем пуканки и ще гледаме борби - гладиаторски, мазни или каквито и да са. Много обичам да гледам камуняки да се хванат за гушите.
12 Февруари 2012 19:30
Ма ти Серж за камуняка ли го имаш?
Конюнктурчик - да...
12 Февруари 2012 19:32
Много обичам да гледам камуняки да се хванат за гушите

Като прочетох т'ва горното и се присетих за един постинг на Геновева - във връзка с балканджи Йово.
12 Февруари 2012 19:52
Най - малкото, което ще стори Гоце на Серж, е да го натири от поста му в Партията...
Друго няма да му стори, щото според слуховете, не си пада по ония работи нали...
Във всеки случай, Бойко да се стяга...
12 Февруари 2012 20:40
Най-добре за БСП ще е да се ликвидират взаимно...Мая,Курнелия,Кутев,Стойнев,Найденов...чакат да видят ликвидацията...За нас остава реира...
12 Февруари 2012 20:44
Стари политически зомбита (дърти "мастии" ) за позицията на Madame в червения бардак се дърлят ... ! Айде у лево, и на бунището, при торните червеи.
12 Февруари 2012 20:46
Е, нали от ПЕС казаха: Станишев отива в Брюксел за началник. Шеф на БСП става Първанов. Не го ли разбрахте?
12 Февруари 2012 20:56
Да вземат челен опит от коалиционните си партньори мангалите и да се разберат като мЪже.
12 Февруари 2012 21:21
Всъщност доживяхме до това, което очаквахме и се надявахме. Борбата между клановете на „Институцията БКП/БСП/ДС”:
1. Бойко Борисов – представител на клана „Живков”. Засега нанесъл най-много ритници на катилите от другите два клана. И най-болезнени. За което нашите благодарности.
2. Георги Първанов – представител на клана „Луканов”. Приятел на червената олигархия и неприятел на Българския народ. Покровител на мутрите в икономиката, правосъдната ситема, журналистиката. За което – нашето презрение.
3. Сергей Станишев – представител на клана „Дойнов”. Пасивен покровител на част от олигархията, апаратчик и кариерист. Искащ, но неможещ. Най-малкото зло.
12 Февруари 2012 21:21
На мен лично ми е отвратително, че ме занимават с този вОпрос.
Той няма никакво отношение към проблемите на българите, а е важен само за някаква отвратителна шайка, която перманентно се мъчи да се легитимира в реалния живот на нацията. След като вече 130 години унищожава миналото, сега иска и право да унищожава и БЪДЕЩЕТО ни!
Ай сикtир!@!!
12 Февруари 2012 21:26

Опасявам се, че wishfull thinking у антикомунистите може да им изиграе лоша шега.
Единственият анти Боко потенциал така или иначе е съсредоточен в БСП. Няма друга алтернатива на цървуланковския режим. Каквото и да стане в БСП, равнодействащата по необходимост ще е срещу режима на ГЕРБ'ерските пълномощия.
Независимо от това, какво си мислят амуджите санкюлотски, сблъсъкът е ясен - БСП срещу ГЕРБ. Всякакви вариации и септакорди не променят разположението. Дали е Първанов, или Станишев, ни един от вариантите не носи бонус за ГЕРБ.
12 Февруари 2012 21:27
Почтените леви симпатизанти ...

???
Оксиморон
12 Февруари 2012 21:30
Я-я, че интересно, по какъв начин БСП е алтернатива, би ли развил тази теза?
12 Февруари 2012 21:31

Е ми, аз съм ляв симпатизант.
Какво непочтено виждаш в мен?
12 Февруари 2012 21:42
Я-я, че интересно, по какъв начин БСП е алтернатива, би ли развил тази теза?

А, бе - т'ва -- "алтернатива" е употребено като синоним на"алтер его"
12 Февруари 2012 21:45
Плебей срещу потомствен аристократ.
Аз лично ще викам за плебея.
12 Февруари 2012 21:59
Кой плебей и кой аристократ, Сократе? Къде ви се присънват тез аристократи в БГ, някой наследник на Фружин да не е заявил за себе си в последните дни, пък аз да не съм разбрала? Та кои, викате, ще се сборят - аристократите в БСП срещу плебеите пак в БСП срещу слугинажа на БКП, дето понастоящем работи в ГЕРБ? Мноо достойна битка на достойни хора се очертава
12 Февруари 2012 22:01
Независимо от това, какво си мислят амуджите санкюлотски, сблъсъкът е ясен - БСП срещу ГЕРБ. Всякакви вариации и септакорди не променят разположението.

Абе то дори това не е ясно, защото не се знае Кунева какво ще направи, пък за година и половина до изборите не се знае какво може да се пръкне, макар и да не виждам откъде би се пръкнало. Вариации и акорди може и да не променят разположението, но да променят съотношението на силите. Една отслабена и разядена от вътрешни борби БСП в съчетание с малко здрав разум у Боко може да допринесе за нещо нечувано у нас - управляваща по време на тежка световна криза партия да повтори мандат. Ако не сама, заедно с Кунева. Ако по някакъв начин се намеси и именно септакордът на "der reine Tor", съвсем на изуй прашки може да отиде работата
12 Февруари 2012 22:10
Почтените леви симпатизанти са без избор. За тях е утехата, че така е било и така ще бъде.

Сега това ми се вижда пълна глупост, особено след почти четвърт век демокрация. Това да не би да е някакво дамгостване за всеки, който се определи като ляв. Освен това да не би само БСП да е представител на лявото?
От къде на къде авторът мисли, че почтените леви симпатизанти са само пенсиите, които гласуват под строй, защото така са възпитани в онази система и биха приели принципа така е било и така ще бъде. А пък и не всички пенсии вече мислят така.
Има и други почтени леви симпатизанти, които просто не излязоха да гласуват, или гласуваха на президентските избори не "за" БСП, а "против" ГЕРБ. Много от тях преди 2-3 години гласуваха на парламентарните избори за ГЕРБ, защото като почтени леви симпатизанти искат провеждането на почтена лява политика.
Всъщност това е един от проблемите на БСП-то - кво шъ прай като измрът пенсиите. Е те тва трябва да я тревожи - кво шъ прай на свободния политически пазар. Щото мнозинството от населението на България е ляво, но БСП - то не е способно да го привлече към себе си и да го запази като трайни симпатизанти.
12 Февруари 2012 22:14
Почтените леви симпатизанти

Човек може да е почтен, зрял и ляв, но само две от тези неща едновременно!
12 Февруари 2012 22:20
Едва ли някой го интересува дали първанов или станишев но любимия на народа оплешивяваш дебелак, до момента е загубил 13% работни места на средногодишна база.
Не знам колко е добре да пищят прашките, не съм сигурен и колко е важно да има просто говорещ, народен човек на власт, но това е меко казано абсурдно.
В този смисъл - задължително е чумата на простите народни хора да си ходи. Няма голямо значение дали ще бъде наследена от кунева, доган, станишев, костов царя или първанов - народняците, болшевиките, фашагите от атака и отчаяната пенбенясщина В Момента трябва да бъдат изметени, защото иначе е зле.
И естествено следва сегрегация, репарации и трудови лагери --> поне малко от малко следва да се отработва профуканото социалните експерименти на глупаците струват прекалено скъпо - някой трябва да плати.
Горе долу до това опират нещата
12 Февруари 2012 22:21
Единственият анти Боко потенциал така или иначе е съсредоточен в БСП. Няма друга алтернатива на цървуланковския режим.


Тази теза не само че не е верна, но е манипулативна и деморализираща. Демек, няма друг избор освен изборът между отбор „А” и отбор „Б” на „Институцията”.
Избор има и той вече е на хоризонта – Европа. Под формата на Евро-Парламент, Евро-Съд и Евро-Банк. В България, след 1944 година, никога не е имало комунисти в Европейския смисъл на думата. Членовете на „Институцията” бяха и са кариеристи, експлоатиращи комунистическата идеология. А това значи че те лесно могат да се откажат от нещо, което никога не са искренно възприемали като мироглед. И да станат евро-чиновници (Kунева, Калфин, Плевнелиев, и много други). Тоест, представители на Европейската власт, правила и съд в България. При това – временно. Докато израснат кадри /живяли известно време, обучени и възприели искренно Европейските ценности/. Това изисква известно време. Процесът, обаче, е стартиран. Необходимо е да го съзнаем и подкрепим. Последния бастион на „Институцията” е т.н. правосъдна ситема. Европа настойчиво ни показва цирея. На първо време ще се използуват Български „хирурзи”. Докато се подготвят Европейски такива.



12 Февруари 2012 22:30
Георги Първанов се дискредитира, особено по време на втория си мандат, когато явно реши че вече няма какво да губи като президент и го удари на забавления и себеуреждане. Проблемът му, обаче, е друг - мина му времето, което стана видно от опита му да създаде АБВ - една мухлясяла организация от мухлясали вече за днешното време хора. Явно може да предложи само неща с дъх на арсен и стари дантели. Това, което може, обаче, като апаратчик е да издигне нов лидер на партията. Когато преди 10 години трябваше да бъде избран такъв, Станишев беше под ръка. Сега няма достатъчно изявен човек под ръка.
А Станишев - да си ходи в ПЕС, и толкоз.
12 Февруари 2012 23:01
***
12 Февруари 2012 23:11
любимия на народа оплешивяваш дебелак

Интел,
Изразявай се по-конкретно, че аз като бавно загряващ си помислих за съвсем друг.
12 Февруари 2012 23:11
В 17 лет Нестор Махно уже был осужден на 20 лет тюрьмы за грабежи и убийства.
12 Февруари 2012 23:13
Нерде Балканджи Йово, нерде Станишев. Какви ли съм ги плела, че да се вържат .....
12 Февруари 2012 23:16
Авторът да си запише някъде в някакъв ремайдър и да не забравя, че Станишев е Jude!

Капитане,
Честна дума, без провокация - това добро ли е или лошо?
12 Февруари 2012 23:22
Мдаааа, в БСП (мимикрирала БКП) за никакво "пръкване" на нещо свястно, ново (вляво) не може да се говори: има само едно повишено по тон и честота
пръцване между стари изхабени муцуни, и толкова. А при тях и лявото може да се тълкува само като "лява резба", с доста достойни представители помежду им

Боричкането в ръководството на БСП е борба между марионетките на различните олигархични кланове, както правилно отбелязва по-горе един колега, а оттам никаква нормална алтернатива за модерна ляво-ориентирана партия не може да се появи. Колкото и да се преоблича Илия, пак ще е в тия. Старите муцуни нямат никакво намерение да позволят да се появи/пръкне ново лице, което реално да обнови мухлясалата столетница. Това би значило те да изпуснат кокъла, нещо абсурдно за такава мафиотска организация като червената партия (БКП/ДС).
12 Февруари 2012 23:22
Първанов, Станишев и другите мухъли на "Позитано 20" реагират и действат като египетския фараон, дето заповядал да изколят младенците, за да не се появи Месията... "Нов бардак (БКП/БСП) със стари ... не става". Тия не са ли чели българските поговорки, та поне малко акъл да вземат от тях ???
12 Февруари 2012 23:43
тамагоцетата пак вият като мюезини "един е боко и гоце е неговата алтернатива".
13 Февруари 2012 00:03
Няма как да не се съглася с Бира.
13 Февруари 2012 00:04
***
13 Февруари 2012 00:35
Кой точно от двата леви цървула ще спечели е без никакво значение за България. И двамата са безидейни чугунени камъняци - ако и единия да е чифтето, другия с мобифон и англйиски.
Все пак за протокола и залаганията: Агент Гоце ще отнесе бледия спирохет Станойча като куцо пиле домат. На родна шесташка почва еврейската мафия не вирее.
Гоца ще стегне редиците но само на кашик-комунягите, които и без това са през ред по обективни причини.
И това ще е - едно голямо нищо и перчем на ветъро.
Скапания роден комуниз не е в състояние да отгледа политик от ново европейско поколение поради факта, че още му се ще да сложи взрив в църквата Света Неделя и да си реши въпросите. Най-доброто приближение е Дриснишев - бутафория и ерзацник.
13 Февруари 2012 00:48
Ще дойде видовден, ще видим... Дай шишето... Не, остави, празно е.
13 Февруари 2012 00:56
Шмендо и Кептънът раголиха тия двамата, както се бели глава кромид лук, ми така става скучно пък, не е гот, значи !
13 Февруари 2012 01:32
Като глеам до какви идейни висоти е достигнал спорът гоце-гейко чак ми се ще да ги пшоздравя с некоя подходяща песен.
Нещо като " Нека да болииии " на Азис.
13 Февруари 2012 02:59
Натисни тук
13 Февруари 2012 05:41
Няма по-вредно образувание от БСП за България. Партията отговорна за провала на Соца е дваж по-отговорна за нео-капитализма в най-противния му вариант наложен на българския народ. А въпросните две кукли предизвикват отвращение в ляво-ориентираният българин.
13 Февруари 2012 07:43
Вече съм спокоен за бъдещето на БСП.Като чета тукашните десни"демократи",та ми е ясно,че още има исторически смисъл в съществуването й.Ако няма кого да мразят,ше се поболеят,клетите.А животът без омраза е само живуркане.
13 Февруари 2012 07:58
Най-добре за БСП ще е да се ликвидират взаимно...Мая,Курнелия,Кутев,Стойнев,Найденов...чакат да видят ликвидацията...За нас остава реира...
Аз това натирване го слушам 22 години. През това време СДС, НДСВ и кой ли не бяха натирени. И на всеки втори избор БСП взема вкластта. Партия, която 100 години се е меняла според обстоятелствата не може лесно да се натири. Започнала, като социалдемократическа в лозето на Габровски, станала тесни социалисти, след това комунисти-болшевики, след това комунисти по Тодор Живковски, след това пък някаква си социалистическа с капиталистически уклон. Това не е лидерска партия като НДСВ и ГЕРБ, която зависи от един човек. За нейното съществуване Станишев и Първанов са малък епизод от нейното съществуване.
13 Февруари 2012 08:02
Човек може да е почтен, зрял и ляв, но само две от тези неща едновременно!
Пък Манерко е НЕзрял и десен едниовремно.
13 Февруари 2012 08:50
Е ми, аз съм ляв симпатизант.Какво непочтено виждаш в мен?

Не мисля, че ти си непочтен, боже упази, но словосъчетанието е алогично.
А ми Доне, то вече са го казали хората, ама да обобщя - щом се говори за симпатизанти, значи конкретна даденост се има пред вид, да харесваш и поддържаш тези двамата маймуняци от заглавието и Тяхната ... партия.
А - нито те, нито партията им са леви.
Значи, почтени хора с леви Убеждения - Да! ...
Но ... почтен ЛЯВ "симпатизант" на - партията на едрия капитал, ми идва ташкън.
Байгън, целият ни живот мина в Изнасилване на думите, и то от Тази ... партия.

А най-големият политически проблем на България е, че НЯМА лява партия, поради което мнозинството избирател няма политическо представителство в политическите процеси. И това е така, защото БСП не го позволява, това е главнат ай роля.
Така тази кукувича "партия" перманентно унищожава възможностите за нормализация в държавата.
НЯМА КОЙ ДА ПОТЪРСИ СПРАВЕДЛИВОСТ
13 Февруари 2012 09:48

Ляв симпатизант означава симпатизант на лява идея.
Това, че засега единственият субект, способен да реализира такива политики е БСП, ме натъжава, тъй като винаги е по-добре да има поне още една политическа сила, предлагаща леви решения.
Също толкова ме натъжава и факта, че в дясно няма и толкова потенциални генератори на десни политики. И че с "дясно" се кичат откровени лумпени.
13 Февруари 2012 10:12
С две думи: "Аз съм десен и съм против БСП защото е дясна". Класически пример за шизофрения.
13 Февруари 2012 10:15
Едва ли в сегашния момент има някаква битка в БСП за лидерския пост, освен в главите на хората, които като не могат да коментират другите партии се захващат с "дежурната" БСП, за която всичко каквото се пише е позволено.
При БСП проблема е съвсем друг, а не лидерски - кога най-сетне БСП ще станат лява партия, а не както е сега - най-дясната партия в България?
13 Февруари 2012 10:16
Don-e, уважавам избора ти като симпатизант на лявата идея, но не мога да се съглася ,че засега единствено БСП можело да я реализира . Какво общо има БСП с лявата идея и най-вече мистър Клийн ? Докато мистър Клийн е начело на БСП , БСП ще е дясна партия на социалдемократическо прикритие .
Има БГ левица - на Иван Генов ,член на Европейската левица , но не знам защо няма голяма популярност . Така или иначе, автетична лява партия ще се случи в БГ, защото настъпваща мизерия и все по-отворената социална ножица няма да прескочат това . Лошото е друго - не виждам как ще се случи дясна партия , след като Алелуята - на командно дишане от чужди посолства / според Wikileaks/ хептен баталяса СДС-то. А БГ има нужда и от силна дясна партия ,така както един организъм - от ляв и десен крак. Освен, наш Манерко да се захване с политиката и размаха черпака в дясно .
13 Февруари 2012 10:20
Вярно Captain Buddy,
В материала с адски много думи не е казано НИЩО. За съжаление ние в България все трябва да избираме не нещо добро, а по-малкото зло и все попадаме от трън та на глог. Кой истински ляво МИСЛЕЩ човек би подкрепил Станишев, който с ултрадясната си политика на плосък и то само 10 %-ен данък ни изключи от редиците на цивилизованите демократични държави, където прогресивното (повече или по-малко стръмно) подоходно и корпоративно облагане е ненарушим принцип, приет и от най-богатите слоеве на населението ? Очевидно Първанов, колкото и да го подиграват, че бил селянче от с. Сирищник, е по-голям играч. Докато на Станишев му остана само да размахва знамето на ПЕС, Първанов размахва и подава ръце на всички страни - наляво, надясно, нагоре, надолу. Отдавна се знае, че мечтата на Първанов е да създаде и оглави нещо подобно на гръцкото ПАСОК- Засега АБВ-то излезе недоносче, но до парламентарните избори има още доста време и цялата работа трябва да мине през конгреса на БСП. Там другарите трябва да седнат и да се разберат искат ли наистина да се върнат на власт или ще си живуркат с 20 % в опозиция.
13 Февруари 2012 10:26
В България нама леви, десни и други породи партии. В България партиите и политиците на които е позволено да виреят до медийна степен на национална видимост, са преди всичко глобалстки.
В този смисъл, в България има едно котерия от взаимоконкуриращи се кланове и групировки. И единственото поле на което те се конкурират е - кой да изпълнява в даден период от време ролята на колониална администрация, послушно обслужвайки интересите на глобалния световен капитал и някои тукашни олигарси, като в същото време поддържа поне санитарен минимум от обществено одобрение, като изискване да е на власт в условията на привидна демокрация.
А всякакви там цветове са само мимикрия, като разношарената окраска по опашката на пауна, представляваща едно цяло.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД